måndag 28 december 2015

Vinn 3 månaders coaching!

God fortsättning kärna vänner! Hoppas ni haft en härligt jul, det har jag haft! Mycket god mat, gemenskap och kärlek sammanfattar min jul :)

Det har nästan blivit lite för mycket julmat och magen skriker efter "vanlig mat" så nu ikväll svepte jag ihop favoritsnabbmaten, en fräsch omelett på 3 hela ägg, sojabönor, ärtor, röd paprika, kalkon, timjan och lite fetaost. Så gott och kroppen tackade mig på en gång genom att bli behagligt mätt, något som är svårt att bli på julmaten ;)

Nu när det börjar närma sig nyår tänkte jag faktiskt göra en repeat på förra årets julklapp från mig till er och jag kommer även i år lotta ut 2 stycken 3-månaders coachingpaket, till en kille och en tjej.
Paketet inkluderar:

  • "Konsultation" via mail där vi tillsammans kommer fram till ett rimligt mål
  • Individuellt upplagt kost och träningsschema
  • Uppdateringar veckovis där vi går igenom hur veckan gått och gör justeringar i kost och träning vid behov
  • Tillgång till frågor, pepp och stöd via mail under hela perioden
Det här paketet kan alltså användas precis som man vill, oavsett om du vill öka muskelmassa, ökad motivation, gå ner i vikt, förbättra vanor eller bara må bättre. Det kan däremot inte användas som en diet inför en fitnesstävling, eftersom det oftast kräver längre tid än tre månader.

Det enda kravet jag har är att jag får använda före och efter-bilder samt dela dina framsteg under tiden vi jobbar ihop på bloggen och hemsidan, samt att du är redo att göra ditt allra bästa om du vinner paketet! Om du har några sjukdomar eller liknade som kan påverkas av en eventuell ändring i kost och träning, bör du konsultera med en läkare först.

Så här gör du för att ha chans att vinna:

1. Gilla Tasty Health på Facebook och @tastyhealth på instagram (om du har båda det vill säga) och dela detta inlägg på Facebook.

2. Skriv en kommentar till detta inlägg (på bloggen, inte på Facebook) och ge en motivering till varför just du ska vinna. Du behöver inte skriva en lång uppsats utan bara förklara varför du vill vinna. Glöm inte att skriva din mailadress så att jag kan kontakta dig om du vinner.

3. Utlottningen är öppen till den 31:a december kl 23.59, sedan går jag igenom alla kommentarer och väljer ut en tjej och en kille. Vinnarna meddelas under första veckan i januari.

Lycka till!!


torsdag 24 december 2015

En riktigt god jul!

God jul på er fina läsare!
Tack för att ni tittar in här och för att ni ger mig så mycket energi och glädje :)

Ta hand om er nu under julhelgen och njut av ledighet med nära och kära. Jag vet att många tycker det är jobbigt med det här med julmaten, vad man "ska" och "inte ska" äta, hur mycket, vad är lagom?

Tänk på att:

  • Inte ha skuldkänslor! Om du tillåter dig själv att känna skuld missar du poängen med julmaten
  • Planera vad du ska äta. Om du vet med dig att du är en sån som lätt äter för mycket för att det är gott och att du inte riktigt har något stopp, bestäm i förväg ungefär vad du ska äta och hur mycket. Då är risken mindre att du mår dåligt efter maten.
  • Gå vidare! Fortsätt äta bra och tillåt inte en måltid eller en dag trigga igång flera dagar av dåliga mat-val.
Nu ska jag försöka hinna göra lite julgodis innan julfirandet börjar. Dessa är mina favoriter från förra julen:
Romkulor

1 dl havregryn
2 msk riven kokos
5-7 färska dadlar
1/2 skopa whey complete
1 tsk romessens

5 rutor sockerfri choklad
strössel

1. Mixa ihop alla ingredienser i en matberedare. Forma till bollar och doppa i smält choklad. Strö strössel på och låt stelna i kylen.

God jul igen och ha en underbar dag!!

fredag 18 december 2015

Saffransrulltårta och Pannkaks-calzone

Jag har verkligen världens bästa kunder och läsare!
Som coach är bland det roligaste jag vet att få mail eller bilder på mina kunder när de tränat, fått familjen att köra något av de svettiga hemmapassen, när de är helt färdiga efter ett hiit-pass eller när de gjort något av mina recept eller en egen variant av ett nyttigt recept. Det inspirerar mig! Och att få kommentarer, meddelanden och mail av er läsare är något av det allra roligaste med att ha bloggen! Mer sånt! :)

Jag fick den här bilden samt ett glatt mail av en kund igår och jag kunde inte låta bli att le. Meal-prep deluxe!

Inte nog med att det ser proffsigt ut så låter det gott också och jag tänkte dela receptet på Saffransrulltårtan som är en utmärkt frukost, mellanmål eller lätt lunch/middag, jag har testat! :)

Pannkaka:
40 g havregryn
2 äggvitor
40 g sockerfri vaniljkvarg (eller naturell)
en nypa saffran
1-2 msk stevia sötströ
1 tsk bakpulver
0,5 dl mandelmjölk (eller valfri mjölk)

Fyllning:
85 g sockerfri vaniljkvarg med lite saffran och ev lite sötströ

1. Mixa ihop ingredienserna till pannkakan med en stavmixer. Stek i en stekpanna (använd ev lite fett i pannan) som en pannkaka.
2. Blanda vaniljkvarg med saffran och eventuellt mer stevia och bred ut över pannkakan. Ät direkt eller ställ i kylen över natten och ha med som matlåda.

Tydligen så vart det nästan godare att inte ha saffran i smeten utan bara bred på vaniljkvargen på pannkakan och sedan lägga i hallon i mitten och vika ihop den som en calzone. Fiffigt!

Jag ska själv hem och baka lite nu hade jag tänk, jag jobbar sista dagen inför julledigheten och har bunkrat upp med en massa ingredienser som jag ska baka med. Jag kan tipsa om att Proteinbutiken har julrea just nu, -25% på allt i webshopen så passa på och handla julklappar till dig själv eller någon annan som också gillar att baka!

torsdag 17 december 2015

"Baksidan av långa och intensiva dieter"

Jag måste bara tipsa er om att läsa inlägget som bikini fitness-atleten Samantha Jerring skrev igår! Väldigt intressant och viktigt att läsa, framförallt för er som går i tävlingstankar eller har tänkt påbörja en strikt diet.
Samantha Jerring
Jag är verkligen superglad att fler belyser det här ämnet, att tävling och dieter inte enbart är positivt utan faktiskt påverkar kroppen mer än vad många har kunskap om. Jag har skrivit mycket om mina erfarenheter efter många och långa dieter och hur min kropp påverkats av dem och jag är glad att fler berättar om sina erfarenheter. Inläggen jag skrivit hittar ni här och här. Nu handlar inte det här enbart om de som tävlar, utan även de som dietar och jojo-bantar hårt för att komma i form.

Jag hade verkligen inte mycket kunskap om tävlingsdieter och hur de påverkar kroppen när jag bestämde mig för att börja tävla. Och tyvärr hade coachen jag anlitade inte någon kunskap om detta heller....eller så brydde han sig inte utan tittade mer på pengarna som rullade in. Tyvärr har jag alltför ofta sett hur oerfarna coacher ger samma kostupplägg till alla sina klienter eller som sätter klienterna på svältdieter utan uppföljning när tävlingen är gjord eller målet är nått och det gör mig riktigt ledsen.

Att göra en kortare tävlingsdiet på rätt sätt är inte skadligt för kroppen. Det som kan bli skadligt är om du inte har tillräckligt med tid och/eller om du redan innan din diet ligger lågt på kalorier och kör massor med cardio, eller om du kör många och långa dieter utan att kroppen hinner återhämta sig mellan dieterna. Att pressa och stressa kroppen ner i vikt på låga kalorier och massvis med träning påverkar såklart hormoner och ämnesomsättning och om man sedan inte sköter kosten och träningen efter dieten (vilket man ofta inte gör eftersom man i princip gjort en kontrollerad svält och kroppen skriker efter mat) är risken stor att man går upp i vikt och sedan är ekorrhjulet igång för många. Man fortsätter dieta för att gå ner vikten man lagt på sig, äter då och då oplanerat stora mängder mat för att man inte orkar fortsätta dieta, fortsätter dieta och så håller det på och kroppen har inte en chans att hinna återhämta sig efter dieten. Det tar minst så lång tid som dieten varat för kroppen att återhämta sig och ofta mycket mycket längre tid, för många tar det över ett år, något som många inte tänker på.
Kroppen har fått stått ut med mycket förändring under åren
Jag gjorde 8 dieter inom loppet av 6 år och gav aldrig min kropp en chans att återhämta sig eftersom jag inte hade en balanserad off-season. Jag dietade eller jojo-bantade och behövde ofta gå ner ganska mycket i vikt inför tävlingarna vilket såklart stressade kroppen mer. Efter min sista tävlingsdiet, som var riktigt extrem, insåg jag att något inte stämde. Jag åt extremt små mängder mat men gick ändå upp i vikt, frös ofta, hade ingen mättnadskänsla, svällde upp flera kilo i vätska om jag åt något annorlunda eller lite mer kalorier än vanligt, väldigt oregelbunden menstruation. Obalans i kroppen helt enkelt! Det tog mig drygt 2,5 år, extremt mycket läsning om det här ämnen, hjälp av en duktig coach samt mycket tålamod att få kroppen i balans igen. Nu tar det antagligen inte såhär lång tid för alla, men att det tar tid kan jag lova!
Jag gjorde två prover på sköldkörteln och båda låg precis på gränsen till underproduktion, men jag fick ingen medicin och jag har kämpat på på egen hand. En erfarenhet som jag, trots att det varit jäkligt kämpigt, är så glad över att jag har. Jag har verkligen lärt mig otroligt mycket om hur kroppen funkar.
Inför Luciapokalen 2008
Nu vill jag inte skrämma någon från att tävla, självklart ska man göra det om det är något man blir lycklig av, men man ska veta vad man ger sig in på. Med en kunnig coach, ett vettigt dietschema och regelbunden uppföljning före och efter diet så behöver tävlingsdieter vara skadliga. Men de kan vara det!
Precis som Samantha skriver, ni som har stött på liknande problem, ni är inte ensamma!

måndag 14 december 2015

Mjuk saffranskaka

Alltså saffran, hur gott är det inte! Jag har redan fått i mig x antal lussebullar, gjort otaligt många saffranskvarg-skålar, saffransgröt mm så det var på tiden att göra en Saffranskaka. Lussebullar i all ära, men en saftig Saffranskaka slår aldrig fel.
Jag måste faktiskt erkänna att jag var lite orolig över hur konsistensen på kakan skulle bli. Smeten såg kanon ut och jag testade att grädda kakan på lite lägre temperatur för att undvika att den skulle bli torr. I vanliga fall brukar det räcka med ca 20 minuter på 175 C för att en kaka ska bli klar men efter 25 minuter var kakan fortfarande rinnig. Fick lite smått panik eftersom jag hade gjort slut på allt äppelmos hemma och det betydde att jag inte kunde göra en sats till. Kollade efter ytterligare 5 minuter, fortfarande rinnig. Hade den inne i 5 minuter till, fortfarande inte bra. Efter 5 minuter till började det ordna upp sig och jag tror jag tog ut den strax efter 40 minuter. Det var svårt att vänta tills den svalnat helt så den var fortfarande en aning kladdig i mitten när jag skar upp den, men det gjorde inget för mig, jag älskar när kakor är lite kletiga i mitten! Och det är precis vad den här kakan är, saftig, lite kletig i mitten och mycket saffranssmak! Om du inte gillar russin kan jag tänka mig att hackad vit choklad eller mörk choklad kan vara gott i.
Den här saffranskakan kommer jag göra många gånger i jul. Perfekt till fikat precis som den är eller kanske med lite mandelsmör eller Philadelphiaost på?!

Mjuk saffranskaka
1 kaka, ca 10 bitar

3 dl (142g) havremjöl av havregryn (mal havregryn till ett mjöl i en matberedare)**
1,5 dl (52g) whey complete vanilj
0,5 dl mandelmjöl
0,5 dl stevia sötströ
0,5 tsk salt
1 tsk bakpulver
0,5 tsk bikarbonat
0,5 g saffran
2 krm vaniljpulver eller 1 tsk vaniljarom
2,5 dl osötat äppelmos (ca 250g)
1 dl lättkvarg
1 ägg
0,5 dl valfri mjölk (jag använde mellanmjölk)
0,5 dl russin (valfritt)

1. Sätt ugnen på 160 C.
2. Ha i alla torra ingredienser till muffinsen i en skål och blanda ihop väl. Ha i de blöta ingredienserna och mixa ihop till en tjock smet med en stavmixer (eller använd matberedare). Häll smeten i en liten brödform (min är ca 20x10 cm)
3. Grädda i ugnen i ca 35-45 minuter (kan variera beroende på ugn). Känn på kakan efter 30-35 minuter, grädda den hellre lite kortare tid, har du den inne för länge kommer den bli torr. Ta ut och låt svalna helt innan du skär upp den.

**Du kan självklart använda fiberhavregryn också. Fiberhavregryn innehåller vetekli och är inte lämpade för de som är glutenintoleranta/känsliga.
Näringsvärde per bit (utan russin):
114 kcal
13,8 g kolhydrater
8 g protein
3 g fett

lördag 12 december 2015

Julklappstips

Jag kom i kontakt med Fashletics, ett smyckesföretag för oss träningsintresserade, förra året och jag köpte flera olika halsband och de har jag använt i princip dygnet runt sedan dess (jag är en person som lätt "glömmer att ta av mig smycken).
Johanna Båth, som är återförsäljare av smyckena i Europa kom förbi mig på Fitnessfestivalen för två veckor sedan och berättade att det har kommit en hel del nyheter på hemsidan. Jag kollade runt lite  och jag gillar verkligen de nya armbanden och två av dem fick bli en tidigt julklapp till mig själv. Så snygga!
Eftersom det snart är jul har jag inlett ett samarbete med Fashletics i Sverige, där du som läsare får 10% rabatt i webshopen om du anger koden "TASTYHEALTH". Nu inför jul får du med en presentpåse i satin och det är fri frakt i Sverige och fri frakt inom Europa om du beställer för över €50/£50.

Nu ska jag återgå till receptskrivande, har ett nytt recept på Saffranskaka som kommer imorgon :)

onsdag 2 december 2015

Chokladkola (sockerfri)

Jag vet faktiskt inte riktigt vad jag ska kalla det här receptet för. Tanken var att göra en typ av chokladkola, ni vet en sån där seg sak som alltid fick farmor att tappa plomberna, men när jag blandat ihop ingredienserna så var den inte alls sådär seg. Eller, den är lite seg, men inte som kola. Det är inte heller en fudge utan snarare någonstans mittemellan. Lite som en kladdkaka.
Oavsett vad jag ska kalla receptet så blev de här chokladkolorna jättegoda och jag kommer definitivt äta en hel del av dem inför under julhelgen. En liten godsak som jag hoppas att ni också kommer gilla. För variation så skulle man lätt kunna byta ut kakaon mot pepparkakskrydda eller kanel för en pepparkakskola, eller varför inte ha i lite rivet apelsinskal för en apelsin & chokladkola? Bara fantasin sätter gränser ;)

Chokladkolor
ca 10 stycken

1 msk mandelmjöl
2 msk whey complete vanilj
2 tsk kakao
1,5 msk havremjöl
2 msk stevia sötströ eller sukrin
2 msk mandelsmör eller cashewsmör
1 tsk osötat äppelmos
2 tsk mjölk (jag använde mellanmjölk)

1. Ha i alla torra ingredienser i en bunke. Tillsätt de blöta ingredienserna och blanda ihop allt med händerna eller med en sked. När du har en formbar deg, dela degen i 10 bitar och forma till små rektanglar. Slå in kolorna i smörpapper. Förvara i kylen tills du ska äta dem, de blir nästan lite segare efter ett par dagar i kylen.

Näringsvärde per kola:
33,5 kcal
1,3 g kolhydrater
1,8 g protein
2,2 g fett

tisdag 1 december 2015

Vilken helg!

Vilken fantastisk helg det varit! Dagarna gick verkligen i ett och jag har inte riktigt hunnit landa än känner jag. För det första vill jag tacka alla er som kom förbi Add Ice cream's monter och sade hej, jag kan inte beskriva hur glad jag blev av era fina ord! Det är så kul att få höra att ni gillar mina recept och att ni gillar det jag gör. Det är faktiskt er feedback som gör det roligt att fortsätta hitta på recept, fortsätta blogga och fortsätta hitta sätt att göra traditionellt onyttiga saker nyttiga :)
Vi på Add Ice cream är helt lyriska över alla fina kommentarer om glassen och det verkar ju faktiskt som att ni gillar den ;)
Niklas Wadman (@youagainstyou_) och Carolina Asplund (@betterhappythansorry), som numera är en del av Team Add Ice cream, stod i vår monter på lördagen och vilken stämning det var! Så kul att ha dem ombord, de är två fantastiska människor med stora hjärtan.

Jag vet inte hur många olika bars och bcaa-drycker jag provsmakade i helgen men jag är ganska mätt på proteinbars just nu! Jag köpte hem en låda Proteingröt och några boxar Paulúns granola, mer än så fick hann jag inte.


Nu är nästa anhalt Power Weekend i Göteborg nästa helg där Add Ice cream kommer ha en monter där vi självklart bjuder på glass, så kom förbi och säg hej!!
Imorgon kommer det ett nytt julrecept så håll ögonen öppna!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...