söndag 12 maj 2013

Pannkakssöndag: Cinnabon pannkaksrullar med vaniljfyllning och cream cheese-"icing"

Ni som varit i USA eller varit på en amerikans flygplats måste ha sett (och känt lukten av) Cinnabon-"butikerna". Det är Sveriges svar på kanelbullar men serveras såklart på äkta amerikanskt vis: enormt stora bullar, kletiga, varma och fulla med smör....och en sötsliskig icing med smör, florsocker och säkert en massa annat man inte vill veta vad det är.

Jag undvek faktiskt att smaka på dem under alla år jag bodde i USA men jag föll för trycket då jag och David var på LA's flygplats på väg hem från Hawaii för 3 år sedan. Jag tog en tugga sen var jag proppmätt (och lite lätt illamående)! Det var kul att testa men nej tack, det var den fösta och sista gången jag åt en Cinnabon.

Jag fick en massa fina tips på pannkaks-smaker förra veckan och ett av dem var kanelbulle. Denna idé fastnade i huvudet och jag fick för mig att testa att göra en nyttig, pannkaksvariant av Cinnabon...det här blev bättre!!
Saftiga smakrika pannkakor med krämig fyllning och en len icing på toppen. Skippa inte icingen, den gjorde verkligen skillnad och Sukrin gold, som smakar som farinsocker, gjorde att fyllningen fick en djupare smak.
Jag passade på att testa quinoamjölet som jag köpte i fredags men jag vet inte om jag är överförtjust. Det har en ganska bitter smak så pannkakorna skulle nog blivit ännu godare med bovetemjöl eller rismjöl (eller dinkel, fullkornsmjöl för de som inte är känsliga mot gluten).

Testa dessa!!! Sååå goda. Enough said, över till receptet.

Cinnabon pannkaksrullar med vaniljfyllning och cream cheese-"icing"
1 port

Pannkakor:
1 rågad dl (45g) havregryn
1 msk quinoamjöl (eller valfritt mjöl, typ dinkel, rismjöl, bovetemjöl)
1 tsk bakpulver
1 msk stevia strö
1/4 tsk kardemumma
1/4 tsk kanel
3 äggvitor
2 msk pumpapuré eller äppelmos
3 msk lättmjölk

Fyllning:
150 g minikeso (eller lättkesella)
1 msk sukrin gold (eller annan sötning, typ stevia strö)
1 tsk kanel

Icing:
1 msk Philadelphiaost, valfri fetthalt (jag hade extra light hemma)
1 msk whey complete vanilj
1 msk walden farms pannkakssirap (eller honung/agavesirap)

1. Mixa ihop alla ingredienserna till pannkakorna med en stavmixer tills du får en slät smet. Klicka ut små cirklar av smeten i en stekpanna (jag gjorde 6 pannkakor, 3 st åt gången) och stek ca 30 sekunder per sida. Gör dem inte för tjocka, då går de sönder när du rullar dem.
 2. Blanda ihop ingredienserna till fyllningen med en stavmixer så du får bort alla klumpar från keson. Blanda ihop ingredienserna till icingen i en separat skål med en sked.
 3. Bred ut fyllningen på pannkakorna och strö över lite kanel.
 4. Skär varje pannkaka i 3 strimlor.
 5. Rulla försiktigt ihop strimlorna till rullar.
6. Lägg rullarna i en form och ringla över icingen.
7. Dig in!!
Näringsvärde per portion:
426 kcal
43 g protein
44 g kolhydrater
7 g fett

(bara pannkakorna är 279 kcal, 20 g protein, 39 g kolhydrater, 4 g fett)

16 kommentarer:

 1. Det var jag som kommenterade kanelbullesmak! Verkligen jättegoda var dom här, gjorde dom till middag idag. Hade inte sukrin gold så använde kokossocker, och hade agavesirap i frostingen :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad kul att du gillade dem! Tack så mycket för ett kanontips! :)

   Radera
 2. Mums:) dessa måste jag prova och kan absolut inte vänta till nästa söndag får bli imorgon // L8

  SvaraRadera
 3. Det både ser ut- och låter betydligt godare än kanelbullar (cinnabons har jag inte smakat) Får se vilken kväll i veckan dessa kan tänkas komma att serveras ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har inte missat nåt egentligen...Cinnabon är riktigt mäktiga, kletiga, och kaloririka :)
   Dessa är betydligt bättre och man bli lagom mätt.
   Kram

   Radera
 4. Svar
  1. Mmmmm, dessa får du göra till Smilla ;)

   Radera
 5. Gud dessa maste jag testa inom en snar framtid!!

  En liten undran bara kan jag byta ut quinoamjöl mot kokosmjöl?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kokosmjöl suger åt sig mer vatten en annat mjöl så det går inte att byta rakt av. Ta hälften så mycket kanske...

   Radera
 6. Hej Susanna!
  Jag älskar din blogg och får massor inspiration vid varje inlägg du gör!

  Jag tänkte fråga dig om du har något tips på någon efterrätt som jag skulle kunna bjuda på, på min studentdag.
  Jag är själv väldigt hälsosam av mig och skulle därför vilja bjuda på en nyttig tårta/kakor eller liknande. Vi kommer bli runt 30-40 personer och det vore därför bra om den efterrätten inte skulle bli alltför dyr!
  Hoppas du har något bra och gott tips du kan ge mig!:-)

  Många kramar
  Johanna Östergren

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej och tusen tack, jätteroligt att höra! :)))

   En av mina favoriter att bjuda på är min Nyttiga cheesecake med jordgubbstopping. Man kan kanske göra den lite festligare genom att ha vaniljpulver istället för lime och toppa med smält mörk (sockerfri?) choklad.
   En annan favorit är chokladbrownies med kokosfrosting...riktigt chokladiga och goda.
   Tårtan jag gjorde för några veckor sedan skulle också passa bra :)

   Radera
 7. Ohj ohj! Bara fööör farligt gott det låter och ser ut!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Riktigt goda...nästan så jag skulle kunna äta dem både till frukost, lunch och middag, ha ha!

   Radera
 8. Ska det verkligen inte vara ägg i smeten? :D vilken grej!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo! Har missat det!! Sorry, 3 äggvitor ska det vara

   Radera

Lämna gärna en kommentar, då blir jag glad :-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...