tisdag 26 mars 2013

MIN historia, och Expressen GI & Hälsa

Jag hjälpte för någon månad sedan Expressen GI & Hälsa att utforma ett "test" för hur mycket kolhydrater man bör äta för att må bra och hålla vikten. I går kom tidningen ut och jag kan inte annat än känna mig lite stolt över mig själv...även om det kanske inte är så "fint" att vara det, så är jag det!
Jag började fundera lite på hur mitt liv sett ut och hur jag egentligen hamnade här och jag tänkte berätta lite mer om mig själv och om hur jag faktiskt kommit dit jag är idag. Jag har nämligen inte alltid varit vältränad och ätit bra mat. Lite läskigt att titta tillbaka på gamla bilder men om detta lyckas motivera någon av er så är det värt det!

Jag har egentligen alltid varit "normalviktig" och spelade mycket fotboll när jag var liten men bytte sedan fotbollen mot dans. I gymnasiet blev det en hel del festande och jag och min bästa kompis hade en hemsk (o)vana att gå hem till henne på håltimmar och baka kladdkaka, äta godis, varma mackor och sova! Vi åt sällan skolmaten och gick hellre till Mc Donalds eller till pizzerian. Efter 3 år hade jag gått upp nästan 10 kg och det går inte att beskriva hur obekväm jag kände mig och mitt självförtroende sjönk i botten. Under ett par år (mellan 2000-2003)  försökte jag mig på alla möjliga dieter och "quick fix" för att gå ner i vikt: "Fruktdieten", "bara-äta-grönsaker-dieten", ta droppar som man skulle droppa i ett glas med vatten 12 ggr per dag och magiskt tappa 3 kg per vecka, jag testade i princip allt! Inget funkade och jag var förtvivlad. När jag ser tillbaka så ville jag hela tiden hitta genvägar, den MAGISKA dieten som skulle göra att jag tappade en massa kilon....utan att behöva göra något, och jag ville gärna kunna äta en massa godis samtidigt. Jag var en riktig gottegris! (Det är jag nu också men äter bara nyttiga godsaker).
   Till slut testade jag även Viktväktarna. Det funkade faktiskt för mig och jag gick ner ett par kilo men sedan tog det stopp. Det bör tilläggas att jag ändå tränade en hel del under denna period, jag dansade 5-6 ggr i veckan och började även att gå på gym. Jag körde framför allt spinning och konditionsträning men så småningom kom jag även in på styrketräning.
Jag kände att jag ville lära mig mer om kost och träning och jag lusläste alla tidningar, var inne på olika forum, läste artiklar och olika hemsidor. Jag beslöt mig för att anlita en personlig tränare som lade upp ett kost- och träningsschema åt mig. Det var styrketräning 4 dagar i veckan samtidigt som jag fortsatte att dansa nästan varje dag. Sakta men säkert började min kropp förändras och jag älskade det!! Mitt intresse för träning växte och jag kände mer och mer att jag ville förändra hur jag såg ut så att jag ville ha mer muskler.

År 2003 beslutade jag mig för att satsa på dansen. Jag sökte in till en skola i New York och kom in. Det var läskigt att flytta så långt bort men samtidigt kände jag att jag behövde en utmaning och jag ville testa att "stå på egna ben". Detta har jag aldrig ångrat! I och med att vi dansade från 8-17 varje dag behövde jag inte tänka så mycket på maten och vad jag åt men jag försökte ändå äta relativt nyttigt. Jag började träna på New York Sports Club 3 dagar i veckan som komplement till dansen och det tog inte lång tid innan jag insåg att fitness och träning var mycket roligare än dansen, och att det var det jag ville hålla på med.
Jag, andra personen till vänster, tillsammans med mina klasskamrater och balettlärare
Efter att jag gått ut skolan fick jag ett visum som gjorde att jag kunde jobba i ett år i USA. Jag sökte jobb på New York Sports Club och fick jobbet. Jag fick utbildning via gymmet och jag träffade en massa likasinnade vänner och jag kände verkligen att jag gjort rätt val! Jag fick syn på en poster som annonserade om ett fitnessläger med fitness-ikonen Monica Brant och jag anmälde mig direkt. Jag åkte iväg helt själv och upplevde tre helt fantastiska dagar och jag lärde känna otroligt mycket fina människor med samma intresse, många som jag fortfarande har kontakt med idag. En av föreläsarna var coachen och nutritionisten Kim Oddo, som bland annat hjälper Monica Brant och Nicole Wilkins Lee (Olympia-vinnaren i Figure/BodyFitness) och jag bestämde mig för att jag ville tävla.

Det var en tuff diet och jag ville ge upp många gånger, men envis som jag är var jag bestämd, jag skulle klara det!
16 veckor senare stod jag på scenen på Tournament of Champions i LA, ynka 47 kg tung, men jag vann!!
Jag var helt fast! Det var så kul att tävla! Detta var 2006 och jag har sedan dess tävlat 7 gånger, 4 tävlingar i USA och 3 i Sverige. Jag fortsatte att jobba som tränare i USA i 2 år men flyttade sedan hem till Sverige där jag vidareutbildat mig inom både kost och träning.
   Det har inte alltid varit en dans på rosor och precis som många andra tävlande har jag haft otroligt svårt att hitta en balans med mat och träning när man inte dietar inför en tävling. I början var jag väldigt mycket "allt eller inget" och efter min första tävling åt jag i stort sett allt jag kom över under ett par veckor och gick självklart upp väldigt mycket i vikt, väldigt snabbt. Det är inte så konstigt egentligen, man har svält sin kropp i många månader och både kroppen och huvudet skriker efter mat. Det tog mig MÅNGA år innan jag hittade balansen och motivationen att äta bra mat året runt, inte bara inför tävlingar. Det har krävts mycket självrannsakan för att komma dit jag är idag. Min sambo David har varit enormt stöd de senaste åren. Jag har äntligen hittat en livsstil som jag älskar och som jag kan hålla hela livet!! Jag har testat många olika dieter och träningssätt, jag har utvärderat vad som funkar och som inte funkar och jag har genom att utbilda mig, och av egen erfarenhet, lärt mig otroligt mycket om kost och träning. Jag känner mig stark, jag vet att jag klarar av det mesta, jag tror på mig själv och jag är stolt över det jag åstadkommit.
Från att ha varit en knubbig tonåring med dåligt självförtroende jobbar jag idag på heltid med att hjälpa andra hitta en hälsosammare livsstil. Jag får dagligen otroligt mycket fina mail och kommentarer om att jag inspirerar till bättre matvanor och till träning. Ni ger mig alla motivation att fortsätta hitta på recept, att blogga, att utvecklas och att försöka inspirera andra till ett hälsosammare liv. Tack!!!!!!

Kan jag, kan du!!!
Fick idag även hem ett beslut på att min ansökan om att Varumärka namnet Tasty Health godkänts!! Så kul, har mycket planer för framtiden :)


42 kommentarer:

 1. Du är verkligen grym vännen, jag har alltid imponerats av dig... när vi träffades gillade jag dig ÄNNU mer, när jag läser din historia såhär svart på vitt ÄNNU mer.. du är grym!!!!! SÅ JÄVLA GRYM OCH BRA OCH FIN. Det, ville jag bara säga. Stora kramen <3

  SvaraRadera
 2. Det är alltid lika intressant att ta del av andras historier och bakgrunden till att de hamnat där de är idag. Du är, precis som du skriver, en stor inspiration för många när det kommer till träning, kost och hälsa. Det är så roligt att följa dig i olika sociala medier och jag tror säkert att varumärket Tasty Health har stor potential att växa ytterligare! Självklart skall du vara stolt över allt det du åstadkommit och allt det som ännu väntar!
  Kram

  SvaraRadera
 3. Du är grym! Keep it up :-)

  SvaraRadera
 4. Grymt jobbat och väldigt kul att läsa om hur du kom dit du är nu. Visst är gamla bilder en inspiration att inte trilla tillbaka dit man varit.

  /Monica

  SvaraRadera
 5. Har nyligen hittat din blogg men älskar den! Å vad roligt att få läsa om dej och vad du varit med om. Och att du vann! Wow! Vilken kämpe! Blir grymt imponerad.
  Och dina recept är ju oxå imponerande.
  Heja heja :-)

  SvaraRadera
 6. Wow, vad lite man vet om sina kollegor och vilken otrolig resa du har gjort!!! Tack för att du delade med dig... STOR kram!

  SvaraRadera
 7. Glömde en sak. Du SKA absolut vara stolt över dej själv!! <3

  SvaraRadera
 8. När jag läser din historia får jag tårar i ögonen ... Har 2 tjejer en av dom kämpar hela tiden med sin vikt tränar och unnar sig i stort sett aldrig ngt onyttigt... För mig har du varit en stor inspirations källa och blir så taggad av det du skriver och dina magiska recept:) Unnar dg all framgång det är DU värd// kram från Vasalopps bruden

  SvaraRadera
 9. Helt otroligt! Superskoj att läsa din bakgrund och man känner verkligen att allt ligger inom räckhåll, bara man ger sig den på det. Du inspirerar mig!=)

  SvaraRadera
 10. Hej! Tänkte börja med att säga att du är väldigt inspererande att läsa om och att du har gjort det otroligt bra! Jag har tränat ett tag nu och tänkte börja med proteinpulver, förmodligen WHEY. Jag undrar om du har någon koll om det är farligt? Kan man bli steril eller liknande? Hoppas du kan svara på detta :) Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!
   Varför skulle proteinpulver vara farligt?? Jag skulle aldrig använda något som var farligt och jag dricker proteindrinkar varje dag. Steril, vad har du fått det ifrån? :)
   Du kan lugnt köpa ett whey proteinpulver ;)

   Radera
 11. Wow. Vilken resa !!! och vad intressant att läsa om din bakgrund..

  SvaraRadera
 12. Du ska veta att du verkligen är en stor inspirationskälla för mig. Var stolt över dig själv och vad du har åstakommit! Du hjälper MÅNGA människor med denna bloggen!

  SvaraRadera
 13. Hej! Jag undrar hur ofta det är okej att äta mugg-kakan dagligen? Jag äter den ibland 2 gånger om dagen, är det okej om man vill bli av med fett?
  Utöver den äter jag rätt så kolhydrat fattig kost, äter mer kolhydrater(knäckebröd, fullkornsris eller havregryn) under dagen än på kvällen. Men unnar mig kakan ibland efter middagen eller alternativt till lunch. Är detta okej, eller tycker du ja bör minska? Vill bli av med ca 5 kg fett och tränar styrketräning 5 dagar i veckan... helt ärligt känner jag mig lite besatt av kakan, ibland äter jag inte upp min middag för att äta kakan... skulle bli jätte glad om du svarade.

  Hälsningar M

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är inte kakan i sig du går upp i vikt av utan ditt totala energiintag över hela dagen. Så länge du håller dig litte ett kaloriminus (om du vill gå ner i vikt) så spelar det ingen roll om du äter en eller 2 muggkakor :)

   Radera
 14. Så inspirerande, jag är riktigt imponerad!

  Jag har länkat din blogg i min, jag använde din header som bild. Hoppas att detta är okej! :) Kram!

  SvaraRadera
 15. Åh vad kul att veta lite mer om din bakgrund. Tack för ett inspirerande inlägg!!

  SvaraRadera
 16. Fantastiskt inlägg och inspirerande att höra din resa till världens bästa livsstil! Är själv en bit på väg men finns otroligt mkt att lära sig och utveckla.
  Du kommer komma långt med ditt varumärke, vi är många som kommer fortsätta följa och inspireras av din resa!
  Stor kram!

  SvaraRadera
 17. Riktigt kul att läsa om hur allting började för dig. Du inspirerar många fler än vad du tror :)

  SvaraRadera
 18. Åh, du SKA känna dig stolt!
  Intressant att få lite historia - och vilken resa sen. Imponerande! Och lite kul då jag känner igen vissa bitar från min egen :)
  Blir intressant att fortsätta följa dig - och dina recept ;)

  SvaraRadera
 19. Härligt! Ser fram emot framtiden =)

  Men du, det där med en tuff diet..inför någon tävling eller vad man nu förbereder sej på, 8,10,12,16 veckor...då kan man ju gå på en speciell och väldigt strikt diet...men utöver det måste man väl kunna äta vad man vill? Och när jag säger vad man vill menar jag iaf med MIG att jag INTE vill äta skit, jag vill äta bra mat hela tiden året om, men när man inte går på någon strikt diet kan man väl äta såna här mumsiga recept som du lägger ut här..som det är just nu får jag bara äta 600 kcal på lördagar av nåt sånt här hälsosamt snacks...och helst inte varje lördag heller...puhh....tufft som fan...maten är jätte strikt och torr...inga såser ingenting..
  och under en viss period kan jag tänka mej att stå ut, men SÅ behöver man väl inte äta HELA året?

  piink_bint@yahoo.se

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har helt rätt, det är bara om man vill slipa formen eller deffa inför en diet som man behöver vara väldigt strikt.
   Övriga tiden på året tycker jag verkligen att man ska äta mer varierat och i större mängder så att man känner sig pigg och mår bra och orkar träna hårt.
   Så nej, du behöver inte äta så hela året runt för att hålla en bra form :)

   Radera
 20. Hejja dig!! :) Var stolt med stolthet - glöm jantelagen ;)

  Sror kram!
  /Johannah

  SvaraRadera
 21. Kan du skriva om lite amerikanska mått. Typ cup oz osv vad det är i gram?:)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo det kan jag göra :) Det finns ganska mycket info om du Googlar på det också :)

   Radera
  2. Försökt hitta men tycker det är så mkt olika. Och tittar man på kost upplägg i utlänska tidningar så är det 1/2 cup oats. 2 cup broccoli 5 oz turkey...:) men vad väger det egentligen?

   Radera
  3. 1 cup är 2,6 dl (1/3 cup är 1,2 dl, 1/4 cup är 0,6 dl). Vad det väger är ju olika beroende på vad du mäter. 1/2 cup vatten väger ju mer än 1/2 cup havregryn :)
   3 oz är drygt 100 g :)

   Radera
 22. Åh du är en sån förebild, och äntligen får man lite mer info om dig som person, det har jag saknat. Dina recept och inlägg är fantastiska, men glöm inte att visa dig själv också. KRAM /Trogen läsare

  SvaraRadera
 23. Vilken fantasisk berättelse och resa! Kul att läsa om din bakgrund ..
  Tack för all inspiration !!
  =)

  SvaraRadera
 24. Jättekul att läsa lite om din resa! Väldigt inspirerande!:) Du har en grym blogg, älskar att prova din recept! Längtar efter kokboken.. ? ;)
  / Johanna

  SvaraRadera
 25. Superroligt att läsa om din resa.
  "Du får inte alltid vad du vill ha, men du får det du jobbar för"-citatet passar verkligen in på dig!
  Fortsätt vara grym!

  SvaraRadera
 26. Härligt att läsa och jag som aldrig läser bloggar.
  Kanske dax nu :-)

  SvaraRadera
 27. Ser fram emor din kokbok! Tack till den som tipsade om din blogg...vem det nu var?! Grymma recept!
  Cissi

  SvaraRadera
 28. Så fruktansvärt bra blogg och såna goda recept! Det här inlägget var verkligen bra! Kul att få se hur du har lyckats! :) Du kan din grej det märks! :D kramar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Ida!
   Jag har ju själv testat det mesta och erfarenhet gör ju att man utvecklas, så ja, jag tycker nog att jag kan min grej :)
   Stor kram

   Radera
 29. Roligt med Expressen! Självklart ska du vara stolt!! Vi är alldeles för lite stolta tycker jag. Var också stolt över din fantastiska blogg, och hur den varje dag hjälper människor som mig att göra hälsosamma val. Det du gör är viktigt!

  Stoltkram från Sofia som är lite extra stolt över sig själv just nu också faktiskt :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack så mycket Sofia!
   Jag håller med, man borde vara stolt över sig själv lite oftare!

   Det ska du absolut vara!!! :)

   Radera
 30. Hejsan! Har svävat runt på din inspirerande blogg i en vecka nu. Testat några av recepten och de är sååå goda. Du är helt klart en inspirationskälla till många tjejer. Jag har dock en fråga till dig.. Hur lång är du och vilka kroppsmått har du (off season)? Har dåligt självförtroende och vet inte när jag ska vara nöjd😕. Tränar 4 pass styrketräning i veckan, äter bättre och bättre.. Fortsätt inspirera, det gör du bra👍😊. // Paula

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Paula!

   Tack så mycket!
   Du måste själv försöka fundera ut när du är nöjd, det är inte bra att jämföra sig med andra. Även om man väger lika mycket och är lika långa kan kroppen se helt olika ut beroende på hur mycket muskelmassa man har, hur dina muskler fäster, hur du är bygd strukturellt. Jag väger ca 65 kg nu och är 161 cm lång :)

   Radera

Lämna gärna en kommentar, då blir jag glad :-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...