torsdag 26 februari 2015

Kladdig chocolate protein lava cake

Jag lagar/bakar sällan andra andras recept eftersom det bästa jag vet är att själv komma på och testa fram egna recept (det får mig att känna mig kreativ). Men då och så ser jag ett recept som jag bara måste testa och blir det gott vill jag såklart dela det med er också så att ni inte missar det goda här i livet ;)
En av de människor jag inspireras mycket av är Proteinpow (aka Anna Sward) och det var faktiskt hon som fick upp mitt intresse för att baka med protein och hon som inspirerade mig att starta den här bloggen. Jag ser henne numer som en nära vän och vi har haft tre proteinbaknings-workshops tillsammans här i Stockholm och jag ska hälsa på henne om två veckor då jag åker till London. Jag scrollade igenom hennes blogg för några dagar sedan och hittade det här receptet som hon lade upp inför alla hjärtans dag.
Det lät för bra för att vara sant så jag var såklart tvungen att testa.....oj oj oj säger jag bara! Så gott! En härligt chokladig proteinkaka med ett inre som bara rinner ut när man tar första skeden.
Jag testade två gånger eftersom den första kakan fastnade i formen och blev en stor kladdig hög (väldigt god hög dock!). Den andra gången testade jag att ha kakorna i silikonformar vilket var mycket smidigare och de fastade inte alls och de blev riktigt snygga. Så tänk på att smörja formarna ordentligt om ni inte använder silikon och baka heller inte kakan för länge, då den blir torr och tråkig istället för magisk och kladdig.
Kladdig cocolate lava cake
2 kakor

1, 25 dl (ca 45g) vassleproteinpulver i chokladsmak (jag använde whey complete)
3 msk kakao
2 msk stevia sötströ (eller kokossocker)
1/2 dl (ca 15g) havregryn
2 msk kokosolja (mätt i fast form)
1 ägg
1/2 dl osötad mandelmjölk (eller kokosmjölk)

1. Sätt ugnen på 180 C.
2. Blanda ihop alla ingredienser med en stavmixer eller i en matberedare tills du får en slät tjock smet. Häll smeten i två smorda ramekin-formar (eller silikonformar) och grädda i ugnen i ca 4-8 minuter. Orginalreceptet säger 4 minuter men för mig tog det närmare 8-9 minuter innan kakan var fast runt kanterna.
3. När de är klara, ta ut dem från ugnen och vänd dem upp och ner på en tallrik. Ät dem varma med lite glass, grädde eller bär.

Näringsvärde per portion:
347 kcal
8,5 g kolhydrater
25 g protein
23,5 g fett

20 kommentarer:

 1. Wow, vilken underbar kaka. Jag sparar receptet, tack! Ha en fin helg, kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja den var helt fantastisk :)

   Trevlig helg, kram!!

   Radera
 2. Hej!

  Kakan ser riktigt god ut! Är en portion hela receptet eller en av kakorna?

  Tack för härlig inspiration .-)

  SvaraRadera
 3. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 4. Tack för en mycket inspirerande blogg! :)

  Jag har länge funderat på en sak; Om jag ska köpa ett livsmedel så finns det ju massa olika märken och sorter att välja mellan. Jag undrar vad man ska gå på, alltså vad som är avgörande för vilket märke eller sort man ska välja.

  Förstår att proteinhalten är viktig, men vad ska man titta på annars? Välja den produkt som har lägst antal kalorier, kolhydrater, fet, sockerarte?

  Är sååå tacksam för svar för jag tror att ditt svar kan leda till att jag får sundare kostvanor! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!

   Det beror lite på i vilket syfte du köper livsmedlet, men rent generellt så bör du välja ett livsmedel med så få ingredienser som möjligt. Ris till exempel innehåller ju bara ris, inget annat. Så "rena" livsmedel som möjligt är bra :)

   Radera
  2. Ok, men om jag väljer mellan två livsmedel som är lika rena eller orena, vad bör man gå på då? Typ vart socker ligger i ingredienslistan, hur många kalorier, kolhydrater, fett och sockerarter det är? Eller det som har minst antal e-ämnen?

   Radera
  3. Det beror lite på i vilket syfte du köper livsmedlet.....för bättre hälsa? För viktnedgång? För att få i dig mer protein osv. Jag köper ju oftast fettkällor, protienkällor och kolhydratkällor för sig. Tex kyckling, ris och avokado eller fisk, quinoa och olivolja. Jag köper sällan mat som är processad.
   Men visst är det bra om livsmedlet inte innehåller så mycket e-ämnen och socker.

   Radera
  4. Ok jag förstår att det svar en svår fråga. Beror ju på vad man har för syfte precis som du skrev. Jag har inte funderat så mycket på att köpa livsmedel utifrån källa, men nu när du skrev det så kändes det väldigt sunt. Tack för det tipset, det ska jag anamma! :)

   Jag vill börja med proteinbars och funderar på vilka som är "bäst". Vill ha baren som ett nyttigt och hälsosamt mellanmål som gör att jag inte blir hungrig så fort. Har tittat på några ekologiska och rawfood barer som bla Raw Bite. Baren innehåller ju alla källor samt kalorier och sockerarter. Hur ska jag tänka där?

   Radera
  5. Jag gillar Questbars, inget socker och mycket fiber och protein som håller dig mätt.

   Radera
 5. Fett och sockerarter skulle de ju stå! ;)

  SvaraRadera
 6. Åh herre gud vad gott det ser ut! Jag älskar kladdiga kakor!

  SvaraRadera
 7. Åh ser groteskt gott ut!! Måste testa!

  Har tänkt fråga många gånger men hur får man till en riktigt bra muggkaka??!!

  Jag tycks misslyckas varenda gång.. Har bara stora temuggar och mina muggkakor verkar bli antingen för torra eller inte färdiga.. Tror du det blir bättre i en djup skål eller behöver jag införskaffa mindre koppar? =)
  Mina ser aldrig ut som dina som ser så fina ut! =) Ska man vänta tills de svalnat innan man vänder upp och ner på muggen?

  Jag har styrketränat ett tag och jag vet att man inte ska jämföra med andra men skulle inte du kunna berätta lite om hur styrkeutvecklingen kan se ut för en tjej som vill tävla i fitness? Hur tunga vikter tar man i början och vad brukar det sluta på inför tävling? Jag tänker hur tungt behöver man lyfta i de här vanligaste övningarna för att få så pass definierade muskler? Jag vet att det är såå olika men finns det något riktmärke? Typ för knäböj, marklyft, bänkpress och armövningar? Jag behöver ha något mål att gå efter och är lättare för mig att visualisera att jag ska orka en viss vikt!

  Tack för en fantastisk blogg!!

  Katta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Katta!

   Jag använder faktiskt mindre skålar, tycker det funkar bra.

   Oj, det går inte riktigt att svara på då styrkeutvecklingen inför tävling inte är så bra, man blir oftast svagare i styrkemomenten under en diet eftersom man äter mindre och tränar hårdare.
   Styrketräningen under en diet gör du för att behålla dina muskler, du kommer inte kunna bli starkare.

   Radera
 8. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 9. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 10. Hej!
  Tack för en inspirerande blogg! Det där ser galet mumsigt ut :)
  Jag har hört att proteinet i whey 80 förstörs om man hettar upp det. Stämmer det eller kan jag använda mig av whey 80 (det enda proteinpulver som jag har hemma)? Har du något tips på hur man gör gott proteinfluff (choklad) med whey 80?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack :)

   Nej, proteinpulver förstör inte om det hettas upp (om du inte värmer det FÖR mycket) så du kan absolut använda det.
   Jag gör alltid mitt fluff med frysta bär så blåbär och choklad är en bra kombination :) Det finns recept på fluff på bloggen....

   Radera
  2. Tack för ditt svar! :)

   Radera

Lämna gärna en kommentar, då blir jag glad :-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...