lördag 4 maj 2013

Världens godaste och nyttigaste sommartårta?

Den klassiska gräddtårtan....söt, luftig, ljuvlig...men också fullproppad med socker, fett och enormt mycket kalorier. Visst kan man kanske tycka att om man väl ska äta tårta så ska man äta en "riktig" tårta, men om man som jag, blir triggad av socker så kan det vara förädiskt att ta en bit tårta. Jag är väl medveten om hur min kropp fungerar och så fort jag äter något som innehåller socker så triggar det igång ett sug efter mer och det tar upp till flera dagar innan det försvinner.

Det är då nyttiga bakverk kommer in. Det är mysigt att fika med nära och kära och att då kunna äta något som både känns bra och som gör kroppen gott är guld värt.
Jag utgick från DETTA recept på botten men tre dubblade satsen och gräddade smeten i en normalstor form med löstagbara kanter. Den blev lagom hög att skära på mitten men vill du ha en högre tårta (två lager) skulle jag ta en mindre form och grädda lite längre i ugnen. Jag har inte använt ett enda gram proteinpulver i tårtan (jag tänkte på er som kanske inte har proteinpulver hemma) men den är ändå väldigt proteinrik, innehåller mycket fiber, långsamma kolhydrater och är fettsnål. Nästan för bra för att vara sant?!


Världens godaste och nyttigaste tårta
12 bitar

Botten:
3 hela ägg
3 äggvitor
1/2 tsk vaniljpulver
2 msk stevia strö
3 dl havregryn malt till ett mjöl, blev 105 g mjöl
3 msk kokosmjöl
9 msk lättmjölk
130 g päronpuré (190g barnmatsburk som du kan köpa i vanliga butiker), äppelmos går också bra
3 tsk bakpulver

Fyllning:
150 g minikeso
1/2 tsk vaniljpulver
2-3 tsk stevia strö
1 banan
150 g frysta jordgubbar (eller färska)

"Grädde":
2 äggvitor, hårt vispade
150 g lättkesella
resten av päronpurén i burken
1 krm vaniljpulver
2-3 tsk stevia strö (efter smak)
1. Sätt ugnen på 180 C.
2. Vispa ägg, äggvita, vaniljpulver och stevia strö fluffigt med en elvisp, ca 1 minut.
3. Blanda de torra ingredienserna för sig i en skål och häll sedan i dem i äggblandningen. Vispa väl.
4. Smörj en form med löstagbara kanter med valfritt fett (jag använde kokosolja) och "bröa" formen med lite kokosmjöl. Häll smeten i formen och grädda i ca 35-40 minuter. Ta ut och låt svalna. Skär sedan försiktigt botten i två delar.
5. Blanda minikeso, stevia strö och vaniljpulver och mixa med stavmixer tills du får en slät kräm. Bred ut krämen jämnt över botten
6. Mosa bananen med en gaffel och bred ut den över vaniljkrämen.
7. Värm jordgubbarna i micron och mosa dem med en gaffel. Låt svalna lite. Bred ut dem över bananen.
8. Lägg på locket på tårtan.
9. Vispa äggvitorna hårt. Blanda kesella, vaniljpulver, päronpuré och stevia strö. Vänd försiktigt ner kesellablandningen i äggvitorna, blanda inte för hårt så att luften försvinner ur äggvitorna. Bred ut "grädden" över tårtan och garnera med hallon och flagad mandel.
Näringsvärde per bit:
110,5 kcal
8 g protein
12,5 g kolhydrater
2,5 g fett

48 kommentarer:

 1. En icke tårtätande (gillar det inte) tjej läser detta, och blir för första gången i hela mitt liv sugen på tårta =) Tack !! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ha ha....ja det är en tårta men ändå inte...nästan som ett sött mellanmål. Jag ÄLSKADE den :)

   Radera
 2. Denna skall jag testa!
  Ser gott ut. Funkar det lika bra utan stevia.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Absolut! Du kan använda vilken sötning du vill eller utesluta det.

   Radera
 3. åh, ska vi ha tårtkalas Sanna? Din och min, prova och ge kommentarer? ;) (alla ursäkter för att få äta löjliga mängder kaka, jaa-a!) Kramis

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jaaaaaaa!!!! Kan vi inte ha det!? *tittar bedjande* Nästa gång vi ses? Tårtkalas med gott kaffe...mmmm!

   Kram

   Radera
 4. Det skulle vara intressant med en prinsesstårta någon gång.... älskar det! :-)

  / http://mypublicdiary.blogg.se

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oj vad svårt..men det borde gå ;) Det blir min nästa utmaning!

   Radera
 5. Hejsan!
  Vill bara skriva en kommentar och tacka dig för att du är en väldigt jordnära och motiverande person som bjuder på alla inspirerande blogginlägg och fina bilder varje dag.
  Jag har gått från 117 kg till 95 kg det senaste halvåret och fortsätter kämpa mot målvikten. För några veckor sedan kände jag för att ge upp och gå och köpa en gigantisk godispåse helt för mig själv men istället googlade jag mig fram till din blogg vilket jag är väldigt tacksam för. Räckte med att läsa igenom några inlägg och jag var mer motiverad än någonsin, både på att träna och testa nya goda recept och måltider. Besöker numera bloggen regelbundet och jag har aldrig blivit besviken. Har många recept härifrån som står i kö för att bli testade.

  STORT tack för en grym blogg än en gång! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!

   Vad glad jag blir över din kommentar!! Och vilket fantastiskt bra resultat du gjort! Motivationen kommer gå upp och ner, det gör den även för mig, men då gäller det att fokusera på sitt mål och förlita sig på rutinerna man har skapat. Det brukar också hjälpa att titta på gamla bilder på sig själv, då man ofta blir sjukt motiverad av att inte vilja hamna där man varit. Att våga testa nya saker i köket är också ett sätt att hålla motivationen uppe.

   Tack för din fina kommentar och lycka till!!

   Radera
 6. Du är så himla bra!! :D
  Men jag är inte så glad för keso, hur fungerar det med kesella? :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det funkar också bra :) Keson är lite mildare och inte lika syrlig som kesella men det ska gå lika bra.

   Radera
 7. Hej!
  Jag undrar vart du köper din sockerfria choklad? Om det är i butik - vet du någon hemsida som säljer den?

  SvaraRadera
  Svar
  1. På Hemköp, Ica eller i hälsokostbutiker. Tror de säljer dem på www.bodystore.se och flera andra sidor. Googla på carb zone sockerfri choklad eller cavalier sockerfri choklad så borde du få fram något :)

   Radera
  2. Har letat på butiker men inte hittat :( men får pröva söka på internet då, tack för svar!! :)

   Radera
 8. Sv. Ska testa denna, helt klart =) En sommardröm !!

  SvaraRadera
 9. Dina recept är SÅ bra! Tänk om alla hade lärt sig baka såhär från början? Då hade det inte blivit något "istället för"...det är SÅ gott och det känns så mycket bättre efteråt, både i magen och huvudet. Ja, det är bara bra!

  Hur ser du på dadlar? Det är ju så sött, men...? Ja, vad säger du?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack så mycket! :)
   a det vore nåt...om alla kunde förstå att det går att äta kakor och bakverk som är gjorda av bättre råvaror. Då skull många må bättre :)

   Dadlar är kanon, men precis som du säger, allt med måtta.

   Radera
 10. Sökte på dadlar i din blogg och ser att du har flera recept med det, så jag har väl redan fått mitt svar :P
  Naturligt sött, så det är väl bra, men ganska kaloririkt så ät det med måtta :D Eller? :)

  SvaraRadera
 11. Ett tips, på glutenfria hyllan på t.ex. har dom rent havremjöl som är 100% havre! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra tips! Däremot så är det lite dyrare än vanliga havregryn (ganska så mycket dyrare) och det är så lätt att mala eget så jag kör på det :)

   Radera
 12. Kan man byta ut päron puren mot mosad banan? Hur mycket isåfall?
  Fantastiskt inspirerande blogg!
  xoxo

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kan du säkert, även om det kanske blir lite väl mycket banansmak :) Äppelmos funkar nog bättre, men om du testar skulle jag ta motsvarande mängd som päronpurén.

   Tack :)

   Radera
 13. Åh den ska jag verkligen testa!! :)

  SvaraRadera
 14. Ska testa imorn till kalaset! hur är grädden? klarar den sig över natten om man skulle göra tårtan idag?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nja, gör grädden imorgon och ha på den precis innan tårtan ska ätas :)

   Radera
 15. Isabella Nordin12 maj 2013 kl. 12:24

  Den här blev heeeelt fantastisk! (Oavsett vad min motsträviga sambo tycker) Den är helt underbart god och jag älskar att slippa känslan av dåligt samvete bara för att man ätit efterrätt efter maten. Ett annat stort plus är att jag som har problem med magen efter en galloperation är i stort sett problemfri och helt utan tabletter som jag tidigare åt som smågodis. Slippa svälla upp som en pumpa och kännas som om man ätit sten är ju en sån befrielse bara det. Lagar massor av dina recept och struntar i allt vad socker, pasta, ris, potatis och bröd heter. Har även börjat cykla fram och tillbaka till jobbet varje dag i veckorna 2,6 mil om dagen och det bara tickar neråt på vågen och jag mår så bra och tänker inte ens på godis längre. Sedan jag hittat din sida har jag hittat ett sätt som jag vill leva på för resten av livet. Tack för att du finns och vill dela med dig!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tusen tack för din fina kommentar!! :)))
   Vad duktig du är som verkligen ändrat dina matvanor och börjar cykla! Visst är det härligt när man känner att man mår så mycket bättre av det?! Och ändå kunna äta gott men samtidigt känna att man får i sig allt man behöver utan att bli uppblåst.

   Underbart!!
   Tack för att du finns och peppar mig att fortsätta blogga :)

   Radera
  2. Isabella Nordin14 maj 2013 kl. 13:33

   När allt känns motigt och jobbigt brukar jag bara gå in här så får man en frisk fläkt av motivation som hjälper att hålla en på rätt spår. En dags fuskande kan verkligen rasera en hel veckas jobb och det är det verkligen inte värt. Jag tycker den här kakan blev helt underbar och jag tänkte försöka göra en liten egen variant på den som påminner om sockerkaka med smak av citron. Men jag skulle vilja tillsätta proteinpulver för jag har nämligen ett som smakar citron. Misstänker att jag får minska mängden havremjöl eller tillsätta mer vätska men vet inte riktigt vilka dimensioner jag ska använda mig av. Har du något förslag? Kakan är ju rätt stor så skulle gärna vilja tillsätta 2 skopor proteinpulver.

   Radera
  3. Håller verkligen med...en hel dags fusk kan förstöra mycket!
   Jag skulle nog testa att byta ut 0,75 dl havremjöl mot 2 skopor proteinpulver. Blir det för tjockt så kan du ha lite mer mjölk. Jag har inte testat själv men kan tänka mig att det funkar :)

   Radera
 16. Hej :) Jag fyller år i morgon så tänkte pröva din tårta för jag märker att när jag ätit sötsaker blir jag så slapp och trött efteråt! (Åt massa godis i helgen, för att bara mig, och det känner jag av nu!) Men tillbaka till kakan :)
  Kan jag byta ut kokosmjölet till mandelmjöl tror du? Hur vill det påverka smaken och konsistens?
  Också undrar jag om du tror det kan vara gott att byta ut päronpuren till hallon i grädden så kakan blir rosa?
  Hälsningar Milla :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är likadan...blir riktigt slö och bara mer sötsugen om jag äter sötsaker så jag försöker hålla mig borta :)
   Kokosmjöl suger åt sig mer vätska än mandelmjöl men jag har inte testat själv att byta ut det. Du kanske bör ta mer, ca 4-5 msk mandelmjöl i sånt fall.
   Ja det borde funka, börja med lite hallon så att inte "grädden" smälter :)

   Radera
 17. Denna verkar ju fantastiskt god!
  Vad tror du om att göra tårtan dagen innan? (Förutom "grädden" då) Tror du det funkar, eller blir den för blaskig då? Vanliga tårtor blir ju bara godare om de får stå en dag eller två.
  Mvh
  Linda

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja den är riktigt god, jag är nästan lite stolt över receptet, ha ha.
   Det går nog jättebra. Den blir säkert lite saftigare, men den borde inte bli för blaskig :)

   Radera
 18. Hej detta receptet låter toppen nu inför midsommar och vore perfekt att baka istället för en " vanlig jordgubbstårta" som jag aldrig äter iallfall.. känner mig faktiskt lite sugen på tårta för en gångs skull nu !

  Men tänkte det vore kul om du kunde räkna ut hur mycket en vanlig "jorgubbstårta " innehåller om man gör på vanlig grädde och botten. Vore roligt att se hur mycket en sån innehåller.

  Tack för en otroligt bra blogg, läser varje dag!:)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oj, en sån innehåller definitivt mer än ca 300-400 kcal per bit. Ska se om jag kan räkna på det :)

   Tack så mycket :)

   Radera
  2. Hur stor form använde du

   Radera
  3. En "vanlig" pajform med löstagbara kanter. Hur stor kan en sån vara? ca 21 eller 28 cm kanske?

   Radera
 19. Hej! Hade tänkt baka denna tårtan och även din chokladtårta till ett kalas. Så jag undrar om man kan ha inne alla 3 tårtbottnar i ugnen samtidigt även om temperaturen och tiden i recepten inte är detsamma?
  Ska man ha två tårtbottnar i mitten och en i nedre delen av ugnen? Och vilken temperatur och tid i ugnen ska man ha isåfall?
  Massa frågor blev det, haha. Hoppas du har tid att svara :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!

   Du kan köra alla på 175 grader samtidigt men ha de i olika plan, två i nedre delen och 1 högre upp. Tid vet jag inte riktigt, men du kör den som ska vara i 175 C den tiden som är angivet i receptet.
   Det andra två ska ju egentligen gräddas på 180C så de kanske behöver någon minut längre i ugnen :)

   Radera
 20. Tack så mycket för svar :)

  SvaraRadera
 21. Det är alltid så skönt att läsa att det finns fler som har kroppar som reagerar som "utsvultna vilddjur" på sockerintag. Önskar bara att det kunde bli lite mer "socialt godtagbart" också.
  Tack för bra recept!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej du är verkligen inte ensam om det! Jag håller med, önskar att alla kunde låta bli att lägga sig i och strunta i vad andra äter. Alla gör vi ju egna val :)

   Radera

Lämna gärna en kommentar, då blir jag glad :-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...