söndag 2 juni 2013

Pannkakssöndag: Low carb Bounty crêpes

Vilken helg det har varit, full rulle sedan i fredags eftermiddag! Det är roligt när det är mycket inbokat men helgerna går så fort.
Lördagen började med att jag träffade en av mina online-kunder, som jag coachat i 24 veckor, för att göra en fettmätning och köra ett träningspass och sedan ett gemensamt back-intervallpass. Jag kommer berätta lite mer om henne i ett senare inlägg, men hon har lyckats otroligt bra och har bland annat gått från mer än 17% fett till nästan 10% och hon är i riktigt bra form!

Åkte sedan hem och höll tummarna för min kollega Helena som sprang maraton i spöregnet. Vilken prestation, och jag är riktigt imponerad av alla som genomförde loppet. Sedan var det dags för lite egen träning och det blev mitt favoritpass som är rygg och som börjar med marklyft. Det var så kvavt och varmt så svetten rann och det kändes nästan som man var utomlands. Avslutade med att öva lite på mina yoga-poser :)
Sedan mötte David och jag upp ett par (som är goda vänner till oss), som vi hjälpt i drygt 4 månader med hemmaträning och kostrekommendationer, för att göra tester för sista gången. Även där blev både jag och David riktigt imponerade av resultatet. Mannen (som är den enda som kunnat fortsätta, kvinnan fick avbryta pga graviditet) har lyckats förbättra sig i alla tester samt tappat ca 10% fett. Allt genom att börja träna regelbundet och äta lite bättre, ingen strikt diet eller timtals träning utan en sund livsstilsförändring som han kan hålla och som funkar med vardagen. Vi tog inga före-efterbilder, vilket vi borde gjort, men här är i alla fall resultatet:
Resultat           START                                                             SLUT
Vikt:                82,7 kg                                                              78,9 kg
Fett%:             23,85%                                                              14,47%
Fettvikt:           19,72 kg                                                            11,42 kg                                                    
Fettfri massa:  62,98 kg                                                            67,48 kg
Antal armhävningar på 4 minuter: 73 st                                       82 st
Brutalbänken:     4 st                                                                  10 st
Pull-ups:             5 st                                                                  7 st      
1 km på tid:       4:30                                                                  3:49

Idag gick vi upp tidigt för att börja laga mat, vi hade nämligen en catering för 18 personer som skulle levereras idag. Det är inget vi normalt gör, men ibland så är det kul att laga en massa mat!
Menyn som de beställt var:

Förrätt: Gazpacho med vitlökskrutonger
Varmrätt: Quinoasallad med mango & avokado, grillade kycklingfiléer, tzatziki, citron peso, hembakt dinkelbröd (recept kommer på bloggen snart)
Efterrätt: Blåbärspaj med vaniljsås (inte någon nyttig variant)
Vi hann också med att äta brunch (ja vi gillar brunch, hi hi) på Villa Källhagen på Djurgården och det var riktigt bra. Mysig uteterass och kanonväder kan inte slå fel. Maten var riktigt god och det fanns både klassiska brunchrätter som ceasar sallad, gravad lax, äggröra men även fräscha sallader och frukt.
Vilket leder mig till dagens pannkaksrecept.
Eftersom jag visste att jag skulle äta brunch ville jag hålla nere både kalorier och kolhydrater till frukosten. Men samtidigt måste man ju äta något innan, det är livsfarligt att gå på en brunch vrålhungrig! Jag ville ändå göra pannkakor , det är ju trots allt pannkakssöndag, och jag slängde ihop ett recept på low carb crêpes. De blev riktigt bra, mättande men med lite kalorier och kolhydrater. Dessa skulle även passa bra som kvällsmål!
Low carb Bounty-crêpes
1 port, 1 stor crêpe eller 2 små

Crêpe:
1 dl flytande äggvita (ca 3 äggvitor)
1/2 skopa (10g) whey complete choklad (det skulle nog funka med mandelmjöl eller havremjöl också)
1 tsk kakao
2 tsl stevia strö
1/4 tsk bakpulver

Fyllning:
75 g lättkesella
50 g minikeso
1,5 msk riven kokos
1 tsk stevia strö

1. Blanda ihop ingredienserna till crêpsen med en stavmixer. Stek i en stekpanna i lite kokosolja och vippa på stekpannan så att crêpsen blir tunna. Stek i ca 45 sekunder per sida.
2. Mixa ihop fyllningen med en stavmixer och bred på crêpsen. Rulla ihop.

Jag gjorde också en chokladsås på 1 msk whey complete choklad, 1 tsk kakao, 1 msk mjölk och en nypa stevia strö.
Näringsvärde per portion, crêpes och fyllning:
242 kcal
35 g protein
6 g kolhydrater
9 g fett






19 kommentarer:

  1. Du har en fantastisk blogg och fantastiska recept!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack snälla, det värmer att höra :)

      Radera
  2. Det är väl inte 62kg muskelmassa, utan 62kg fettfri massa?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Helt rätt....gick lite för fort att skriva :) Har rättat till det...

      Radera
  3. De där crepsen ser underbara ut!!!
    :)

    SvaraRadera
  4. Underbart. Det måste jag prova. Du har inga smarriga recept på tex rabarber, äppelpaj?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har recept på en smulpaj på bloggen redan, under fliken efterrätter. Det kommer recept på rabarberpaj snart! :)

      Radera
    2. Vad bra, jag hade också tänkt att önska ett recept på någon rabarberdessert! Jag får lite dåligt samvete över att jag inte tar reda på allt som växer i landet. Alla recept mottages tacksamt!

      Radera
  5. Hej. Jag undrar vilken ungefärlig kolhydrat mängd man ska hålla sig till om man vill minska i vikt. Tränar 3-4 dgr i veckan, styrka. Ska väl äta ca1200 kcal.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Går inte att säga på rak arm, alla är olika och det finns ingen "rätt" mängd som funkar på alla. Ju mer muskelmassa du har desto mer kolhydrater klarar du av att äta (oftast i alla fall). 1200 kcal låter lite tycker jag...

      Radera
    2. 1200 var det enligt uträkningen. Jag hat jojjo bantat i många år och kört den ena kolhydratsdietern efter den andra. Körde lchf ett år och efter att jag slutat med det så körde jag cambridge med en period på 7 mån emellan. Går upp i vikt oavsätt vd jag äter. Är jättekänslig mot kolhydrater tycket jag. Är vilsen på hur man ska göra för att komma till rätta.

      Radera
    3. Att du går upp mycket i vikt beror antagligen på att du pga alla dieter sänkt din ämnesomsättning. Du kommer behöva börja lågt och sedan försöka öka på kalorierna så att kroppen vågar lita på att den får energi.

      Radera
  6. Han har ju faktiskt tappat 57 % av fettet o 10 procentenheter...!

    SvaraRadera
  7. Hej, vad är det för skillnad på kalorier och kolhydrater?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kolhydrater är ett näringsämne (som protein och fett) medan kalorier är ett mått på energi...kortfattat. Om du Googlar kommer du få en mycket utförligare förklaring ;)

      Radera
  8. Åhh jag gjorde dessa idag förutom chokladsåsen och guuud så goda dessa är!!! Jag har för ungefär en månad sen börjat äta "rent" och tänker på vad jag stoppar i mig. Det är ju fantastiskt roligt när man kan äta såhär gott fast man äter "nyttigt". Jag har skrivit ut en massa av dina recept med bilder och gjort en liten egen receptbok som jag brukar bläddra i när jag vill äta något gott! Tack för en superbra blogg! :) / Johanna

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det roligt att kunna äta gott, trots att man äter nyttigt?! Tänk alla de som tror att man måste äta kålsoppa och sallad för att gå ner i vikt och vara nyttig ;)

      Tack för din fina kommentar :)

      Radera

Lämna gärna en kommentar, då blir jag glad :-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...