fredag 28 juni 2013

Tunna plättar med jordgubbskesella och rea på pannkaksmix

Jag är ledig från jobbet idag och sitter och skriver kostprogram samt lite på min ebook som förhoppningsvis kommer komma ut någon gång i sommar. Den underbara Fanny hjälper mig med layout och design i och med att jag inte är så händig på redigeringsprogram och jag är riktigt imponerad över hur hon fixat till bilder och texten (kolla bara in hennes ebook hon släppte i mars...så fin och innehåller en massa mumsiga recept). Min ebook kommer vara på engelska och innehålla 30 av mina favoritrecept både på pannkakor, muggkakor, bakverk, proteinrika godsaker och luncher/middagar. En del recept finns redan här på bloggen men några är helt nya och som jag inte publicerat ännu.
Det är i alla fall en början, tills jag funderat ut närmre hur det ska kunna bli en riktig bok :)

Tills boken kommit ut tänkte jag så länge bjuda på receptet på min härliga frukost som jag avnjöt på balkongen i morse. Jag har gjort ett liknande recept tidigare, med chokladsmak (DETTA), men i dessa hade jag päronpuré (barnmatsburk från Semper) och kardemumma, en riktigt god smakkombination!
Tunna plättar med jordgubbskesella
1 port

1 dl (30g) havregryn
3 äggvitor
1/2 tsk bakpulver
1 krm vaniljpulver
1/2 tsk kardemumma
1/2-1 msk stevia strö
0,5 msk kokosmjöl (kan uteslutas men smeten blir tunnare och svårare att steka)
1 msk päronpuré (äppelmos eller banan går också bra)
2 msk valfri mjölk (jag använde osötad mandelmjölk)

1. Mixa ihop smeten med en stavmixer tills den blir slät. Hetta upp en stekpanna med lite kokosolja i och häll i smeten till små plättar (3-4 åt gången). Stek i ca 30-45 sekunder per sida.


Jordgubbskesellan är bara:
150 g lättkesella (eller om man har keso kan man ta hälften kesella, hälften keso), 50 g frusna jordgubbar och en liten nypa stevia strö.
Mixa ihop med en stavmixer.

Näringsvärde för endast plättarna:
172 kcal, 15 g protein, 21 g kolhydrater, 3 g fett
Med jordgubbskesella: 294 kcal, 34 g protein, 28 g kolhydrater, 5 g fett
Apropå pannkakor så har Proteinbutiken Crazy weekend denna helg och rear ut Pancake Mix till ett riktigt bra pris:
Förr: 209 kr
Nu: 136 kr

Jag gillar den här mixen skarpt i och med att den endast innehåller havremjöl och äggvitepulver. De är ändå söta med en lätt vaniljsmak och det blir fluffiga när man steker dem. Jag brukar "hotta upp dem" med att tillsätta lite extra proteinpulver, bakpulver och bär. De är bra att ha med sig om man reser i och med att man bara behöver blanda ut smeten med vatten. Perfekt frukost eller lunch!

29 kommentarer:

 1. :) Jordgubbskesellan måste jag testa, kör nog på hallon då. är allergisk mot jordgubbar :(

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh vad trist, stackare! Jordgubbar som är så gott...

   Radera
 2. jag har aldrig testat pannkakor på enbart äggvita, så det måste jag göra! Ser mycket gott ut!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte? De blir ganska "lätta" i smaken och ger bra med protein :)

   Radera
 3. Nu måste jag fråga... Vad är kesella?? Är det någonting lika som kvarg? Jag är inte svensk så undra inte om min fråga låter fånig :) Jag måste också såga att din blogg är storslagen! Och jag hoppas att jag ska lära mig lite mer svenska när jag läser dina texter! Tusen tack för den här bloggen! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja kesella och kvarg är i stort sett samma sak :)
   Tack så mycket! Och din fråga låter inte alls konstig ;)

   Radera
 4. Hej, jag har försökt flera gånger att steka liknadne plättat/pannkakor men de fastnar ALLTID i stekpannnan! Vad gör jag för fel? Är det skillnad på olika kokosoljor? El har jag en dålig stekpanna? Brukar steka på ganska hög värme, ska det bara vara medelvärme kanske?
  Toppenfin blogg, andvänder massor av din recept och tips! Tack och ha en fin sommar! Kram Linda

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!
   Det kan vara att din stekpanna är för dålig, jag hade samma problem innan jag köpte en ny stekpanna. Jag köpte en Jamie Oliver och det är det bästa köp jag gjort...INGET fastnar och man behöver inget fett i pannan. Verkligen värt pengarna!!

   Tack detsamma :)
   Kram

   Radera
 5. Hej. Jag undrar; Det verkar som att du har med dig proteinpulver etc vart du än åker. Har du tagit med dig whey in eller ut ur USA någon gång? Jag är sugen på att ta med mig hem, men jag tror inte man får ta hem mejeri/mjölkprodukter?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det har jag oftast. Om du har med dig protein i det incheckade bagaget och har en oöppnad på se så går det oftast bra. De stoppade mig en gång och kollade bagaget men den oöppnade proteinpåsen var ok (den var tillverkad i USA ändå). Öppnade påsar är det annorlunda med. Jag brukar ha med mig en shaker med proteinpulver på flyget men den dricker jag upp innan jag landar.

   Radera
 6. Jag har en fundering. Hur kommer det sig att man förespråkar 5-6 måltider med 3 timmar emellan som det enda sättet att gå ner i vikt? Med tanke på att de som lider av olika ätstörningar ibland endast äter frukost men ändå går ner mycket i vikt? Jag har en kompis (som inte har någon diagnosticerad ätstörning) som bara äter 1-3 mål om dagen och går ner mycket i vikt av detta. Innan sa man att man skulle äta med 3 timmars mellanrum för att ämnesomsättningen inte skulle avstanna, men vilken är anledningen idag till att man ska äta 5-6 mål om dagen för att gå ner i vikt? Det kanske är en dum fråga... :/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vem gör det? Alltså påstår att det är det enda sättet att gå ner i vikt?
   Att gå upp eller ner i vikt handlar om det totala kaloriintaget under dagen och i det stora hela spelar det ingen roll om du äter en eller flera måltider per dag, så länge du får i dig samma kalorimängd.
   Det som kan vara en fördel med att äta fler men mindre måltider är att man håller blodsockret stabilt och därigenom undviker sötsug och överätning när man väl äter. Men har man inga problem med det så kan man absolut äta färre måltider per dag. Att ämnesomsättningen skulle avstanna om man inte äter på flera timmar är en gammal myt och stämmer inte.

   Radera
  2. Spännande med myter som visat sig vara felaktiga. Skulle du inte kunna göra ett inlägg om det? Kanske med myter som du är bekant med och ofta får rätta eller om du gör det som en frågeställning där alla får skriva din egen myt som du sen ger svar på tal? Kanske att några myter stämmer och kanske att några är felaktiga. Det är bara en idé men jag hade åtminstone tyckt att det var intressant!

   Radera
  3. Tack! Vet man när ämnesomsättningen avstannar? Finns det någon sån "tid"? PF har ju visat sig fungera för vissa och där fastar man allt från 16-24 timmar och de går ändå ner i vikt.. Kroppen är spännande!

   Radera
  4. Ämnesomsättningen "avstannar" aldrig men den anpassar sig till den mängd mat man äter, hur mycket muskelmassa man har och den fysiska aktivitet man utför. Det är därför tex anorektiker överlever (även om det är knappt) på extremt lite kalorier, deras kroppar/ämnesomsättningen anpassar sig till deras intag för att de inte ska svälta ihjäl...

   Radera
  5. Bra förslag på inlägg :)

   Radera
  6. Tack för svaret!
   Det finns ju de som äter väldigt lite i veckodagarna för att sen äta mycket mer en dag i syfte att chockera kroppen så att ämnesomsättningen får en "kickstart" och brukar oftast leda till att de minskar ännu mer i vikt, vad är det som händer då?

   Radera
  7. Ligger man på kaloriminus så kommer kroppen så småningom att anpassa sig (ämnesomsättningen sjunker). Om då en dag (eller en måltid) äter mer mat så höjs förbränningen tillfälligt, en höjning som kan hålla i sig något dygn efter "höjardagen". Att äta mer mat brukar också leda till att man får mer energi och kan ta i mer på gymmet vilket i sin tur leder till att man gör av med mer energi.

   Radera
 7. Jag hade hjälp av en dietist som sa att enda sättet för mig att förlora mina överskottskilon är att äta regelbundet, annars avstannar min ämnesomsättning och då går jag upp i vikt istället. Detta gjorde nig väldigt förvånad så jag har sökt på Google och få verkar dela denna uppfattning. Tack för att du svarade mig! :)

  SvaraRadera
 8. Jag har ätit lite för mycket dåliga kolhydrater och socker och skulle gärna vilja detoxa för att bli av med sötsuget och kickstarta viktminskningen. Det finns en uppsjö av sätt att göra detta på om man söker på internet. Kan du rekommendera något? :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har läst och hört mycket om holistics detoxkur. Tydligen många fitnessmänniskor som använder denna :) och man ska tydligen även förlora vikt med hjälp av den!

   Radera
  2. Hej!

   Jag måste erkänna att jag aldrig i mitt liv gjort en detox och jag kommer nog aldrig göra det heller. För mig funkar det bäst att utesluta socker och snabba kolhydrater, äta mycket protein, bär, grönsaker och vissa långsamma kolhydrater som bönor, havregryn, råris osv. Ett ökat proteinintag brukar få bort sötsuget men sedan gäller det att vara envis, att stå emot suget och komma ihåg att du själv väljer vad du stoppar i munnen. Ett sug är bara ett sug och inget som du dör av om du inte stillar ;)

   Radera
 9. Ja visst är det så! Och jag är sjukt imponerad av dig som har sån oerhörd disciplin men när mitt sötsug kickar in så är det som om allt mitt förstånd försvinner. Så hade jag kunnat få en liten klackspark, kanske i form av detox, så hoppas jag på att jag efter kuren kunnat ha din disciplin :)

  SvaraRadera
 10. Jag förstår dig. Tyvärr har jag ingen jag kan rekommendera i och med att de flesta jag sett bara innehåller en massa örter och grönsaker (de som finns i pulverform). Och de tar sådant överpris för dem att jag bara lagt tillbaka dem på hyllan igen. Så tyvärr kan jag inte rekommendera någon....

  SvaraRadera
 11. Tack för förståelse och för svar! :)

  SvaraRadera
 12. Hej, hittade din blogg idag och har redan hunnit prova recept! kanonblogg :)
  Har en fråga angående plättorna ovan, om man inte har kokosmjöl hemma, kan man "ersätta" med proteinpulver (utan smak), eller ger det inte samma effekt på smeten?
  Överlag, har proteinpulver, vassle, "mjölliknande" effekt på en smet?

  Samt, varför endast äggvita? Gör det någon skillnad om man använder hela ägget?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kokosmjöl och proteinpulver får olika konsistens när man blandar dem med vätska (kokosmjöl suger åt sig mer vätska) så det blir inte riktigt samma konsistens. Lite mer havremjöl eller kanske dinkel/bovetemjöl skulle funka bättre.

   Ja, vassle kan bytas ut mot ca 1/3 av mjölet i ett recept.
   För att få ner kalorimängden. Om du använder hela ägg räcker det nog med ett ägg.

   Radera
 13. Hej!
  Kan man utealuta havregrynet helt och istället använda sig för kokosmjöl och mandelmjöl?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!

   Nja, vet inte om det blir riktigt lika bra, su kommer nog få experimentera lite med mängden vätska mot mjöl för att det ska bli bra....

   Radera

Lämna gärna en kommentar, då blir jag glad :-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...