torsdag 30 maj 2013

"Morotskaka-pannkaksrulle med cream cheese fyllning" och clownen

Clownen? Vad menar hon? Cirkus eller vadå? :) Nej, jag pratar om yoga-posen "Clownen". I morse tog jag en PTyoga-klass (för mig ger det så mycket mer att köra yoga ensam och inte i klass eftersom läraren kan korrigera och visa bättre och jag kan vara säker på att göra allt rätt) för min yogalärare Desirée  och det var nog drygt 2,5 vecka sedan jag yogade senast. Jag har faktiskt saknat det!
Hur mycket jag än älskar att ta i och svettas i gymmet, att slita och dra i vikter och att pressa mig till max på löpbandet, så är det fantastiskt skönt att en timme bara släppa allt och fokusera på hur kroppen känns och låta den jobba som en helhet i de olika poserna.
Jag tycker det är viktigt att variera träningen så att man minimerar risken för överbelastningsskador och för att utmana kroppen så att den hela tiden utvecklas. För mig är det viktigt att känna att jag kan "hantera" min kropp, att den är funktionell. Att kunna göra chins och dips, att kunna stå på händer (jag övar på det), att kunna balansera upp mig själv och ha bra hållning, är för mig att vara vältränad. Det finns självklart olika definitioner på ordet "vältränad". För vissa är det att ha rutor, för andra är det att springa en mil på 40 minuter eller lyfta 100 kg i marklyft. Vi alla har olika syn på vad som är att vara vältränad. Jag gillar att vara mångsidig och klara av mycket, både att lyfta tunga vikter, kunna gå ner i split och spagat, kunna köra ett hårt intervallpass, ta en dansklass utan att göra bort mig (ha ha) och att kunna åka skidor på vintern. Det för mig är att vara vältränad :)
Hur definierar ni "vältränad"?

Precis som med all träning så måste man ju utmana sig själv och försöka prestera bättre för att kroppen hela tiden ska bli starkare och utvecklas. Desirée utmanar mig verkligen på yogan, det är ingen lugnt ligga-och-andas-och-göra-väsande-ljud-yoga utan den är väldigt akrobatisk och jag älskar det. Förra gången fick jag testa att göra posen "Clownen" men det gick inte riktigt. Idag satt den galant! Det är så skönt när man svart på vitt får konkreta resultat....förra gången gick det inte, denna veckan gick det = jag har blivit starkare och fått bättre teknik. Posen nedan är Clownen (tror den heter så) och vi gjorde även en annan variant där man sträcker upp ett ben i taget mot taket. Svårt!
bild från www.therivierawoman.com
bild från www.friskvagen.se
Innan yogan i morse gjorde jag en fantastiskt god frukost som jag gärna hade haft några minuter extra på mig att njuta av, blir lätt lite stressigt på morgonen. Vad sägs om en morotskaka-pannkaksrulle med cream cheese och keso fyllning? Ja tack!
Morotskaka-pannkaksrulle med cream cheese fyllning
1 port

Pannkaka:
1 dl (35g) havregryn
0,5 tsk bakpulver
1 msk stevia strö
1 tsk kanel
1 msk morotspuré (jag använde Semper barnmatsburk)
2 äggvitor
2 msk valfri mjölk (jag använde lättmjölk)
1 msk finriven morot

Fyllning:
75 g minikeso
75 g lättkesella
2 msk philadelphiaost (jag använde 5%)
1 tsk stevia strö
1/2 kapsyl vaniljarom

1. Mixa ihop alla ingredienser (utom den rivna moroten) till pannkakan med en stavmixer tills du får en slät smet. Häll smeten i en het stekpanna och stek i ca 1 minut, vänd och stek i ytterligare 30 sekunder. Har du inte en bra stekpanna kan det vara bra att ha lite kokosolja eller liknande i stekpannan.
2. Mixa ihop ingredienserna till fyllningen med en stavmixer. Bred fyllningen på pannkakan och rulla ihop den.

Jag toppade rullen med 1 msk av fyllningen blandat med lite vatten så det blev som en sås, lite mer rivna morötter och lite Sukrin Gold.
Näringsvärde per portion:
309 kcal
33 g protein
30 g kolhydrater
6 g fett


10 kommentarer:

 1. Wow, wrapen där nere ser hur god ut som helst. Sådana gånger önskar jag att jag också hann hem på lunchen :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det är smidigt att kunna äta hemma...bra med det här jobbet, man kan vara väldigt flexibel :)

   Radera
 2. Att vara vältränad för mig är när kroppen mår bra till 100%. Att jag utvecklas hela tiden och att det är sjukt kul att träna. Spelar ingen roll hur "fit" jag är om jag inte orkar.
  Mumms vilken härlig frukost, den ska provas!

  SvaraRadera
 3. Jag anser att man är vältränad om man "äger sin kropp" - konstigt uttryck kanske men jag menar att ha en kropp som fungerar för det man vill utsätta den för.
  Att den fungerar i alla sammanhang, att man orkar bära upp den, att man orkar lyfta tungt när det behövs och att man orkar springa.
  Att den fungerar i många lägen och är stark och uthållig för det jag vill hålla på med.
  Jag vill äga min kropp och veta att den svarar när jag vill, istället för att den sätter stopp för att den inte orkar för att det är tungt eller för långt.
  Det blir mycket träning och många olika sorters träning (yoga är en av dem - kanon ju!) men det är så härligt när man känner att kroppen orkar!
  Det är fit för mig! :-D

  Jag vill tacka dig för alla goda recept, det är dels tack vare dig som jag har gått ner i vikt!
  Jag har tappat drygt 5 kg sedan jag bytte ut min "helg-geisha" och lösgodis och kakor till dina nyttiga substitut.
  Jag har gått ner 0,5 kg i veckan!
  TACK SÅ MYCKET!!!
  DU ÄR BÄST! :-D - Snart har jag nått mitt mål!

  //Nina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Nina!
   En mycket bra definiering på ordet "fit"! Jag håller verkligen med!

   Och riktigt grymt jobbat!! 5 kilo är ju hur mycket som helst! Keep up the good work!

   Radera
 4. Hej!
  Vill bara börja med att säga att du har fn super bra blogg:)
  Jag har fn fråga, tränar 6 dagar i veckan både kondition och styrka och äter 1500 kcal per dag. Jag brukar följa dina lunch/morgonrecept få jag byter ut havregryn mot proteinpulver. Jag har märkt att jag har gått upp i vikt över magen och innan hade jag mer boostad midja. Jag undrar går man upp i vikt om man bytar ut ett huvudmål mot proteinpulver. Tränar väldigt hårt och borde ha mycket mer deffad mage. Vad gör jag för fel?:(
  Hälsningar
  Mia

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Mia!

   Mycket svårt att säga utan att veta mer om dig. Det låter osannolikt att du skulle gå upp i midjemått av att byta ut ett mål mot en proteindrink, men det kan ju vara andra orsaker, inte enbart bero på proteindrinken. Du kan ju ha byggt muskler på magen som gjort att midjemåttet ökat? Men som sagt, mycket svårt att säga...

   Radera
 5. Ja jag tror det haf med att jag har byggt muskler, tränar magen ca 3 dagar i veckan. Men ifall man bara vill ha en smal midja hur ska man då träna magen? Du har både magmuskler och en väldigt smal midja... Vilka övningar rekommenderar du ifall man vill ha en smal midja? Tröna upp latsen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du måste samtidigt gå ner i fett% för att midjan ska bli mindre och det gör du genom att äta bra mat (inte för mycket och inte för lite) :) Det är också tyvärr mycket genetiskt hur midjan ser ut, vissa har en lång smal midja medan andra har kraftigare och kortare midja.

   Radera

Lämna gärna en kommentar, då blir jag glad :-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...