lördag 31 augusti 2013

Smal, krämig ärtrisotto med ugnsstekt kyckling

När jag var yngre var jag aldrig speciellt förtjust i italiensk mat, visst älskade jag spaghetti med köttfärssås och lasagne, men vilket barn gör inte det? Men det där typiskt italienska: soltorkade tomater, olivolja, salami, parmaskinka, parmesan, pesto, ostar....ni vet vad jag menar...nej, det var inget för mig.

Jag har däremot alltid tyckt att det ser så gott ut när man ställer fram en bricka med kallskuret, ostar, kex och vindruvor men det är aldrig något som lockat...tills för 2-3 år sedan. Då var det som att mina smaklökar tog en helomvändning och allt det jag tidigare hoppat över är nu något jag använder ofta i min matlagning. Soltorkade tomater (de som inte ligger i marinad), pesto och parmesan är otroligt gott att smaksätta mat med och i och med att det smakar så mycket behöver man inte använda så mycket.
Jag är fortfarande inget fan av gräddiga pastarätter eller pasta överhuvudtaget för den delen (jag kanske är konstig men jag gillar faktiskt inte pasta så mycket....jag äter hellre sötpotatis, potatis, ris och quinoa), men något jag är löjligt förtjust i är kombinationen krämigt ris, parmesan och vitt vin = risotto!!
Traditionell risotto innehåller både smör, olivolja och ganska mycket parmesan så jag beslutade mig för att testa en lite magrare variant utan smör och mindre parmesan för att se om jag kunde få till smakerna ändå. Det blev kanongott!

Risottoriset är ett vitt ris och bara ordet "vitt" kan få många som är rädda för kolhydrater att rysa. Det har varit mycket diskussioner senaste åren när det gäller kolhydraternas vara eller icke vara och påståenden som att: "vitt ris är bara socker", "man blir tjock av ris" osv osv är fortfarande något som LCHF:are använder flitigt.
Jag säger det en gång för alla: man blir tjock av ett kaloriöverskott, inte av enstaka livsmedel! 

Jag äter ofta ris och använder många olika sorter för att variera mig lite. Jag väljer oftast råris eller fullkornsris för att det innehåller med näring och fibrer, det mättar längre och har lägre GI. Det är i stort sett lika mycket kolhydrater och kalorier i vitt ris och fullkorns/råris så gillar du vitt ris finns det inget som säger att du inte kan äta det ibland, framförallt inte om du är aktiv och tränar. Allt handlar om mängden och portionsstorleken! Den här måltiden passar perfekt som en lite lyxigare lunch eller middag :) 
Smal, krämig ärtrisotto med ugnsstekt kyckling
2 port

Risotto:
80 g avorio/arborioris (jag använde Risentas)
1 charlottenlök, fint hackad
1 liten vitlöksklyfta, fint hackad
1 tärning grönsaksbuljong
1 dl matlagningsvin
3 dl vatten + mer allteftersom, om det behövs
100 g frysta ärter
30 g (ca 5-6 msk) riven parmesan

Tillbehör: 250 g kycklingfilé

1. Stek lök och vitlök i en kastrull i någon minut. Jag använde en kastrull med teflonbotten så jag behövde inget fett men har du en vanlig kastrull, stek i några droppar olivolja.
2. Häll i riset och stek i någon minut. Häll sedan på vattnet, matlagningsvinet och buljongtärningen och rör om tills bungjongtärningen lösts upp. Dra ner värmen och låt putta 5-10 minuter. Rör om och häll på ca 05 dl vatten åt gången om det blir för torrt i kastrullen. Läs på förpackningen hur länge riset behöver för att bli färdigt, men för mig tog det ca 20-25 minuter. Titta till riset då och då och häll på mer mer vatten om det behövs.
3. När riset börjar bli klart, ha i ärterna och rör om försiktigt. Ha till sist i parmesanen och smaka sedan av med salt och peppar.

Kycklingen: Sätt ugen på 225 C. Lägg kycklingen på folie i en ugnsfast form. Salta och peppra och ha på valfria kryddor som persilja, rivet citronskal, timjan eller rosmarin. Ställ in i ugnen och laga i ca 20 minuter eller tills kycklingen är klar.

Servera risotto med kyckling och lite strimlad rödkål samt lite riven parmesan på.
Näringsvärde per portion (risotto och kyckling):
414 kcal
41 g protein
42 g kolhydrater
10 g fett

torsdag 29 augusti 2013

Den omtalade 5:2-dieten

Jag får hela tiden frågor om vad jag tycker om 5:2-dieten, både av vänner och bekanta, av kunder på gymmet och från läsare. Det är inget tvivel om att 5:2-dieten är den nya "trend-dieten". Och inget skapar så mycket rubriker, debatter och åsikter som nya dieter och jag log lite inombords när jag läste Alex Schulmans krönika här i veckan för den sätter fingret på vad mycket av det hela handlar om: sunt förnuft. En annan artikel som tar upp i stort sett samma sak är Alexandra Dahlbergs krönika, även den i Aftonbladet. Som med alla trender så försöker folk tjäna så mycket pengar som möjligt, och på noll-tid har det dykt upp en massa kokböcker som toppar försäljningslistorna. Författare som tidigare skrivit böcker om Atkins och LCHF ger helt plötsligt ut kokböcker om 5:2 dieten.
bild: www.mirror.co.uk

bild: www.kostdoktorn.se
Att fasta är egentligen inget nytt, 8:16-fastan har funnits länge och har varit populär bland träningsfolk och paleo-anhängare. Att 5:2 blivit så populär är med all sannolikhet för att den uppmärksammats så mycket i media. Jag tänkte skriva lite om vad jag tycker men vill poängtera att detta är MIN åsikt, jag dömer ingen och det finns inga rätt eller fel. Man måste själv hitta det sätt som man tycker passar med en livsstil och ens smak.

Enligt mig finns det en anledning till att det hela tiden dyker upp nya trend-dieter och det är för att ingen av dem funkar i längden. De flesta som hoppar på en av dessa dieter klarar inte av att hålla den, antingen för att den är för restriktiv eller så funkar den inte ihop med ens livsstil.
Många som vill gå ner i vikt vill hitta den där "perfekta" dieten som gör att man går ner i vikt utan ansträngning och som gärna tillåter att man kan äta som vanligt dvs godsaker, pizza, pasta och bröd. Man är helt enkelt inte beredd att lägga om sina vanor och beteenden utan vill hitta genvägar. Jag är ledsen att behöva säga det, men det finns inga sådana dieter. Visst kan man gå ner några kilon på att äta lågkolhydratkost, pulversoppor eller genom att fasta, men oftast är det inget som man kan hålla i längden. Många vill ha en "kick-start" genom att äta en extrem-kost men man saknar kunskapen om hur man ska övergå till att äta hälsosamt när man väl gått ner några kilon, vilket gör att man börjar äta "som vanligt" och man går upp i vikt igen (till och med mer än tidigare i och med att ämnesomsättningen sjunkit av att äta så lite kalorier). Många är också för otåliga och man förväntar sig att gå ner 3-4 kg per vecka, vilket är orimligt om man vill ha en hållbar viktnedgång. Ca 0,5 kg i veckan är alldeles lagom och går man ner 0, 5 kg varje vecka i 3 månader har man gått ner 6 kg, det är väl ingen dålig viktnedgång...eller?? Allt för många ger upp om de inte ser resultat på 1-2 veckor, vilket är på tok för kort tid för kroppen att hinna förändras. Ju kortare och extremare diet, desto mindre är sannolikheten att det ska vara hållbart.
bild: www.hellomagazine.com
Ok, nu börjar jag babbla och komma ifrån ämnet som faktiskt är 5:2-dieten....
Jag börjar med att lista några för- och nackdelar.

Fördelar:

  • Den är enkel att följa
  • Den får personer som har problem med överätning förstå att det är ok att vara lite hungrig, man klarar sig
  • Minskar tillväxthormon som IGF-1
  • Lämnar utrymme för att äta lite godsaker om man vill det
  • Man minskar energiintaget (om man äter med sunt förnuft de dagar man äter)
  • Förbättrad insulinkänslighet


Nackdelar:

  • Den kan tolkas fel genom att personer med ett ätstört beteende tror att det är fritt fram att äta hur mycket skräpmat som helst under dagarna man får äta.
  • Inget för sockerberoende eller personer med ätstörningar (risk för återfall)
  • Risk för överträning och skador för de som tränar mycket och ofta
  • Enligt mig inte en diet som många kommer kunna hålla hela livet

Ett av de främsta skälen till att förespråka fasta är för att forskningen trots allt visat att man kan förbättra hälsan genom att fasta. Det man inte tar upp är man kan få samma positiva hälsoeffekter genom att minska på sitt kaloriintag under hela veckan, utan att fasta. Jag ser inget fel att minska sitt energiintag under de två dagar man fastar och sedan äta ganska fritt (men ändå sunt) under 5 dagar. Det är inte värre än någon annan av alla dieter och metoder som finns på marknaden. Jag vet däremot inte om man kan kalla det att man fastar i två dagar i och med att man äter 500-600 kcal, vilket kan vara så mycket som 1/3 av mångas dagsbehov.
Det som känns mest skrämmande är att sådana här dieter lockar de som redan har ett onormalt/stört förhållande till mat. Många ser den här dieten som den perfekta dieten i och med att man "bara" behöver lida sig igenom två dagars fasta för att sedan kunna frossa och äta kanelbullar till frukost och ändå gå ner i vikt...helt perfekt!! Hallå, var kommer det sunda förnuftet in??!! Ser man på denna diet som en två dagars svält och sedan 5 dagars obegränsat ätande, är man inne på en farlig väg.
bild: www.nutribuy.com
Missförstå mig inte, jag menar absolut inte att man aldrig ska eller kan äta godis, glass, pizza eller tårta. Det är en del av livet och det skulle vara trist att aldrig kunna äta tårta på födelsedagar, ta en pizza med kompisarna eller en glass med barnen. Äter man bra och näringsrik mat 80-90 % av tiden samt rör på sig så finns det absolut utrymme för lite godsaker då och då. Antingen äter man lite sådant då och då med MÅTTA, eller så gör man som jag gillar att göra: hitta på nyttigare versioner och äta det lite oftare :)

Återigen, detta är mina åsikter och det råder inga tvivel om att många som testat 5:2 -dieten tycker den är helt fantastisk och har fått jättebra resultat med förbättrade hälsovärden, minskat sötsug och viktnedgång. Jag skulle själv aldrig testa i och med att jag trivs med min livsstil, jag mår bra, jag äter varierat, jag rör på mig och jag gillar att äta näringsrik mat varje dag. Jag tror inte att 5:2 dieten är optimalt för unga, friska människor som vill komma i bättre form, då finns det bättre sätt.

Vad har ni för åsikter om 5:2-dieten? Någon som testat? Vad har ni märkt för skillnad?

tisdag 27 augusti 2013

Chocolate chip cookie dough protein bar

Ni  vet nog vid det här laget hur mycket jag gillar Quest bars och jag har alltid ett par bars i väskan som man kan äta som ett snabbt mellanmål eller i "nödfall" om man är sötsugen.
Men jag gillar också att göra egna bars och några av de jag gjort hittar ni här på bloggen (jag har några som jag sparar till mig kommande ebook):

Hemgjorda no-bake proteinbars med chokladbollssmak
Hemgjorda banan & valnöts proteinbars
No-bake Nutella proteinbars
Chokladtäckta mini-proteinbars
Äppelpaj proteinbars, no bake
Två lagers choklad & kokos proteinbars
De här barsen gjorde jag i fredags för att ha med mig på kick-offen och jag överdriver inte när jag säger att de tog mindre än 5 minuter att göra, perfekt om man har bråttom men behöver fixa något man kan ha med sig att äta. Och de blev RIKTIGT goda!! Lite sega, härlig mandel och vaniljsmak och rejält med mörk choklad.

Jag kanske blev lite för exalterad över tanken på en chocolate chip proteinbar att jag hade i lite väl mycket choklad....men jag gillade det, och lite mörk choklad då och då skadar ju inte! Jag använde en sockerfri mörk choklad från Carb Zone men vilken mörk choklad som helst går bra (tänk på att näringsvärdet blir annorlunda om du använder en choklad med socker i). Jag använde också havrekli istället för havregryn av den enkla anledningen att David tagit de sista havregrynen på morgonen :) Det går säkert lika bra med havregryn, quinoaflingor eller boveteflingor.
Chocolate chip cookie dough proteinbars
2 bars

4 msk (20g) havrekli
1 skopa (30g) whey complete vanilj
1,25 msk (20g) mandelsmör (honung kanske funkar om man är nötallergiker...)
1 tsk hela linfrön (eller chiafrön)
1 msk osötad mandelmjölk (eller annan vätska)
15 g sockerfri mörk choklad

1. Hacka chokladen och ställ åt sidan.
2. Ha i alla ingredienser, utom chokladen, i en skål. Blanda med en sked eller med händerna. Ha lite tålamod, degen kan verka för torr men fortsätt knåda med händerna så kommer den bli fast. Tillsätt eventuellt mer vätska om det behövs. Tillsätt chokladen och forma sedan till 2 bars. Rulla in i aluminiumfolie och förvara i kylen eller frysen om du inte ska äta dem på en gång. De klarar sig i rumstemperatur i 1-3 dagar (beroende på hur varmt det är).
Näringsvärde för 2 bars:
356 kcal
33 g protein
15 g kolhydrater
19 g fett

Barsen håller sig i flera veckor i kylen och flera månader i frysen.

måndag 26 augusti 2013

Vilket äventyr (+tips på hur man kan äta bra när man är borta)

Hej på er!
Hemma igen efter ett riktigt äventyr i Sälen där vi hade kick-off med jobbet i helgen. Det kanske inte är superkul för er att läsa om vår kick-off men jag tänkte ändå lägga upp lite bilder.

I och med att det är väldigt många som mailar mig och frågar hur man ska göra och tänka om man är borta på konferens eller på semester så tänkte jag berätta hur jag har gjort i helgen med kosten och träningen. Kanske kan det ge lite idéer på hur man kan hålla sig till att äta bra trots att det bjuds på både det ena och det andra som kanske inte stämmer överens med en hälsosam livsstil.

Jag visste inte riktigt hur maten/mellanmålen skulle se ut under helgen så jag packade med mig ett gäng Quest bars, några hemgjorda proteinbars (recept kommer imorgon) och några äpplen som back-up.
Vi åkte buss till Sälen på fredag eftermiddag och vi fick alla en påse med lite "resegodis". Jag hoppade över allt och höll mig till vattnet (är inte så förtjust i chips ändå). Vi fick medhavda wraps efter halva resan och jag skippade brödet och åt bara fyllningen och tog istället ett äpple som kolhydratskälla.
Väl framme på  Lindvallen Ski Lodge gjorde vi oss hemmastadda i rummen och jag blev positivt överraskad över hur fint hotellet var! Vilken utsikt!!
Killarna fick bo i sviten som hade en stor och härlig terass med utsikt mot backen...
Middagen åt vi ute på terrassen och det blev lite italienskt småplock med surdegsbröd, skagenröra med knäckebröd, en cevice på pilgrimsmussla, tigerräkor, mango och tomat, varmrökt röding och sedan en "cheesecake" med jordgubbar. Här var det inte så svårt att välja bra grejer. Jag åt parmaskinka (som är magert om man tar bort fettranden) och skippade brödet. Jag smakade på skagenröran men det var för mycket majonnäs (som jag inte gillar) så jag pillade ut räkorna och lämnade resten. Cevicen var kanon så jag tog två sådana, rödingen var också jättebra och innehåller nyttiga fetter så den tog jag också. Efterrätten såg supergod ut så den smakade jag lite på....man måste ha balans och kunna njuta av godsaker då och då :)
På lördagsmorgonen var det frukostbuffé på Waynes Coffee som ligger i anslutning till hotellet. Jag hade med mig eget bröd hemifrån (Ezekiel english muffins som jag köpte i New York, men annars brukar jag ha med mig mina kesella & havre-frallor). Det blev ägg, frukt, kalkon och en liten bit ost. Jag tog med mig 2 ägg från frukosten att äta till mellanmål tillsammans med 1 äpple.
På schemat stod sedan kanotpaddling! Efter det skulle vi vidare och cykla mountainbike down hill, något jag verkligen såg fram emot. Väl framme vid kanoterna visade det sig att vi inte skulle få någon guide och allt blev lite förvirrat i och med att vi inte visste vart vi skulle, hur vattnet såg ut, om det var strömt, vad man skulle göra om man hamnade i vattnet och så vidare. Men vi antog att det inte var så farligt, och så vackert det var!!!
Några av oss kom fram fortare än de andra så vi åt lunch vid stranden. Jag hade med mig äggen och äpplet men det behövdes inte då vi fick ris och en god kycklinggryta gjord på kokosmjölk. Jag tog så lite sås som möjligt så det var en bra måltid.
Jag passade på att öva lite balans i väntan på de andra :)
Jag tänker inte dra hela historien men två av tjejerna hamnade i vattnet och en av dem slog sig ganska illa och hamnade efter alla. Efter flera timmars väntan, letande och en "räddnings-aktion" av alla i gruppen så kunde vi få alla till stället vi skulle möta upp busschauffören och vi fick tillkalla ambulans då en av tjejerna fått en lättare hjärnskakning, slagit i höften och nacken och blivit rejält nedkyld.
Vi alla var ganska chockade av händelsen och vi hade missat cyklingen så vi åkte tillbaka till hotellet och pratade igenom morgonen och det som hänt.

Jag var superhungrig och åt mina hemgjorda proteinbars innan jag och David gick till gymmet för att kolla om det gick att träna, men det var stängt. Vi fick då den briljanta idén att vi skulle gå uppför skidbacken. Väl på väg upp började David jogga upp och jag var inte sen att haka på. Det blev tillslut ett intervallpass där vi sprang upp så långt vi orkade, stannade och hämtade andan lite och sedan fortsatte vi så hela vägen upp. På vägen mötte vi två kollegor som också gått upp och vi "tävlade" sista biten upp. Vilken utsikt och vilken härlig känsla när man kommit upp! Det tog oss 25-30 minuter att komma upp....ett perfekt intervallpass.
En dusch på det och sedan var det dags för middag. Jag och mina kollegor Helena och Gabriella delade rum och fixade i ordning oss innan det var dags för ett glas vin på terrassen.
Middagen åt vi på O'learys som hade fixat en meny åt oss. Det blev en sallad på majs, tigerräkor, mango och rostade nötter till förrätt. Riktigt bra! Varmrätten blev grillad biff med rostad potatis och bearnaisesås och där var det enkelt att bara skippa såsen. Efterrätten verkade inte så god (chokladfondant med citronsorbet...hallå! Vad är det för konstig kombination?!) så den åt jag inte.
På söndagen stod det fiske på schemat. Frukosten blev samma som lördagens och jag tog med mig ägg och frukt  i fall lunchen inte skulle bli bra.Vi hade åter igen otroligt fint väder och det blev en fantastisk dag.
Jag var tvungen att öva lite yoga-poser :) Egentligen skulle jag vilja kunna gå upp i handstående från denna position men det kommer dröja!
Till lunch blev det hamburgare och i och med att det var frysta hamburgare (typ Dafgårds som innehåller en massa tillsatser och som inte ens är goda) så tog jag bara sallad och åt mina ägg och en frukt. Blev en mysig lunch vid vattnet.
Sedan var det dags att åka hem och vi stannade vid Gävlebro för en paus. Jag var jättehungrig och matställen vid motorvägar är ju inte direkt kända för att ha bra mat. Det fanns pizza, pasta, mackor och husmanskost. De hade även en vegetarisk buffé med bönor och olika sallader så jag gjorde en liten specialare genom att be disken där de hade husmanskost om några skivor fläskfilé (de hade slut på kyckling) och sedan plockade jag sallad från den vegetariska buffén. Det blev en bra måltid och det går faktiskt att hitta bra mat om man bara "think outside the box" :)
Det var en mycket rolig och händelserik helg och snacka om Teambuilding då man måste jobba ihop i svåra situationer. Min kollega fick förövrigt komma hem på kvällen så hon är ok, lite mörbultad men kommer bli bra.

Hoppas detta gav lite tips på hur man kan tänka med maten för att fortsätta äta bra trots att man är bortrest. När jag reser bort en helg eller weekend är jag inte lika noggrann med mått och mängd mat, jag försöker bara äta bra kvalitet på maten och använda sunt förnuft när det gäller portionsstorlekar. Det bjöds på både godis, bröd, hamburgare och efterrätter i helgen men om det verkligen inte verkar supergott tycker inte jag att det är värt att äta det. Det går att tacka nej och det går att äta bra, det gäller bara att bestämma sig!

Imorgon kommer ett nytt recept på "Chocolate chip cookie dough protein bars"....hoppas ni gillar det ;)







fredag 23 augusti 2013

Tropisk frukostsmoothie och vildmarksäventyr :)

TGIF! Lång vecka har det varit men idag mina vänner, ska jag och hela Master Training (gymmet jag jobbar på) åka på kick off till Sälen. Det ska bli sååååå roligt och på schemat står forsränning, down hill med mountainbike, fiske och givetvis några trevliga middagar där vi bara umgås och har trevligt.

Jag måste erkänna att jag aldrig varit i Sälen. Min pappa bodde i Östersund under hela min uppväxt och då föll det sig naturligt att åka till Åre, Storlien och Klövsjö för att åka skidor och för att vandra på somrarna.
Jag och pappas Zacko i Storhogna 2006
Det ska bli riktigt kul att se fjället på sommaren och de har sagt att det ska bli ganska fint väder så förhoppningsvis får vi se det bästa av Sälen :)
I morse blev det, hör och häpna, ingen gröt, pannkakor, muggkaka, zoats eller IOAJ! Idag kände jag för en smoothie och efter att ha rotat runt lite i frysen och skåpen så fick det bli en tropisk smoothie med Papaya, ananas, mango och banan-smak. Riktigt god och krämig och den här kommer jag göra fler gånger!
Papaya, ananas, mango och banan proteinsmoothie
1 port

1 påse Coop Smoothie tropisk frukt (eller 125 g fryst papaya, ananas, mango)
1/2 banan, ca 50 g
0,5 dl havregryn, ca 20 g
2,5 dl osötad mandelmjölk (eller valfri vätska)
1 skopa (30 g) whey complete vanilj
1,5 msk riven kokos (ca 10g)
Valfritt: topping, rostade kokosflarn


1. Mixa allt i en mixer eller med en stavmixer. Tillsätt mer vätska om den är för tjock, men jag gillar när mina smoothies är tjocka så man kan äta dem med sked :)

Näringsvärde:
375 kcal
29 g protein
45 g kolhydrater
10 g fett
Vill passa på att tipsa om att Proteinbutiken har Crazy Weekend denna helg och rear ut hela Scitecs sortiment med 25%!! Klicka HÄR för att komma till sidan.
Prissänkningen gäller tills på söndag och det är en riktigt bra deal om man har en tight budget :)
Nu är det dags att packa ihop och bege mig mot bussen. Trevlig helg på er!!

torsdag 22 augusti 2013

Träningsvärk, benpass & mer OIAJ

Jag gillar verkligen träningsvärk, det känns som att man får en bekräftelse på att man gett muskeln en rejäl omgång och att man använt en belastning som kroppen inte är van vid. Många av er vet säkert redan detta, men när man styrketränar och överbelastar musklerna (det vill säga använder en högre belastning dvs fler set, mer vikt eller fler reps än vad kroppen är van vid) bryter man ner och skapar små "micro-skador" i muskeln. För att försöka möta kravet på den ökade belastningen så läker muskeln, växer och blir starkare. Det gäller också att tillföra bra näring efter passet samt att man låter musklerna vila för att de ska läka optimalt.
Muskeln har nu anpassat sig den den ökning du gjorde i gymmet så för att muskeln ska växa och bli ännu starkare måste du öka belastningen ännu mer. Därför är det viktigt att man hela tiden försöker bli öka belastningen när man styrketränar, för gör man inga ökningar kommer kroppen inte se någon anledning att låta musklerna växa.
Man bryter alltså ner muskeln när man tränar och det är när man vilar som muskeln växer. Därför är det otroligt viktigt att man lägger in vilodagar samt inte tränar samma muskelgrupp flera dagar i rad, annars är risken att man bara bryter ner muskeln och man kan bli övertränad.

Träningsvärk är dock inte alltid ett mått på att man tagit i och tränat bra. Det är ofta jag inte får träningsvärk, trots att jag ökat vikterna. Den där otroligt smärtsamma träningsvärken man ibland  får kommer oftast om man byter övningar eller träningsprogram, eller ändrar antalet repetitioner eller set.
Efter Luciapokalen 2008
Igår vet jag inte vad jag gjorde på ben passet men träningsvärken idag är helt sjuk!!! Jag var jättetrött igår och hade nästan lite ångest inför passet, för ben är verkligen jobbigt att köra! (jag har en hat-kärlek till mina benpass). Jag var nära att ge upp efter 2 set in i passet men som vanligt när jag känner så, intalade jag mig själv att det var ok att inte köra fullt ut, bara jag genomförde passet. Men för varje övning jag klarade så ökade motivationen och efter passet låg jag som en blöt pöl på golvet och endorfinerna rusade i kroppen :) Återigen fick jag bekräftelse på att man aldrig ska ge upp!

Passet jag körde var:

Benspark 3x20 superset med
Sittande lårcurl 3x12
60 sek vila mellan seten

Knäböj, ner till parallellt, upp till lätt böjda ben dvs hela tiden spänning i låren (aj aj aj) 4x20
60 sek vila mellan seten

Gående utfall med hantlar (14 kg) 4x20
90 sek vila mellan seten

Hip thrusts med ryggen på en bänk 3x15 superset med
Sittande vadpress 3x20
60 sek vila mellan seten

Kabelcrunches 4x20
Vaderna höll på att explodera! Svart matkorn med ärter, morot & kyckling efter passet och sedan den obligatoriska kaffekoppen efter lunch  i väntan på nästa kund
När vi ändå talar om att inte ge upp, måste jag ge kredd till en av mina online kunder Sara som körde 1 månads online coaching med mig i våras (gick från 85,2 kg till 78,2 kg!) och efter det har hon själv fortsatt träna och äta bra och vilka resultat hon har fått hittills! Första bilden är 2010 precis innan hon blev gravid och andra bilden är för ett par veckor sedan. Förändringarna har inte skett över en natt, motivationer har gått upp och ner men med envishet, ändrade kostvanor och regelbunden träning så har resultaten kommit sakta men säkert. Det gäller att inte har för bråttom och att inte ge upp!!

Nyckeln till framgång (jag har sagt det förut och jag säger det igen) är att förändra sina vanor, beteenden och sin livsstil, göra det successivt och fortsätta hålla det en längre tid (längre än vad många tror krävs). Långsamma och små förändringar är det som bevisat funkar bäst för hållbara resultat. Det finns en anledning till att det dyker upp nya dieter och trender hela tiden och det är för att de flesta som testar dessa trend-dieter går upp i vikt igen. Ofta är det på grund av att kalorimängden är så låg så att man inte kan stå emot hungerkänslorna och "trillar dit" igen. Eller så är maten för enformig och tråkig....jag menar, vem kan leva resten av sitt liv utan att äta godsaker? Inte jag i alla fall :)
Bra jobbat Sara, jag ser fram emot nästa före-efter bilder!

Det blev ett väldigt blandat inlägg det här, men jag kan ju inte lämna er utan ett recept så idag bjuder jag på min fantastiskt goda OIAJ som jag åt i morse. Idag blev det med vanilj, citron, blåbär och banan....helt oslagbar kombination!! Det finns ju flera sätt att göra OIAJ på, antingen låta havregrynen svälla i kesella/yoghurt/mjölk över natten (overnight oats) eller så kan man koka gröt och varva med olika saker och äta varm eller kall. Jag föredrar nog den senare varianten, även om den tar lite längre tid att göra.
Vanilj OIAJ med citronkräm, blåbär och banan
1 port

Vanilj zoats:
1,2 dl (40g) havregryn
2,5 dl osötad mandelmjölk
50 g finriven gul (eller grön) zucchini
2 tsk stevia strö
1 tsk vaniljarom
2 äggvitor
2 tsk psylliumfrö

Citronkräm:
75 g lättkesella
75 g minikeso
1-2 tsk stevia strö
2 tsk citronskal
1/2 tsk vaniljarom

100 g blåbär
100 g banan

1. Gör gröten genom att ha i alla ingredienser utom äggvitorna i en kastrull. Låt koka på medelvärme i ca 3-4 minuter. Tillsätt äggvitorna under omrörning så att det inte bildas klumpar och låt koka i ytterligare någon minut. Låt svalna något.
2. Mixa ihop ingredienserna till citronkrämen med en stavmixer.
3. Varva zoats med citronkräm, blåbär och banan. Ät på en gång eller förvara i kylen över natten och ät kall. Den håller ett par dagar i kylen så det går bra att förbereda flera på en gång.

Näringsvärde för hela portionen:
460 kcal, 34 g protein, 63 g kolhydrater, 8 g fett
För bara zoats och citronkräm (utan blåbär och banan):
319 kcal, 32 g protein, 39 g kolhydrater, 7 g fett

onsdag 21 augusti 2013

Vinnare i utlottningen av Questbars är.....

Gud vad roligt att det var så många som var med i utlottningen, betydligt fler än jag hade trott och jag har faktiskt läst allas kommentarer! Det är riktigt roligt att se vilka era favoritrecept är och blir alldeles rörd av alla fina kommentarer. Visst tar det tid att handla, baka, näringsberäkna, fota, redigera bilder och svara på kommentarer, men när jag läser det ni skriver så är det såååå värt det!! :)
En hög med Questbars väntar på att skickas till vinnarna :)
För att göra det enkelt för mig så skrollade jag helt enkelt genom kommentarerna, blundade och pekade på datorn. Fingret hamnade på två vinnare, men när jag utsett två stycken kände jag mig lite extra generös,
så jag bestämde mig faktiskt att den här "tävlingen" får 3 vinnare. Dessa är:


  • Julia Lindberg
  • Katarina Carlsson
  • David (D.ruiz.lit@gmail.com)

Grattis till alla tre!
Jag kontaktar er via mail senare idag för att få era adresser.

Tack till alla som deltagit och kommenterat. Jag kommer hålla fler tävlingar och utlottningar så håll utkik!

tisdag 20 augusti 2013

Carrot cake OIAJ och test av nya stevia bars

Det är jättekul att läsa era kommentarer på vilka era favoritrecept på bloggen är! Om ni inte redan sett det har jag en "tävling" (se mitt senaste inlägg) där jag lottar ut 2 lådor med Questbars och allt man behöver göra är att skriva namn, email och ange vilket recept på min blogg som är din favorit. Sista dagen för att delta är idag.
Många av er har samma favoritrecept som jag och jag ska faktiskt snart, efter ett tips av en läsare, skriva ihop MIN topp 10 av alla recept jag har gjort :)

Ett av mångas favoritrecept är OIAJ (Oats In A Jar) som kan göras både varm och kall (overnight oats). Detta recept gjorde jag igår morse och lade ut det på Instagram så några av er har sett det tidigare, men även ni som inte har Instagram måste ju få ta del av det också :)
Självklart kan man skippa hela processen med att varva gröten och krämen i en burk men jag gillar att äta ur en burk....det blir liksom lite lyxigare :) Och vill man förbereda den kvällen innan så är det mycket smidigare att förvara den i en burk, framförallt om man ska ta den med sig och äta i skolan/på jobbet.

Det här är nog definitivt ett av mina favoritrecept när det kommer till gröt och det liknar min Morotskaka-gröt som jag lagt upp tidigare. Den här är ÄNNU lite krämigare och godare och den mättar perfekt genom att man ha i lite zucchini i (som inte ger någon direkt smak utan bara volym och näring). Jag åt den lite ljummen men det går utmärkt att förbereda kvällen innan och ätas kall på morgonen.
Carrot cake OIAJ
1 portion

Gröt:
1 rågad dl (40g) havregryn
50 g finriven gul (eller grön) zucchini
50 g finriven morot
50 (ca 1/2 liten burk) morotspuré, jag köper Sempers barnmatsburkar
2 dl osötad mandelmjölk, eller valfri mjölk/vätska
2 äggvitor
1/2 tsk vaniljarom
1 msk stevia strö
1 tsk kanel + 1/4 tsk kardemumma

Vaniljkräm:
75 g lättkesella
75 g minikeso
1 msk philadelphia extra light
1-2 tsk stevia strö
1/2 tsk vaniljarom

1. Ha i alla ingredienser till gröten, utom äggvitorna, i en kastrull. Koka på medelhög värme i ca 3 -4 minuter. Ha i äggvitorna och rör om hela tiden så att det inte bildas klumpar. Koka i ytterligare ett par minuter.
2. Blanda ihop ingredienserna till vaniljkrämen med en stavmixer.
3. Varva gröt och vaniljkräm i en glasburk (eller lägg allt i en tallrik) och ät på en gång eller förvara i kylen under natten och ät dagen efter.
Näringsvärde per portion:
373 kcal
34 g protein
37 g kolhydrater
9 g fett


Jag fick för några dagar sedan hem några prover av nya proteinbars från Blackberry, av märket Nutri-Nick. Dessa bars finns nu att köpa på Life hälsokostbutiker runt om i Sverige.
Barerna är sötade med stevia och jag testade två smaker av en Low carb-bar och en Kexbar.

Nutri-Nick Stevia bars i choklad och vanilj påminner lite om Questbars i konsistensen och båda har en behaglig smak av kokos. Vaniljen är len i smaken och inte för söt och chokladen har också en bra chokladsmak utan att vara för sliskig.
När det gäller näringsvärdet så är det bra för att vara en low carb bar och båda barsen innehåller 15 g fiber vilket är riktigt bra! Jag skulle önska att de innehöll lite mer protein (de innehåller lika mycket fett som protein) men jag tycker ändå att det är ett bra alternativ till andra bars på marknaden i och med att de inte innehåller några (allt för) konstiga tillsatser.
Men Questbars är fortfarande de bästa barsen jag testat!

Vanilj-smaken innehåller (från blackberry's hemsida):
178 kcal, 12 g protein, 5 g kolhydrater (2 g socker, 15 g fiber), 9 g fett
Chokladsmaken innehåller:
176  kcal, 10 g protein, 5 g kolhydrater (2 g socker, 15 g fiber), 9 g fett
Innehåll i smaken "Rich chocolate":
Polydextros (fiber), vassle/myseproteinkoncentrat (16,4%), sojaflingor (ej GMO), ej härdad eko palmolja, kokos (7,9%), oligofruktos, sojaproteinisolat(6%), fuktighetsbevarande medel: glycerol, inulin, emulgeringsmedel: sojalecitin, vitamin premix (B1, B2, B6, B12, niacin, pantotensyra, biotin, folsyra, E, C), vitamin D3, surhetsreglerare: mjölksyra, vanillin, sötningsmedel: steviolglykosider 0,05%. Produkten innehåller laktos och soja och kan innehålla spår av gluten, nötter, jordnötter, sesamfrö och SO2.

Kex-baren smakar precis som en kexchoklad! Den är god men har inte alls lika bra näringsvärde som de andra barsen. Den är sötad med stevia MEN även dextros och socker och innehåller även vetemjöl. Den är ett bättre alternativ än vanlig kexchoklad men inget jag skulle äta i tron om att den är nyttig. Se det som en liten godisbit man kan lyxa till det med ibland :)
Näringsvärde per bar:
237 kcal, 7,2 g protein, 15,1 g kolhydrater (2 g socker), 16,7 g fett
Innehåll:
Vaniljkräm (vegetabilisk olja, vassle/myseprotein, skummjölkspulver, dextros, socker, sötningsmedel: steviolglykosider, vaniljessenser), chokladöverdrag: (socker, vegetabilisk olja, vassle/myseprotein, dextros, kakaopulver, skummjölkspulver, emulgeringsmedel: sojalecitin, vaniljessenser), kex (vetemjöl, vegetabilisk olja, jäst: E500, salt, emulgeringsmedel: sojalecitin)
Det är jättekul att det kommer fler och fler bra alternativ till bars för det går ju inte att förneka att det är väldigt smidigt att bara gå och köpa en bar och äta till mellanmål om man inte hunnit förbereda något. Som jag har nämnt tidigare så är de flesta energibarsen på marknaden fulla med socker och fruktos. Frukt & nöt barerna är naturliga men innehåller inget protein och kan vara aptitstimulernade, och de bars med mycket protein som är sockerfria innehåller miljoner med konstiga tillsatser som knappast kan vara bra för hälsan.
Bäst av allt är såklart att göra egna bars men har man inte tid är QUESTBARS min favoritbar, och Nutri-Nick kommer på andra plats (även om man kanske bör komplettera med lite mer protein för att man ska hålla sig mättare längre).

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...