fredag 10 maj 2013

Krispiga jordnöt- och kokoskakor

Hej på er!
Konstig veckan blir när man är ledig en dag bara sådär...men skönt! Hade en riktigt mysig dag igår med lite jobb på förmiddagen och sedan ett bröst & mage-pass på Bosön. Det gick inte riktigt så bra som jag ville (det blir så ibland, bara att försöka göra bättre ifrån sig nästa gång) och jag hade en massa extra energi på eftermiddagen. Davids bror var på besök så vi alla begav oss till Bosön (igen) och körde ett riktigt roligt back-intervallpass. Det är så roligt när man är fler och David startade lite efter mig i backen, vilket betydde att han "jagade" mig uppför hela backen. Gissa om pulsen var uppe nära max!!
Jag försökte mig också på att göra en pizzabotten med hampaproteinet (märket heter Pulsin) som vi hade på workshopen i tisdags. Konsistensen blev bra men ska göra om receptet lite innan jag kan dela det med er :)
Dagens recept däremot är så långt ifrån hampa och ärtprotein som det bara går. Det här receptet är ett av mina favoriter på kakor och det är riktigt enkelt att göra. De är krispiga och har en härlig smak av jordnöt och kokos. Gillar du inte jordnötter så går det lika bra att ta något annat nötsmör, kan tänka mig att mandelsmör eller hasselnötssmör blir riktigt gott. En perfekt liten kaka som passar bra till fikat som ett nyttigare alternativ till vanliga kakor!Krispiga jordnöt- och kokoskakor
ca 20 st

1,25 dl naturellt jordnötssmör (jag använde märket green choice)
1 skopa (20g) whey complete vanilj (kan uteslutas, ta ca 1-2 msk valfritt mjöl)
0,5 dl riven kokos
2 msk stevia strö
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljarom
1 ägg

1. Sätt ugnen på 175 C.
2. Blanda ihop alla ingredienser med en skev (eller blanda ihop allt med händerna, då kan det ju råka bli så att du "måste" smaka lite på smeten när du ska skölja av händerna sen, något som alltid händer för mig, ha ha). Rulla till små bollar och lägg på bakplåtspapper på en bakplåt. Tryck till kakorna lite och ställ in i ugnen. Grädda  ca 10 minuter. Ta ut och låt svalna.
Näringsvärde per kaka:
57 kcal
3 g protein
1,5 g kolhydrater
4 g fett

24 kommentarer:

 1. Åh så smarrigt! Jag ska prova med hasselnötssmör eftersom jag inte har jordnötssmör hemma. Likaså har jag inte vaniljarom, funkar det lika bra med vaniljextract eller vaniljessens?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vaniljarom, vaniljessens och vaniljextrakt är typ samma sak så det ska nog gå bra :)

   Radera
 2. Det här är ju nästan inte bra ju. Nästan så man föredrar att stanna hemma och provbakar snarare än att åka och träna... Men bara nästan ;-) Tack Sanna för att du delar med dig av riktigt sköna recept!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ha ha, så känner jag också ibland när jag har ett recept i huvudet som jag vill testa. Men köket finns ju kvar, träningen är liiite viktigare ;)
   Tack!

   Radera
 3. Jag älskar dina recept !
  Jag har skrivit det innan, men jag skriver det igen- du gör mitt liv så mycket enklare att leva, haha !
  Men du, hur mycket på ett ca väger 1,25 dl jordnötssmör?
  Tycker det är enklare att väga så slipper man skölja bort massa från måttet ;)
  Ha en bra dag !

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack snälla :)
   Oj, jag vägde faktiskt inte denna gång...sorry!
   Detsamma...

   Radera
 4. Låter verkligen jättegott! Ska nog försöka hinna baka dessa i helgen :) Gjorde dina choklad&banan proteinpannkakor igår till middag, de blev verkligen jättegoda!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det blev riktigt goda :)
   De är nog favoriterna just nu, imorrn blir det mer pannkakor!

   Radera
 5. Måste bara säga, En kanon bra blogg. Har provat många av recepten och älsksar varenda en.

  SvaraRadera
 6. Hej,

  Tack för en suverän blogg!
  Har en dum fråga :)
  Du skriver riven kokos, kör du med färsk kokos då eller går det lika bra med kokosflingor på påse?

  Mvh Veronica

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej och tack :)
   Jag kör på vanliga kokosflingor (kallas även riven har jag för mig) som man köper på påse i vanliga butiker. För mycket meck att försöka bryta upp en kokosnöt, ha ha!

   Radera
 7. Åh my God! Dessa var helt underbara!! Farligt gott till och med! :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag håller med ;) Ska testa att baka en variant med mandelsmör och hackad sockerfri choklad idag :)

   Radera
 8. Dessa var hur goda som helst. Nästa gång ska jag ha i lite mer kokos för jag älskar kokos. Tack för alla dina underbara recept.

  SvaraRadera
 9. Hej ville bara tacka för flera grymma recept!
  Men jag har även en fråga, jag har testat både "krispiga jordnöts och kokoskakor" & protein choklad muffinsen men jag tycker att de blir så sega/tunga i konsistensen, vad gör jag för fel tro?
  Kakorna blir allt annat än krispiga och muffinsen blir så kompakt.

  Kan det vara att jag använder whey istället för casein?
  Alt att de ska vara längre/kortare i ugnen, vad tror du hur ska de kännas när de är klara

  Tack för svar
  J

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!
   Tack så mycket :)
   Det ska vara whey i både muffinsen och kakorna, whey funkar mer som ett mjöl, medan casein blir mer segt och gummiaktigt.
   Om man bakar dem (med whey i) för länge däremot blir de väldigt sega och kompakta. Det gäller att inte baka dem för länge.
   Bakar man med protein och havremjöl blir de lite kompaktare än vanliga muffins, det går inte att komma ifrån. Men de ska inte bli sega och hårda :)

   Radera
 10. älskar din blogg och dina recept! tack för du delar med dig!

  SvaraRadera
 11. Har testat dessa och dom blev hur goda som helst! Tänkte fråga om du tror att det skulle gå bra och byta ut det vanliga jordnötssmöret mot jordnötssmör gjort av vatten och PB2? :) Tack för massa goda recept!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Väldigt sent svar, men jag tror inte att kakorna blir lika krispiga, men annars tror jag att det funkar :)

   Radera
 12. Hej.. Kan man byta ut ägget mot typ en halv banan eller så?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!
   Det går men kakorna kommer tyvärr inte bli lika krispiga då :)

   Radera

Lämna gärna en kommentar, då blir jag glad :-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...