tisdag 11 juni 2013

OIAJ (Overnight oats in a jar) med äpple & vaniljsmak

Sitter här och beundrar alla fina klänningar som bars på Prinsessan Madeleines bröllop i lördags. Och jag tittar lite extra på vackra Andrea Engsäll, en av mina online-kunder, som kämpat riktigt bra och kommit i fantastiskt form! Härligt Andrea! Nu är det nya mål som gäller ;)
Man drömmer sig bort lite när man tittar på bilderna på alla uppklädda människor. Tror jag varit så uppklädd en, eller max två gånger i mitt liv. Jag går runt i träningskläder typ 95% av tiden, inte speciellt glamoröst, ha ha!
Jag har tidigare tipsat om Overnight oats, en riktigt snabb och smidig frukost som man förbereder kvällen innan och förvarar i kylen tills det är dags att äta den. Det är väldigt tidssparande om man har det stressigt på morgonen och är även ett smidigt mellanmål att ha med sig. Dagens recept kallas för OIAJ (Oats In A Jar...ett ord jag snappat upp på Instagram) och det känns faktiskt lite extra lyxigt att äta det ur en fin burk eller skål....
Igår kväll var jag riktigt trött och ville sova så länge som möjligt och inte behöva kliva upp och fixa med frukosten, så jag förberedde detta precis innan jag gick och lade mig. På morgonen var det bara att kliva upp, släpa mig till köket, ta ut burken ur kylen, ta fram en sked.....och hugga in! Det är så enkelt!!
Smaken går att variera i oändlighet men igår valde jag en äpple & vanilj-variant och jag hade även i lite Sukrin Gold som gav det en nästan lite knäckig smak. Jag hade i lite proteinpulver för att få upp proteinhalten men det går absolut att utesluta om du inte har proteinpulver hemma.
Jag gillar att få i mig grönsaker till frukost (behöver jag ens förklara hälsofördelarna med grönsaker?) så jag rev även lite zucchini och hade i, som inte ger något smak överhuvudtaget, utan endast en krämig och fyllig konsistens (det går självklart att utesluta detta också).
Testa, det är sååå gott!
OIAJ - Overnight oats med äpple & vaniljsmak
1 port

1 dl (35g) havregryn
2/3 äpple (ca 75g), i bitar
1/2 skopa (10g) whey complete vanilj**
1 msk Sukrin Gold (eller annan sötning)
50 g finriven zucchini
2 tsk chiafrön (gör konsistensen tjock och krämig och har riktigt bra hälsoeffekter, finns i vanliga livsmedelsbutiker)
150 g lättkesella
ca 1,5 dl vatten (eller mjölk om du hellre känner för det)

Tillbehör: 10 g (ca 1/2 msk) mandelsmör och 3 jordgubbar (mandelsmöret ger en grymt god smak!)

1. Blanda ihop alla ingredienserna med en sked. Häll upp i en burk med lock (eller en skål med plastfolie över) och ställ in i kylen över natten. Ta ut och ät med sked. Om det är för tjockt kan du späda med lite vatten eller mjölk.
**Använder du inte proteinpulver behövs det mindre vatten/mjölk.
Näringsvärde per portion (inkl tillbehören):
382 kcal
35 g protein
40 g kolhydrater
10 g fett

26 kommentarer:

 1. Tack för tipset! Jag har tidigare brukat göra någonting liknande, men med glutenfri musli som rörs ihop med sojayoghurt och får stå i kylen i någon timme innan ett rivet äpple, kanel och vanilj rörs ner. Är vegan, så kesella och likande funkar inte för mig. Däremot kan jag ju tillsätta sojaprotein eller hampaprotein - det hade jag inte riktigt tänkt på...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja sojaprotein skulle funka fint. Hampa har ju ofta en lite konstig bismak, men soja är godare :)

   Radera
 2. Men shit, hur enkelt som helst, och det ser barnsligt gott ut :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller hur! Min nya favoritfrukost nu när det är varmare ute :)

   Radera
 3. Hej! Jag åker till USA om en vecka (till san fransisco,portland och los angeles) har du några tips på hälsoaffärer elr gods resturanger där? Och sen vad finns det för hälsoprodukter man kan köpa i USA och hälsoprodukter man bara inte få missa att köpa som inte finns i Sverige!! Skulle va kul med svar! Tack för en grym blogg!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!
   Vad roligt!
   Jag är inte så bra på ställen i San Fransisco eller Portland och LA har jag bara varit i så korta perioder men några tips kan jag nog ge :)
   Du måste kolla in Whole Foods och Trader Joes, båda grymma livsmedelsbutiker som har bra sortiment av både ekologiska och glutenfria produkter. Questbars i alla goda smaker måste du köpa. Det finns också low carb/multigrain tortillas i de flesta livsmedelsbutiker som är jättegoda att göra wraps på.
   Går du in på GNC och Vitamine shoppe finns det massor av roliga kosttillskott och proteinpulver att köpa....

   Radera
  2. Åh tack så mycket för tipsen!! Passar mig bra då jag inte äter gluten :)
   Har du några andra tips på produkter tex jordnötssmjöl har jag sett många använda tror du det finns i affärerna? Har du något annat tips för övrigt? :))

   Radera
  3. Ja jordnötsmjöl finns att köpa där, kallas PB2, riktigt bra!
   Ezekiel är ett märke som gör flingor, bröd och wraps, också bra om du vill testa.
   Jag brukar också köpa sockerfri pannkakssirap när jag är där...
   Men som sagt, Whole Foods och Trader Joes är grymma butiker, där hittar du massor av godsaker.

   Radera
 4. Michelle Trosthoel12 juni 2013 kl. 14:30

  Hej! Skulle inte du kunna göra en ny "sommartårta"? Skulle vara superkul då många fyller år nu i sommar och man har mycket att fira.. Vill inte slänga i mig dedära onyttiga fikat så skulle vara super om du gjorde det :D
  Mvh, Michelle

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo det skulle jag nog kunna knåpa ihop. Önskemål om smak? :)

   Radera
  2. Michelle Trosthoel16 juni 2013 kl. 13:53

   ganska "neutral" som du gjorde med den förra! :)
   Vaniljsmak med bär och sånt är ju alltid gott! Hallon och vaniljtårta kanske?
   Denna gången kanske du skulle kunna använda proteinpulver med smak av vanilj ? Få till någon god vaniljkräm osv :)

   Radera
  3. Ska se vad jag kan hitta på ;) Borde ha lite mer tid nu när det börjar lida mot semester...

   Radera
 5. Andrea Engsäll är verkligen en riktig kalaspingla har jag alltid tyckt :)

  SvaraRadera
 6. Hej, min oiaj blev väldigt mjölig av havregrynen, använder jag "fel" märke tror du eller ska det bara vara så kanske? Annars gillar jag verkligen oiaj ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!
   Vad konstigt, havregrynen borde svälla och bli till en "gröt" under natten, inte mjöliga...kanske beror på vilket märke du använder?

   Radera
 7. Hej,
  Jag försöker äta efter isodieten hur fungerar det med oiaj?

  SvaraRadera
  Svar
  1. De ingredienserna som är i OIAJ finns ju med i isodieten, förutom proteinpulvret med smak, men det kan du ju utesluta om du vill :)

   Radera
 8. Hejsvejs! Jag tänkte höra om du har något förslag på ett laktosfritt alternativ till kesella? Framförallt smakmässigt är det svårt tycker jag... Jag undrar också -är ny på proteinfronten- om vad jag kan använda som är laktosfritt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!
   Beroende på var du bor (vissa städer har sämre utbud) så finns det laktosfri kesella, märket heter valio.
   Det finns även laktosfri keso som kan funka som alternativ till kesella i de flesta recept.
   Om du använder proteinpulver är Vassle isolat ett i princip laktosfritt alternativ. Annars funkar även sojaprotein.

   Radera
 9. Hej Susanna!

  Jag snubblade in på din sajt igår och har läst och inspirerats massor. Ska redan idag testa flera recept!

  Jag hade en fråga om havregryn som ingår i flera av dina recept jag tänkt prova. Jag brukar enbart använda AXA Fiberberikade Havregryn hemma då jag gör tex gröt. Det är mer mättande och i min smak godare än vanliga gryn.

  Går det att byta ut vanliga havregryn till de fiberberikade i Oats in a Jar eller Muggkaka? Vad måste jag i så fall tänka på? Jag förmodar mer vätska då extra fiber kräver mer vätska för att bli lika saftigt i konsistensen?

  Tack för svar och fantastisk blogg!

  Anna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anna!
   Ja det borde gå hur bra som helst. Du kanske får ha i lite mer vätska men annars är det ingen större skillnad i recepten.

   :)

   Radera
 10. Jag har försökt hitta Chiafrön i vanliga livsmedelsbutiker men jag hittar inte, då har jag varit på ganska välsorterade butiker så som Ica Maxi och det Ica jag vet har specialsortiment (mycket raw och rene voltaire) men inte funnit. Var står dessa frön, bland vilka andra produkter? Jag har sett dem på HälsoKost men där kostar en påse på 300 g 159 kronor, det är ju jättedyrt :/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det brukar finnas bland fröer, nötter och torkad frukt. Risenta har en liten förpackning för ca 30 kr :)

   Radera

Lämna gärna en kommentar, då blir jag glad :-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...