söndag 19 april 2015

Ljuvlig hallon & jordgubbspaj (gluten- och laktosfri)

Om jag ska äta paj ska det vara smulpaj, antingen blåbärs- eller äppelpaj med glass eller hemgjord vaniljsås. Jag har aldrig varit ett fan av matiga pajer eller såna där söta pajer med tjock degig botten, men de ser alltid väldigt fint ut när man ser dem på caféer.
Jag har gjort två stycken recept (detta och detta) på pajer på bloggen, båda smulpajer såklart men jag tänkte att det var på sin plats att göra ett recept med en riktig botten också. Eftersom det snart är sommar är ju bär ett naturligt val och i det här receptet har jag blandat hallon och jordgubbar.
Till botten använde jag ett fettreducerat mandelmjöl som jag fick av min vän Kajsa som jobbat på Nutri-Nick. Det är superbra att ha som bas i pajdeg och även istället för mjöl i mjuka och hårda kakor. Det finns att köpa på Proteinbutiken och i vissa välsorterade livsmedelsbutiker. Det går att använda vanligt mandelmjöl, men använd lite mer (ca 5 dl) och tänk då på att det blir lite mer kalorier i pajen då.
Pajskalet är krispigt och håller ihop jättebra, även om jag kanske skulle gjort pajen i en mindre form så att skalet blev lite tjockare (så går det när man bara har en pajform hemma).
Här kommer i alla fall receptet, jag hoppas ni gillar den lika mycket som jag gör.
Hallon & jordgubbspaj
1 paj, ca 12 bitar

Pajbotten:
2 msk Sukrin Gold
2 msk (28g) kokosolja
1 ägg
2 msk valfri mjölk (jag använde mandelmjölk)

Fyllning:
500 g hallon och jordgubbar
3 msk chiafrön
2-3 msk stevia sötströ
0,5 tsk vaniljpulver
0,75 msk arrowrootpulver utspätt med 1,5 msk vatten

Smultopping:
2 dl (70g) havregryn
1 dl (40g) valnötter
2 msk (28g) kokosolja
2-3 msk agavesirap eller honung

1. Sätt ugnen på 180 C.
2. Ha i mandelmjöl, kokosolja och sötningsmedel i en matberedare och mixa tills allt är blandat. Ha i ägget och mjölken och mixa tills allt går ihop till en deg. Rulla till en boll med händerna och lägg på bakplåtspapper. Mjöla in en kavel med mandelmjöl och rulla ut degen till en ganska tunn cirkel som är lika stor som pajformen. Smörj in formen med kokosolja och tryck ner degen i formen. Hacka några hål i botten med en gaffel och grädda sedan i mitten av ugnen i ca 8-10 minuter. Ta ut och låt svalna.
3. Ha i hallon, jordgubbar, sötningsmedel och vaniljpulver i en kastrull. Koka upp och låt puttra i ca 5 minuter. Tillsätt chiafrön och arowroot-blandningen och låt koka på låg värme i ca 10-15 minuter. Häll sedan fyllningen över botten.
4. Blanda alla ingredienser till toppingen i en matberedare och smula sedan allt över fyllningen. Grädda i ugnen i ca 15 minuter. Ta ut och låt svalna och servera med lite glass, kokosgrädde eller vaniljsås.
Näringsvärde per bit:
204 kcal
10 g kolhydrater
13 g protein
11,6 g fett

10 kommentarer:

  1. Åh, det här ser underbart ut! Börjar nästan dregla...

    SvaraRadera
  2. Svar
    1. Tack, den var lika god som den ser ut kan jag lova :)

      Radera
  3. Hej!
    Jag undrar om du skulle kunna skriva ett inlägg om det populära Vitafiber?
    Bla. så använder dina vänner Fanny och Anna Sward dem ibland.
    Vad är Vitafiber, vad kan man använda det till, näring i det osv.
    Och så kanske du kan komma på sunda recept med det i, som bars som är som questbars? :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej!

      Om jag ska vara ärlig har jag inte testat Vitafiber än, men jag sa definitivt köpa det och testa :)

      Radera
    2. Vad kul! Tack så mycket! Har hört så positivt om Vitafiber :)

      Radera
  4. Hej Susanna!

    Har följt din blogg i snart två år och testat mängder av dina recept - Älskar dem!

    Nu är det så att jag är gravid i slutetappen och lagom less. Jag har undvikit stevia och proteinpulver (de flesta kosttillskott) eftersom det sägs ha dålig effekt på barnet i magen. De flesta av dina recept innehåller dock stevia och olika former av proteinpulver och jag längtar så efter att få testa på dina recept som kommit under de senaste sju månaderna...

    Vad anser du om de påstådda biverkningarna av dessa preparat? Är det bara jag som är en nojig förstföderska eller bör jag fortsätta att undvika detta under slutet av graviditeten och amningen?

    SvaraRadera

Lämna gärna en kommentar, då blir jag glad :-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...