tisdag 12 mars 2013

Krämig glutenfri pastasallad, skillnaden mellan grekisk och turkisk yoghurt och min baknings-"date"

Jag har ett bra tag följt Fanny och hennes blogg och imponerats av hennes fantastiska bilder, kreativitet när det kommer till att hitta på nyttiga recept och hennes kloka inställning till träning och hälsa. Vi har mailat lite fram och tillbaka och bestämde oss till slut för att träffas och ha en lite baka-med-nyttiga-ingredienser-"date". I söndags kom Fanny hem till mig och det var så kul att träffa henne i verkligheten!
Vi plockade fram alla våra bakgrejer och ingredienser och expreminterade fram två fantastiska bakverk! Det blev en "grönt te, päron, mandel och vanilj-proteincupcake med vaniljfrosting" samt en "4 lagers no-bake mandel, choklad, kokos, banan och butterscotch-paj" (eller vad vi nu ska döpa den till).

Det var så kul att träffa någon med samma intresse och passion för bakning och jag hoppas det blir fler "dater". Recept kommer såklart snart på båda  bloggarna :)
Jag har på senaste tiden fått en hel del frågor om vad det är för skillnad på grekisk och turkisk yoghurt och tänkte försöka svara på det.
Det är stor skillnad på den grekiska yoghurten vi köper här i Sverige, typ Lindahls, och den man kan köpa i USA. Skillnaden är proteinhalten! 




Den turkiska yoghurten är krämig och lite syrlig och innehåller högpastöriserad mjölk, grädde och yoghurtkultur. Näringsvärde per 100g: 129 kcal, 4,2 g protein, 5,1 g kolhydrater och 10 g fett. Alltså innehåller den mer kolhydrater än protein och största näringsämnet är fett.



Den grekiska yoghurten (som vi köper i Sverige) är lite syrligare än den turkiska och något fastare. Den innehåller högpastöriserad mjölk, grädde och yoghurtkultur. Näringsvärde per 100 g: 154 kca, 5,2 g protein, 5,8 g kolhydrater och 10 g fett. Även här är det mer kolhydrater än protein och mest fett.


Den här grekiska yoghurten använder man mycket i USA och det finns flera märken som till exempel Chobani. Den innehåller även den pastöriserad mjölk och grädde samt yoghurtkultur men näringsinnehållet är totalt annorlunda! Det finns flera fett-halter: Orginal 5%, 2% eller 0%. Per 100 g i orginalversionen är det 95 kcal, hela 9 g protein, 4 g kolhydrater och 5 g fett. Protein är alltså det största näringsämnet.

Detta kan jämföras med vår svenska kesella som per 100 g innehåller 75 kcal, 13 g protein, 4 g kolhydrater och 1 g fett. Skillnaden mellan kesella och Fage Total rent smakmässigt är att den grekiska yoghurten är lite krämigare, annars är det inte mycket som skiljer. Man kan använda dem på samma sätt.
Det kan vara svårt att hitta Fage Total, det finns i vissa välsorterade ICA och Coop-butiker. Men jag tycker det funkar lika bra med kesella.
I dagens recept har jag använt mig av just Fage Total 5% men hittar du den inte kan du i detta recept använda Lindahls 3,5% turkiska yoghurt som är lite mildare i smaken än kesella. Jag har också använt mig av en glutenfri rårispasta som jag hittade på Ecoist i Stockholm. Det finns också att köpa i vissa hälsokostbutiker samt på nätet.
Krämig glutenfri pastasallad med kyckling
1 port

40 g okokt rårispasta (finns i hälsokostbutiker eller att köpa på nätet)
1 färdiglagad kycklingfilé (ca 150 g rå mängd/ca 110 g färdiglagad))
5 körsbärstomater
5 cm gurka
1/4 röd paprika
1/4 avocado (ca 35g)
1 stjälk salladslök
50 g baby spenat
30 g ruccola
2 msk Grekisk yoghurt (jag använde Fage Total 5%) eller Lindahls 3,5% turkisk yoghurt
salt och peppar

1. Koka pastan enligt anvisning på paketet. Låt svalna.
2. Hacka alla grönsaker och ha i en stor bunke. Tillsätt kyckling, pasta och yoghurt, blanda om väl. Tillsätt eventuellt lite vatten om det blir för tjockt. Smaka av med salt och peppar.
Näringsvärde per portion:
434 kcal
39 g protein
35 g kolhydrater
14 g fett


17 kommentarer:

  1. vad tycker om SKYR isländsk yoghurt.näringsvärde per 100 gr..11g protein,3,5 kolhydrat,0,2g fett

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har faktiskt inte testat den än, mest för att den varit så dyr, men näringsvärdet är jättebra så den kan jag absolut rekommendera :)

      Radera
  2. Vilka underbara bakverk! Intressant att veta skillnaden på yoghurtsorterna, har alltid undrat.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja det blev riktigt bra, kul att baka med någon annan så man kan utbyta idéer. Lätt att man fastnar i sitt eget "tänk" annars :)
      Ja det är lätt att bli förvirrad av alla sorter...finns ju så mycket olika alternativ på yoghurt nu för tiden...

      Radera
  3. Så himla bra när du gör den här typen av jämförelse mellan olika produkter, sorter och märken, och tipsar om nya sorter på pasta och annat som man kanske inte hört talas om men som är roligt att testa om man älskar att prova nya hälsosamma alternativ, tummen upp! :)

    Hoppas yogan gick bra och att du får en fortsatt fantastisk dag! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad kul att höra :)
      Ska försöka komma med fler tips!

      Yogan var jätterolig, ska skriva lite om det imorgon :) Tack detsamma fina du!

      Radera
  4. ska man ha en med mer fett än kolhydrater eller en med mer kolhydrater eller fett för att den ska var nyttigare?=)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du ska ha en med så lite fett och mycket protein som möjligt. Kesella är det bästa alternativet, om du inte hittar Fage Total. Annars är den 3,5% turkiska yoghurten ett ok alternativ.

      Radera
  5. Hittade din blogg för några dagar sen, och ville bara säga att jag älskar den! Har bläddrat bland gamla inlägg och fått grymma tips om diet och på bra recept (har redan provat proteinbollar, supergoda!). Vilken inspiration du är :)

    Tänkte fråga en fråga om träning och kaloriräkning, tycker du man ska äta upp sina träningskalorier när man dietar? Eller ska man se det som ett extra minus? ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Alyz!

      Vad roligt att höra!!
      Nej, under en diet är det kaloriminus du är ute efter och det skapar du genom träning eller genom att äta mindre energi. Så du bör inte äta upp de kalorier du tränar bort (om syftet är att komma i tävlingsform eller "deffa").

      Radera
  6. vill gå ner vikt och kalori intag per dag 1300 kalori,tränar ungefår kaloriförbränning 700,,hur ska man räkna då ..1300+700=2000,ska jag äta 2000 kålori per dag om jag vill gå ner vikt eller försätta äta 1300 kalori per dag.jag prover eran recept och blir kanon gott men ibland jag hinner inte göra nån,köpa färdigt då blir mycket kaloriintag:-((om du undrar hur mycket väger jag:-) 61 kg,160 lång,så jäkla svårt tappa vikt

    SvaraRadera
    Svar
    1. 1300 kcal är VÄLDIGT lite!!! Och tränar du så att du bränner 700 kcal ligger du på ett relativt stort kaloriminus. Du ska inte "äta upp" de kalorier du förbränner utan du ska sikta att ligga på kaloriminus, men 1300 kcal tycker jag låter lite väl lågt!
      Försök ät så ren mat som möjligt, köper du färdigmat med mycket kalorier kan det göra att du går upp det du tappat. Försök lägg upp ett matschema (eller ta hjälp av någon) och följd det så ska du se att du kommer tappa vikt.

      Radera
  7. Hej! Vet du vart i Stockholm man kan hitta fage total? :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej!

      Finns bland annat på Coop Lidingö Centrum :)

      Radera
  8. Tänkte kolla med dig om du nånsin fubderat på att hitta på en nyttig version av Fettucine Alfredo? om det ens går xd är ju en riktig utmaning och jag vet någon som skulle uppskatta det! Har kommenterat det förr och säger det igen.. använder i princip bara dina recept! Så bra allihopa! :DD

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har faktiskt inte tänkt på det, men jag ska se vad jag kan göra :)

      Radera

Lämna gärna en kommentar, då blir jag glad :-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...