måndag 20 maj 2013

Red Velvet mugcake med creamcheese & kesellafrosting och lite godis från Iherb

Det är så härligt att det är så ljust på mornarna när man kliver upp! Det är ju till och med riktigt ljust vid 5-tiden då jag går upp. Det underlättar när man ska ta bilder på frukosten så det blir bra bilder till bloggen och Instagram, ha ha! Jag gjorde som vanligt i ordning min frukost i morse, tog med mig tallriken, bestick, underlägg, mobil samt min systemkamera ut på balkongen och började fota. Precis då kom en granne ut och tittade storögt på mig, nästan så länge att han höll på att gå in i en lyktstolpe utanför porten. Kunde gått illa. Men men, kan inte hjälpa att jag gillar att ta kort på det jag äter ;)
Igår såg jag att min vän Christen (@cef0968 på Instagram) hade lagt upp ett recept på Red velvet pannkakor och det satte snurr på idéerna. Jag hade lite rostad rödbeta hemma och bestämde mig för att göra en "Red Velvet"-muggkaka till frukost (ja, jag åt denna lilla skönhet till frukost i morse). Red velvet är annars en sockerkaka som man smaksätter och ger färg med kakao, rödbeta eller karamellfärg och som man varvar och täcker med cream cheese-frosting.

Den här muggkakan blev riktigt god och man känner inte alls smaken av rödbeta utan den ger bara en fin och festlig färg. Passar lika bra till frukost som till mellanmål (eller till och med lunch) och har man ingen micro kan den tillagas i ugnen på 175 C i ca 10-15 minuter. Man skulle till och med kunna göra en tredubbel sats och göra den till en "riktig" kaka.

Red velvet muggkaka med cream cheese & kesellafrosting
1 port

1,3 dl (ca 45g) havregryn
1 tsk bakpulver
1 msk stevia strö
1 krm vaniljpulver
2 äggvitor
2 msk puréad rostad eller kokt rödbeta (ca 35g)
2 msk lättmjölk

Frosting:
75 g lättkesella
75 g minikeso
1,5 msk Philadelphia extra light
2 tsk stevia strö
1 krm vaniljpulver

1. Mixa ingredienserna till muggkakan med en stavmixer. Häll smeten i en smord stor mugg eller skål (jag använde kokosolja). Ställ in i micron och kör på högsta effekt i ca 1-1,5 minut. Låt svalna något.
2. Blanda ihop frostingen med en stavmixer (så du får bort klumparna i keson).
3. Vänd muggen och lägg kakan på ett fat. Täck med frostingen. Du kan också dela kakan i två delar på höjden och lägga frosting i mitten så blir det mer effektfullt.
Näringsvärde per portion:
356 kcal
35 g protein
38 g kolhydrater
6 g fett

Idag när jag kom hem på lunchen väntade detta paket på mig, kändes som julafton! Jag beställde lite grejer från Iherb i söndags och idag kom de, riktigt snabb leverans! Denna gånge blev det:
Bear Naked granola (en god granola som inte är rostad i olja eller liknande. Det är fortfarande lite socker i men äter man det sällan och i små mängder så är det ok tycker jag)
Liquid aminos (används istället för soja)
Cocomanna (kokossmör)
Artisana Cacao Bliss (kokossmör med kakao)
Greens+ (ett superfood-pulver som jag tar 1 gång per dag)
Massor med Questbars! (cinnamon roll, banana nut muffins, lemon cream pie, vanilla almond crunch, coconut cashew....nu bör jag ha så det räcker ett tag!)

Om ni vill beställa från Iherb kan ni använda min kod TMC520 för $10 rabatt på ert första köp om ni beställer för mer än $40. Frakten är baserad på vikt men om paketet väger mindre än 2 kg kostar frakten drygt 50 kr. Tull tillkommer och den är baserad på vikten, brukar bli ca 100-200 kr för mig.

30 kommentarer:

  1. ser så gott ut man blir verkligen inspirerad. vet du något om fitnessgurus proteinpulver? jag vill helst ha ett pulver som är så fritt från tillsatser och konstiga ämnen som möjligt. sötningsmedel får jag väl acceptera, men har du något att rekommendera?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har inte testat Fitnessgurus pulver själv utan jag använder alltid Proteinbutikens proteinpulver i och med att jag vet att det har riktigt bra kontroll på sina pulver plus att de smakar gott. Whey complete är mitt favoritpulver.

      Radera
  2. Hej! Vad mycket, vad kostade allt? :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag kommer inte ihåg, dryga tusenlappen kanske :)

      Radera
  3. Beställer du i flera paket för att slippa tull avgift? Har hört att det är risk att det bli en avgift om man beställer över 1,8 kg. Stämmer det?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, jag beställer alltid ett paket, blir enklare så. Tullen kommer du inte ifrån, däremot så är frakten superbillig och det du beställer väger mindre än 1,8 kg (frakten är då typ 40 kr). Därför beställer många saker i flera små paket, för att frakten ska bli billigare.

      Radera
  4. Hej.
    Har du någon erfarenhet av att göra nyttiga maränger? utan både socker och sötningsmedel? och kanske istället lite proteinpulver?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nja, jag har testat att göra några med stevia strö men de blev otroligt söta. Måste experimentera lite mer.... :)

      Radera
  5. Å, den Cacao Bliss er helt fantastisk. Det blir som sjokoladepålegg :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag smakade precis och det var farligt gott!! :)

      Radera
  6. Hej! Ville bara säga att dina recept är otroligt goda! Gjorde overnight oats till frukost (ny favorit!) :)
    Jag kommer inte ihåg om jag såg det i ett tidigare blogginlägg eller om jag bara tror jag har sett det, men jag undrar vad förslags stavmixer du använder, vilket märke? :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack så mycket!

      Jag använder en stavmixer av märket Wilfa...den är riktigt bra och har hållt i över ett år...peppar, peppar :)

      Radera
  7. Jag slapp då tullavgift sist :P

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jasså, intressant. Vissa paket kanske smiter förbi :)

      Radera
  8. Hej!
    Om man har gått på nutrilett diet med bara shakes under två veckor, hur rekommenderar du en att komma tillbaka till riktiga måltider. Jag har med denna diet gott ner det som jag har velat, men vill nu inte gå upp allt igen så fort jag börjar äta mat, vilket många säger att man riskerar att göra om man inte gör övergången bra.

    Tacksam för hjälp!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Detta skulle jag gärna också vela veta! Jag vet att man riskerar att gå upp i vikt igen efter en pulverdiet men är inte det för att man återgår till gamla kostvanor? Inte på grund av produkten? Om man tidigare ätit ett för stort energiintag och efter en diet med shakes återgår till ett normalt energiintag, borde man inte behålla vikten då? Vad jag har förstått det som så är de som går upp i vikt efter dieten de som återgår till sitt för höga energiintag?

      Jag har tidigare vägt i nedre normalzonen men har på grund av alldeles för mycket unnande gått upp till övre normalzonen. Motivationen har börjat tryta och jag känner att jag behöver en "kickstart". Och forskning (samt gamla erfarenheter) visar att en kickstart är motiverande och leder ofta till att man orkar kämpa vidare mot sitt mål eftersom man ser snabba resultat.

      Jag har aldrig använt en shakediet förut men jag vill gärna försöka. Hur rekommenderar du mig att göra? Bara köra shakes eller äta ett fast mål? (Middag) Hur länge rekommenderar du en att gå på denna diet? Hur gör man övergången till vanlig mat så smärtfri som möjligt?

      Jag har givetvis planerat att fortsätta äta nyttigt när jag kommit ner i vikt och att inte hamna här någonsin igen! :D

      Vore jättetacksam för svar!

      Radera
    2. Anna (kostrådgivare)22 maj 2013 kl. 12:48

      Hej!
      Det beror helt på vem ni frågar, men visst stämmer det att man inte automatiskt går upp på grund av övergången i sig från shakes till fast föda. Det är hur man hanterar den fasta födan som kan resultera i viktökning, och ibland till och med något kilo extra än ursprungsvikten.

      Jag brukar föreslå mina klienter att fortsätta äta vanlig middag vid 18-19 utan eller med få kolhydrater, så att 4 mål ersätts med shakes. Är det klienter som samtidigt tränar väldigt mycket har det hänt att jag rekommenderat dem att även byta ut en dietshake (förslagsvis eftermiddagens) mot en proteinshake istället.

      Hoppas det gav någon klarhet! :) Kämpa på!

      Radera
    3. Anledningen till att många går upp i vikt efter att man ätit pulverdieter (beroende på hur länge man ätit pulver istället för mat) är att ämnesomsättningen sjunker på grund av det låga energiintaget. Visst går man ner i vikt av mindre kalorier men kroppen kommer att anpassa sig till denna kalorimängd och ämnesomsättningen sjunker. Det är helt enkelt kroppens sätt att försöka överleva på mindre mat.

      När man då ska sluta äta pulvret/sopporna kommer ämnesomsättningen vara lägre än tidigare, med andra ord måste man äta mindre mat för att inte gå upp i vikt.

      Det är ju maten man åt tidigare som gjorde att man såg ut på ett visst sätt, återgår man till samma matvanor kommer man komma dit igen...men lägga på sig ännu mer just för att ämnesomsättnigen är lägre och kroppen kan hantera mindre mat. Att äta hälsosamt är en livsstil, inte en quickfix!

      Pulversoppor innehåller vad, 800 kcal?
      För samma mängd kalorier skulle man kunna äta 1 kg grönsaker (ca 400 kcal beroende på grönsak) och drygt 500 g handskalade räkor. Är det inte roligare att äta en räksallad 4 ggr per dag än soppor/pulver?

      Men om man nu skulle äta pulversoppor så bör man byta ut ett mål i taget mot vanlig mat och då satsa på proteinrik mat och grönsaker.

      Radera
    4. Hej igen!
      Vad kul med så mycket feedback! Och som jag misstänker är åsikterna skilda. Jag brukade äta nyttigt men jag har gått upp efter en period av godis, kakor, pizza och annat gott. Det är inte ett beteende som vanligtvis har ingått i min kost och inget som jag tänkt fortsätta med. Jag skulle vilja ha "en quickfix" för att få motivation att gå ner för det händer ingenting med 1000 kalorier i fast föda. Känner att jag behöver göra något radikalt och sen gå tillbaka till fast föda. Jag behöver bli av med mitt godissug och det blir jag inte av mat. Det triggar igång det även om jag äter nyttig mat.

      Radera
    5. En liten fråga bara...du säger att du inte går ner i vikt av 1000 kcal i fast föda, men du tror att du kommer gå ner av 1000 kcal i form av pulver dieter? Hur länge har du provat att äta 1000 kcal i fast föda?
      Min åsikt är att en pulverdiet kommer sänka din ämnesomsättning ytterligare och det kommer bli svårt för dig att övergå till vanlig mat sen. Om du blir godissugen av mat (blir du godissugen av kyckling/kött/fisk och grönsaker?) och det försvinner med pulversoppor (vilket kommer göra dig hungrig av energiunderskottet och sugen på mat) kommer det ju komma tillbaka om du äter vanlig mat igen.
      Det optimala vore ju att äta kalorisnål men näringstät mat och göra det ett tag, så kommer kroppen förändras och det är en vikt du kommer kunna behålla.

      Radera
    6. Hej igen!
      Jag tänker mer att min kropp har vant sig vid mitt låga kaloriintag och kommer att reagera på skillnaden i vad intaget består av. Jag provade periodisk fasta för ett tag sedan och hade då inget sötsug alls. När jag äter mycket protein och hälsosamt fett och få kolhydrater får jag ett enormt sug på godis. När jag går på periodisk fasta eller bara dricker varma koppen finns inte detta godissug. Och jag har tidigare hållt mig ifrån allt onyttigt men föll ändå dit igen på grund av grupptryck (inte maten jag åt då) men jag hoppas på att denna gång inte falla dit när jag vant mig av vid sockersuget och jag tror att jag enklast gör det genom shakediet för att äta mat har inte hjälpt. Cirka en månad utan förändring.

      Radera
    7. Den har absolut, som du säger, vant sig vid ditt låga energiintag (inte bra) och om du vill fortsätta ner i vikt kommer du behöva minska kalorierna ännu mer. Den kommer inte reagera annorlunda på kalorierna, om det är kalorier i pulverform eller från föda. Detta intag är dock sjukligt lågt och inte hälsosamt!

      Men du gör det som känns bäst för dig :)

      Radera
  9. Hej hej!
    jag har suttit framför iherb ett antal gånger men inte vågat beställa ännu, men det är nog dags att göra det :)
    Jag är lite nyfiken på Questbar och tycker att den dyker upp allt mer i "träningsbloggar", om jag har förstått det rätt så är den omtyckt för sitt höga proteininnehåll och låga kolhydratinnehåll? finns det någon som är likvärdig?
    Jag har för mig att du har testat Sweet Leaf Stevia drops. Vad tycker du om dem som smaksättare? vilken gillar du mest?

    Till sist vill jag bara säga att du har en underbar blogg som ger mycket inspiration och dina recept går varma här hemma! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej!
      Nej det finns inte direkt någon annan bar som är likvärdig i och med att Questbars är helt naturliga (om man nu räknar stevia som naturligt). De flesta andra bars på marknaden är fulla med en massa tillsatser.

      Ja jag har testat dem och använder man små mängder är det en jättebra produkt. För mycket kan ge en lätt bismak. Jag gillar vanilla cream och english toffe bäst :)

      Tack!

      Radera
  10. Hej, vill först och främst säga att jag verkligen gillar dina inlägg, speciellt när du skrev om methabolic damage!! Har verkligen fått mig att tänka till.

    Sen undrar jag om du har tips på vad jag gör för fel. Älskar banankaka och gjorde din, men den lyckas inte. Första gången jäste den inte och blev bara sörjig, men smaken var god. Andra gången smakade det ingen gott alls, blev inte sörjig, men jäste inte. Använder vanilla ice cream sloow proteinet.

    Isabelle

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Isabell!
      Tack så mycket :)

      Det är gör att du använder ett proteinpulver som är casein (eller om det är en blandning av vassle och casein). Det jag använder i receptet är vassle och det fungerar helt olika än casein att baka med :)

      Radera
  11. Hej! Har varit inne på iherb och tittat runt lite. Hittade bl.a denna smaksättare http://m.iherb.com/Frontier-Natural-Products-Butterscotch-Flavor-Alcohol-Free-2-fl-oz-59-ml/35803 är glycerin dåligt för kroppen? Eller är dessa karlorifria? Fanns en med cocossmak också men lite annat innehåll. Vet du det? Fann ingen info på nätet?
    Hälsningar Ida

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej!
      Glycerin är en alkohol och är en söt trögflytande, kalorifri och smaklös vätska.
      Den är inte farlig och den används i så liten mängd i smakessenser att det är inte speciellt mycket vi får i oss.

      Radera
  12. Hej. En liten fråga bara. Det kan väl inte stämma att tullen baseras på varornas vikt? Du har ju dels livsmedelmomsen på 12% av värdet och sen har du en hanteringsavgift från DHL eller Posten på mellan 50-100 kronor.

    Exempel : beställer du varor till ett värde av 1400 kronor så tillkommer 168kr i moms + 50 kronor i hanteringsavgift f rån DHL.

    Däremot så är det värt att säga att det förmodligen blir ganska bra pris fortfarande för tex questbars, som kostar lite drygt 25kr styck i sverige. Även om man räknar in frakt+moms+tilläggsavgifter så borde det inte bli mer än lite drygt 18-19 kronor per quest bar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det stämmer som du säger. Jag menade att frakten är baserad på vikt. Tullavgiften är precis som du säger 12% av värdet plus hanteringsavgift...helt rätt. My bad!

      Radera

Lämna gärna en kommentar, då blir jag glad :-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...