söndag 23 juni 2013

Pannkakssöndag: "Black & White"-pannkakor med vaniljkräm och jordgubbssås

Det blev faktiskt ingen backintervall-träning i fredags. Kroppen var helt slut och efter att noga ha överlagt om jag inte skulle ignorera tröttheten och köra ändå, lyssnade jag på kroppen och tog en vilodag. Igår däremot, fick hjärtat sig en ordentlig omgång!
Efter en liten kort uppvärmning på ca 10 min lugn jogg, ställde vi oss i botten av backen och sedan var det inte mycket att be för. Vi började i botten och sprang så fort vi bara kunde upp, gick långsamt ner och vilade i drygt 30-45 sekunder innan vi körde igen. 8 gånger upp och ner blev det och sedan spred sig mjölksyran i kroppen, benen skakade och lungorna kändes som de skulle sprängas. Jag älskar det!
Det har varit lite halvdåligt väder i helgen så jag har hunnit baka en hel del (jag älskar att baka i svärföräldrarnas stora kök och det är jättebra ljus när man ska fota...ha ha, matnörd? Jag?) och har även hunnit ikapp med lite jobb.
Jag vet inte om ni är likadana, men när jag har mycket i huvudet blir måste jag skriva ner allting i mitt anteckningsblock och när jag sedan gjort klart det bockar jag av det. Skulle jag inte göra det snurrar det bara runt i huvudet och jag har svårt för att slappna av. Nu hade jag lite väl mycket som inte var avbockat och det är så skönt när man hinner "ikapp" och det är en enorm lättnad när man ser att "att-göra-listan" blir mindre och mindre.
Dexter tyckte däremot att jag skulle sluta jobba och gå och leka i trädgården istället :)
Jag och David ska precis åka och träna men innan träningen blev det såklart en härlig frukost.
Det var länge sedan det var pannkakssöndag, även om jag har ätit en hel del pannkakor och lagt upp på Instagram. Följer ni mig inte där redan, så lägg till mig (@tastyhealth) så får ni ännu fler recept på både frukost, lunch och middagar. Jag ska bli bättre på att lägga upp mer vanlig mat här på bloggen men oftast är jag ganska tråkig när det kommer till lunch och middagar. Jag lagar ofta 1 kg kyckling på helgen, kokar en massa quinoa eller ris och ugnsbakar eller kokar olika grönsaker. Detta har jag i kylen ett par dagar och lägger ihop till matlådor under veckan. Det är mest på helgerna jag gör lite "roligare" mat. Men det är kanske dags att jag blir lite mer kreativ där också, precis som med frukost och mellanmålen ;)

Dagens pannkaksrecept är ett sånt där recept som ni bara måste testa! Konsistensen är otrolig, både luftig men saftig och blandningen av vanilj, choklad och jordgubb är fantastiskt. I detta recept har jag inte tillsatt något proteinpulver utan proteinet kommer från äggvitan, keson och kesellan. En ljuvlig och lyxig frukost...
Black & white-pannkakor med vaniljkräm och jordgubssås
1 port

Pannkakor:
1,5 dl (50g) havregryn
0,5 msk kokosmjöl
1 msk stevia strö
1 tsk bakpulver
2 äggvitor
2 msk valfri mjölk (jag använde lättmjölk)
2/3 (ca 40g) medium banan

1. Blanda ihop alla ingredienser till smeten med en stavmixer tills du får en slät smet. Dela smeten i två dela och ha i 0,5 msk kakao i den ena delen.
2. Stek vaniljsmeten först i en het stekpanna i lite kokosolja, ca 30-45 sekunder per sida. Gör samma sak med chokladsmeten.

Vaniljkräm:
75 g minikeso
75g lättkesella
1 tsk vaniljpulver
2 tsk stevia strö
Mixa ihop krämen med en stavmixer tills klumparna i keson försvinner.

Stapla upp pannkakorna och varva med vaniljkrämen. Toppa med ca 50 g jordgubbar som du värmer lätt i micron, sötar (om det behövs) med en nypa stevia strö och sedan mixar med en stavmixer.

Näringsvärde per portion för bara pannkakorna:
287 kcal
18 g protein
40 g kolhydrater
6 g fett
med vaniljkräm och jordgubbar:
411 kcal
37 g protein
48 g kohydrater
8 g fett

12 kommentarer:

 1. Hej! Jag bara undrar hur du tänker när det gäller ISO-diet och sötningsmedel. Jag har förstått det som att man vill undvika sötningsmedel om man ska följa ISO. Jag lyckas aldrig få sötningsmedel att smaka gott. Alltid en äcklig eftersmak. Hur gör man?

  SvaraRadera
  Svar
  1. I isodieten ska man försöka undvika sötning och sötningsmedel så mycket man kan och bara använda frukt/bär och eventuellt lite honung som sötning. Detta för att försöka få bort sötsug.
   Jag tycker att stevia strö från Ica har en ok smak, men som sagt, följer du Isodieten ska du försök undvika sötningsmedel.

   Radera
 2. oj oj. Bra intervaller där :) Konstigt nog så älskar jag backintervaller :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Samma här!! Så härligt när man är helt slut i kroppen.

   Radera
 3. Jag har följt din blogg nu ett tag och jag tycker att den är väldigt intressant! :) Men jag förstår inte detta eviga tjat (inte bara från dig, utan alla som kommenterar och annan media) om att hålla sig borta från alla sötsaker i världen och bara äta sockerfria substitut, som om det skulle vara enda vägen till en välsvarvad kropp. Jag tränar regelbundet och äter bra 80% av tiden, men om det bjuds på kakor så äter jag kakor. Om jag blir sugen på en chokladbit så äter jag en chokladbit. Familjen har lördagsgodis precis som min familj hade när jag växte upp. Jag äter glass med barnen en varm sommardag. Trots allt detta "förbjudna" så har jag väldefinerade muskler och jag vet många andra som har samma livsstil som jag men med vältränade kroppar utan någon överträning. Kalorier in, kalorier ut. Man behöver inte utesluta socker och godsaker för att ha en snygg kropp och det är sorgligt att så många får den uppfattningen av bloggar som den här. Andra bra bloggar är squats.shapemeup.se och mikaelastrand.myshowroom.se - 80% hälsosam livsstil och dösnygga kroppar! Inga förbud eller substitut. Det är sådana bloggar som motiverar mig. Det är synd att denna bloggen inte innehåller de resterande 20 procenten för annars är den väldigt intressant och härlig att läsa!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!

   Visst behöver man inte hålla sig borta från sötsaker för att kunna ha en "välsvarvad" kropp, det har jag aldrig påstått. Om du läser mitt inlägg "kan man vara i form men ändå äta sötsaker?" så kan du läsa att jag skriver att det går att vara i bra form även om det slinker ner lite godsaker ibland.

   Men för mig funkar inte det så bra i och med att jag blit sjukt triggad av socker (inte av sötningsmedel konstigt nog) och äter jag något med socker vill jag har mer och det är svårt att sluta äta. Suget håller i sig i flera dagar och det är otroligt jobbigt att runt med en konstant sötsug hela dagarna. DÄRFÖR äter JAG väldigt sällan socker och annan skräpmat...just för att jag inte mår bra av det. Jag vill också ge min kropp bästa möjliga näring och jag dricker hellre en god, läskande och krämig proteinsmoothie än att äta en glass...även om jag skulle kunna göra det och ändå hålla formen....hänger du med? :)
   För mig finns det inga förbud, utan jag äter det jag tycker om och det jag mår bra av. Skulle jag vilja ha en pizza, då äter jag en pizza...

   Radera
 4. De senaste dagarna har mina egna pannkakor ersatts av de franska originalen. De sockerstinna, men ack så goda ditona med nutella som man köper direkt på gatan på väg hem om kvällarna. Trots att jag i njutningens esse skulle kunna tänka mig att leva på dessa, inser jag så här efter några dagar med croissanter till frukost, baguette till lunch samt ett och annat sockerboostat mellanmål att min egen mat nog är godast trots allt. Dock har jag njutit av varenda tugga och kan verkligen längta efter dessa tillfällen då man plockar ut det bästa av ett annat lands kultur.
  Nu är det dock dags för havregrynsgröt, knäcke, proteinpannkakor och allt som hör den svenska vardagen till. I alla fall några veckor tills det är dags för ännu ett besök i baguettlandet ;)
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det låter härligt gott. Ibland måste man unna sig sånt också :) Men skulle man äta sånt varje dag skulle man nog inte må så bra och det skulle nog inte vara lika gott heller ;)
   Önskar dig en härlig vecka!
   Kram

   Radera
 5. Jag har testat flera utav dina pannkakor och gillat de, men dessa toppar det mesta, helt fantastiskt goda :D TACK!
  /Katta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad roligt att höra! :)
   Det här är nog mina favoriter också tror jag :)

   Radera
 6. Vad är det för pulsklocka du använder, räknar den ut exakta förbränningen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!

   Jag har en Suunto, T3 tror jag modellen heter.
   Ja, om du har pulsmätare på hela tiden så räknar den ut exakt hur mycket du förbränner.

   Radera

Lämna gärna en kommentar, då blir jag glad :-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...