För er som är nya läsare och som inte varit med så länge så berättade jag om min historia och bakgrund i det HÄR inlägget. Jag har nämligen inte alltid varit intresserad av hälsa, kost och träning utan jag hade en period i mitt liv då jag åt ohälsosamt, gick upp i vikt och jojobantade och testade alla metoder man kan tänka sig. Ibland önskar jag att jag kunde gå tillbaka till den mulliga och olyckliga tjejen och berätta det jag vet nu, berätta att det inte finns några mirakel-dieter och det går inte att äta godis var och varannan dag och tro att man ska gå ner i vikt. Det går inte heller att förbjuda allt som ses som onyttigt och bara äta "ren" mat och träna stenhårt varje dag (ja, jag har gjort det också). Livet handlar om balans. En balans mellan träning, näringsrik mat och små "guldkanter" i form av sådant man verkligen tycker om.
Självklart måste man vara stenhård med kosten om man ska dieta inför en fitnesstävling, men för att hålla en bra form, må bra och utvecklas i gymmet finns det absolut plats för lite godsaker då och då.....balans. Att förbjuda saker tror jag skapar ett osunt förhållande till mat. En efterrätt någon gång ibland, eller en glass en varm sommarkväll är inget som kommer förstöra något så länge man baserar kosten på näringsrik mat och tränare regelbundet...balans.
bild från mygoalironman.com |
Jag gillar fortfarande sötsaker men jag gör hellre nyttigare varianter som fortfarande ger min kropp näring och som inte triggar igång sötsug. Den här muggkakan är mitt substitut för romerska bågar!! Chokladig och fluffig muggkaka med en apelsinkräm och hackade mandlar. Helt perfekt!!
Romerska bågar-muggkaka med apelsinkräm och hackade mandlar
1 port
1,25 (40g) havregryn, malt till ett mjöl
1 msk kokosmjöl
2 tsk kakao
1 msk stevia strö/sukrin
1 tsk bakpulver
2 msk osötat äppelmos
1 msk lättkesella/kvarg
2 msk osötad mandelmjölk (eller valfri mjölk)
2 äggvitor
Apelsinkräm:
150 g lättkesella/kvarg
3 msk osötad mandelmjölk
1 tsk rivet apelsinskal
1/2 tsk vaniljarom
2 tsk stevia strö/sukrin
+ 10 g hackade mandlar
1. Mixa ihop ingredienserna till muggkakan med en stavmixer. Häll smeten i en smord stor mugg eller skål. Laga i micron i ca 1,5-2,5 minut. Håll koll så det inte svämmar över. Vänd över kakan på en tallrik.
2. Rör ihop ingredienserna till apelsinkrämen och häll över muggkakan. Toppa med hackade mandlar och rivet apelsinskal.
Näringsvärde per portion:
402 kcal, 36 g protein, 34 g kolhydrater, 12 g fett
Hej! Var bara nyfiken på varför man endast använder äggvitor i bakning? Och sen undrar jag också vad havregrynen har för syfte, skulle gärna byta ut dem mot något liknande.
SvaraRaderaTack för en jättebra blogg!
Mvh Louise
För att hela ägg bidrar till mer kalorier och ger en äggigare smak (tycker jag). Havregrynen är som ett mjöl och ger långsamma kolhydrater och fiber. Du kan säkert byta mot någon annan mjölsort men då får du experimentera dig fram så att konsistensen blir bra.
Raderahej ida! först vill jag bara säga att jag älskar din blogg :) sen har ja en liten fråga jag jätte gärna hade velat ha svar på. det är så här att jag under 5 månader har legat på ett kaloriiunderskott och ätit ca 1000-1500 kalorier om dan, vilket har gjort att jag gått ner 18 kilo, väger nu 52 till mina 163cm så vill inte gå ner något mer! så min fråga är om jag nu tänkte öka mitt kaloriintag igen till ca 2000 kalorier om dan(eller hur mycket rekomenderat intag för att bevara sin vikt är) kommer jag då börja gå upp i vikt igen? blir det då som att jag ligger på kaloriiöverskott då kroppen "ställt in/vant sig" vid så lite kalorier under den här perioden? hur ska ja gå tillväga för att börja öka mitt kaloriintag igen men inte gå upp ivikt igen? kan tillägga att jag under en dag brukar gå en pw på ca 3 kilometer och oftast träna spin/iw 30min/45min också, försöker även börja lägga in lite styrketräning.
SvaraRaderaHej!
Radera(Heter Sanna förresten ;)
Jag tycker att det är bättre att öka kalorierna långsamt så att kroppen vänjer sig och så att du inte hamnar på ett för stort kaloriöverskott. Börja med att höja med 50-100 kcal första veckan, sedan lite till nästa vecka om du håller vikten bra (några 100 gram hit eller dit diffar det ju alltid). Öka sedan lite vecka för vecka tills du kommer upp i en bra mängd kalorier :)
VIlken kul kreativ nyttoefterrätt!
SvaraRaderaJag gjorde en variant på nyttiga muffins häromdagen som blev rätt bra - väldigt saftiga. Tror du kanske skulle gilla dem, om du vill finns receptet här: http://kroppochkost.se/?p=428
De såg riktigt goda ut! Måste jag lägga till "att-göra"-listan :)
RaderaMen guud vad gott! Måste jag verkligen ta och testa någon dag!!
SvaraRaderaDet ser verkligen supergott ut!! Måste testa! :) Men du, en liten fundering jag ser inte choklad eller chokladpulver i innehållslistan. Förlåt men måste fråga, står allt med? Hehe
SvaraRaderaDet står 2 tsk kakao i receptet ;)
Radera