tisdag 17 februari 2015

Glutenfritt (low carb) knäckebröd med pumpafrö & havssalt

Idag är det ju fettisdagen och som matbloggare bör man ju lägga ut ett nytt recept på semla och det var faktiskt min plan. Jag hade tänkt baka en semla med nutellafyllning och choklad"grädde" men som vanligt så räckte tiden inte till (suck!) så i år tänkte jag faktiskt ge några tips på andra bloggares semlor och sedan ge er ett recept på ett underbart knäckebröd istället. Alltid nåt ;)
Visst ser de goda ut?! Men nog om semlor och över till knäckebröd! Jag älskar delikatessknäcke, ni vet sådana där fyrkanter man kan köpa som är toppade med typ müsli, pumpafrön, honung eller en massa olika kryddor. Det känns verkligen lyxigt att ta en sådan bit med ett par skivor mager ost och röd paprika (min favoritkombo) eller en klick jordnötssmör till en kopp te.
Men delikatessknäcke är ganska dyrt och det är faktiskt inte svårt att göra eget knäckebröd.
I det här receptet har jag använt mig av fettreducerat sesammjöl (finns inom kort att köpa på Proteinbutikenistället för vanligt mjöl och sedan har jag en massa olika frön i för att det ska kännas lyxigt! Som toppen av i't har jag strött över rostade pumpafrön och lite havssalt, men här kan du välja exakt vad du vill för att få knäckebrödet som du vill ha det.
Glutenfritt (low carb) knäckebröd med pumpa & havssalt
ca 1 plåt = 21 bitar

2 dl sesammjöl (ca 60g) går säkert att byta ut mot majsmjöl eller liknande
1 dl sesamfrön
1 dl solroskärnor
0,5 dl linfrön
0,5 tsk salt
1,5 msk olivolja
2 dl kallt vatten
3 msk rostade pumpakärnor
1 nypa havssalt

1. Sätt ugnen på 150 C.
2. Blanda ihop alla torra ingredienser i en bunke och tillsätt sedan olivolja och vatten. Det ska bli en lös smet. Häll ut smeten på en bakplåt klädd med bakplåtspapper och bred ut till en rektangel.
Grädda i ugnen i ca 25 minuter. Ta ut plåten ur ugnen och skär upp eller bryt knäckebrödet i valfritt stora bitar.
Ställ in i ugnen och grädda i ytterligare ca 25 minuter. Ta ut och låt svalna. Förvara lufttätt och svalt.
Näringsvärde per bit (av 21 bitar):
47 kcal
0,6 g kolhydrater
2,5 g protein
4 g fett

12 kommentarer:

 1. Tack fina du för länkningen! Ditt knäckebröd låter så gott. Kram

  SvaraRadera
 2. Hej!

  Tror du att man kan byta ut sesammjölet mot majsmjöl istället?

  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!

   Det står det i receptet ;)

   Kram

   Radera
  2. Hej igen!

   Såg det precis... Lite för snabb när jag läste, blev för exalterad av och baka dessa haha ;)

   Tack!!

   Radera
 3. Det här knäckebrödet ser super ut! Och härlig semelinspiration :)

  SvaraRadera
 4. Trevligt med ett knäckerecept! Försöker äta nyttigt och hålla ned kolhydraterna men saknar knäckebröd mycket. Undrar :Har du bakat med skrädmjöl nån gång? Och i så fall vad tycker du om det?
  Tack för en superblogg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej och tack!

   Nej det har jag faktiskt inte gjort, jag får testa det någon gång :)

   Radera
 5. Åh, min moster gör alltid knäckebröd likt detta och bjuder mig på dem. Det är så gott! Tack för receptet, nu ska jag göra mina egna och bjuda henne ;)

  SvaraRadera
 6. Har gjort det här knäckebrödet tre gånger nu och det är verkligen en storfavorit! En fundering bara, tänkte använda rismjöl sist jag bakade men när jag vägde upp 60g av mjölet var det inte i närheten av 2dl.. vad är bäst att gå efter i receptet, vikten eller volymen när det gäller mängden mjöl? :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag skulle nog säga att det blir bäst om går efter vikt :)

   Radera

Lämna gärna en kommentar, då blir jag glad :-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...