söndag 19 maj 2013

Pannkakssöndag: Apelsin proteinpannkakor med banankräm

Tack alla er som kommenterat (och mailat) om mina senaste inlägg om "Metabolic damage" och "HIIT vs lågintensiv cardio". Just metabolic damage är ett problem som många inte vet så mycket om men jag märker att det är många som drabbats, både de som har tävlat och de som har haft ätstörningar eller jojobantat mycket.
Något jag vill påpeka om cardioträning är man bör tänka på syftet varför man gör det. Vill du bli bättre på att springa en mil ska du såklart springa mycket, älskar du att ta powerwalks ute i naturen ska du självklart inte sluta med det. När du tränar uthållighetssporter är en naturlig effekt av mängden träning att ämnesomsättningen sjunken/anpassar sig. Då är det det man vill åt: att kroppen klarar att träna så pass mycket men att den behöver mindre energi för att klara det. Vill du också för hälsans skull förbättra konditionen är det inte fel att köra några löppass i veckan.
Men springer du många mil i veckan eller tar 1-2 timmars powerwalks per dag i syftet med att tappa fett så är HIIT ett mycket bättre alternativ.
HIIT är alltså kortare intervaller med lite vila mellan (det finns massor av olika intervallupplägg med olika kort vila) där man jobbar så nära sin maxpuls som möjligt. Man behöver INTE springa för att kunna utföra HIIT utan det kan göras i stort sett hur som helst (cykel, roddmaskin, trappmaskin, crosstrainer, med kroppsvikt mm). Jag och David (som är otroligt duktig på programupplägg) ska sätta oss ner och skriva lite olika förslag på HIIT som man kan utföra både i gymmet och hemma så att ni kan testa att lägga in det i era träningsprogram. Kommer snart! :)

Igår hade vi städdag i bostadsrättsföreningen och jag och David tog på oss att ordna lunchen, som annars brukar bestå av varmkorv. Vi gjorde en Quinoasallad med kyckling och mango, honey/mustard yoghurt-dressing, ett morotsbröd (recept finns på bloggen, tillsatte rivna morötter bara), citronpesto (vanligt pestorecept med citronskal i) och nyttiga frukt & nötchokladbollar.


Till quinoasalladen använde vi:
Kokt quinoa, röd lök, ruccola, tomater, mango, avokado, rostade pumpakärnor, olivolja, salt & peppar.
Yoghurt-dressingen är: 3,5% grekisk yoghurt (Lindahls), honung, dijonsenap, balsamvinäger, lite citron, salt & peppar.


Chokladbollarna är superenkla:
125 g saftiga urkärnade dadlar
1 påse mandlar
3-4 msk kakao
1,5 dl havregryn
4 msk riven kokos.

Lägg i en matberedare eller mixer och kör tills du får en tjock massa. Tillsätt några droppar vatten (eller kaffe) om det är för torrt. Rulla till små bollar och förvara i kylen.


Det var en fantastiskt fin kväll igår och istället för att träna (spar det till idag) så hade vi en helkväll med vovvarna och sedan blev det en film (Gangster Squad, rekommenderas!!).
Fantastisk vackert ute vid Bosön
Dags för pannkakssöndag igen. När jag var lite älskade jag att ha banan och apelsin i min yoghurt på morgonen (jag åt alltid fil/yoghurt och mackor till frukost) och dagens pannkakor påminner mig lite om det :) Hade riktigt saftiga och fina apelsiner hemma och de passade perfekt till pannkakorna tillsammans med den söta banan & keso-krämen.Apelsin proteinpannkakor med banankräm
1 port, ca 4 pannkakor

1 dl (35g) havregryn
1 msk kokosmjöl (mandelmjöl går också bra)
2 msk (ca 10g) whey complete vanilj
1 msk stevia strö
1 krm vaniljpulver (eller 1/2 tsk vaniljextrakt)
1 tsk bakpulver
50 g lättkesella
30 g banan (ca 2 msk mosad banan)
1 tsk rivet apelsinskal
2 äggvitor

Banankräm:
150 g minikeso (lättkesella går också bra)
20 g  banan (ca 1 msk mosad banan)
1 tsk stevia strö
1 krm vaniljextrakt

1. Mixa ihop alla ingredienserna till pannkakorna med en stavmixer. Stek i lite kokosolja på medelhög värme, ca 30-45 sekunder per sida.
2. Mixa ihop ingredienserna till banankrämen med en stavmixer så du får en slät kräm.
3. Varva pannkakorna med banankrämen och toppa med apelsinklyftor och eventuellt lite sockerfri pannkakssirap eller honung.
Näringsvärde per portion:
373 kcal
37 g protein
38 g kolhydrater
8 g fett
25 kommentarer:

 1. Äntligen fick även jag till en pannkakssöndag! Även om jag äter pannkakor flera dagar i veckan har jag av olika anledningar inte fått till just söndagarna, men idag så!
  Blev en servering med mina senaste favoritpannkakor - äpplepannkakor på en bas av vita bönor. Hade tidigare bara bakat med bönor men så såg jag någon annan som testar att ha detta som bas i pannkakor och jag blev självklart nyfiken. Precis liksom kakorna, blir pannkakorna väldigt fluffiga och saftiga. Rekommenderas verkligen!
  Mitt recept hittar du här http://ellinorsworld.blogspot.se/2013/05/proteinrika-apple-och-kanelpannkakor.html?m=1

  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Härligt!!
   Såg riktigt gott ut, även jag ska nog ta och testa att göra dem på vita bönor någon gång. Kan tänka mig att de blir riktigt saftiga :)
   Vilken fin blogg du har förresten!

   Kram

   Radera
 2. JA TACK till HIIT övningar att köra hemma! Du är toppen, vad hade jag gjort utan dina recept och träningstips!? Jag är inget träningsproffs men vill hålla kroppen och knoppen i trim:)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kommer snart :)
   Man behöver ju inte vara träningsproffs för att vilja må bra och ta hand om kroppen :)

   Radera
 3. Har du inte glömt apelsinskalet i pannkakorna på receptet här? såg det fanns med på instagram :)

  SvaraRadera
 4. Oj vad snällt av er. Det ser väldigt gott ut, helt klart mkt bättre än varmkorv =)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi slapp rensa i rabatterna mot att vi lagade lunchen :)

   Radera
 5. Underbar blogg med massa goda recept :)
  Vad rekomenderar du att äta efter ett HIIT pass??

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack :)
   Du bör äta precis som efter ett styrkepass. Så en ordentlig måltid med både kolhydrater och protein.

   Radera
 6. Jag måste testa att ha proteinpulver i pannkakorna, nu när jag faktiskt har lite hemma! Ska ta och läsa dina tidigare inlägg nu, låter mycket intressant!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gör det, det är riktigt gott och ger lite mer mättnad :)

   Radera
 7. Hej. riktigt bra blogg. jag måste bara fråga, kan man använda vanligt proteinpulver när man bakar eller bör man ha sån bakprotein? har hört att proteinet försvinner när man hettar upp det?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!
   Nej du behöver inget bakprotein utan vanligt proteinpulver går bra. Proteinet försvinner inte när du hettar upp det, så länge du lagar det i lägre temperaturer (max 175C).

   Radera
 8. Hej! Nu måste även jag kommentera! Har läst din blogg och följer dig på instagram sen en månad tillbaka. Och vill bara tacka för alla bra ord och kanon recept. När du skrev inlägget om HIIT så blev jag så glad! Har haft massa diskussioner med folk som ska ifrågasätta min träning/matval HELA tiden- styrka 3 dgr vecka och HIIT 2 dgr. Nu har jag lite mer kött på benen att ta med mig när diskussionen kommer upp igen - brukar oftast inte "prata" om min träning för att det är inte många som förstår upplägget ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vet precis hur du känner. I början av min fitness"karriär" så fick man hela tiden stå till svars för hur och vad man åt och det var många som fick mig att känna mig obekväm och konstig, trots att jag gjorde det för att må bättre. Är det inte konstigt?!

   Hoppas de som ifrågasätter dig slutar bry sig så mycket och fokuserar på sina egna liv och val istället ;)

   Radera
 9. Nu känner jag att jag måste ge dig lite cred !
  Du driver den absolut bästa bloggen jag någonsin har läst.
  Dina recept är fantastiska, dina bilder är underbara, dina artiklar är givande, du känns så jordnära !
  Du har lärt mig så sjukt mycket, och det vill jag verkligen tacka dig för!
  Jag har skrivit det innan, men jag skriver det igen- tack att du gör mitt liv enklare att leva !
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oj tusen tack Veronica!
   Jag uppskattar verkligen att du kommenterar, och att jag lyckas inspirera dig (och andra som läser bloggen) gör det så mycket roligare att fortsätta. NI inspirerar mig att hela tiden utvecklas och testa nya saker.
   Så tack!

   Kram

   Radera
 10. Har nyligen hittat till din blogg och har ögnat igenom den lite grann (kommer fortsätta med det ;) ) och det finns så otroligt många av dina recept som jag skulle vilja testa.

  Dock har jag en liten fundering :) Som jag förstått är "whey complete vanilj" ett proteinpulver? Jag undrar om det gör något med bakningen utom att tillföra just protein? Behövs det i recepten eller kan man bara utesluta det? Jag använder nämligen inte proteinpulver men vill gärna använda mig utav dessa kalorisnåla recept!

  Tack för en kanonblogg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Sara!
   Ja det är ett proteinpulver. Det funkar som ett mjöl i det jag bakar plus att det ger smak och extra protein. Så vill du utesluta det måste du tillsätta något annat mjöl (typ havremjöl eller mandelmjöl) så konsistensen blir samma.

   Tack! :)

   Radera
  2. Hej igen och tack för svar!

   Byter jag rakt av då 2 msk proteinpulver = 2 msk mandelmjöl? Blir det fler kcal på om jag byter ut? (ingen aning om hur näringsvärdet i proteinpulver ser ut)

   Lite fler frågor, hoppas det är okej :) Både vaniljpulver och mandelmjöl är nytt för mig, finns det i vanliga mataffärer eller vart får man tag i det?

   Samma sak gäller stevia, har aldrig använt det men som jag förstått är det ett sötningsmedel, vad är skillnaden mellan det och tex hermesetas? Finns detta också i vanliga mataffärer? :)

   Tack på förhand!

   Radera
  3. Ja det borde gå att byta rakt av men kalorimängden blir såklart annorlunda i och med att du inte använder proteinpulver (mer fett och/eller kolhydrater och mindre protein i receptet).

   Ja det finns i vanliga livsmedelsbutiker, märket på kokosmjöl heter Risenta eller Kung Markatta. Vaniljpulver/arom finns i bakhyllan.

   Stevia strö finns på ica. Det innehåller steviaglykosider (extrakt från en växtplanat) och erythirol (en sickeralkohol). I hermesetas är det aspartam som man sett kan ge cancer.

   Radera
 11. Hur mkt är en påse mandlar? :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. De brukar vara på 200 g om jag inte minns fel :)

   Radera
 12. Hur mkt är en påse mandlar? :)

  SvaraRadera

Lämna gärna en kommentar, då blir jag glad :-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...