fredag 21 juni 2013

Ljuvlig nyttig midsommartårta med citronkräm och blåbärsfyllning

Glad midsommar på er!
Jag och David är i Gävle och det kommer bli en väldigt lugn midsommar eftersom båda Davids föräldrar är förkylda. Jag gillar verkligen midsommar, det är en högtid utan så mycket press på att det ska fixas så mycket. Fram med lite sill, färskpotatis och jordgubbar så är det klart! ;)

Jag och David ska precis till grusgropen som jag pratat om tidigare och köra lite intervaller innan det blir dags för middag. Det är så skönt att få in lite träning när man vet att det kanske blir lite mer mat än vad man brukar äta. Ikväll blir det nog något grillat nötkött, majskolvar, tzatziki gjort på kesella och till efterrätt ska jag försöka mig på att göra en nyttig jordgubbspannacotta....vi får se hur det går.
Många av er har önskat en midsommartårta så idag när vi kom fram satte jag mig ner och började skissa på ett recept i min anteckningsbok (det är ofta så mina recept blir till, jag har en idé, skissar ner dem och sedan drar jag igång och bakar). Min förra "Sommartårta" hade ju en sockerkaksbotten så idag ville jag göra något annorlunda.
Det fick bli en mandelbotten som jag blev riktigt nöjd med. Den är inte så söt (vilket jag gillar) så fyllningarna jag gjorde är det som "binder ihop" smakerna. Jag gjorde en citronkräm av äggulorna som blev över från botten (perfekt att kunna göra något med dem och inte bara slänga bort dem eller ge dem till hundarna som jag normalt sett gör), en vaniljkräm och mosade blåbär. Vaniljkrämen gjorde jag av lättkesella och vaniljcasein (proteinpulver), men har du inget proteinpulver går det jättebra att mixa 50/50 av lättkesella och keso samt lite stevia och vaniljpulver till en slät kräm. Även om du inte gillar keso kan jag lova att det inte smakar keso, utan den bryter bara av syrligheten från kesellan.

Tårtan blev helt fantastiskt god och jag hoppas ni gillar den också! Jag ska inte skriva mer utan ger er receptet så ni kan återgå till midsommarfirandet.
Glad midsommar och glöm inte att röra på er :)
Ljuvlig midsommartårta med citronkräm och blåbärsfyllning
10 bitar

Tårtbotten:
2 ägg + äggvita
1 hårt vispad äggvita
150 g mandel, mald till ett mjöl i matberedare
1,75 dl stevia strö eller sukrin
1/2 tsk vaniljpulver
0,75 tsk bakpulver


Citronkräm:
2 äggulor
2 msk kokosolja (har du inte kokosolja går det bra med smör)
1,5 msk stevia strö
2 msk färskpressad citronjuice
1 tsk rivet citronskal

Vaniljkräm (spara hälften till grädden):
300 g lättkesella
10 g vaniljcasein (jag använder Pure MPC från Proteinbutiken)
1 msk stevia strö
4-5 msk vatten eller tills du får önskad konsistens

200 g blåbär + en nypa stevia strö + 2 tsk potatismjöl (så att botten inte blir för blöt)

"Grädde":
Hälften av vaniljkrämen
1 hårt vispad äggvita

1. Sätt ugnen på 175 C.
2. Gör botten: Vispa 2 ägg + 1 vita med stevia strö och vaniljpulver tills det blir luftigt. Häll i den malda mandeln och bakpulver och vispa tills det blir en jämn smet. Vispa den andra äggvitan hårt och vänd försiktigt ned den i smeten. Häll i en smord form med löstagbara kanter (jag använde kokosolja och "bröade den med riven kokos) och grädda i ugnen i ca 25-30 minuter. Ta ut och låt svalna.
3. Gör under tiden citronkrämen: Ha i alla ingredienser i en kastrull. Sätt på kastrullen på en platta och sätt på medelhög värme. Vispa hela tiden tills krämen stelnar och blir till en kräm. Se till att du inte värmer för länge, då blir det äggröra!
4. Mosa blåbären och blanda ihop med stevia och potatismjöl. Blanda ihop ingredienserna till vaniljkrämen och vispa den sista äggvitan hårt. Blanda försiktigt ihop hälften av vaniljkrämen med den vispade äggvitan.
5. Skär botten i två delar, bred citronkrämen på locket. Bred ut blåbären på botten och sedan vaniljkrämen. Lägg locket över botten och bred sedan ut "grädden" över tårtan. Dekorera med färska jordgubbar och lite rostade kokosflarn (finns att köpa i de flesta vanliga affärer).
Näringsvärde per bit:
184 kcal
11 g protein
8 g kolhydrater
12 g fett

15 kommentarer:

 1. Wow!! Ser mycket gott ut!!! Duktiga du!!!

  SvaraRadera
 2. Ser ju helt underbar ut!! ;-) :-P får bli i december!

  SvaraRadera
 3. Svar
  1. Ja den blev riktigt bra, jag är nöjd :)

   Radera
 4. Gud så gott :) såg inte alls dumt ut...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ha ha, nej den var inte så dum heller ;)

   Radera
 5. Svar
  1. Jag rekommenderar dig att testa, ett riktigt bra alternativ till vanliga tårtor :)

   Radera
 6. Hej! Tror du det skulle funka att mala cashewnötter till ett mjöl i stället för mandel? Tack för en toppenblogg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack :)

   Ja det borde gå, jag har inte testat men det borde funka lika bra.

   Radera
 7. har blivit en riktig favorit här - tack!

  SvaraRadera
 8. Passar dock bättre med lakritsfyllning och majonnäs

  SvaraRadera

Lämna gärna en kommentar, då blir jag glad :-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...