La figure 2008 |
Att tävla är inte bara svettiga tunga gympass, "härliga" morgonpromenader och en grym form att stoltsera med på scen, det är även en utmaning psykiskt och har man redan en lite skev syn på sin kropp och kanske till och med lite "problem" med maten, kan tiden efter en tävling vara enormt jobbig. Jag ber om ursäkt i förväg för ett långt inlägg ;)
Emerald cup 2008 med min idol Monica Brant och Lynda Thorensen |
På grund av att jag gick på ett strikt kostschema blev allt som inte stod med på schemat förbjudet, något farligt och något som skulle göra mig tjock. Hungern satte sina spår och jag satt och googlade matbilder och skrev listor om vad jag skulle få äta efter tävlingen. Jag kände själv att det kanske inte var helt sunt, men jag gick ju ändå på en tävlingsdiet och jag förstod att det var bristen på mat som gjorde att jag inte tänkte som jag normalt brukar göra.
Efter 16 veckor stod jag på scen i mitt livs (dittills) bästa form och var fullkomligt upplyft av hela grejen. Jag glömde totalt bort hur jobbigt det hade varit under resans gång, alla konditionspass jag gråtit mig igenom för jag var så slut och alla tvivel på om jag skulle klara det var som bortblåsta. Jag älskade att stå på scen, jag älskade lukten av brunfärg, glittret, uppladdningen inför tävling, riskakor med jordnötssmör och energin jag hade. Jag kände mig så snygg!
Tournament of champions 2006 |
Men det fanns inget stopp på min hunger och mitt sug!! Jag åt allt jag kom över och varje dag intalade jag mig själv att det var sista gången jag åt något onyttigt. De där fria dagarna blev till ett par fria veckor, en månad och vikten kröp konstant uppåt. Jag förstod att jag inte kunde äta som jag gjorde precis innan tävling hela livet, men jag var vilsen i VAD jag kunde äta, HUR mycket och NÄR. Jag kompenserade med mer cardio, höll igen maten under dagen och frossade ofta på kvällarna.
Här började mina negativa tankar om mig själv komma. Varför kunde jag inte vara disciplinerad som jag var förut innan tävling? Jag kände mig misslyckad varje gång jag inte kunde hålla mig till schemat, jag kände mig tjock, ful, äcklig och vilsen.
Jag ville ju utvecklas och bygga muskler (vilket betyder mer mat och mindre cardio) men jag ville inte tappa den form som jag kämpat så hårt för. Jag försökte bli av med de kilon jag lagt på mig efter tävlingen genom att köra galna mängder cardio och i perioder hålla nere på maten, men det brast gång på gång när hungern och suget blev för stort. Jag ville ju vara "normal" och vara social med mina vänner, men jag ville inte tappa formen. Alla positiva kommentarer slutade komma och folk undrade säkert hur jag kunde gå från kanonform till soffpotatis på bara ett par månader.
La Figure 2008 |
Jag önskar att jag vetat det jag vet om kroppen idag, om hur en diet påverkar psyket och hormoner. En tävlingsdiet är en enorm press på kroppen och många av de processer och hormonnivåer som reglerar hunger och mättnad rubbas. Speciellt påverkas hormonerna leptin och grelin av en hård diet.
Dessa hormon reglerar både långsiktig hunger/mättnad och kortsiktig hunger/mättnad. Så länge kroppen inte har en normal fett% och så länge man inte tillåter sig att äta ordentligt för att återställa dessa hormonella värden kommer man att vara oerhört hungrig, långt mer är normalt. Detta är egentligen något positivt eftersom det är kroppens sätt att skydda oss mot svält, men efter en diet då man vill hålla sig i form är det inte optimalt. Ju mer du äter, desto hungrigare kommer du bli. Är man inte medveten om hur hormonerna funkar är det svårt att kunna hantera dessa signaler. Förutom det här sker en hel del andra processer i kroppen och det tar lång tid att återhämta sig, vilket betyder att det kan vara smart att ta ett bra tag "off" från tävlandet innan man tävlar igen.
Nu skriver jag inte detta för att skrämma något från att tävla, men det är viktigt att man är medveten om de problem och tankar som kan uppstå. Om du ska tävla bör du göra det för att du har en passion för sporten, att du förstår att det handlar om att utvecklas och förbättra sina svagheter, inte att enbart komma i toppform. Det går att komma i form utan att tävla, om det är det som är viktigast för dig. Det är också viktigt att du älskar dig själv, oavsett hur du ser ut i kroppen. Om du tror att du kommer bli lyckligare att vara i tävlingsform så tror du fel och då är det nästan viktigare att du jobbar med dig själv istället för att jaga något som du antagligen bara kommer må sämre av.
Emerald cup 2007 med min vän Danyell |
Bestämmer du dig för att tävla kommer det vara en fantastiskt rolig upplevelse och man växer verkligen som människa! Men fokusera även på att lägga upp en plan efter tävling, läs på om hur kroppen reagerar efter en diet och var medveten om att kroppen kanske inte kommer svara som vanligt på kost och träning efter en diet. Tänk på att det absolut inte är hälsosamt att ligga på en fett% som man har på tävling året om, man måste våga lägga på sig lite fett efter en tävling men det betyder inte att du är en sämre människa eller mindre värd! Att kräva att kroppen ska klara av att vara i toppform året runt är som att kräva av en OS-atlet att kunna springa världsrekord vid varje tävling. Atleter jobbar på samma sätt som de som tävlar i Fitnesstävlingar: de har en uppbyggnadsperiod och en formtoppningsperiod inför tävlingssäsongen, de kan inte prestera på topp 365 dagar per år!
Oavsett vad du bestämmer dig för, älska dig själv, ha kul och fokusera på att både du och din kropp ska må bra. För mig går i alla fall hälsan och balans före rutor på magen, även om jag tycker det är snyggt :) Med lite tålamod går det att uppnå en grym form även fast man inte tävlar! Jag har, trots många och långa dieter, lyckats lägga på mig ca 6 kg muskler sedan jag började tävla 2006 (det har alltså tagit 9 år!!!), vilket jag är nöjd med, även om jag hade kunnat utvecklats betydligt mer om jag bara skött perioderna mellan tävlingarna bättre. Men man lär sig mer och mer för varje år och det är detta jag älskar med den här branschen, man är aldrig fullärd och man utvecklas och växer både psykiskt och fysiskt hela tiden!
Jättebra skrivet!!!
SvaraRaderaOtroligt bra skrivet! Otroligt viktigt oxå! Håller med Dig på allt. Trotts ingen tävling (ännu) för mig. Har jag gott på diet. Å har upplevt exakt samma sak. Hemsk men lärorik period!
SvaraRaderaFortsätt kämpa å njut av livet. Hälsosamt å gott 😋 😍
♡♡♡♡ Så himla bra skrivet! Precis samma sak händer efter ätstörningar när man börjar äta igen. Kroppen blir inte mätt, oavsett hur mycket man äter. Att man sedan går upp i vikt och lägger på sig en del välbehövligt fluff gör knappast att självförtroendet växer... Är själv inne i en sådan period just nu, då jag försöker släppa regler, förbud och kalkaloriräknande. Även om det inte är skräpmat jag stoppar i mig får jag lite (mycket) dåligt samvete...
SvaraRaderaKram
Tack för att du så frikostigt och generöst delar med dig av dina personliga tankar, känslor, upplevelser och erfarenheter. Jag vet att du ofta får höra det, men det tål att upprepas: Du är en fantastisk förebild och inspirationskälla 😊
SvaraRaderaTusen tack Cecilia!
RaderaMycket bra inlägg !
SvaraRaderaHälsn. Therese Thorin
Orelaterad fråga; visst borde det gå att göra en protein/sockerfri semla? Nu vet inte jag om du ens gillar semlor, men brödet borde vara hyfsat enkelt, mandelmassa har ju du recept på, grädden kan ju bli lite knepig men det finns ju en visp man kan köpa som ligger på 20% fett, lite mindre än grädde som är typ 38%, vad tror du? Har du testat?
SvaraRaderaGlöm vad jag skrev, du hade redan ett recept :) helt fantastiskt! Du kan verkligen nyttifiera allt!
SvaraRaderaVilket otroligt viktigt ämne du tog upp, tack för det, det är sällan erfarna fitnessmänniskor skriver/uttalar sig om de negativa sidorna eller känslor kring mat/kroppen osv.
SvaraRaderaNär jag och sambon deffar (dock har jag inga som helst planera på att tävla, någonsin) kan jag få svackor när jag blir oerhört deppig för att det känns som jag står utanför allt socialt umgänge. Jag tycker inte det är roligt att gå på bio när alla omkring äter snacks och inte jag, jag hoppar över middagar och tillställningar för att jag är rädd att förstöra dieten m.m. Det är inte livskvalitet, men samtidigt, ska man nå någonstans måste man ju put an effort to it, men frågan är hur långt man ska gå?
Jag har också haft problem med hetsätning, när jag väl får cheata vill jag aldrig att det ska ta slut och äter tills jag storknar.
Ja det där är svårt. Man måste göra en hel del uppoffringar för att nå en riktigt bra form och så länge man tycker det är värt det är det ju inga problem. Det blir däremot problem när man tvekar på om det är värt det....
RaderaTack snälla! Ett av det bästa inläggen du skrivit. Har följt dig flera år. Kram
SvaraRaderaTack snälla, det betyder jättemycket!!
Raderaverkligt bra skrivet!! Du fick satt orden så ärligt och neutralt och förståeligt! Ska själv tävla om 7 veckor och har en coach som kommer göra kost och träningsschema även efter tävlingen, och det tror jag verkligen behövs för att man inte ska bli vilsen i sig själv. Tack för det bästa inlägget jag läst! :)
SvaraRaderaTack Sabina!
RaderaMycket bra, det är otroligt viktigt att ha en plan efter tävling, annars är det lätt att man blir helt förvirrad och vilsen :)
Stort lycka till på din tävling!
Mkt intressant! Finns dessa hormoner i mat eller typ aminosyror att få i sig om man har brist på dem?
SvaraRaderaHej!
RaderaNej dessa hormoner tillverkas i kroppen :)