måndag 4 mars 2013

Kladdiga caseinchokladrutor med havssalt

Många av de proteinbrownies/fudgekakor och muggkakor jag gör tilllagas i micron, framför allt för att det går så snabbt och smidigt, men detta är ett recept för er som inte har någon micro hemma :) De är väldigt enkla att göra och blir riktigt kletiga och chokladiga och havssaltet ger en extra "dimension" till brownien. Trots den rika smaken kan man verkligen äta dem med gott samvete, de är kalorisnåla, proteinrika och innehåller lite kolhydrater...perfekt om man bli lite sugen på något sött på kvällen. Kanske lite kesellaglass med kokossmak till? Eller jordgubbs- och vaniljglass?
De håller sig bra och är jättebra att ha med sig som mellanmål men passar även bra till fikat. Det går även att göra dem med en blandning av vassle och casein men konsistensen blir mer kakig och inte lika seg.
Kladdiga caseinchokladrutor med havssalt
8 stora bitar eller 16 st små
Recept inspirerat av @yvettecp på Instagram

3,5 skopa (ca 80g) Pure MPC caseinpulver chokladsmak
1,5 msk kakao
1,25 dl (ca 35g) mandelmjöl
1,5 msk stevia strö
2 tsk bakpulver
1 kapsyl vaniljessens
3 äggvitor
2 dl valfri mjölk
En nypa havssalt

1. Sätt ugnen på 175 C.
2. Blanda ihop alla ingredienserna i en skål med en slev tills du får en tjock massa.
3. Bred ut smeten i en smord mindre ugnsform, ca 20x20 cm. Strö över lite havsalt och grädda i ugnen i ca 12-14 minuter. Ta ut den lite tidigare än du tror, kakan forsätter gräddas lite efter att du tagit ut den. Den ska vara ganska kletig i mitten!
Näringsvärde per bit (av 8, halvera värdena om du gör 16 brownies):
79,3 kcal
11,4 g protein
1,6 g kolhydrater
2,9 g fett



57 kommentarer:

  1. Hej! Tror du att det skulle funka med till exempel kokosmjöl istället för mandelmjöl? :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja men inte i samma mängd. Ta ca 3-4 msk kokosmjöl :)

      Radera
  2. kan man inte bara laga dem med vassel? eller blir de inte alls kladdiga då? eller kan man isf ha dem en kortare tid i ungnen?

    tack för superbra tips! lagade kanelbullarna en dag, de blev goda men inte alls lika fina som dina :D

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det går att göra dem med vassle men konsistensen blir helt annorlunda. Den blir mer som en sockerkaka och inte kladdig och seg.

      Vad kul att du gillade kanelbullarna :) De blev säkert kanonfina ;)

      Radera
  3. Hej,
    ville egentligen bara säga att du har den grymmaste bloggen! Du skriver så bra, tar så fina bilder, lägger ut grymma recept och verkar vara en riktigt skön tjej!
    puss på dig!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Jessica!
      Vad du är gullig, tack så mycket!! Stort tack för din fina kommentar, blir alldeles rörd :)
      Stor kram

      Radera
  4. Ännu en gång låter det galet gott! Lite chokladsugen blev jag allt...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ha ha, jag lyckas alltid få dig chokladsugen ;) Jag blir alltid fikasugen när jag ser dina bakverk...farligt ;)

      Radera
  5. Mums kakan står i ugnen ska bjuda övriga familjemedlemmar ikväll på denna skapelse. Var får du all inspiration ? // L8

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hoppas de blev bra :)
      Tja...lite överallt. Oftast får jag en idé i huvudet av något jag vill testa, ibland kan jag se en bild på något som jag gör en variant på :) Jag står mycket i köket och testar mig fram...det är min stora passion :)

      Radera
  6. Åt precis en nybakad sån här liten skapelse med en stor kopp kaffe! O jag som e lite av en saltoman fullständigt älskade dem! :D Tack för receptet!!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åh vad roligt att höra! Det var så lite så :)

      Radera
  7. Åh herre :) Tack fina du gör alla underbara recept. Inte tänkt göra en kokbok av alla dina recept?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack själv för dina fina kommentarer :) Jo det finns i bakhuvudet...måste bara få lite tid att sätta mig ner och skriva ett manus...det kommer :)

      Radera
    2. Det är vi nog många som ser fram emot! :)

      Radera
  8. Tack fina du!!!! :D

    Mvh,
    Johannah

    SvaraRadera
  9. Testat och klart ;) Mums mums, fast hade gärna haft i mer stevia eftersom caseinet jag hade inte var särskilt sött

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja resultatet blir ju lite olika beroende på vilket pulver du använder. Kul att de blev bra :)
      Kram på dig!

      Radera
  10. Låter riktigt gott!
    Finns det något man kan använda istället för casein? Eller är det viktigt?

    Jag har inte något form utav proteinpulver och jag tränar 3-5 gånger i veckan (oftare 3 än 5), skulle du rekommendera mig att jag köpa det? Har känts lite onödigt men är lite tråkigt om man inte kan göra alla mumsiga recept, haha :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nja, casein är liksom huvudingrediensen i detta recept.
      Ja varför inte? Protein som protein. Jag skulle lika gärna kunna äta en kycklingfilé till mellanmål men det är oftast lite krångligt att ha med sig så där kommer proteinpulver in :) Och det är godare att baka med än kycklingfilé, ha ha!

      Radera
  11. Åh mums va gott det ser ut! Detta ska jag nog göra till helgen! Perfekt när man kan spara det som blir kvar och ha som lyxigt mellanmål:)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Precis...jag testade att frysa in dem och det gick jättebra :)

      Radera
  12. Så gott det ser ut!!! Just choklad med salt passar så bra ihop ..
    :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja visst gör det...har testat mörk choklad med havssalt och det var ju sjukt gott (och livsfarligt, svårt att sluta). De här känns ju som ett bättre alternativ ;)

      Radera
  13. detta ser himla gott ut måste jag säga! ska testas!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja gör det, de blev riktigt goda! :)

      Radera
  14. hur många kalorier innehåller lyche i sockerlag per 100 g?
    tittar här och det står 91 kcal/ 100 g. kan det stämma?
    http://www.fatsecret.com/calories-nutrition/generic/lychee-cooked-or-canned-in-sugar-or-syrup?portionid=54113&portionamount=100.000

    äter detta hur mycket som helst så vill gärna veta vad du tror!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det kan nog stämma, jag har ingen aning och det är nog olika beroende på märke men om du kollar så är det hela 22 g socker per 100g! I själva lyche-frukten är det inte så mycket kalorier men den suger ju åt sig sockerlagen...som godis ungefär :)

      Radera
  15. Hej!

    Om man använder äggvita på dunk, vet du hur mycket 3 äggvitor väger då på ett ungefär?
    :-)
    Tack för hjälpen och för en kanonblogg med många smarriga recept!
    //Jenni

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej!

      Jag har faktiskt ingen aning...lite drygt 1-1,5 dl kanske? :)
      Tack så mycket :)

      Radera
  16. Åh vad gott det ser ut! Har du några liknande recept fast med whey istället? :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja de blev riktigt goda :)
      Nja, det skulle kanske vara "proteinbrownie med cream cheese topping" men den är inte riktigt lika seg. När man bakar med whey blir konistensen mer kakig. Min 30 sekunders proteinbrownie blir lite kletig också ;)

      Radera
  17. WOW! De blev verkligen så knäckiga som du beskrev! Dunder!

    Jag har ätit kasein ganska länge, för att få ett långsamt proteintillskott, men bara blandat i vanliga proteinshakes är kasein inte vidare gott.. tråkig och mjölig smak!

    Men med dina recept har kaseinet fått en helt ny skepnad i mitt kvällsfika! Knäckigt och segt i kakor eller fluffigt och gräddigt i fluff, kaseinet har blivit en GOD avslutning på dagen ;)

    Dina recept är grymma!
    TACK!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Matilda!
      Visst är de goda!! Svårt att bara äta en...tur att de är kalorisnåla ;)
      Jag håller med, vanligt casein, även om man äter det som en pudding med bär och nötter är ganska trist. Det är mycket roligare och godare att göra det som en efterrätt....som en liten belöning på kvällen :)

      Tack för din fina kommentar!

      Radera
  18. oj ser sjukt gott ut.. får nog ta å testa=D

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja gör det, de är riktigt goda :)

      Radera
  19. Tack för ett riktigt gott recept! Jag fick dock inte ihop att 1,25 dl mandelmjöl är 35 g? Tog iaf 35g och det blev super. Tillsatte dessutom 0,25 tsk mandelarom för att förstärka smaken vilket kan rekommenderas!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag vägde mandelmjölet och det blev 35g men kan ju varit något fel på min våg :) Mmmm, madelarom, det ska jag absolut testa :)

      Radera
  20. Kan man använda något annat än proteinpulver/ casein?
    Mvh

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tror tyvärr inte det. Du kan testa med vita bönor eller kikärtor samt några matskedar nötsmör, men casein är själva huvudingrediensen och gör att de blir sega och kladdiga...

      Radera
  21. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  22. Hej!!
    Tack för en toppenblogg!! Går det använda vatten istället för mjölk? Älskar dina recept =)

    SvaraRadera
  23. Neeeej! Misslyckades precis TOTALT med de här. Alla verkar ha fått jättefint resultat men min plåt blev nasty. Blev en seg hinna runtom så när jag kände inuti var det rinnigt och typ slemmigt trots att den varit inne tillräckligt med tid i ugnen. Jag gråter seriöst snart.. va så sugen på choklad. Fattar inte vad som hände.. :'(

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad har du för casein? Micellärt casein eller calcium caseinat? (Kolla på innehållsförteckningen). Vilket märke?

      Radera
    2. Jag har Pure mpc, som du? Gråter nästan fortfarande hehe..

      Radera
    3. Mycket konstigt? Det blir en hinna på dem, men de ska fortfarande vara ganska fasta i konsistensen inuti. Får baka några och skicka dem till dig, ha ha!

      Radera
    4. Ja, det är första gången jag misslyckats. Någon gång ska vara den första :/

      Sanna, skämta inte om sånt, choklad är blodigt allvar för mig ;) Men du borde börja med postorder hehe. Hade varit drömmen för mig och många andra!

      Ha det gott


      Radera
    5. Ha ha, det kanske vore en affärsidé :)

      Radera
  24. Hej!
    Först vill jag bara nämna att du har en grym blogg med många roliga och goda recept :) Jag provade att göra receptet ovan men lyckades inte riktigt. Dels så fick jag ha inne den ganska mycket längre eftersom den var för kladdig i mitten och ville inte stelna. När jag väl tog ut den var det som en skikt över och mer som en pudding snarare än kladdig och sådär jämn som den ser ut på dina bilder. Dock var smaken riktigt god! Vad kan jag tänkas göra för fel? :/
    Mvh Sara

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Sara!
      Hmmm, svårt att säga. Vad använde du för casein?

      Radera
    2. Okej:) Jag använde mig av gourmet pro.

      Radera
  25. Hej! testade nyss att baka dessa och bytte ut mandelmjöl mot havremjöl istället, och den blev då väldigt tjock, nästa som en deg, behöver jag ta mindre havremjöl för att få samma resultat? Annars så blev de goda ändå sa gubben min här;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, havremjöl suger åt sig mer vätska än mandelmjöl så ha i lite mindre alt ha i lite mer vätska :)

      Radera
  26. Tycker inte det smakade så mycket. Konsistensen blev dock bättre än på de flesta recept jag provat hittils.
    Kan man smaksätta med nåt mer tror du som kan lura igång smaklökarna? smaken kändes lite fadd.
    Tror det är att det är så fettsnålt, men det är ju det jag vill åt, eller kalorierna.
    Men nåt annat som kan funka? eller är det bara mer kakao som gäller?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Smaken hänger mycket på vad du använder för typ av caseinpulver. Det är ju inte vanliga brownies och kommer inte smaka lika mycket som bakverk med fett i, men absolut, prova med mer kakao och mer sötning :)

      Radera

Lämna gärna en kommentar, då blir jag glad :-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...