måndag 31 december 2012

Gott Nytt År!!

bild från vallentunafria.se
Gott Nytt År mina vänner!

Har ni skrivit ner några nyårslöften?
Jag brukar inte direkt ge några nyårslöften utan jag sätter mer upp mål och saker jag vill uppnå under året. Så här kommer de så jag har det nedskrivet:


  • Bli bättre på att disponera min tid och även avsätta tid för att ta det lugnt!
  • Ta 110 kg i marklyft (tar 95 kg just nu)
  • Vara bättre på SM 2013 än förra året
  • Ta tag i möjligheterna att skriva en kokbok

bild från rasundaliv.blogspot.com
Med det vill jag bara önska er en fantastisk nyårsafton och att början av året blir riktigt lyckat. Precis som jag skrev inför julafton så tycker jag det är helt ok att "fuska" lite under högtider, så länge det är du själv som väljer tillfällena och så länge du äter bra mat i övrigt och rör på dig. Detta kan jag inte påpeka tillräckligt. Vi alla kan äta vad vi vill och när vi vill och det ska ingen annan säga något om. Man ska inte behöva äta för någon annans skull eller för att det finns tillgängligt! Jag äter en efterrätt ibland men jag väljer själv NÄR jag vill att det ska vara, jag gör det inte för någon annans skull. Och väljer jag att äta en efterrätt njuter jag av det och sedan går jag vidare och fortsätter med mina vanliga måltider.

Inför 2013 tycker jag att vi alla ska hjälpas åt med att försöka informera de som tycker att vi äter annorlunda  om vikten av att äta för hälsans skull! Om vi sprider budskapet så kanske Sverige kan blir ett ännu hälsosammare land :) (oj vad det lät seriöst, ha ha). Ni förstår vad jag menar....
Foto Kyle Quimro

Vi hörs nästa år ;)
Kram på er alla!

söndag 30 december 2012

Grillad biff med vitvinskokta krämiga vita bönor och purjolök

Idag skulle det burit av mot Norrköping där vi ska fira nyårsafton men jag är fortfarande sjuk (blir nästan värre) så vi åker imorgon istället. Vet inte hur internetåtkomsten kommer vara där men jag hoppas att kommer kunna önska er Gott Nytt År :)
Det blir definitivt ingen träning utan bara en massa god mat och lugna promenader med hundarna :)

Igår var vi förbi Thomas på Proteinbutiken i Gävle innan vi åkte hemåt och fick med oss lite kosttillskott. Den här gången blev det:
BCAA Complex i Granatäpple-smak. Bästa aminosyrorna jag smakat!
Iso-W12: Vassle Isolat i choklad och vaniljsmak. Vassleisolat är det renaste vasslepulvret och har istort sett inga kolhydrater och inget fett. Smakar dock inte riktigt lika gott som mitt favoritpulver Whey Complete som jag också köpte en påse av.
Omega-3 kapslar
Multivitamin
 och den här:
Är det inte världens coolaste shake-behållare??!! Jag älskar Smartshakes i och med att man kan ha med sig flera portioner proteinpulver utan att behöva böka med plastpåsar och liknande. Jag brukar också ha med mig nötter i en av behållarna. Perfekt!

Över till dagens recept som jag inte kan ta åt mig äran för. Jag och David hittade detta recept på den fantastiske Jamie Olivers hemsida. Vi testade och det var såååå gott. Till och med så gott att det skulle kunna passa på nyårsafton ;)
Receptet hittade vi HÄR men jag skriver ner det ändå...
Grillad biff med vitvinskokta krämiga vita bönor och purjolök
4 port

4 sköljda och rensade purjolökar, fint skivade
1 liten bunt färsk rosmarin, bladen plockade
2 vitlöksklyftor, fint hackade
lite olivolja
1 litet glas vitt vin
500 g stora vita bönor, avrunna och sköljda (jag använde bönor på burk)
en handflata full med färsk persilja
1 msk naturell mild lättyoghurt
salt & peppar
4 x 200g nötkött av bra kvalitet
1 citron

1. Svetta purjolök, vitlök och rosmarin i lite olivolja i en djup kastrull på låg värme i ca 20 minuter tills purjolöken är mjuk och söt.
2. Öka värmen och häll i vinet. Låt koka upp och tillsätt sedan bönorna och lite vatten så att bönorna nästan är helt täckta med vätska. Låt sjuda i 5-10 minuter tills bönorna är krämiga.
3. Tillsätt persilja, yoghurt och ett par droppar olivolja. Salta och peppra.

4. Hetta upp olivolja i en stekpanna och stek köttet (som du saltat och pepprat) tills det är lagom stekt för din smak (2-3 minuter per sida för medium rare). Lägg över på en tallrik och låt vila i 5 minuter.
5. Pressa över citronjuice och lite olivolja. Servera tillsammans med bönorna och häll över lite mer olivolja över bönorna för mer smak.
Näringsvärde per portion (kommer från Jamie Olivers sida):
472 kcal
52,1 g protein
20,3 g kolhydrater (5,3 g socker)
'14,7 g fett


lördag 29 december 2012

Nyårstips: Sockerfri och underbart kladdig chokladfondant

Jag fick ett mail idag av en läsare (tack Emmy) som tipsade om en sida som heter Alltomkosttillskott och som jämför priser på olika kosttillskott. Jag köper ju alltid mina kosttillskott från Proteinbutiken i och med att jag älskar deras pulver (och även de andra produkterna de har) men om ni vill jämföra priser på kosttillskott (man kan dock inte bara gå på pris, utan smak och kvalitet är viktigt, i alla fall för mig) så kan det vara kul att kika på den sidan.

Nu är det snart nyår och det känns lite läskigt när man tänker på att 2012 snart är över. Det har varit ett händelserikt år med bland annat tävlande på SM i Bodyfitness, jag gick utbildning till att bli Diplomerad Kostrådgivare, jag startade eget företag (förutom mitt jobb som personlig tränare och kostrådgivare på Master Training) och det var också 2012 som denna blogg "föddes". Jag har fått så otroligt mycket fin feedback på bloggen och jag hoppas ni fortsätter komma med kommentarer, förslag och önskemål på recept och på ämnen ni vill att jag tar upp.

Nästa år kommer också bli ett spännande år då jag bestämt mig för att tävla på SM igen 2013. Under första delen av året kommer fokus ligga på att bygga lite mer muskler och det kommer innebära lite viktuppgång. Man måste ju ligga på ett litet kaloriöverskott för att kunna bygga muskler. Det är lite svårt att se sin kropp gå från väldigt hård och med lite fett till en lite slätare form men jag vet att det bara är hälsosamt och att det behövs. Hälsan går trots allt först :)
Rutorna är ett minne blott :)
Jag och David kommer också att coacha Team Proteinbutikens utvecklingsteam och vi har, som det ser ut nu, endast två platser kvar (om det är någon som är intresserad, blink blink). Det är två tjejer som ska tävla redan i april på BMR Grand Prix i Malmö så det ska bli spännande.
Jag kommer snart presentera medlemmarna i teamet och länka till deras bloggar så ni kan följa deras resor till tävling.

Nu till dagens recept!
Chokladfondant är ju en riktig klassiker på nyår och det är ju så gott! Däremot är den full av socker och smör och är inte det bästa om man vill äta hälsosamt. Min variant har lite bättre ingredienser men den är fortfarande kalorität så håll koll på portionerna! Äter du bra i övrigt och tränar så kan du absolut äta en sån här utan att det förstör formen.
Sockerfri kladdig chokladfondant
4 port

100 g sockerfri mörk choklad
2 hela ägg
3 msk kokosolja (gärna med naturlig kokossmak, typ Kung Markatta)
2,5 msk stevia strö
1/8 tsk salt
1 krm vaniljpulver
1 tsk kakao
2 tsk kokosmjöl

1. Sätt ugnen på 175 C och smörj 4 ramekinformar med kokosolja.
2. Smält chokladen med kokosoljan i en skål i micron. Ta ut och låt svalna en stund.
3. Vispa ägg, stevia, salt och vaniljpulver med en elvisp i ca 4-5 minuter. Håll ut, det är värt det!
4. Sikta i kakaon och kokosmjölet i äggsmeten och vänd i försiktigt.
5. Häll smeten upp till 2/3 av ramekinformarna. Grädda i ca 11-12 minuter. De ska vara kladdiga i mitten!

Servera med någon form av glass, min kokosglass till exempel ;)
Näringsvärde per portion:
271,5 kcal
5,5 g protein
6,5 g kolhydrater (sockeralkoholer från chokladen)
22,5 g fett


fredag 28 december 2012

Fortfarande sjuk...

bild från blixablogg.se
Det var en jäkligt envis förkylning det här! Om möjligt så känns det ännu värre idag med känslan av knivar i halsen, snorig och allmänt seg. Har inte direkt någon matlust heller och det är verkligen inte likt mig, ha ha! 

Imorse blev det i alla fall en fantastiskt god skål med:
1. Kesella mixat med frysta jordgubbar
2. Keso mixat med frysta blåbär
3. Kesella blandat med vaniljpulver

Alla tre mixerna blandade jag ihop till en härligt färgglad frukost som jag toppade med lite riven kokos :)

Nu när jag är sjuk och inte kan träna gör jag ju inte av med lika mycket energi som vanligt så det gäller att hålla koll på vad jag stoppar i munnen. Jag kan lätt gå och småäta när jag blir rastlös men det gäller fortfarande att äta bra saker som innehåller mycket näring men med lite kalorier. Det blir mycket frukt och grönsaker kan jag säga! Och som vanligt äter jag så oprocessad mat som möjligt :)


Igår gjorde jag en fantastiskt god sockerfri chokladfondant som passar perfekt som alternativ till nyårsdessert och som jag kommer dela med mig imorgon :)

Trevlig kväll på er!!

torsdag 27 december 2012

Tips på förrätt till nyår: Laxrulle på low carb bröd med pepparrot och cream cheese-fyllning

Jag är fortfarande sjuk och det är så trist att inte kunna träna! För att se det på den ljusa sidan så är det bra för mig att vila ett par dagar i och med att jag slitigt ganska hårt på kroppen under så pass lång tid på diet. Suget för att gå in på gymmet och köra ett stenhårt pass bara växer för varje dag jag inte kan träna, så jag hoppas jag blir frisk snart. Den extra maten från julhelgen gör att det bara spritter i benen, ha ha!

Har ni hållit i träningen under juldagarna? Det kan ibland vara svårt att hitta tillbaka till träningen om man vilat lite för länge och ätit lite för mycket. Det jobbigaste är nästan alltid att ta första steget att gå och träna. När man väl gjort det är det så skönt och man mår ju så mycket bättre av att röra på sig!
Och tränar man brukar man komma in i bra matvanor igen ganska snabbt. När jag kommit ur mina vanliga rutiner (ja, det händer mig också ibland) så brukar jag ofta gå in på Facebook eller på Instagram och kolla på tjejer som jag ser upp till och blir inspirerad av. Det har hänt att jag stått där med en chokladbit i handen, gått in på Facebook och kollat på en av mina inspirations-källor Andreia Brazier (så snygg fysik!!). Precis då har hon lagt upp en bild på en av sina måltider: kyckling-bröst, råris och grönsaker tillsammans med orden "du väljer själv vem du vill vara, har du ett mål är det bara att bestämma sig". Då känns det helt plötsligt inte lika lockande att äta den där chokladbiten ;) Så det är ett tips, kolla runt på sidor och på bilder som inspirerar dig när du känner sug. De tjejerna du ser upp till äter antagligen inte choklad eller godsaker så ofta för att kunna se ut som de gör...

Idag åkte vi ut till Davids familjs "gård" utanför Gävle och skottade snö och lät hundarna springa lösa. Vilken fin dag det var!
Jag bakade en nyttig chokladkaka till fikat men jag måste göra om receptet lite innan jag kan dela det med er ;)
Nu är det snart nyår och dags att planera nyårsmaten och allt runt omkring. Jag och David kommer åka till några vänner i Norrköping där vi ska träna, gå långpromenader med hundarna (de har också två amstaff, men har tikar så det kommer bli kaos, ha ha), äta god mat och bara umgås. Mysigt!
Vi har inte riktigt planerat vad vi ska äta än men här kommer i alla fall ett tips på en jättegod och nyttig förrätt som man kan ha på nyår. Lätt att göra och väldigt smakrik!
Laxrulle på low carb bröd med pepparrot och cream cheese-fyllning
4 port

200 g kallrökt lax i skivor
2 skivor Nystart eller annat valfritt bröd
100g 5% Philadelphiaost
riven pepparrot efter smak
nymalen svartpeppar
gurka till garnering

1. Blanda Philadelphiaost med pepparrot och svartpeppar.
2. Riv av en stor bit platsfolie och lägg på ett platt utrymme. Lägg laxskivorna omlott på bredden på platsfolien, ca 15 cm brett. Bred ut Philadelphiaost-röran på laxen. Ta tag i långändan på platsfolien och rulla ihop till en rulle. Skär rullen i fyra tjocka skivor.
3. Rosta brödet och skär ut fyra små cirklar (eller fyrkanter). Lägg en rulle på varje brödskiva och dekorera med gurkremsor.
Näringsvärde per portion:
152 kcal
16 g protein
5 g kolhydrater
7 g fett


onsdag 26 december 2012

Min version av "Snickers"

Hoppas ni hade en fantastisk jul! Jag har haft det jättemysigt men som alltid när jag börjar slappna av och ta det lugnt så blir jag sjuk. Igår vaknade jag upp med halsont, ont i kroppen och allmänt hängig så nu blir det bara korta promenader med hundarna som motion. Har dessutom lyckats dra på mig nackspärr så vetekudden är min bästa vän just nu ;)

Måste bara visa förrätts-tallriken som jag och David fixade på julafton. Vi ville göra något annorlunda som inte var klassisk julmat så vi letade upp tre recept från Spisa.nu som vi lagade. Riktigt kul att göra något annorlunda:

Potatis-nori med citronsill och gräslökscréme
Kolbulle med lingonsalsa (vi gjorde kolbullen på bovetemjöl)
Rågbröd med rökta räkor i färskost (vi gjorde på mitt vörtbröd)
Igår var vi på bio och såg "Berättelsen om Pi". Så vacker film, gå och se den om ni inte redan gjort det! Riktigt häftigt att se den i 3D.


Dagens recept är just nu ett av mina favoritrecept, det blev så himla gott!! Tanken var att försöka göra en nyttigare version av "Snickers" men det här blev så mycket bättre! Jag tillsatte som vanligt proteinpulver, både för smakens skull och för att näringsvärdet skulle bli bättre men det går absolut att göra dem utan om du inte har proteinpulver hemma. De är naturligt sötade med dadlar och jag har använt naturellt jordnötssmör i fyllningen. Testa, du kommer inte ångra det! Tänk på att trots att det är bättre ingredienser i detta recept än i vanliga Snickers så gäller det fortfarande att tänka på portionsstorleken i och med att de innehåller ganska mycket kalorier.
 Min version av "Snickers"
24 bitar

Botten:
Ca 8 dadlar (90g)
1 dl (60g) mandlar
1/2 skopa (ca 15g) whey complete choklad
2 tsk kakao

Fyllning:
0,75 dl naturellt jordnötssmör
1 skopa (ca 30 g) whey complete vanilj
1,5 msk Stevia strö
30 g salta jordnötter, grovt hackade
ca 0,5 dl ljummet vatten

8 rutor (ca 30g) sockerfri mörk choklad

1. Ha i mandlarna i en matberedare och kör tills du fått ett mjöl med lite större bitar i. Tillsätt dadlarna, proteinpulvret och kakaon och kör tills du fått en finfördelad massa. Känn på massan med fingrarna, kan du forma den är den bra, smular den ihop är den för torr och då kan du tillsätta en dadel till. Tryck ut massan i botten av en form som du täckt med platsfolie, jag använde ett tomt Big Pack glass-paket.
2. Blanda jordnötssmöret, proteinpulvret, stevia och de hackade jordnötterna. Tillsätt lite vatten åt gången, och rör ihop till en smet, med samma konsistens som jordnötssmör (smeten blir torrare av proteinpulvret så tillsätt tillräckligt med vatten så smeten blir som jordnötssmör igen). Bred ut smeten över botten-lagret.
3. Smält chokladen i en skål i micron (ca 45 sekunder) och bred ut över jordnötsfyllningen. Ställ in i kylen tills chokladen stelnat. Skär i 24 bitar. Förvara i kylen.
Näringsvärde per bit (av 24):
68 kcal
3,5 g protein
4 g kolhydrater
4 g fett


måndag 24 december 2012

God jul och mitt recept på Kokos & Lime proteintryfflar på Proteinpow

God Jul mina vänner och hoppas ni får en skön och avkopplande dag med en massa god (och hälsosam) mat. Till frukost åt jag lite av min nyttigare Tomtegröt med mjölk, kanel och stevia strö samt mitt glutenfria Vörtbröd med 10% ost och julskinka, gott!! :)
Nu efter lunch njöt vi av mina mandelmusslor (som svärmor gjort i riktiga formar, de blev så fina) med keso-kräm och hjortronsylt, mums!

Nu under julhelgen, välj huvudsakligen mat som du vet kommer göra din kropp (och själ) gott och krydda till det lite extra med någon liten godsak om du känner för det. Imorgon är det en ny dag och kom in i dina vanliga rutiner igen så att julen inte slutar i en flera dagars matfest.

Om du väljer att äta en måltid med mat som kanske inte är det bästa (för vikten och för hälsan), kom ihåg:

1. Inga skuldkänslor! Om du tillåter dig själv att känna skuld missar du poängen med måltiden.
2. Planera vad du ska äta. Äter du okontrollerat är risken att du äter FÖR mycket överhängande.
3. Glöm inte att kontrollera dina portionsstorlekar även om du äter en "fusk-måltid". Ett fusk-mål betyder inte att det är fritt fram att hetsäta!
4. Gå vidare! Fortsätt äta bra måltiden efter och tillåt inte en måltid trigga igång flera dagar av dåliga mat-val.


Idag finns mitt recept på Kokos & Lime proteintryfflar i vit choklad på Proteinpow. Kolla in det HÄR.

bild från jojjjjohs.se





söndag 23 december 2012

Julträning utan gym :)

Oj vad skönt det var med sovmorgon imorse!! Idag har det blivit en massa stök i köket och jag har bland annat gjort mitt nyttiga vörtbröd, frukt & nötproteinbollar i smakerna choklad/kanel och citron/kokos, hemgjorda nyttiga "snickers" (kommer recept på detta senare i veckan, jag lovar) och griljerat skinka.
Annars har vi faktiskt bara tagit det lugnt idag och det är verkligen viktigt att man inte stressar upp sig för alla "måsten" utan verkligen stannar upp och njuter!
Mina fina killar sitter och filosoferar
Många gym är stängda nu under julen och i och med att det är ganska kallt ute är det svårt att göra någon annan träning än promenader. Jag brukar ändå försöka träna (så mina muskler inte förtvinar, ha ha) och gör då ofta cirkelträning eller Tabata, som är en form av intervallträning. Tabata går ut på att man väljer ut en (eller fler) övningar som man gör i 20 sekunder (allt vad man har!!!), sedan vilar man i 10 sekunder och upprepar sedan samma sak 8 ggr. Ju mer vältränad du är, desto fler övningar kan du göra i ett och samma pass och ju tuffare övningar man väljer, desto tuffare blir passet.
Jag gör oftast lite varianter på Tabata och kör inte 8 ggr utan gör 2 övningar åt gången, dvs kör övning A1 i 20 sekunder, vilar 10 sekunder sedan går jag över till övning A2, vila 10 sekunder och gå tillbaka till A1. Jag upprepar övningarna sedan 4 ggr. 
Sedan kör jag vidare på övning B1 och B2 och sist och slutligen C1 och C2. Det blir alltså totalt 6 övningar och 4 varv av varje set (A1&A2 är ett set, B1 & B2 ett set och C1 &C2 ett set). Sen är jag slut!

Det här kommer jag göra imorgon:

A1 Squat jump (knäböjshopp)

A2 Spiderman pushups (eller vanliga om det är för svårt)

Vila 1 minut och gå vidare och gör 4 varv av nästa övningar:

B1 Skridskohopp




B2 Plank pushup

Vila 1 minut och kör 4 varv av sista övningarna:

C1 Cykel crunches
C2 Burpees

Hoppas ni fått lite inspiration till att köra ett pass hemma för att göra av med den extra julmaten :)

lördag 22 december 2012

Mandelmusslor med vaniljkeso-kräm och hjortron

Har precis kommit fram till Gävle där vi ska fira jul och stanna ett par dagar. Ska bli så skönt att bara ta det lugnt, laga massa mat, sova länge, ta långa promenader (om man kan gå så långt, det är så mycket snö!) och bara vila upp sig. David är sjuk så vi kommer nog inte åka till något gym närmsta dagarna så jag kommer att köra lite cirkelpass här hemma så jag får jobba lite med musklerna ändå. Kommer lägga ut ett exempel imorgon på ett "hemmapass" som man kan göra om man inte har tillgång till gym under julhelgen.
Men idag passade jag på att köra ett arm-pass och lite intervaller på gymet innan vi åkte. Börjar få upp trycket lite i musklerna nu i och med att jag ökat på mängden kolhydrater lite, så mycket roligare att träna när man har energi i kroppen!!
Idag innan vi åkte kom min mamma och hennes särbo över på fika och för att byta julklappar. Självklart blev det lite nyttigt fika och jag bjöd på min Blåbär & citronproteinkaka som jag toppade med 5% Philadelphiaost, blåbär och lite stevia strö. Jag bjöd också på mina Chokladbrownies som jag hade "kolakräm" på (dadlar, kokosmjölk och lite honung som mixas till en kräm) och pecannötter. Mums!

Dagens recept är normalt sett full av socker och vetemjöl men jag provade mig fram lite och lyckades få fram ett variant som jag gillar bättre än originalet. De är ganska mjuka inuti men får en fin krispig yta. Du kan fylla dem med vad du vill men jag hade lite färska hjortron hemma så det fick bli det för den här gången :)
Mandelmusslor med vaniljkeso-kräm och hjortron
5 st

Mandelmusslor:
1 dl (35g) mandelmjöl
2,5 msk kokosmjöl
2 msk (10g) whey complete vanilj (eller mer mandelmjöl)
1 krm vaniljpulver
2 msk Stevia strö
1 äggvita

1. Sätt ugnen på 200 C.
2. Ha i alla ingredienserna i en skål och blanda väl med en sked. Tryck ut smeten i botten på 5 silikonmuffinsformar (en smord muffinsplåt går säkert också bra). Grädda i ca 10 minuter, eller tills de fått fin färg. Låt svalna.

Vaniljkeso-kräm:
ca 50 g minikeso (eller mer beroende på hur mycket fyllning du vill ha)
1 krm vaniljpulver
1/2-1 msk Stevia strö

Mixa keson slät med en stavmixer.
Ha på lite kesokräm på varje mandelmussla och toppa med 1-2 färska hjortron eller hjortronsylt (helst hemgjord utan socker)
Näringsvärde per mandelmussla med kesofyllning:
73 kcal
5,6 g protein
1 g kolhydrater
5 g fett



fredag 21 december 2012

Julrecept: Magra julköttbullar och nyttig Ris á la malta

Sista jobb dagen idag, nu är jag ledig i nästan två veckor!!! Idag har jag gått runt och ojat mig hela dagen, körde ett riktigt tungt pass med min vän Malin igår och idag är träningsvärken brutal. Malin är förövrigt en av tjejerna som är med i Team Proteinbutikens utvecklingsteam 2013 och ni kommer få följa henne och de andra tjejerna i teamet (som jag kommer presentera senare) under deras resa mot sina mål och tävlingar under nästa år.
Malin in action
Nu till dagens julrecept. Mina favoritköttbullar gjordes av min lilla farmor, som tyvärr inte finns i livet, och jag vet fortfarande inte idag hur hon fick dem så goda men jag anar att det var både grädde, ströbröd och blandfärs i dem. Jag kunde trycka i mig en hel tallrik full av hennes köttbullar och det var nog nästan det enda jag åt på julbordet :) Det här är min, lite nyttigare version av julköttbullar och de är gjorda på 5% nötfärs som jag tycker är riktigt god trots att den är så fettsnål. Självklart går det bra att göra dem på 10% också, då blir de ännu lite saftigare...
 Magra julköttbullar
1 sats, ca 50 köttbullar

400 g 5% nötfärs (finns på Ica)
1/2 finhackad gul lök
1 ägg
1,5 msk dijon senap
2 msk fibrex
2 msk mjölk (jag använder mellanmjölk)
1 tsk fond, brynt scharlottenlök
1 tsk salt
1 tsk pepparmix (finns i kryddhyllan)
1/4 söndersmulad grönsaksbuljongtärning

1. Blanda fibrex och mjölk i en skål och låt stå och svälla i ca 5 -10 minuter.
2. Bryn löken i lite olivolja i en stekpanna tills den blivit glansig och mjuk.
3. Blanda nötfärs, ägg, senap, salt & peppar, fond och buljongtärning. Ha i löken och fibrex-blandningen och blanda ihop allt väl. Rulla till små köttbullar.
4. Stek köttbullarna i lite olivolja i omgångar tills de är klara. det går också bra att bryna dem först och sedan lägga över i en ugnsform och steka dem i ugnen på 200 C i ca 10-15 minuter.
Näringsvärde för 10 köttbullar:
127 kcal
18 g protein
1,5 g kolhydrater
6 g fett

Nästa recept är också en riktig julklassiker. Min sambo fick smaka på den här (jag äter oftast upp allt själv, ha ha) och gillade den skarpt. Jag är inte så förtjust i grädde så jag tycker den här är mycket godare :) Jag gjorde två versioner, en med råris i och en "low carb"-variant med keso istället för ris. Den här Ris á la maltan kan du verkligen njuta av med gott samvete.
Nyttig Ris á la malta
1 portion

Med ris:
100 g lätt kesella
2 msk (10g) whey complete vanilj
1 krm vaniljpulver
1 msk Stevia strö
0.75 dl kokt råris
1/2 clementin

Blanda alla ingredienser utom clementinen i en skål. Låt stå i kylskåp i minst 45 minuter så att riset blir mjukare och suger åt sig alla smaker. Ta ut och toppa med clementinen.

Utan ris:
100 g kesella lätt
100g minikeso
1 krm vaniljpulver
1 msk Stevia strö
1/2 clementin

Blanda alla ingredienser utom clementinen. Toppa med clementinen innan servering.
Näringsvärde per portion med ris:
199 kcal
22 g protein
22 g kolhydrater
2 g fett

utan ris:
204 kcal
32 g protein
11 g kolhydrater
2 g fett


 Önskar alla en jättefin fredagskväll!!


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...