Från skräpmat till något helt annat :) Jag har fått några förfrågningar på att lägga ut receptet på de magra hamburgarna på glutenfritt bröd som jag lade upp en bild på för några veckor sen. Jag gillar verkligen hamburgare och de behöver inte vara onyttiga. Väljer man ett bra bröd, magert kött, magrare ost och egen dressing är det tvärtom riktigt bra mat!
Hamburgerbröden är superenkla att göra och de behöver inte jäsa vilket gör att de går ganska snabbt att knåda ihop. Du kan variera kryddningen i dem efter din smak och du kan även använda annat mjöl om du inte har tillgång till bovetemjöl som jag använt. Bröden är ganska mättande och det räckte gott och väl med en hamburgare för att göra mig riktigt mätt :)
Magra hamburgare på hemgjort glutenfritt hamburgerbröd
3 hamburgare
Bröd:
250 g lättkesella
50 g havregryn malt till ett mjöl (1 dl havremjöl)
1 dl (55g) bovetemjöl)**
2 tsk fiberhusk
1/2 tsk salt
1 tsk bakpulver
1 tsk pizzakrydda
1/2 msk sesamfrön
**Du kan använda annat mjöl, tex rismjöl, sojamjöl, fullkornsmjöl osv.
**Du kan använda annat mjöl, tex rismjöl, sojamjöl, fullkornsmjöl osv.
1. Sätt ugnen på 200 C.
2. Ha i alla ingredienser i en skål och blanda ihop allt till en ganska kletig massa.
3. Forma till 3 lika stora bullar och lätt på en bakplåt klädd med bakplåtspapper. Strö lite sesamfrön på bullarna.
4. Grädda i ca 15-20 minuter, eller tills de fått en fin brun färg. Ta ut och knacka på botten. Låter de ihåliga är de klara. Låt svalna.
Magra hamburgare:
300 g mager nötfärs 5% fett, finns på ICA
1 vitlöksklyfta, finhackad
1/4 hackad röd chili
salt & peppar
1 tsk timjan
Blanda alla ingredienser i en bunke och forma till 3 hamburgare. Stek i teflonpanna i lite olivolja, ca 4 minuter per sida.
Tillbehör:
45 g 10% ost (jag använde Wästan)
isbergssallad
tomat
röd lök
ketchup & senat
bild från justataste.com |
Ugnsrostade potatisklyftor:
200 g potatis
1 msk olivolja
timjan och havssalt
Skär potatisen i klyftor. Lägg i en stor ugnsform, ringla över olivoljan och strö över kryddorna. Rosta i ugnen på 225C i ca 30 minuter eller tills de blivit knapriga på utsidan och mjuka på insidan.
Näringsvärde för 1 hamburgare (utan potatis):
343 kcal
39 g protein
27 g kolhydrater
9 g fett
För bara hamburgerbrödet, 1 bröd:
189 kcal
14 g protein
27 g kolhydrater
2 g fett
Är det 45 g ost för 3 burgare som gäller?15 för person?:)
SvaraRaderaJa precis, så det blir en skiva per hamburgare ungefär, det räckte för mig ;) Självklart kan du ta mer men detta var det jag räknade ut näringsvärdet efter :)
RaderaTror du det skulle funka med turkisk yogurt istället för kesella i bröden,om man räknar till dom extra kalorierna?:)
SvaraRaderaJa det tror jag funkar :)
RaderaGjorde dessa burgare idag och de blev superbra! Goda och mättande!
SvaraRaderaHade lite sötpotatisfrites till istället :-)
Mums, det låter kanongott! Jag har faktiskt precis köpt hem 5% nötfärs så det blir nog hamburgare för mig också idag :)
RaderaHej, det här receptet ska jag testa imorgon, låter jättebra :-) Men en fråga vad gör du för dressing till?
SvaraRaderaOm jag har någon dressing till brukar jag göra den på kesella och ha i lite olika kryddor som senap, vitlök, timjan, salt och peppar :)
RaderaTror du mandelmjöl fungerar eller är rismjöl bättre? :)
SvaraRaderaDu kan kanske köra hälften av varje...tror inte det blir lika bra med endast mandelmjöl :)
RaderaMums vad gott!
SvaraRaderaSka göras ikväll, helt klart.
Du skriver att man kan ha fullkornmjöl eller liknande.
Tror du dinkel, siktat eller fullkorn funkar bra istället för bovete? :)
Ja det går absolut lika bra :)
RaderaHej
SvaraRaderaJag är allergisk mot mjölkprotein, tror du att det går lika bra med soja yougurt som kesella?
/Maria
Hej!
RaderaJag vet faktiskt inte, jag har inte testat.
Hej
RaderaJag provade med soja yougurt igår och de blev jättebra, ska göra dessa fler gånger, saftiga, smakrika och mättande. Och nyttigare än vanliga bröd.
Kram
/Maria
Toppen, vad kul att du testade och att det blev bra. Då vet jag att det går att ersätta med soja yoghurt :)
RaderaKram
Hej, funkar bröden bra att frysa ner? /Hanna
SvaraRaderaHej!
RaderaDet går jättebra att frysa bröden! :)
Jag gjorde dessa igår kväll och de var riktigt uppskattade! Killen hade käkat på Hardrock dagen innan och sa att dessa burgarna var mycket godare. Så väldigt bra betyg :) Bröden smakade väldigt gott och jag kommer definitivt att göra dem igen!
SvaraRaderaOj, det var verkligen ett bra betyg, tack snälla! :)
RaderaHej kan man förbereda degen på exempelvis morgonen för att strax innan middagen grädda dom så de är så nybakta de bara kan bli När man äter dom? Tänkte om de är någon process i degen som kan bli förstörd om de inte gräddas direkt? har lite dålig koll på sånt även om jag bakar en del �� tänkte att om man lägger plast över och ställer i kylen tills dom ska gräddas?
SvaraRaderaHej!
RaderaEftersom det är bakpulver i och inte jäst skulle jag nog rekommendera dig att inte blanda ihop de blöta och torra ingredienserna om du inte ska grädda dem på en gång. Blanda torra och blöta för sig och blanda ihop dem precis innan du ska grädda dem :)
Tack :) har en till fråga föresten, pizzakrydda är de någon färdig blandning man kan köpa? Eller var innehåller den kryddan? Kunde inte hitta någe sånt i affären så köpte vanliga brödkryddor som bakup ^^
RaderaJa, det är en färdig kryddblandning (Santa Maria) som finns i kryddhyllan i vanliga livsmedelsbutiker :)
SvaraRaderaTur jag inte läste kommentarerna innan, jag hade bara mandelmjöl hemma.. och det blev sjuuukt goda hamburgerbröd!! Både i smak, konstisens och färg :-)
SvaraRaderaVad kul att höra, vad glad jag blir :)
RaderaThanks for sharing, nice post! Post really provice useful information!
SvaraRaderaGiaonhan247 chuyên dịch vụ gửi hàng đi nhật giá rẻ và dịch vụ vận chuyển hàng đi campuchia và vận chuyển hàng đi lào giá rẻ cũng như bảng giá gửi hàng đi úc và cước phí gửi hàng đi canada giải đáp gửi hàng đi mỹ bao nhiêu 1kg uy tín.