fredag 31 maj 2013

Questbars på Proteinbutiken och ny video om Metabolic Damage/adaptation

Måste bara börja med att berätta att Proteinbutiken har köpt in Questbars, min absoluta favoritbar, som jag skrivit mycket om. De kommer snart att gå att beställa i Proteinbutikens webshop.
bild från www.questproteinbar.com
Det är fler än jag kunde ana som hört av sig och som kände igen sig i mitt inlägg om Metabolic Damage. Dr Layne Norton, som jag skrev om i inlägget, har gjort en ny you tube-video där han berättar mer om mekanismerna om vad som egentligen händer i kroppen när man kör en diet på väldigt lite kalorier och kör mycket lågintensiv cardio. Jag rekommenderar er att se den! Mycket intressant och även om han använder en hel del svåra ord (om man inte är så insatt i biologi och näringslära) så får man en bra bild av vad som händer i kroppen.
Det är egentligen fel att kalla det "Metabolic Damage" - skadad ämnesomsättning, i och med att det egentligen inte handlar om en skada utan en anpassning av kroppen. Det går att reparera men det tar lite tid och man måste göra det genom att långsamt öka på kalorierna och minska på den lågintensiva cardion.

Det är otroligt intressant hur våra kroppar anpassar sig för att undvika att vi ska svälta ihjäl. Precis som Layne beskriver i videon kommer våra kroppar att anpassa sig på otroligt många (och smarta) sätt och göra allt för att undvika att vi ska utsättas för svält igen.

Bland det värsta man kan göra för att gå ner i vikt och samtidigt lyckas hålla vikten borta är att äta VLCD (very low calorie diets som pulverdieter och liknande). Visst kommer man att gå ner till en början, ingen tvekan om saken, men under dieten kommer kroppen att anpassa sig till den låga kalorimängden och börja göra omställningar i flera olika funktioner i kroppen för att den snabbt ska kunna återhämta sig.

 • Den kommer bland annat att dämpa mättnadskänslorna för att man ska kunna äta mer för att få in mer energi så att riskerar att svälta.
 • Den kommer vara mer inställd på att lagra fett. Den kommer med andra ord göra det otroligt svårt för dig att bibehålla den vikt du tappat och tvärtom, vilja lagra fett.


 Håller man sedan på och jojo-bantar så kan det vara förödande för ämnesomsättningen. Så om du vill ha en "kickstart" för att bli motiverad och köra en VLCD (pulversoppor, shakes osv) så kommer detta med all säkerhet göra att du i slutändan lägger på dig mer fett än när du började. Titta på videon, mycket intressant, även för er som inte tävlar i fitness/bikini/bodybuilding (det är vanligare bland tjejer).

Hemligheten bakom en hållbar viktnedgång....håll i er nu:
Rena råvaror, undvik socker och vitt mjöl, rör på dig och ät mindre kalorier än vad du gör av med.....och gör detta under en längre tid...det tar trots allt mer än 4 veckor att komma i form!
13 kommentarer:

 1. Tack ! Jysst... Bra blog goch vettigs saker....Bra recept du har.....Trevlig Helg !! Filippa

  SvaraRadera
 2. Questbar är även min favoritbar, har ett helt gäng hemma nu :) Intressant ämne du skriver om, kanske måste ta och se videon...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja gör det, mycket intressant ämne :)
   Jag älskar verkligen Questbars!! Så bra!

   Radera
 3. Jag kanske skulle se videon för att få svar på min fråga, men det jag funderar på är om det är lågkaloridieten i sig som är farlig eller om det är att det blir så stort glapp mellan intag och förbrukning av kalorier. Och vad är extremt lite kalorier? Jag försöker gå ner ett par kilo, men det är svårt och samtidigt vill jag inte riskera att skada mig såsom du skriver om..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja kolla på videon :)
   Både och. Att ligga för lågt på kalorier på grund av mat eller genom både för lite kalorier + träning är inte bra om man gör det för länge.
   När vi pratar extremt lite kalorier pratar vi under 1000 kcal, men det är olika beroende på vem man pratar om, alla är ju olika och har olika ämnesomsättning.

   Radera
 4. Yes, nu blev jag glad. Helt klart mina favoritbars =) Vilken är din favorismak?!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har flera!
   Coconut cashew
   Banana nut muffin
   Cinnamon roll
   och absoluta favoriten Cookie dough.....den kommer nog snart till Proteinbutiken :)

   Radera
 5. Ja!! Så bra. Synd att de inte har nya smaken bara, den där Choc Chip Cookie Dough..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det är lite synd, men de har alla andra. Den nya smaken kommer nog snart :)

   Radera
  2. Ska helt klart testa dessa :)

   Radera
  3. Gör det! De är grymt goda att värma lite i micron eller i ugnen, blir som mjuka, krispiga kakor :)

   Radera
 6. Overall health and fitness depend on a balanced diet. Variety of whole foods such fruits, vegetables, lean meats, whole Custom Video Animation Company in California- United States, and healthy fats should be consumed. It's critical to eat.

  SvaraRadera

Lämna gärna en kommentar, då blir jag glad :-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...