tisdag 18 juni 2013

Sötpotatis-proteinmuffins

Som många av er redan vet så har jag för länge sedan tröttnat på att dricka blaskiga proteinshakes och det är en av anledningarna till att började baka och experimentera med proteinpulver för drygt 2 år sedan. I början misslyckades jag fler gånger än jag lyckades och David fick provsmaka allt...och varje gång såg han lika misstänksam ut, ha ha! Jag hade ingen aning om att casein och whey/vassle får olika konsistens när man bakar med dem och jag hade inte heller någon aning om vad man skulle ha i smeten för att det jag bakade skulle få bra konsistens. Bakar man med vassleprotein måste man vara väldigt noga med att inte baka för länge eller på för hög värme (max 175C). Gör man det blir det extremt torrt och hårt som en pappkartong! Casein är också lätt att misslyckas med och konsistensen blir lätt seg om man inte har i rätt ingredienser för att balansera upp caseinet.

Det viktigaste när man bakar med proteinpulver (med alla ingredienser egentligen) är att man inte är rädd för att prova. Det är ju så man lär sig hur olika ingredienser reagerar med varandra, vad som gör att det man lagar blir saftigt eller kompakt, torrt eller luftigt.
Det har dykt upp en hel del nya mjölsorter i bakhyllorna som nyponmjöl, kokosmjöl, mandelmjöl, hasselnötsmjöl, rismjöl osv och om man inte experimenterar sig fram, hur ska man då lära sig hur de funkar att baka med?
Som jag nämnde i början så är det numera väldigt sällan som jag dricker proteindrinkar. Jag bakar hellre proteinmuffins, proteinbars och proteinbröd och har med mig till mellanmål. Jag bakar ofta en stor sats och fryser in så att det bara är att ta fram om jag inte hinner fixa något annat mellanmål eller om jag ska resa och inte vet vad det kommer finnas för mat (jag menar, flygplansmaten är ju bara för bedrövlig). Då vet jag i alla fall att jag har något som är nyttigt och gott med mig om det skulle krisa.

Dessa muffins gjorde jag igår i och med att jag skulle träna innan min första kund och jag visste att jag inte skulle hinna äta en "riktig" måltid efter träningen. De innehåller både protein och bra kolhydrater, de är riktigt fluffiga i konsistensen och de mättar otroligt bra. Sötpotatisen ger en fin sötma och jag hade i lite kanel för att piffa till smaken ytterligare. Det tog mig ca 25 minuter allt som allt att göra dem och de blev riktigt goda!! En muffins innehåller endast 70 kcal så jag brukar äta 3-4 st till ett mellanmål.
Sötpotatis proteinmuffins
6 muffins

1,5 dl (50g) havregryn
100g lagad sötpotatis (jag kör den i micron i ca 5-7 minuter)
0,5 msk kokosmjöl
1 skopa (25g) whey complete vanilj
1 msk stevia strö
1 tsk kanel
1 tsk bakpulver
2 äggvitor
1 dl osötad mandelmjölk (märke Alpro, men annan valfri mjölk funkar också bra)

1. Sätt ugnen på 175 C.
2. Mixa ihop alla ingredienserna med en stavmixer tills du får en slät smet. Häll smeten i muffinsformar och grädda i ugnen i ca 16-18 minuter. Ta ut och låt svalna.
Näringsvärde per muffins:
70 kcal
6 g protein
9 g kolhydrater
1 g fett

19 kommentarer:

 1. Guud så gott :)
  Vet du på ett ca hur många kalorier man bör äta under diet? Jag är 175cm å väger ca 64kg.
  Tacksam för svar :)

  Kram å tack för alla underbara recept!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!
   Det är jättesvårt att säga då ämnesomsättningen och hur mycket kalorier man bör äta är något som varierar från person till person och beror på hur mycket muskelmassa man har, ålder, kön, hur mycket man tränar osv. Det man däremot kan säga att du bör börja ca 250-500 kcal under den nivå där du är viktstabil. Det finns massor av sidor på nätet där du kan ta reda på ditt kaloribehov.

   Radera
 2. Var hittar du de där fiffiga muffinsformarna i silikon?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!
   Jag har köpt dem på Ica Maxi :)

   Radera
  2. Nämen så bra, då ska jag genast kolla där!! Tackar

   Radera
 3. Om man inte är jättepetig med äggen kan man ersätta äggvitorna med 1 helt ägg då? Jag tycker det är onödigt att kasta äggulorna och vill inte köpa bara äggvitor pga att jag inte vet vart äggulorna tar vägen. Hur gör du, kastar du äggulorna?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det går säkert bra.
   Jag slänger dem eller ger dem till mina hundar.

   Radera
 4. Som alltid ett fint och läskande recept som jag sparar ner till favoriterna och hoppas på tillfälle att snart prova!

  SvaraRadera
 5. Hur mycket är 100g sötpotatis i dl/matskedar? :) /big fan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oj, ingen aning, jag mätte inte så. Men kanske 1-1,25 dl mosad sötpotatis.

   Radera
 6. Hej!
  Dessa var super goda!! ja tog äpplen på toppen som gjorde dom saftiga med kanel på. Mums säger jag bara!

  Gjorde även en annan sats där jag ersatte kanelen med candel cacao och tog mint choklad som proteinpulver istället och hade även kokos på toppen! jätte gott!! testa :)

  Grym sida med en massa inspiration!! tack för att den finns!!!
  Patricia

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mums, äpplen på låter jättegott! Choklad och mintchoklad ska jag absolut testa, tack för tipset! :)

   Radera
 7. Mina blev inte alls stora... typ 1cm höga :D Vad kan jag gjort för fel? Hade i rätt mängd bakpulver...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Konstigt...och du hade i alla andra ingredienser?

   Radera
  2. Jaa :/ Ska baka dom igen och se om jag lyckas bättre :)

   Radera
 8. Mina blev inte alls stora... typ 1cm höga :D Vad kan jag gjort för fel? Hade i rätt mängd bakpulver...

  SvaraRadera
 9. Jag flög för några veckor sedan och då serverades grova kalkonbaguetter. Och visst, det kanske inte är att jämställa i nyttighetsgrad med dina recept men det är långt ifrån bedrövligt. Jag gick inte upp ett gram på det ska jag be om att få tala om!

  SvaraRadera

Lämna gärna en kommentar, då blir jag glad :-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...