torsdag 27 juni 2013

Banan och nektarin proteinmuffins

Det är jätteroligt att läsa era kommentarer, och gårdagens inlägg visar verkligen att det finns enormt mycket olika åsikter om kost, träning och hälsa och hur mycket jag än skulle vilja att alla gillar det jag gör så går det inte. Jag kan bara försöka göra det bästa JAG kan med att försöka motivera och inspirera till att äta hälsosamt och att träna. Jag tror inte på förbud, jag tror inte på att utesluta några näringsämnen ur en sund kosthållning, jag tror på att man måste träna för att kroppen ska må bra, jag tror inte på trend-dieter eller "quick-fixes" utan anser att äta hälsosamt är något man bör försöka göra året om. Jag vill tro att det är en väldigt sund inställning...
Samtidigt vet jag att det krävs väldigt mycket träning och extrem koll på kosten om man t.ex ska tävla i en fysik-sport som bodyfitness eller bodybuilding och detta är en annan del av det jag håller på med. Jag hjälper både vardagsmotionärer som vill må bättre och kanske gå ner några kilon, till atleter som ska tävla och komma ner till en väldigt låg fett%. Alla har vi olika mål och jag tycker det är roligt att kunna dela kunskap om båda delarna i mitt liv...både det extrema (tävling, diet osv) och det som är mer inriktat på hälsa (nyttig mat, träningstips mm).
Det är viktigt att man gör det man själv mår bäst av! Denna kost och denna livsstil mår JAG bra av och hittar ni något här på bloggen som ni gillar och inspireras av är det kanon. Om inte, så finns det tusen andra träningsbloggar som innehåller det som den här bloggen saknar. Det är ju så det funkar, man läser olika tidningar, artiklar, bloggar och böcker och så plockar man lite småbitar från allt och anpassar det så att det passar ens egen livsstil och vardag så att det blir hållbart.
I förrgår skulle jag träna på Bosön med en kompis och vi tänkte ha en liten picknick efteråt. Jag gjorde en kycklingsallad men ville ha lite fika med mig att bjuda på. Jag hade banan och nektarin hemma och resultatet blev ett gäng riktigt saftiga proteinmuffins med härlig sötma från bananen och nektarinen samtidigt som de är mättande i och med att de är gjorda på havregryn och proteinpulver.
Det var riktigt smidigt att ha de med sig och det var en perfekt avslutning på picknicken i solen (de var också perfekta till mellanmål tillsammans med en kopp kaffe igår på förmiddagen).
Det är så vackert att sitta vid Bosön den här årstiden...Tänk om det kunde vara så här varm och härligt året om (jag är ingen vintermänniska!).Banan och nektarin proteinmuffins
11 st

4 dl (150g) havregryn
2 skopor (40g) whey complete vanilj
2 mellanstora (190g)  mogna bananer
1 tsk bakpulver
1 msk kokosmjöl
Valfritt: 1 msk stevia strö (jag använde det inte i och med att bananerna är så söta)
0,5 dl valfri mjölk (jag använde lättmjölk)
2 äggvitor
1 nektarin (ca 60g)
Topping: 10 g rostade kokosflarn (eller riven kokos)

1. Sätt ungen på 175 C.
2. Ha i alla ingredienser utom nektarinen i en bunke. Mixa med stavmixer tills det blir en slät tjock smet. Hacka nektarinen i mindre bitar och blanda ner i smeten.
3. Häll smeten i muffinsformar (gärna silikonformar) och strö över kokosen. Grädda i ugnen i ca 15 minuter. Håll koll på muffinsen och övergrädda inte, då blir de torra och hårda. Ta hellre ut dem lite för tidigt. Känn på dem, de ska vara lite mjuka i mitten.
Näringsvärde per muffins:
89 kcal
6 g protein
13 g kolhydrater
2 g fett

38 kommentarer:

 1. Vilka härliga och somriga bilder! Muffissarna såg goda ut de med!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja den här våren har varit så fantastiskt varm och vacker...vill inte att den ska ta slut ;)

   Radera
 2. Smarrigt! Är det ok att jag lånar en bild och länkar dig i min blogg?

  SvaraRadera
 3. Tycker det är fantastiskt grymt att du har den variationen du har på klienter! Det visar ju på din stora och breda kompetens inom området! Jag läser också din blogg för att jag blir inspirerad och glad. Skulle jag inte tycka om det jag läser är det ju bara att sluta besöka din sida ;)

  Muffinsarna är säkert supergoda. Minns dina choklad- och bananmuffins som var en succé och saftigt goda!
  Ha en fin dag :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis, håller med dig fullständigt. Gillar man inte något är det ju bara att sluta läsa ;)

   Ja banan och chokladmuffinsen är nog mina favoriter.
   Detsamma! :)

   Radera
 4. Jag tycker det är jättebra att du bemöter andra åsikter för det är så stort flöde av dieter av alla de slag och för en som kämpar med vikten kan det bli lite överväldigande med allt och då har man svårt att sålla och veta vad man ska hålla sig till. För mig är det en vinst när jag har gjort chokladpannkakor på havregryn till min dotter som annars vill ha oboy och skogaholmslimpa. Dock har hon sylt på sina pannkakor, men pannkakorna är bara så nyttiga i jämförelse, sylten får jag förhandla bort en annan dag. Ska prova baka lite muffins också, ser jättegoda ut!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad glad jag blir av att höra att din dotter äter pannkakorna! :) Små steg i taget...perfekt inställning!

   Radera
 5. Kokosmjölet byts bäst ut mot vad? Har majsmjöl, sojamjö, vetemjöl...något av det kan funka tror du?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Testa mandelmjöl (mal eget om du har mandlar hemma) eller havremjöl (kan du också mala själv):)

   Radera
 6. Tack för en otroligt inspirerande blogg.HAr lusläst alla dina recept.. hade ingen aning om att man kunde göra nyttiga bakverk. Blev så glad när jag hittade denna blogg.. Jag tänkte jag skulle gå in och köpa lite proteinpulver på proteinbutiken och börja baka o testa dina recept... Längar!!! Men känner att det kostar lite om man måste ha massa olika sorter hemma.(är mamma ledig) Så jag tänkte om man kunde köpa 2 sorter whey complete och caseine i vanlijsmak, och tillsätta kakao i dina kladdiga choklad kakor då eller blir det knasigt med smak o konsistens?? En sista fråga: hur förhåller du dig till att man äter två rejäla mål vid lunch och kvällsmat? Det är så det ser ut hemma hos oss. Många i min omgivning menar på att de går upp i vikt om de äter två maträtter om dagen. så deras lunch är flingor o fil o riktig mat efter jobbet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!

   Det går jättebra att använda vanilj och tillsätta kakao själv :)
   Menar du att du äter 4 mål per dag (2 till lunch och 2 till middag) eller att du äter 2 stora mål per dag?
   Det viktigaste är helheten, dvs hur mycket du äter på en dag. Vissa klarar sig på 2-3 mål medan andra delar upp det på flera mindre mål. Fördelen med att dela upp målen är att du håller blodsockret stabilt och därigenom undviker sötsug och överätning när du väl äter. Men har du inga problem med det så går det bra att äta 2 mål om det är det som funkar i din vardag.
   Går upp i vikt gör man ligger på ett kaloriplus under dagen, det kan man göra även om man äter fil och flingor (bara det att man måste äta mycket fil och flingor). Det är det totala kaloriintaget som kommer avgöra om du går upp eller ner i vikt (eller är viktstabil).

   Radera
 7. Man borde väl kunna byta ut nektarin mot blåbär? Har längtat efter blåbärsmuffins :-)

  SvaraRadera
 8. Intressant inlägg, som jag instämmer mycket med. Muffinsen ser goda ut som vanligt! Jag har bara bakat med nektarin en gång (som jag kommer ihåg).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det är en intressant diskussion och många åsikter :)
   Det här var första gången för mig...att baka med nektarin alltså. Riktigt gott :)

   Radera
 9. =) Måste nog också testa denna, men med blåbär som ovanstående läsare skriver =)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag ska nog också testa blåbär nästa gång! :)

   Radera
 10. Jag undrar om du tränar mycket kondition också i samband med att du styrketränar? Löpträning, cykling osv? Eller är det bara lågintensivt träning som gäller?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej, nej det händer inte så ofta. Jag tränar styrka 4-5 ggr per vecka och 2 intervall-pass per vecka som jag oftast lägger separat från styrkan men ibland efter ett arm-pass.

   Om du läser mitt inlägg om intervall-träning så får du se varför jag inte kör lågintensiv konditionsträning längre :)

   Radera
 11. Hej Susanna!

  Och tack för en grymt bra blogg! Brukar inte kommentera blogginlägg så ofta, men nu måste jag göra det för att du verkligen har inspirerat mig att se hur även godbitar kan vara nyttiga och hälsosamma!:)Hittade hit ett par veckor sedan och har redan blivit såååå inspirerad av alla dessa jättegoda recept du skapat!!!

  Jag är en person som tycker det är jätteviktigt att äta nyttig mat, har inga problem med övervikt eller nåt sånt, men hade aldrig tänkt mig att man skulle kunna använda t ex proteinpulvret i matlagningen/ bakningen! Efter att ha börjat följa din blogg regelbundet har jag nu också experimenterat mig fram lite i köket (har aldrig tidigare varit mycket ivrig på att baka även om jag normalt lagar all min mat själv). Har prövat på några av dina pannkaks- och muffinsrecept med vasslepulver och det verkar som om jag ska snart behöva gå och handla igen för att hitta flera pulver med olika smaker osv.. :) Jag, som tidigare brukade se proteinpulver som något väldigt konstgjort som bara lämpar sig till atleter eller idrottare, haha.. 

  Jat tycker också det är jättekul att du räknar näringsvärdena på recept du laddar upp så slipper man göra detta själv!! :)

  Som sagt, tack så mycket att du delar med dig av dina jättegoda idéer och härliga recept, att ha hittat den fantastiskt goda bloggen har verkligen gjort mig jättelycklig!!

  Kram, Laura

  Ps. Äter du aldrig rågbröd? Jag älskar också havre i alla dess former, men tycker också jättemycket om smaken av råg (köper alltid bröd bakat med surdeg, som bara innehåller råg, vatten och salt). Råg är ju också hur hälsosamt som helst! Skulle du kanske någon gång kunna göra ett recept på ett riktigt nyttigt rågbröd!? Jag vet att det tar ganska mycket tid att baka ”rejält” rågbröd (och att du inte har så mycket extratid), men jag har hört av vänner som gjort det att resultatet är väl värt besväret! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!

   Tack för din fina kommentar! Det är så roligt att höra att jag inspirerat till att baka med proteinpulver och nyttiga ingredienser :)

   Jag älskar havregryn och jag är lite känslig mot gluten, det är därför jag inte använder råg speciellt ofta. Det är inte ett dåligt sädesslag, jag tål det inte bara.
   Kan tänka mig att det blir kanongott att göra ett rejält mustigt rågbröd :)

   Radera
 12. Bakade nyss dessa muffinsen, så himla goda!
  Måste tacka för din inspirerande blogg och receptet såklart. Tycker själv det är jättekul att experimentera i köket och komma på hälsosamma recept.

  http://elinn.devote.se/blogs/26383461/banannektarin-muffins.htm

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh vad roligt att höra!
   Och vilken fin blogg du har :) Ska kika in lite oftare...

   Radera
 13. Har bakat muffinsen och ska provsmaka senare idag!:) majsmjöl är det bra eller dåligt? Hör olika bud om det

  SvaraRadera
  Svar
  1. Majsmjöl är helt ok tycker jag, det är ju glutenfritt (om du är känslig mot det). Jag har själv inte bakat så mycket med det dock...

   Radera
 14. Dom här muffinsarna är toppen. Jag turas om att byta mot blåbär, hallon, nektarin varannan gång./ Veronica

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har också testat med blåbär i, riktigt gott! Hallon blir det nästa gång...

   Radera
 15. Ser riktigt fint ut! Svårt att baka? Provat några andra varianter?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte svåra att baka! Och vad menar du med om jag provat andra varianter? på detta recept menar du? Jag har testat miljoner olika muffinsrecept...de flesta hittar du här på bloggen ;)

   Radera
 16. Gott, tack så mycket måste testas!Jag har gjort en sida om whey protein, när det ska tas och vad det är. Kolla gärna in den :)

  Kör hårt!

  SvaraRadera
 17. Har precis hittat hit och vilken inspirerande blogg måste jag säga!
  Tänkte fråga om man kan äta dessa muffins efter träningen och även som vanlig mellanmål under dagen? I och med att de innehåller bananer kanske det inte är så bra för mig som försöker gå ner mina sista tre kilon efter graviditet?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack så mycket och välkommen hit :)
   Du kan absolut äta dem som mellanmål, både efter träning och under dagen. Det finns inget som säger att du inte går ner i vikt om du äter banan. Hamnar du på en kaloriminus går du ner i vikt, det spelar ingen roll vad du äter (men visst gynnas du om du äter näringsrik mat som mättar bättre). Så bananer är ingen fara :)

   Radera
 18. Nu har jag gjort dessa muffins några gånger men igår blev de såååå bra!
  Tusen tack för att du alltid delar med dig av superrecept som dessa :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad roligt att de blev bra, när man väl får till dem bra kan man nästan inte sluta äta :)

   Radera

Lämna gärna en kommentar, då blir jag glad :-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...