onsdag 1 januari 2014

Podcast om Metabolic damage

I slutet av december blev jag kontaktad av Veronica som driver bloggen Skön Puls, och hon frågade om jag var intresserad att gästa hennes podcast och prata om Metabolic damage. I ett tidigare avsnitt hade hon och hennes gäst kommit in på mina inlägg om metabolic damage (metabolic adaptation) och Veronica ville prata mer om det. Jag tycker det är ett så grymt intressant ämne och ju mer jag lär mig, desto mer vill jag veta. Jag vill dela med mig av mina erfarenheter och kunskaper i och med att jag tror att betydligt fler än bara jag är drabbade, framförallt bland de som tävlat flera gånger eller som jojobantat länge.

Podcasten hittar ni HÄR och nu får gärna ställa frågor och kommentera inlägget så ska jag svara så gott jag kan :) Det finns även länkar till videos av Dr Layne Norton som förklarar fenomenet mer ingående.

Tack Veronica för att jag fick komma och prata om det!

13 kommentarer:

 1. och tack för att du ville prata om det.
  Ett intressant ämne och du bryter ner det så bra!

  SvaraRadera
 2. Hej, Jag försöker äta regelbundet, men just nu har jag jätte konstiga sov vanor och har haft det i kanske 1 månad nu, så jag sover lite här och där, så jag brukar äta frukost runt 5.00 för att jag ligger uppe på nätterna så är super hungrig så jag äter tidigt då, sen så somnar jag kanske om igen i 3-4 timmar efter frukost, och då är min fråga: ska man vänta 2-3 timmar till för nästa mål tex lunch när man vaknat eller "jobbar" magen med maten lika mycket som jag sover så att jag borde äta direkt när jag går upp för att det ska vara 2-3 timmar mellan varje mål? kan tillägga att jag inte direkt är hungrig när jag vaknar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej! Du MÅSTE inte äta var 2-3 timme, det är en myt. Det är helheten under dagen som räknas så det spelar ingen roll om du äter 7 mindre mål eller 4 större så länge du äter den kalorimängd du behöver. Så om du inte är hungrig skulle jag vänta några timmar om jag var du :)

   Radera
 3. Hej Sanna! Jag har precis hittat din blogg och gillar den skarpt. Jag har ett par frågor om proteinpulver jag hoppas du kan hjälpa mig med?! Jag tränar styrka 2 ggr/v och löpning 2 ggr/v, på vilket sätt kan pp vara bra för mig och ska det då intas i bakverk eller som dryck? Är pp skadligt för barn om de skulle äta det i bakverk någon enstaka gång? (Och då menar jag verkligen enstaka gång)/Vickan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!

   Proteinpulver är mer ett smidigt sätt att få i sig mer protein om man vet med sig att man inte får i sig tillräckligt, eller om man är på språng och inte har tillgång till mat.
   Mat är alltid bättre, men som sagt, proteinpulver är smidigt om man tex vill få i sig något snabbt efter träningen. Det spelar ingen roll om du äter eller dricker det, det beror på vad du föredrar.

   Nej, det är inte skadligt. Det enda är att det är lite sötningsmedel i proteinpulver men jag kan tycka att det finns farligare saker som man bör undvika mer. Det finns naturella proteinpulver om du känner dig orolig för sötningsmedel. Du kan läsa mer om proteinpulver under fliken "om proteinpulver" :)

   Radera
 4. Hej, kan säga att jag är sååå glad att jag hittade din blogg och sida med goda recept. Jag tävlade i BF första gången i november och sötsuget som jag faktiskt nästan aldrig haft tidigare, har vart galet. Så dina goa nästan helt sockerfria recept har varit räddaren i nöden många gånger.

  Jag undrar om du kommer/har workshops eller kurser i näringslära eller matlagning eller liknaden.
  mvh,
  Stina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Stina, vad roligt att höra. Det underlättar ju definitivt att hitta nyttigare alternativ då man dietar/dietat :)

   Inte som jag har planerat närmsta månaderna, jag hade precis en workshop i matlagning nu i december, men man vet ju aldrig :)

   Radera
 5. Grymt poddavsnitt!
  Testade "saffranspannkakorna" du lade upp ifrån en läsare men körde stevia och lite kakao i, istället för saffran och bittermandelarom då jag ej hade det hemma samt körde mandelmjölk i. Absolut bästa pannkaksreceptet jag testat och helt underbart med en nyttigversion tunna pannkakor! Tack för att du delade med dig :) Grymt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh, jag skulle precis kommentera på Sannas blogginlägg när jag läste din kommentar ovanför. Jag blir jätteglad att du gillade receptet på pannkakorna, och låter som att du fick till en bra pimpning av det också! :)
   Vänliga hälsingar från Clara (läsaren som gjorde pannkaksreceptet)

   Radera
  2. All cred till dig Clara! Absolut bästa pannkaksreceptet någonsin! Smakar precis som "vanliga" pannkakor vilket jag saknat när jag gärna inte äter vetemjöl etc och då min ibs mage inte gillar sånt:) SÅ otroligt tacksam för detta recept! Ska även testa med saffran. Låter supergott! Kram

   Radera
 6. Hej Sanna,
  Jättebra pod, tack för det! Jag är nyfiken på hur det kommer sig att kvinnor lättare drabbas av metabolic damage än män?
  Med vänlig hälsning, Clara

  SvaraRadera
 7. Hej. Jag försöker förstå det här med att reprera sin ämnesomsättni g men jag stötte på ett problem. Äter du varje dag exakt antal kcal för att kunna höja med exakt 50 kcal eller 100. Hos mig är det ena dagen 1600 medan en annan 1800 aldrig samma antal kcal.
  Tack för hjälpen. Jätte fin sida som jag studerar och lärde mig mycket.
  Mvh Maida

  SvaraRadera
 8. Hej. Jag försöker förstå det här med att reprera sin ämnesomsättni g men jag stötte på ett problem. Äter du varje dag exakt antal kcal för att kunna höja med exakt 50 kcal eller 100. Hos mig är det ena dagen 1600 medan en annan 1800 aldrig samma antal kcal.
  Tack för hjälpen. Jätte fin sida som jag studerar och lärde mig mycket.
  Mvh Maida

  SvaraRadera

Lämna gärna en kommentar, då blir jag glad :-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...