söndag 28 juni 2015

Nu är det nära....

Nu har det gått lite för många dagar sedan senaste blogginlägget och jag får alltid lite dåligt samvete när jag inte hinner uppdatera, även om jag vet att det inte är bra att få dåligt samvete. Bloggen har jag ju för att det är roligt och jag älskar att skriva nya inlägg men ibland får man bloggtorka (jag antar att det händer alla som bloggat ett tag) så ni får gärna komma med förslag om saker ni vill att jag skriver mer om :)

Imorgon jobbar jag sista dagen på Pressology Juice och redan på tisdag börjar jag jobba 100% med det nya glassprojektet jag berättat om tidigare, även om jag redan smygstartat lite för att vi ska hinna klart med allt innan lanseringen. Helgen spenderades bland annat i köket och det har blivit många nya recept till den nya stora uppdateringen av Tastyhealth-appen, till bloggen (måste ju bjuda på nya fräscha sommarrecept!) och till glassföretaget ADD Ice cream. Jag har ju redan avslöjat att glassen kommer vara en "Ben & Jerrys goes healthy", men en av smakerna kommer självklart vara vanilj och jag har gjort en massa goda recept som passar perfekt med vaniljglass: blåbärspaj, ice cream sandwich, kladdkaka och äppelkaka.....
Alla recept kommer självklart publiceras här på bloggen och även på ADD ice cream´s hemsida och Facebook-sida.

Lanseringen är nära och vi kommer inom några veckor finnas på utvalda Ica-butiker i Stockholm men mer information om köpställen kommer på hemsidan och bloggen inom kort!
Jag är verkligen så taggad!!! Äntligen kommer det en nyttig glass med hög proteinhalt utan tillsatt socker som verkligen smakar glass och jag hoppas ni kommer älska den lika mycket som vi gör!

tisdag 23 juni 2015

Du blir inte tjock av enstaka livsmedel!

Efter att jag läst Fannys fantastiska inlägg "Det finns en enda sak, som om vi äter, gör oss överviktiga, sjuka och olyckliga" för ett tag sedan har jag gått och funderat på att skriva lite om det här ämnet jag också. Jag får nämligen sjukt mycket frågor som: är det här nyttigare än det här? Är bio-popcorn onyttigare än micro popcorn? Kan jag äta en skiva av ditt bananbröd varje dag om jag vill gå ner i vikt? Kan man äta muggkakor varje dag?
Fanny skriver en klockren mening i sitt inlägg:

Saken är. Det finns EN enda sak, som om vi äter, gör oss överviktiga, sjuka och olyckliga. EN ENDA SAK. Vet ni vad? För mycket. Boven är INTE ett enskilt livsmedel. Det är INTE några gram hit eller dit. Det är INTE enstaka tillfällen eller måltider eller omständigheter. Det är för mycket.

Det är precis så det är, ALLT är onyttigt i för stora mängder. Till och med vatten är livsfarligt om man dricker för mycket!  Precis som att de där kanelbullarna kan leda till att du går upp i vikt om du äter för många för ofta, kan den där portionen med kyckling och ris göra att du går upp i vikt om du äter för mycket. Även om du baserar din kost på kvarg, torsk, broccoli och ris skulle du kunna gå upp i vikt om du åt för mycket. Nu är torsk, broccoli och ris väldigt kalorisnål mat och du skulle behöva enormt stora mängder för att komma upp i en hög kalorimängd, men det går.Vi snöar ofta in oss på olika livsmedel och ger dem skulden för att vi går upp i vikt. "Kolhydrater gör dig tjock", "mättat fett är farligt", "potatis är snabba kolhydrater och bör undvikas", "bröd är onyttigt".....har ni hört dem förut? Men vet ni? Inget livsmedel är farligt eller gör dig tjock så länge du äter det i rimliga mängder!!!

Tänk dig att du har en kaloribudget som du ska hålla varje dag. Så länge du håller dig inom den kaloribudgeten kommer du vara hyfsat viktstabil (vikten diffar ofta något kilo upp/ner beroende på vad man ätit, druckit, hur man sovit osv). Vad du sedan väljer att fylla den här kaloribudgeten med spelar mindre roll om ditt mål är att hålla vikten. Med det sagt så är det självklart otroligt viktigt att tänka på kvalitén på det vi äter och det är väl ingen som tror att 100 g vingummi påverkar kroppen på samma sätt som motsvarande kolhydratmängd från tex äpple gör. Valet av livsmedel är A och O för att kroppen och hormoner ska vara i balans. Valen av livsmedel påverkar mättnadskänsla, sötsug, hunger och prestation och det säger sig väl själv att kroppen mår bättre av näringsrik mat än av skräpmat. Men att äta små mängder "skräpmat" är inget som kommer göra dig tjock så länge du inte äter för mycket. Nedan ser du tre olika måltider som innehåller samma macros (macros är fett, kolhydrater och protein). Oavsett vilken av dem du äter kommer du få i dig ungefär lika mycket fett, protein och kolhydrater och detta visar att du kan variera din kost enormt även fast du har en kaloribudget.
Krämig tonfisksallad: 354 kcal, 44 g protein, 34 g kolhydrater, 4 g fett
Pannkaksrulle med keso/kvarg-kräm: 337 kcal38 g protein31 g kolhydrater6 g fett
Morotskakaproteinmuffins 4 st: 324 kcal, 32 g protein, 32 g kolhydrater, 4 g fett
För mig är det superviktigt med balans. Jag har tidigare berättat om mina erfarenheter och problem efter mina tävlingsdieter (dessa inlägg finns att hitta här) och är det något jag lärt mig är det att balans är nyckeln för att kunna må bra psykiskt och fysiskt. Jag har levt som en asket och bara ätit "ren mat" och tränat stenhårt och jag var sjukt tight i kroppen, men jag hade inget socialt liv och jag var konstant hungrig och sugen och mat var allt mina tankar kretsade kring. Jag mådde inte bra. Jag var väldigt mycket "allt eller inget" och antingen åt jag superstrikt eller så åt jag allt jag kom över och så höll det på i flera år. Det viktigaste för mig för att komma ur detta var att inse att ingen mat är förbjuden eller farlig, det handlar om att äta bra och näringsrik mat som kroppen mår bra av, men samtidigt kunna njuta av "onyttig mat" i rimliga mängder. Om man då och då äter sådan mat man är sugen på tar man bort det där "allt eller inget"-behovet eftersom man inte sätter upp några förbud. Man känner sig nöjd och man har inte behovet att frossa eftersom man vet att man kan äta lite av det snart igen. Det är därför jag älskar IIFYM/flexible dieting. Jag har svårt för att äta samma saker varje dag och eftersom jag gillar att baka och experimentera i köket är det svårt att hålla mig till ett fast kostschema. Jag vill också kunna gå ut på middagar utan att få panik över att det inte finns något på menyn som passar mitt kostschema. Med flexible dieting har du en kaloribudget varje dag som du ska uppnå, vad du sedan väljer att äta spelar mindre roll så länge du kommer upp i den mängd protein, fett, kolhydrater och fiber du bör äta. För att nå upp i rätt fiber behöver du äta mycket grönsaker och frukt, men om du sedan väljer att ta en liten chokladbit eller en liten skål med glass efter maten vid utvalt tillfälle, kommer det inte göra dig tjock så länge du inte hamnar över din kaloribudget.
Jag såg förresten en video igår på youtube, en video från ett seminarie där Nicole Wilkins och Mike O´Hearn intervjuas om kost och träning. Nicole och jag hade samma coach när jag bodde i USA och jag träffade henne några gånger och slogs av hur strikt hon var med maten. Jag var väldigt strikt och hade med mig matlådor överallt och vek inte en tum från mitt kostschema, men hon var ännu mer extrem. Jag tänkte väl att eftersom hon var Ms Olympia måste man nog vara så strikt. Men efter att jag kommit ur "diet-träsket" insåg jag att det där inte är hållbart och började tycka lite synd om henne som tog med sig ziplock-påsar med tilapia som bio-snacks. Det glädjer mig enormt att Nicole beskriver hur viktigt det är med balans och att även hon, som är Ms Olympia, äter sådant hon är sugen på ibland för att känna balans. Hon pratar om detta ca 14 minuter in i videon:
Problemet i dagens samhälle är att mat har blivit något annat än enbart något vi måste ha i oss för att överleva. Vi äter för att det är gott, vi äter för att det är socialt, vi äter för att vi är ledsna, för att vi är glada, som tröst, som belöning. När känslor är inblandade är det mycket svårare att ändra sina beteenden kring mat. Dessutom så stressar vi som aldrig förr och stress är katastrofalt för fettförbränningen! Hur mycket vi än påstår att allt handlar om kalorier in - kalorier ut, så är inte så enkelt att det går att följa en enkel matematisk formel för att beräkna energibehov/energiåtgång för viktnedgångKroppen är en sjukt avancerad biokemisk "maskin" och stress och sömnbrist är två stora faktorer som påverkar fettinlagring och förbränning. De innehåller inte kalorier, vi kan inte äta dem, men ändå påverkar de om vi kommer bränna eller lagra fett. De påverkar också hunger, sötsug och vår motivation till att träna.

Nu kanske jag svävade ut lite från den ursprungliga tanken med inlägget, men det jag egentligen vill komma fram till är att:

  • Vi kan inte skylla på att enstaka livsmedel gör oss tjocka, vi blir tjocka och ohälsosamma när vi äter för mycket!
  • Balans är viktigt! Basera kosten på bra och näringsrik mat men lägg till sådant du tycker om i rimliga mängder
  • Sov tillräckligt och försök att inte stressa
  • Hitta din väg och ditt sätt som gör dig lycklig! Alla är olika och det finns inte bara en väg, hitta DIN väg!

torsdag 18 juni 2015

Godaste midsommar"tårtan" - frusen blåbärscheesecake med browniebotten

Snart midsommar hörrni, vad hände med våren?! Har ni några roliga planer? Själv har jag faktiskt inte en aning om vad jag ska göra än, mer än att jag ska fira tillsammans med nära och kära. Det är ganska skönt att inte ha några planer utan bara ta dagen som den kommer, kanske träna ihop med killen på morgonen, laga en brakfrukost till oss båda och sedan bara ta det lugnt. Fixa lite god mat är självklart givet, det är ju det bästa jag vet och efterrätten, det viktigaste av allt (såklart) är redan planerad och klar!
Jag har tidigare gjort två tårtor till midsommar och även om jag är sjukt nöjd med recepten så är det ju alltid kul att testa nya recept och smaker. Har ni testat de här recepten?

Jag har varit sjukt sugen att göra Kittys fudgiga chokladkaka sedan hon lade upp den på Instagram för några veckor sedan och jag fick en idé om att ha den som botten i en frozen cheesecake. Hennes chokladkaka är värd att ätas precis som den är, men den passar sjukt bra som botten i denna kaka och den smakar nästan som en seg chokladboll.....till och med killens barn (7 och 8 år) tycker den var skitgod och om barn gillar den är det ett bra betyg!
Så jag dubblade helt enkelt Kittys recept till botten och gjorde sedan en len blåbärscheesecake som jag hällde över och sedan ställde in i frysen. När man sedan låter cheesecaken tina i en timme blir botten seg och kladdig och cheesecaken smakar som glass......behöver jag säga att det blev sjukt god?!
Chokladkake-receptet innehåller Whey complete och som en liten midsommarpresent får ni 25% på just Whey complete från Proteinbutiken om ni använder koden TASTYHEALTH. En påse kostar då 199 kr och erbjudandet gäller från idag fram till den 28/6.

Här kommer receptet och jag hoppas ni gillar den lika mycket som jag gör! Glad midsommar!!
Frusen blåbärscheesecake med browniebotten
ca 12 bitar

Browniebotten :(jag dubblade alltså receptet, orginalreceptet för 6-8 bitar är alltså hälften av detta recept)
3 dl havremjöl (mal havregryn i en matberedare)
3 msk sukrin
3 msk kakao
0,5-1 tsk vaniljpulver
0,5 tsk bakpulver
0,75 tsk bikarbonat
4 msk osötat äppelmos
6 msk valfri mjölk (jag använde mellanmjölk)
2 msk smält kokosolja
2 valfria chokladkakor (2x80g) från Nutri-Nick (jag använde mörk choklad)
en nypa havssalt

Cheesecake:
500 g lättkvarg
200 g Philadelphia light
1 tsk vaniljextrakt
3-4 msk sukrin
125 g frysta blåbär

1. Sätt ugnen på 175 C.
2. Blanda ihop alla torra ingredienser. Smält 130 g choklad och hacka resten av chokladen i mindre bitar. Rör ner smält choklad, mjölk, äppelmos och kokosolja i bunken med de torra ingredienserna, blanda till en jämn smet och rör sist ner den hackade chokladen.
4. Smörj en rund form med avtagbara kanter (ca 26 cm) med kokosolja och grädda i mitten av ugnen i ca 10-12 minuter. Eftersom jag dubblade orginalreceptet behövde min kaka vara inne i ugnen i ca 15-18 minuter. Ta ut kakan och låt svalna helt.
5. Blanda ihop alla ingredienser till cheesecaken med en stavmixer. Häll smeten över brownien och ställ in i frysen i minst 2 timmar.
6. Ta ut kakan ca 45-60 minuter innan servering så att den hinner tina lite.
Näringsvärde per bit (1 av 12):
213 kcal
16 g kolhydrater
12 g protein
11 g fett

söndag 14 juni 2015

Frukostpizza och kaliper

Det var tydligen lite problem att se videoklippet på det första avsnittet av "i köket med Tasty Health" jag lade ut i onsdags, jag ber om ursäkt för det! En liten felinställning på youtube-kanalen var orsaken och nu ska det funka. Jag lägger ändå upp länken igen, längst ner i inlägget för säkerhetsskull.

Den här veckan jobbar jag sista veckan på Pressology och sedan är det glass i stora lass som gäller (se mer i det här inlägget)! Jag längtar verkligen tills vi lanserar glassen, ni kommer inte bli besvikna! I veckan har jag också några slutmätningar med online-kunder jag kört med en längre tid och i fredags var jag och hämtade en ny Harpender kaliper från Martin Brunnberg som är näringsfysiolog och var min lärare på kostrådgivarutbildningen (Paulúns Näringscenter), då min gamla gått sönder. Det är denna jag gör fettmätningar på mina kunder med och det är en av de bästa och enklaste metoderna för att mäta fett%, om man inte har tillgång till en "Bod pod".

Det har blivit lite bakning i helgen också och ett av de recept jag velat göra länge lyckades jag äntligen få till, en "No bake blåbärscheesecake med browniebotten".....kommer passa perfekt som midsommartårta och jag kommer lägga ut receptet på onsdag så att ni som vill hinner baka den :)
Efter förfrågan lägger jag även ut receptet på Frukostpizzan jag gjorde i fredags, en kanongod frukost som man kan förbereda dagen innan och bara toppa med valfri topping på morgonen!

Frukostpizza
1 port

1 dl (ca 40g) havrekli eller vanliga havregryn
1/2 tsk bakpulver
1 msk stevia sötströ
1 tsk vaniljextrakt
1 äggvita
2 msk osötat äppelmos (eller banan)
3-4 msk osötad mandelmjölk (eller valfri mjölk)

1. Blanda ihop alla ingredienser med en sked. Hetta upp en stekpanna med lite kokosolja i och stek som en pannkaka på medelhög värme, ca 1 minut per sida.

Toppa med dina favoritingredienser, jag hade på Lindahls kokoskvarg, körsbär, hallon, frystorkade blåbär och en stor klick med Buffbake cookie almond butter.

Macros för enbart "pizzan":
161 kcal
21 g kolhydrater
10 g protein
4 g fett

Och här kommer youtube-videon igen för er som inte kunde se den tidigare :)

onsdag 10 juni 2015

Avsnitt 1 av "I köket med Tasty Health" - Snabb cheesecake med pekan & chocolate chipkakor

Det var ett tag sedan jag spelade in de tre första avsnitten av "I köket med Tasty Health" och det har tagit lite tid att få till filmerna (ljud, färg, klippning osv) precis som jag vill. Jag är så tacksam för att ha fått möjligheten att jobba med Another Brother och de har verkligen varit lyhörda för mina idéer men även kommit med massa bra tips och förslag. De är grymt duktiga och jag hoppas få samarbeta med dem igen och spela in fler filmer.

Det var såklart supernervöst att stå framför kameran när vi började men jag hoppas att det inte märks så mycket ;). Jag frågade ju er några veckor innan inspelningen vad ni ville se för recept och det som var mest önskat var:

Proteinrika kvällsmål
Middagar
Bröd

Jag lyssnade såklart på er och gjorde ett recept ur varje kategori i dessa avsnitt. Vi spelade som sagt in tre avsnitt under en dag och detta är det första avsnittet vi spelade in och jag lagar ett riktigt lyxigt proteinrikt kvällsmål:

Snabb cheesecake med pekan & chocolate chip kakor och bär
(Receptet hittar ni här under)

Det vore såklart jättekul om ni ville ge feedback på vad ni tycker om videon, om ni vill se mer sådant här på bloggen och vad för typ av recept ni vill se!


Pecannöt & chocolatechip-kakor
8 kakor

1,5 dl havremjöl (ca 2 dl havregryn som mals till ett mjöl)
1 msk vassleproteinpulver vaniljsmak
1 krm salt
1 krm vaniljpulver
1 krm bikarbonat
1 msk kokosolja
1 msk stevia strö eller sukrin
2,5 msk havremjölk (eller annan valfri mjölk)
20g hackad sockerfrichoklad (eller valfri choklad)
20g grovt hackade pekannötter

1. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Ha i de blöta och jobba ihop till en deg med händerna och forma till en stor boll.
2. Dela bollen i 8 lika stora delar. Rulla varje del till små bollar och lägg på bakplåtspapper på en bakplåt. Tryck till kakorna lite eftersom de inte smälter ut av sig själva.
3. Grädda i 180 C i ca 8-10 minuter. De ska gärna få lite färg men ta inte ut dem för sent eftersom de fortsätter att bakas efter att man tagit ut dem. Lägg över på bakgaller och låt svalna helt, de stelnar när de svalnar.

Snabb proteincheesecake
150g minikeso
100g cream cheese 3%
75g lättkvarg
1 msk vassleprotein vaniljsmak (kan uteslutas)
1,5 msk stevia strö
1 krm vaniljpulver

1. Blanda ingredienserna till "cheesecaken" i en skål med en stavmixer. Se till att det blir en slät kräm och att du får bort klumparna i keson.

Hacka kakorna grovt, varva sedan cheesecake och kaksmulor med färska bär.

Macros per portion (cheesecake + 1 kaka):
331 kcal
19,4 g kolhydrater
42,6 g protein

11,5 g fett

söndag 7 juni 2015

Paradiset - Sveriges svar på Whole Foods

Jag har länge undrat varför ingen har gjort slag i saken och öppnat ett Whole Foods i Sverige. Det mesta som kommer från USA går ju hur bra som helst i Sverige och nu har äntligen Starbucks kommit hit.

Men någon har faktiskt någon gjort slag i saken och startat Sveriges svar på Whole Foods - Paradiset, som håller på att bygga upp Skandinaviens största fullsortimentbutik med ekologiska, småskaliga och naturliga matvaror.
Paradiset öppnade den 2:a juni på Brännkyrkagatan på söder och jag var såklart tvungen att kolla in utbudet i den 1600 kvm stora butiken. Och jag måste säga att den är riktigt bra!!! En fräsch grönsaksavdelning med underbara frukter och grönsaker, till samma pris eller till och med billigare än konventionella grönsaker.
De har också en delidisk, där man kan köpa med sig färdig mat hem eller äta på övervåningen där det finns sittplatser.
Det har en avdelning med massa olika frön, gryn, nötter och müsli på lösvikt och allt är snyggt och organiserat.
De har till och med en station där man kan göra sitt eget nötsmör av mandel eller jordnötter, precis som de har på Whole Foods! :)

Utbudet är stort och varierat och det finns en massa roliga livsmedel som man inte få tag på i vanliga livsmedelsbutiker. Det är såklart inte samma sortiment som i USA men de har gjort ett jättebra jobb med att hitta ett roligt och varierat sortiment. Och jag antar att det kommer fler och fler produkter ju mer etablerade de blir.
Jag hittade glutenfri pasta gjort på Quinoa och även en gjord på råris och jag hittade glutenfria tortillas som jag var tvungen att köpa, jag har dock inte testat dem än.
På övervåningen har de en avdelning med hud- och hårvård och de har även en food court där det finns en raw food-bar, härliga sallader, Stikki Nikki glassbar, exklusiva hamburgare mm. Jag köpte en sallad med sötpotatis och räkor till lunch och köpte även flera olika raw food bollar.....man måste ju utvärdera utbudet när man har en mat- och hälsoblogg, ett mycket hårt jobb, he he!
Jag rekommenderar er verkligen att besöka Paradiset om ni bor i Stockholm eller är här på besök. De kommer öppna fler butiker i Stockholm under året, vilket är superkul och gör det mycket lättare att handla ekologisk till bra pris.

Så kul att något som liknar Whole Foods äntligen kommit till Sverige!!!

onsdag 3 juni 2015

Mot nya äventyr (igen)

Förra gången jag skrev så i rubriken trodde några stycken att jag skulle sluta blogga, men så var inte fallet då och det är inte fallet nu heller, jag kommer inte sluta blogga på ett bra tag, det lovar jag!

Däremot så tar livet hastiga vändningar och jag kommer i slutet av denna månad sluta på Pressology Juice för att gå vidare mot nya äventyr.
Jag har trivts jättebra på Pressology och jag har lärt mig otroligt mycket om hur det är att starta och driva ett livsmedelsföretag, en kunskap jag nu kommer ta med mig till nästa utmaning.

Som ni kanske märkt är en av mina största passioner att göra nyttiga varianter på klassiska favoriträtter och bakverk och jag älskar när människor inser att hälsosam mat inte alls är tråkig och smaklös. Jag har aldrig ätit så gott och varierat sedan jag började laga hälsosammare mat och baka egna godsaker och jag vill liksom få ut till hela svenska folket att det finns nyttigare och mer näringsrika alternativ utan att man måste kompromissa med smak, något som ni som följer mig på bloggen och Instagram antagligen redan vet vid det här laget ;)
Jag kan inte gå in detalj på exakt vad det är jag kommer jobba med, men om jag säger "nyttig Ben & Jerrys" och ger er följande bilder så kanske ni får en idé:
Jag kommer att jobba tillsammans med en annan tjej och detta företag är i full rullning. Lansering kommer ske inom kort så håll ögon och öron öppna här på bloggen och i sociala media :) Jag är så spänd och förväntansfull över vad ni kommer tycka!!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...