fredag 8 mars 2013

Mellanmålstips och vinnare av Questbars

Åh vad roligt att läsa alla era förslag på mellanmål!! Ibland är det lätt att fastna i kesella/keso/proteindrinks-tänket men vilka fantastiska idéer alla har delat med sig av, tummen upp!

För er som inte redan äter mellanmål (men det gör nog de flesta som läser den här bloggen ;) ) så är den främsta anledningen att man förebygger sötsug senare under dagen som kan leda till överätande. Många anser att de "klarar sig" fram till lunch och på eftermiddagen utan att äta något, men det handlar inte om det. Äter man små måltider regelbundet under dagen håller man blodsockret stabilt och man får i sig bra näring som gör att man känner sig nöjdare och inte alls lika sugen på kvällen. Många "sparar sig" under dagen för att de tycker att de är hungrigare och mer sugna på kvällen....men detta beror ju på att man inte äter mellanmål! Det är mycket bättre att få i sig mer energi under dagen än att äta en massa mat på kvällen.
Många av mina kunder på gymmet som jag tränar (och kör kostrådgivning med) berättar att de aldrig, eller extremt sällan, hinner eller tänker på att äta mellanmål. Ofta börjar suget komma till eftermiddagsfikat och man tar kanske en kaka (som triggar sötsuget ytterligare!). På kvällen skriker kroppen efter energi och man äter en STOR portion mat och är efter maten riktigt sugen på något...ofta sött. Och många förstår inte varför. Nästan alla som jag rekommenderat att börja med mellanmål rapporterar att sötsuget på kvällarna i stort sett är borta!!
bild från www.hasfit.com
Alla förslag ni gett är helt fantastiska och jag skulle egentligen vilja ge er alla en varsin Questbar men då skulle jag inte ha några kvar :)
Vinnare i denna tävling är:

LINN CEDERWALL med tipset:
När jag inte använder mig av dina mumsiga recept som inspiration till mellanmål så är detta en stor favorit, nämligen morotskaksmuffins i micro!

Ingredienser:
1 dl finrivna morötter
½-1 msk kanel
½ dl havregryn
1 msk kokosflingor
1 msk kokosmjöl
½ msk kokosolja
1 mosad banan
1 äggvita
1 ägg
1-2 krm vaniljpulver

Blanda ihop alla ingredienserna och fördela i 2-3 muffinsformar. Micra på högsta effekt i 3 minuter, eller tills de stelnat. Klart! Super enkelt, snabbt och smidigt och är dessutom delikata! Ett perfekt mellanmål helt enkelt! Extra gott blir det om man toppar dem med lite kokoschips och kesokvarg, men de är utsökta även utan dessa toppingar. 

Har hört så mycket fina saker om questbars och när jag var och varannan dag ser någon av de utländska instagramkonton jag följer som avnjuter questbars i massor känner jag alltid styng av avundsjuka. Har räknat ner dagarna fram tills min 18-års dag för att kunna göra som du och beställa hem ifrån iHerb, att vinna denna tävling skulle bespara mig 190 dagars väntan och en matdröm som går i uppfyllelse!

Jag älskar alla era mellanmålsförslag och jag plockade ut några som jag lägger upp här så ni kan få lite nya tips och idéer till era mellanmål (jag tänker definitivt prova!):

Från Elin Lundberg:
Chokladkaka. 1 port
2 ägg
2 tsk bakpulver
1 mosad banan
2 msk kakao. 

Mosa bananen, häll i ägg, bakpulver o kakao. Rör om och lägg i en hög skål, och låt stå i micron på full effekt tills den stelnat.
Topping - varma mosade hallon


Från Emma:
Jag har hittat och mixat lite med allt möjligt och kom fram till ett grymt bra och GOTT mellanmål om man vill ha bröd - och ändå kunna äta de med nöje.

1 ägg
2 msk havrekli
2-3 msk kvarg (0,1%)
Pepparkakskrydda, häll på så mycket man vill ha. (jag brukar oftast ta kakao men man kan ta lite vad man vill o tycker om!)
1 tsk salt

- Vispa allting tills de blir en kladdigare smet, lägg det i en plastform (som man kan värma i mikron) Använd inte heller för stor låda, då brödet kan bli tunt. Lägg in i mikron och ha högsta värme i ca 5 min och TADA! 
Jag toppar alltid brödet med keso, kalkon och lite rucola :)


Från Lindvall:
Kvargplätt med bär!
1 dl kvarg, 1 ägg, 1/2 dl havregryn. Mixa ihop och grädda i stekpannan. Servera med lite bär och en klick kvarg. Mums!


Från Mari:
Har man tid över och vill äta ett riktigt gott mellanmål gör du såhär, smula sönder en dinkelkaka (gärna från märket Kung Markatta), lägg lite i botten på ett glas(gärna snyggt glas, så du får lite lyxig känsla över det)), mosa sedan en banan och blanda den med jordnötssmör eller annat nötsmör som du gillar. Varva detta i olika lager i glaset till det blir slut. Dekorera med en klick kvarg och färska bär. Välkommen till himmelriket :) 

Från Katrine Loo:
Mitt bästa mellanmål är omelett med äpple, kanel, kokos, mandel och solrosfrön.
2 Äggvitor
1 Helt ägg
2 Msk vatten
1 Tsk kanel
1 Äpple (hälften rivet hälften tärnat)
1 Msk kokos
1 Tsk solrosfrön
8 Hackade mandlar

Sätt ugnen på 175 grader
Vispa äggen med lite vatten, krydda med kanel.
Tillsätt äpplet och rör om.
Lägg i en mindre ugnsform, och toppa med frön/mandel.
Ställ in i ugnen tills den stelnat. Ungefär 20 minuter.
Så stick ut o spring en snabb runda så har du ett proteinrikt mellis 
efteråt =)


Från Anneliecn:
Jag är en riktig sucker för tonfiskröra just nu. Mitt favvo är: 3 burkar tonfisk i vatten, ½ äpple, en näve spenat, 1 morot, ½ rödlök, 3 selleristänger, 3 msk linfrön, 3 msk solrosfrön, 1dl kvarg, 1dl Walden Farms majonäs. Jag mixar alla grönsaker i mixer och sen blandas allt samman. Detta recept räcker till många matlador och är perfekt som mellanmål tillsammans med ett ägg eller två. Man kan äta det rakt upp och ner eller ha på smörgås eller som en röra på en avokadohalva. Summan av kardemumman; YUMMY FOR MY TUMMY!

Från Paulina Wici:
Mitt favoritmellanmål är Overnight Oats i en nästan tom jordnötssmörsurk!
150 g Grekisk Yoghurt
1 dl Havegryn
75 ml Mjölk
1 1/2 msk Stevia Strö
1/2 tsk Vaniljextrakt

Blanda allt i en nästan tom jordnötssmörsburk, skruva på locket och ställ i kylen över natten. Blir gott och krämigt med en lätt smak av jordnötssmör! Mycket smart att ta med sig till jobbet också, tack vara burken. :) Kanske lite otympligt om man är ute och svänger mycket, och då kan ju en Questbar vara smidigt.


Från Celine (vad kul med lite nordiska läsares bidrag :):
Mikrokake: 
1 dl havregryn
0,9 dl vann + 0,1 dl melk (mjölk)
Kanel
1/2 stor, moden banan i skiver
2 spiseskjeer naturell kesam (kesella)
2 teskjeer kakao
1 teskje bakepulver
1 eggehvite

bland alt i en kopp og sett på full guffe i mikrobølgeovnen i 2.20 min :-) dette er et godt måltid hvis man har det travelt!


Från Anonym:
2 dl solhavre naturell
100 gram kvarg
linfrön
hallon och granatäpplekärnor 
Mixa allt till en härlig smoothie, mums :)


Från Katta Sahlin:
Mitt enklaste (och enligt mig såå gott)mellis är hårdkokt ägg som mosas tillsammans med keso, lägg detta på ett riktigt gott hårtbröd och gärna med lite spenatblad - yummi.

Från Marja:
Jag är nästan beroende av pannkakor. Så här gör jag dem: 1 ägg,1 msk mandelmjöl/hasselnötsmjöl, 2/3 tsk kokosmjöl, 2/3 tsk fiberhusk, ½ dl mjölk och ev. bakpulver + lucumapulver/annan sötning + bakpulver. Vispa ihop och stek. Räcker till 3 små pannkakor. Serveras gärna med grädde/ricotta, bär och honung.

Från Moa Richard:
Basen i min bästa mellis-gröt:
1 banan (helst riktigt mogen)
4 msk nötmjöl av valfri sort
0.5 dl mandelmjölk (vanlig mjölk går också bra)

Goda och valfria tillbehör efter humör:
1 msk pumpafrö
1 msk linfrö (valfri)
1 msk chiafrö (valfri)
0.5 tsk acaipulver

Går utmärkt att göra dubbel sats och tillsätta tex mixad blomkål eller äpple för ytterligare mättnad och god smak:)
Mosa banan och blanda med mjöl och eventuella valfria tillbehör. Blanda sist i mjölken och kör i mikron, full effekt ca 2 min. Klart! Gottsom det är eller toppa med kanel och/eller osötat äpplemos.

Från Amanda:
Mitt bidrag till tävlingen är min hemmagjorda ostkaka:

- 1 dl äggvit
- 500 g mini keso
- 1 msk stevia strö
- 1 msk mandelarom
- 1 gnutta vaniljpulver

Vispa äggvitan till hårt skum. Tillsätt stevia, mandelarom och vaniljpulver.
Till sist rör du i keson och häller i en lagom stor form eller protionsskålar.
Grädda i ugnen i 175 grader tills den fått fin färg samt stelnat till.

Serveras med lågkalori jordgubbssylt eller färska bär.
MUMS!


Från Jenny:
Russin & mandelbollar med smak av kaffe: Blötlägg 1 dl russin i 1/2 dl kaffe. 1dl mandlar, 1 msk riven kokos, 1 msk rå kakao, 3 msk casein tiramisu, kanel. Mixa samman och forma till bollar & rulla i kanel. GOTT till en kopp kaffe!

Tack till alla ni andra som lämnat förslag!
Nu ska jag själv baka lite mellanmål som jag tänker bjuda medlemmarna i Team Proteinbutiken på imorgon då vi har teamträff. Kommer självklart lägga upp bilder från träffen här på bloggen!
Trevlig fredag alla fina vänner!

8 kommentarer:

  1. Grattis till henne :). Härligt !! Underbart recept...

    SvaraRadera
  2. Grattis till vinnaren! Svååårt att bara välja en vinnare när det är så många som deltar med kanonbra recept på mellanmål :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var jättesvårt....man vill ju egentligen att alla ska vinna :)

      Radera
  3. Du borde köra fler tävlingar, kanske i samarbete med proteinbutiken? Protein/t-shirt/shaker, det är så roligt när man som läsare får vara lite mer involverad, lämna tips, recept eller annat :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja det ska jag absolut tänka på. Håller med, det är så roligt när ni kommer med era förslag och tips!

      Radera
  4. Grattis till vinnaren! Ska definitivt prova receptet! :)

    SvaraRadera

Lämna gärna en kommentar, då blir jag glad :-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...