fredag 15 mars 2013

Smalare Ceasarsallad med low carb krutonger

Många som börjar äta "nyttigt" brukar ofta tro att sallader är det man måste äta för att gå ner i vikt. Jag kommer alltid komma ihåg en gång när jag bodde i USA och gick på dansskola (det var innan jag brydde mig lika mycket om maten som jag gör nu) och en kompis till mig beställde en sallad på en pizzeria medan vi andra åt pizza. Hon ville gå ner i vikt och kände att hon borde äta en sallad istället för pizza och hennes resonemang var ju helt korrekt och hade hon ätit en vanlig, lite matigare sallad hade det ju varit ok. Men salladen hon tog var med skinka, ost-tärningar, krutonger och majonnäsdressing på....och hon tog ett bröd vid sidan om = de ingredienserna som finns i en pizza! Hon hade lika gärna kunnat äta det hon verkligen ville ha: en pizza :)


Men sallader behöver inte vara varken onyttiga eller tråkiga! En matig sallad med olika konsistenser (knaprig, krispig, mjuk) och med en massa smakkombinationer kan vara fantastisk! Det här är en sådan sallad. Inspirationen till dressingen är från den fantastiska Jamie Oliver, och jag och David testade att göra denna sallad efter att ha sett ett tv-program då han gjorde en Ceasar sallad (HÄR är Jamies recept). Dressingen är så otroligt smakrik och tillsammans med knapriga krutonger är denna sallad en vinnare!
Kalorisnål Ceasar sallad
2 port

Salladen:
1 huvud romansallad
10 söta mogna körsbärstomater
1/2 fint skivad röd lök
50 g grillad paprika (i vatten, typ Fontana)
2 kycklingfiléer (ca 150 g styck)

Dressing:
0,75 dl 3,5% turkisk yoghurt (eller 5% Fage Total grekisk yoghurt)
3-4 msk riven parmesanost
2 tsk olivolja
1 liten vitlöksklyfta
2-3 msk färskpressad citronsaft
2 tsk rödvinsvinäger
ca 2-3 msk hackad färsk basilika
salt & peppar

Krutonger:
2 skivor low carb bröd (Nystart från Carb Zone)
1 tsk olivolja
havssalt

1. Skär kycklingen i lite större strimlor, krydda med salt, peppar och lite timjan och stek (helst i grillpanna, ser lite finare ut) i lite olivolja tills den är genomstekt.
2. Skär brödet i tärningar. Hetta upp en stekpanna med olivoljan och rosta brödet på medelhög värme tills de blivit krispiga. Krydda med en nypa havssalt.
3. Ha i alla ingredienserna till dressingen i en matberedare (eller en hög plastbunke om du använder en stavmixer). Mixa ihop allt och smaka av med salt och peppar. Tillsätt eventuellt lite mer parmesan.
4. Skölj och hacka upp romansalladen och tomaterna och skär röd löken. Ha i grönsakerna i en skål.
5. Häll dressingen över salladen och blanda så alla grönsaker täcks. Lägg på kycklingen och lägg till sist på krutongerna. Njut!

Näringsvärde per portion:
399 kcal
43 g protein
13 g kolhydrater
20 g fett

6 kommentarer:

 1. Wow =). Gud så gott... min favoritsallad.

  SvaraRadera
 2. Guud vad gott det ser ut, måste testa! Förövrigt, I love your blog, så mycket fina recept och bra träningsinsperation.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh tack så mycket!! Så roligt att höra att du får inspiration till både träning och av recepten, perfekt :)

   Radera
 3. Hej! Skulle bli jätteglad om du kunde svara på min fråga, har undrat ganska länge nu haha, jag äter ca var tredje timma för det är väll det man ”ska” göra, känner mig lite tvingad till det och äter även fast jag inte är hungrig, bör jag göra det? Äter du så ofta? Om jag börjar äta mindre portioner så kommer mitt kalori-intag vara för lågt och det kanske inte är så bra! Något tips du kan ge mig hur jag ska göra?..
  Vill bara säga också att jag har nyligen hittat din blogg och jag älskar att bläddra bland dina recept, vill prrova varje sak, har hittils bara prövat några och dem blev jättegoda!! tacktacktack :)
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Moa!
   Nej du "behöver" inte äta var 3:e timme men du bör äta regelbundet för att hålla ditt blodsocker stabilt och förebygga sötsug. Jag äter var 2-4 timme. Mina mellanmål är ganska små och jag äter ofta även fast jag inte är så jättehugrig, just för att förebygga att jag är vrålhungrig vid lunch/middag så att jag äter för mycket.

   Tack, vad roligt att höra :)

   Radera

Lämna gärna en kommentar, då blir jag glad :-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...