onsdag 31 oktober 2012

Laxburgare på lowcarb-bröd med palsternacks-pommes frites

 Träningsvärken efter lördagen sitter fortfarande i, helt otroligt! Var ändå skönt att röra på sig efter så jag var ute och tog en lugnt joggingtur i Gävle i söndags och det var fantastiskt mysigt att komma ut i det fina vädret. Jag och min sambo var även och träna på Gävle Kraftsportsklubb, riktigt bra gym tycker jag :-)
Borta bra men hemma bäst, imorse började jag dagen som vanligt på min bästa vän trappmaskinen. Jag har börjat trappa ner konditionsträningen mer och mer efter SM men jag tycker fortfarande att det är skönt att börja dagen med ett kort cardio-pass.

Bild från www.persgarden.se
Till något helt annat. Nu i dagarna trycks Persgårdens nya förpackningar till deras hackade dadlar och jag har tagit fram ett brödrecept som kommer stå på baksidan av förpackningen. Det känns jättekul att ha fått vara med och utveckla ett recept åt ett så bra företag. Jag lärde känna ägarinnan Susanne Dalsätt på min kostrådgivarutbildning och jag fick genast upp ögonen för hennes pigga och inspirerande föreläsning.
Hon tog över Persgården 2010 tillsammans med sin man Anders och där har de bland annat en müslifabrik (eller myslifabrik som de själva stavar det) , säljer hackade/strödadlar och har ett ekocafé och galleri. Så har ni vägarna förbi Jönköping och Visingsö så hälsa på Susanne :-) Müslin och dadlarna finns i livsmedelsbutiker runt om i Sverige. Jag gillar den verkligen och myslin innehåller biodynamiskt oldlade korn & veteflingor, hackade solmogna dadlar, bananchips, rostade hasselnötter och rostat sojamjöl från ekologiska odlingar. Myslin innehåller inget tillsatt socker och är både Kravmärkt och Nyckelhålsmärkt.

Dagen recept är ett av mina favoritrecept, framför allt på en fredag-eller lördagskväll när man har lite mer tid och när man hinner sitta ner och njuta av maten. Laxburgarna är superenkla att göra och hela måltiden tog inte mer än 30 minuter med förberedelser och tillagning. Som bröd till laxburgarna använde jag Nystart från Carbzone (detta bröd är inte glutenfritt), men du väljer själv vilket bröd som passar dig.
Laxburgare på lowcarb-bröd
med palsternacks pommes frites
4 portioner, 4 laxburgare

Laxburgare:
400 g färsk laxfilé utan skinn
1 röd paprika
2 salladslökar
1 msk hackad färsk persilja
1/2 msk färsk timjan
salt & peppar
1. Skär laxfilén i mindre bitar och lägg i en matberedare. Mixa tills du får en "färs"-liknande konsistens. Skär paprikan och salladslöken i mindre bitar och tillsätt detta tillsammans med kryddorna till laxfärsen och kör ca 1 minut i matberedaren. Smaksätt med salt & peppar. Häll över smeten i en bunke och forma sedan till biffar, ca 4 stycken stora burgare. Stek i stekpanna, ca 3-4 minuter per sida.

Dressing:
200g lättkesella
1 tsk rivet citronskal
1/2 kruka hackad dill
1 msk hackad färsk persilja
1 tsk färsk timjan
örtsalt och peppar

Tillbehör:
2 lowcarb-bröd per person (8 bröd totalt)
1 tomat
röd eller gul lök
ketchup & senap
salladsblad
Palsternacks pommesfrites:
3 stora palsternackor
1 msk olivolja
1 msk färsk rosmarin
havssalt & peppar

1. Sätt ugnen på 225 C.
2. Skala palsternackan och skär den i stavar. Lägg i en skål, ringla över olivoljan och kryddorna, blanda om med händerna så oljan och kryddorna fördelas jämnt. Häll ut på en bakplåt klädd med bakplåtspapper och ställ in i ugnen, ca 25 minuter eller tills de blivit mjuka i mitten och lite krispiga i kanterna.
Bygg ihop laxburgaren och servera med palsternacks pommes fritesen.
 Näringsvärde för 1 laxburgare och 2 lowcarbbröd + 1/4 av dressingen och 1/4 av pommes fritesen:
493 kcal
41 g protein
25 g kolhydrater (främst från palsternackan
20 g fett (från laxen, nyttigt fett)





måndag 29 oktober 2012

Saftig blåbär & kokoskaka och bilder från strongman-workshop

I lördags var jag på en workshop i "strongman-träning" i Gävle tillsammans med 9 av mina kollegor från gymet. Det var sååå kul!! Och jag har haft sån träningsvärk både igår och idag. Jag och min sambo David åkte till Gävle redan i fredags för att åka till Proteinbutiken för att hämta lite bars och drickor som de var snälla nog att sponsra oss med.
På lördagen var det samling kl 9.45 i Valbo för att sedan åka till Böle Strongteam en liten bit utanför Valbo. De som höll i workshopen heter Anna och Göran Rosén och Anna vann förra veckan SM i Strongwoman.
Det var fantastiskt väder och efter att vi fått lite fika och information om dagens upplägg började vi värma upp med en jogg utomhus.
Efter uppvärmningen var alla helt slut! Man började ana hur vi skulle känna efter dagen var slut :-) Vi fick en genomgång i tekniken i bland annat stockpress, välta däck, lyfta ok/ok-gång, lyfta kors, farmers walk och lyfta atlasstenar.

Däcket som vi tjejer fick välta väger 175 kg och jag lyckades välta det 4 ggr...så nöjd!! Jag gick också med två vikter i händerna som vägde 60 kg styck. Det känns i trapsen/nacken nu vill jag lova.
Jag i färd med att välta ett 175 kg tungt däck, Anna peppar vid sidan om.
Det var en fantastiskt rolig dag och det var så kul att se alla ta i efter sin förmåga och alla hejade på varandra och gav peppning när man ville ge upp. Anna och Göran var fantastiskt pedagogiska och jag blev väldigt inspirerad över deras inställning till träning och till kroppen. Jag kan verkligen rekommendera er att åka dit, antingen för att träna själv, eller att dra ihop ett gäng och gör en workshop...det är så kul! Och träningen är otroligt givande...jag känner att varenda liten muskel har jobbat.
Min sargade hand efter dagens lyft och vält
Till dagens recept. Jag är ju som sagt ledig nu måndag och tisdag och har haft lite tid över så spisen har stått varm :-) Det fanns en massa blåbär i frysen och jag fick genast idén att göra en blåbärs-kaka. Jag provade även att ha lite kesella i och det gjorde kakan fantastiskt saftig. Den är kompakt men väldigt saftig, har en friskhet från blåbären och lite tuggmotstånd från kokosflingorna. Jag blev riktigt nöjd med denna. Som vanligt innehåller den bara långsamma kolhydrater från havregrynen, protein från ägg och proteinpulver och den är såklart sockerfri. Om du skär den i 16 skivor innehåller en skiva endast ca 50 kcal!!

 Saftig blåbär & kokoskaka
1 kaka, ca 16 skivor

2 dl (75g) havregryn malt till ett mjöl
0,5 dl (30g) kokosmjöl
1 skopa (25g)  Whey complete vanilj
4 msk riven kokos
3 msk stevia strö
1 tsk bakpulver
1/4 tsk salt
2 äggvitor
1,25 dl lättkesella
2,5 dl valfri mjölk (jag använde lättmjölk)
1,25 dl blåbär

1. Sätt ugnen på 175 C.
2. Blanda alla torra ingredienser i en skål. Ha i de blöta, utom blåbären och rör om ordentligt. Vänd sedan försiktigt i blåbären.
3. Häll smeten i en brödform som du klätt med bakplåtspapper. Ställ in i ugnen och grädda i ca 25-30 minuter eller tills den känns fast i mitten.
4. Ta ut och låt svalna. Går bra att frysa.
Näringsvärde per skiva (av 16 skivor):
52 kcal
4 g protein
4,5 g kolhydrater
1,75 g fett










torsdag 25 oktober 2012

Snabb proteincheesecake med nutellakräm och fudgesmulor

Träningen går riktigt bra nu, börjar känna mig stark igen och det är så roligt! Jag tycker om att känna mig stark :-)
Jag har en träningsdagbok som jag fyller i under varje pass och varje vecka försöker jag göra en förbättring från förra veckan. Antingen försöker jag göra en repetition till eller öka vikterna. Man måste hela tiden utmana sig själv och utsätta sina muskler för en ökad belastning för att de ska kunna växa. Kör man samma pass med samma vikter år ut och in kommer kroppen att vänja sig vid den träningen och sluta att utvecklas. Man gör fortfarande av med energi men du kommer inte bli starkare och du kommer inte få större muskler. Och ju mer muskler du har, desto högre förbränning får du. När du inte kan öka vikterna mer, eller känner dig sliten, då är det dags att byta program/övningar. Utmana dig själv varje pass!
Börjar bli starkare igen :-)

Det här receptet tänkte jag egentligen spara till helgen, men det var så himla gott så jag var bara tvungen att dela med mig av det :-) Jag var sugen på cheesecake förra helgen men hade ingen lust att dra igång ett stort bak-projekt utan ville ha något snabbt. Jag hade bär i frysen men både jag och min sambo ville ha något mer chokladigt. Detta blev resultatet: En krämig protein cheesecake med nutella-kräm, varvat med mina protein fudgebollar som jag smulade sönder. Oj vad gott det blev! Och bara nyttiga ingredienser såklart. En perfekt avslutning på lördagskvällen :-)
 Snabb cheesecake med nutella-kräm
och fudgesmulor
2 portioner

Cheesecake-smet:
150g minikeso
100g cream cheese 5%
75g lättkesella
1 msk Whey complete vanilj (kan uteslutas)
1,5 msk stevia strö
1 krm vaniljpulver

Nutella-kräm:
2 msk hasselnötssmör
2 tsk kakao
1/2-1 msk stevia strö
lite ljummet vatten

1/2 portion Protein fudgebollar*
1 tsk kokos
1. Blanda ingredienserna till "cheesecaken" i en skål med en stavmixer. Se till att det blir en slät kräm och att du får bort klumparna i keson.
2. Blanda ihop ingredienserna till nutella-krämen. Späd med lite ljummet vatten tills du får önskad konsistens.
3. Blanda ingredienserna till protein fudgebollarna utan att rulla dem till bollar, behåll dem som smulor.
4. Varva cheesecake-smeten med nutella-kräm och protein fudge-smulor i fina glas, 2-3 varv. Ställ in i kylen i minst 15 minuter (eller frysen i ett par minuter).
5. Ta ut, strö över lite kokos och njut!
Näringsvärde per portion (av 2):
331 kcal
32 g protein
13 g kolhydrater
16g fett

*fudgebollarna kan göras low-carb genom att byta ut havregrynen mot några msk (börja med 2) kokosmjöl.


onsdag 24 oktober 2012

Räktoast med cream cheese & guacamole (low carb)

Mycket roligt som händer just nu :-) Längtar verkligen till helgen och lördagens "strong man-workshop" i Gävle. Jag kommer definitivt ha med mig kameran och dokumentera hela dagen.
Hösten är verkligen vacker!

Nästa vecka är det höstlov och många av mina kunder är bortresta så jag kommer faktiskt vara ledig måndag och tisdag, så skönt. Vi kommer stanna i Gävle och ta det lugnt, träna såklart, hälsa på Thomas på Proteinbutiken och så ska jag hinna med att baka lite och laga en massa mat. Svårt att hinna med det i veckorna när man bollar tiden mellan kunderna på gymet, online-kunder, egen träning, fixa matlådor, gå ut med hundarna, städning och umgås med min kära sambo.




Just nu njuter jag av hösten och jag älskar mina frukostar som jag kan variera mer nu efter dieten. Recept kommer såklart så småningom :-)

Även måltiderna varieras mer nu, och receptet nedan är ett jag verkligen gillar. Funkar jättebra till förrätt (halvera portionen då) eller en lätt middag. Det blir godare om man köper "lyx-räkor", dvs handskalade räkor i lag eller köper färska/frysta och skalar själv. Lyxräkorna är MYCKET godare än de vanliga räkorna i lag som jag tycker är för blaskiga och salta. Brödet jag använder heter Nystart och innehåller bara 3,2 g kolhydrater per skiva vilket gör det optimalt att äta på kvällen om man inte vill få i sig så mycket kolhydrater. Finns i 3 olika smaker, alla jättegoda, framför allt att rosta.

Räktoast med cream cheese & guacamole
2 portioner

Räk-sallad:
ca 150 g skalade räkor
1 hackad röd paprika
1 hackad gul paprika
5 cm purjolök, hackad
2 msk hackad persilja
2 tsk olivolja
1 tsk färskpressad citronsaft
salt & peppar

Guacamole:
1/2 stor mogen avocado
1 vitlöksklyfta
örtsalt & peppar

2 msk 5% cream cheese
4 skivor rostat Nystart bröd (eller valfritt bröd. ex mitt cashewnötsbröd)

1. Blanda ihop alla ingredienserna till räksalladen. Smaka av med salt och peppar.
2. Mixa ihop guacamolen med en stavmixer.
3. Rosta brödet, bred ut 1/2 msk cream cheese per toast. Lägg på lika mycket räksallad på alla brödskivor. Toppa med guacamole, lite persilja och lite flingsalt.
Näringsvärde per portion (av 2):
343,5 kcal
29 g protein
20,5 g kolhydrater (från grönsakerna och low carb brödet)
16,5 g fett (nyttigt fett från olivolja och avocado)


måndag 22 oktober 2012

Kalorisnål chokladproteinpudding med mandlar, kokos & kakonibs

Jag kan säga direkt att den här proteinpuddingen räddade mig under dieten inför SM! I mitt matschema hade jag som sista måltid innan läggdags en proteinshake (proteinpulver och vatten). Det kan lätt bli lite tråkigt och jag tycker det är gott att äta något med lite med "substans" innan jag går och lägger mig :-) Svårt när det sista målet ska innehålla lite eller inga kolhydrater. Det är där grönsaker kommer in i bilden.
Jag hittade inspirationen till det här receptet från min vän Annas blogg Protein Pow (hennes inlägg hittar ni här).
Nu kommer ni tycka att jag är helt knasigt! Att använda blomkål i något som ska vara sött??!! Men tro mig, man känner inte blomkålssmaken alls utan den tillför endast en krämig och len konsistens. Puddingen är jättegod och en portion (utan topping) innehåller endast 152 kcal!!  Man kan variera med olika kryddning, t.ex pepparkakskrydda, arraksarom, kanel, vaniljpulver/extrakt, kokosmjölk osv. Även toppingen kan du variera hur du vill, det brukar jag göra:
Med mandlar
Med jordnötssmör och stevia strö
Med en pumpa-proteinmuffins och chokladsås (proteinpulver, kakao, PB2)

Blomkål är definitivt en av mina favoritgrönsaker och ni har kanske sett att jag använt den i flera recept på bloggen, exempelvis Blomkålsris med kyckling & rostade nötterSushirullar med blomkålsris och Lax & blomkålsmos. Nedan har du några av hälsoeffekterna:
Chokladproteinpudding
med mandlar, kokos & kakaonibs
1 portion

100-125 g kokt blomkål
1 skopa valfritt proteinpulver chokladsmak** (jag använde casein)
1 msk kakao
1 msk stevia strö
1 krm vaniljpulver
Valfri topping: mandlar, kokos, kakaonibs

**puddingen blir krämigare om du använder casein. Använder du whey behövs det ca 1-2 msk kokosmjöl för att göra puddingen tjockare.

1. Blanda alla ingredienser i en skål och mixa till en slät pudding med en stavmixer. Ställ i kylskåpet en stund, ta ut puddingen och toppa med valfri topping.

Du kan också göra små chokladbollar av puddingen genom att tillsätta mer kokosmjöl tills konsistensen blir så fast att du kan rulla bollarna. Ställ in i kylskåpet eller frysen en stund och ta sedan ut dem när du ska äta dem.
Näringsvärde per portion (utan topping):
152 kcal
24 g protein
7 g kolhydrater
3 g fett



söndag 21 oktober 2012

Nyttig mjuk pepparkaka (glutenfri, proteinrik)

Oj vad helgen har gått snabbt! I fredags var jag och några vänner på en indisk restaurang på söder i Stockholm som heter Indian Garden och ligger på Västgötagatan 18. Jag kan varmt rekommendera den, jättegod indisk mat och mysig lokal!
Bara för att man äter ute på restaurang behöver inte det betyda att man måste äta "onyttigt". Jag hade redan innan kollat på deras meny vad jag tyckte såg bra ut. Det finns en massa rätter som är dränkta i kokosmjölk, grädde och olja (säkert jättegoda men lite för kaloristinna för min smak), men det finns även mycket grillade rätter som är jättebra. Jag tog en "Mixed grilled sizzlar": grillade jätteräkor, lamm och kyckling med grönsaker. Riset och såsen kommer vid sidan om så man kan själv välja hur mycket man vill ha. Perfekt!!

Självklart har det också blivit lite träning. Så skönt att energin är tillbaka och att jag kan ta i på gymet! Dags att börja fokusera på att förbättra mina svagheter, axlar, armar och rumpa :-)
Till dagens recept. Vi börjar ju närma sig vintermånaderna och det har redan dykt upp julpynt och julmat i butikerna, galet! Jag längtar faktiskt lite till jul, jag älskar att pyssla och baka (otippat va?). Något jag verkligen gillar är mjuk pepparkaka, något jag och min pappa ofta gjorde tillsammans när jag var liten. Då gjorde vi den från en kakmix, men det luktade alltid fantastiskt hemma när man bakade.
Det här är en nyttig variant gjord på bland annat havremjöl, proteinpulver och såklart pepparkakskryddor. Kakan blev riktigt saftig och jag gillar den faktiskt bättre än vanlig mjuk pepparkaka. Jag gjorde en liten sats i en mindre form (ca 13 diameter). Detta ger 4 stora bitar som endast innehåller drygt 100 kcal styck! Vill du göra den i en normalstor form, dubbla satsen och förläng tiden i ugnen något. 
 Nyttig mjuk pepparkaka
1 liten form, ca 4 bitar

1,5 dl havremjöl
1,5 skopa (ca 30g) whey proteinpulver vanilj
2/3 tsk bakpulver
2 tsk pepparkakskrydda
2,5 msk stevia strö
1 krm salt
1 krm vaniljpulver
2 msk osötat äppelmos
1 dl havremjölk (eller valfri mjölk)
1 äggvita

1. Sätt ugnen på 175 C.
2. Blanda ihop alla ingredienser i en bunken och mixa ihop med en stavmixer. Häll i en smord liten form med löstagbara kanter (min form är ca 13 cm i diameter).
3. Grädda i ugnen i ca 15-20 minuter. (Grädda inte för länge, då blir kakan torr). Ta ut och lår svalna. Går bra att frysa.
Näringsvärde per bit (av 4 bitar):
107 kcal
9,5 protein
13 g kolhydrater
1,5 g fett


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...