Jag har däremot alltid tyckt att det ser så gott ut när man ställer fram en bricka med kallskuret, ostar, kex och vindruvor men det är aldrig något som lockat...tills för 2-3 år sedan. Då var det som att mina smaklökar tog en helomvändning och allt det jag tidigare hoppat över är nu något jag använder ofta i min matlagning. Soltorkade tomater (de som inte ligger i marinad), pesto och parmesan är otroligt gott att smaksätta mat med och i och med att det smakar så mycket behöver man inte använda så mycket.
Jag är fortfarande inget fan av gräddiga pastarätter eller pasta överhuvudtaget för den delen (jag kanske är konstig men jag gillar faktiskt inte pasta så mycket....jag äter hellre sötpotatis, potatis, ris och quinoa), men något jag är löjligt förtjust i är kombinationen krämigt ris, parmesan och vitt vin = risotto!!
Traditionell risotto innehåller både smör, olivolja och ganska mycket parmesan så jag beslutade mig för att testa en lite magrare variant utan smör och mindre parmesan för att se om jag kunde få till smakerna ändå. Det blev kanongott!
Risottoriset är ett vitt ris och bara ordet "vitt" kan få många som är rädda för kolhydrater att rysa. Det har varit mycket diskussioner senaste åren när det gäller kolhydraternas vara eller icke vara och påståenden som att: "vitt ris är bara socker", "man blir tjock av ris" osv osv är fortfarande något som LCHF:are använder flitigt.
Jag säger det en gång för alla: man blir tjock av ett kaloriöverskott, inte av enstaka livsmedel!
Jag äter ofta ris och använder många olika sorter för att variera mig lite. Jag väljer oftast råris eller fullkornsris för att det innehåller med näring och fibrer, det mättar längre och har lägre GI. Det är i stort sett lika mycket kolhydrater och kalorier i vitt ris och fullkorns/råris så gillar du vitt ris finns det inget som säger att du inte kan äta det ibland, framförallt inte om du är aktiv och tränar. Allt handlar om mängden och portionsstorleken! Den här måltiden passar perfekt som en lite lyxigare lunch eller middag :)
Smal, krämig ärtrisotto med ugnsstekt kyckling
2 port
Risotto:
80 g avorio/arborioris (jag använde Risentas)
1 charlottenlök, fint hackad
1 liten vitlöksklyfta, fint hackad
1 tärning grönsaksbuljong
1 dl matlagningsvin
3 dl vatten + mer allteftersom, om det behövs
100 g frysta ärter
30 g (ca 5-6 msk) riven parmesan
Tillbehör: 250 g kycklingfilé
1. Stek lök och vitlök i en kastrull i någon minut. Jag använde en kastrull med teflonbotten så jag behövde inget fett men har du en vanlig kastrull, stek i några droppar olivolja.
2. Häll i riset och stek i någon minut. Häll sedan på vattnet, matlagningsvinet och buljongtärningen och rör om tills bungjongtärningen lösts upp. Dra ner värmen och låt putta 5-10 minuter. Rör om och häll på ca 05 dl vatten åt gången om det blir för torrt i kastrullen. Läs på förpackningen hur länge riset behöver för att bli färdigt, men för mig tog det ca 20-25 minuter. Titta till riset då och då och häll på mer mer vatten om det behövs.
3. När riset börjar bli klart, ha i ärterna och rör om försiktigt. Ha till sist i parmesanen och smaka sedan av med salt och peppar.
Kycklingen: Sätt ugen på 225 C. Lägg kycklingen på folie i en ugnsfast form. Salta och peppra och ha på valfria kryddor som persilja, rivet citronskal, timjan eller rosmarin. Ställ in i ugnen och laga i ca 20 minuter eller tills kycklingen är klar.
Servera risotto med kyckling och lite strimlad rödkål samt lite riven parmesan på.
Näringsvärde per portion (risotto och kyckling):414 kcal
41 g protein
42 g kolhydrater
10 g fett