Sötpotatis har blivit allt populärare i Sverige men är den verkligen så mycket bättre än vanlig potatis? Om man kollar på näringsvärdet per 100 g för respektive potatis ser det ut såhär:
NÄRINGSVÄRDE 100 G SÖTPOTATIS (RÅ)
Energi: 86 kcal
Protein: 1.6 g
Kolhydrater: 20.1
Fett: 0.1 g
Fiber: 3.0 g
Mineraler (mg): Kalcium: 30, Järn: 0.6, Magnesium: 25, Fosfor: 47, Kalium: 337, Zink: 0.3
Vitaminer: C: 2.4mg, Tiamin: 0.1 mg, Riboflavin: 0.1 mg, Niacin: 0.6 mg, B6 0.2 mg, Folat: 11 ug, Retinolekvivalenter: 709 ug, E: 0.3 mg, D:0 mg, K: 1.8 ug.
NÄRINGSVÄRDE 100 G VANLIG POTATIS (RÅ)
Energi: 70 kcal
Protein: 1.7 g
Kolhydrater: 16.4 g
Fett: 0.1 g
Fiber: 2.1 g
Energi: 70 kcal
Protein: 1.7 g
Kolhydrater: 16.4 g
Fett: 0.1 g
Fiber: 2.1 g
Mineraler (mg): Kalcium: 4, Järn: 4, Magnesium: 22, Fosfor: 43, Kalium: 379, Zink: 0.2
Vitaminer: C: 24 mg, Tiamin: 0.1 mg, Riboflavin: 0.03 mg, Niacin: 2.0 mg, B6 0.2 mg, Folat: 19 ug, B12: 0g, Retinolekvivalenter: 1 ug, E: 0.1 mg, D: 0 mg, K: 1 ug
Sötpotatis innehåller alltså lite mer kolhydrater och något mindre protein än vanlig potatis och sötpotatisen är något mer energirik per 100 g, även om de är hyfsat jämförbara. Sötpotatis innehåller dock lite mer fiber och har ett lägre GI-värde. Innehållet av vitaminer och mineraler skiljer sig åt då sötpotatis har ett högre innehåll av bland annat betakaroten och kalcium, medan vanlig potatis innehåller mer järn och C-vitamin. I övrigt är de ganska lika näringsmässigt vilket gör att det är fel att tro att sötpotatisen är mycket "nyttigare" än vanlig potatis.Vitaminer: C: 24 mg, Tiamin: 0.1 mg, Riboflavin: 0.03 mg, Niacin: 2.0 mg, B6 0.2 mg, Folat: 19 ug, B12: 0g, Retinolekvivalenter: 1 ug, E: 0.1 mg, D: 0 mg, K: 1 ug
Jag började äta mycket sötpotatis när jag bodde i New York och jag älskar den söta smaken, framförallt till kött och kyckling. Jag brukar ofta ugnsbaka sötpotatisklyftor, göra sötpotatismos eller gratäng, något jag blivit helt frälst vid på senare tid. Den här gratängen går såklart att göra med vanlig potatis, men testa att göra den med sötpotatis, det blir kanongott!
Välj själv fetthalt på mjölk, Philadelphia och ost, det går till och med att använda kokosmjölk om du inte gillar vanlig mjölk. Den blir såklart krämigare ju högre fetthalt du använder, men jag tycker den blir fantastiskt god med de magra varianterna. Jag serverade gratängen med magra nötfärsbiffar och en sallad med tomat och avokado....en kanonkombo!
Smal potatisgratäng
4 portioner
600 g sötpotatis
1 gul lök, finhackad
1 vitlöksklyfta, finhackad
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
1 tsk timjan
3,5 dl mellanmjölk (eller valfri fetthalt)
50 g Philadelphia extra light 3% (eller valfri fetthalt)
75 g riven Västan ost 10%
Nötfärsbiffar:
400 g nötfärs 5% fetthalt
1 ägg
1-2 tsk timjan
2 tsk lökpulver
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
1. Sätt ugnen på 225°C.
2. Skala sötpotatisen och skär den i skivor. Finhacka lök och vitlök och fräs den i lite olivolja. Ha i mjölk, Philadelphiaost, salt, peppar och sedan potatisen och koka på svag värme i ca 10 min.
3. Häll upp allt i en smord ugnssäker form. Strö på ost.
4. Grädda sötpotatisgratängen mitt i ugnen ca 20 min, eller tills potatisen är mjuk.
5. Blanda ihop alla ingredienser till biffarna i en skål och forma till 6 st biffar. Stek i stekpanna tills de är klara. Servera gratängen med biffarna och en sallad.
Näringsvärde för gratängen per portion (av 4 portioner):
230 kcal
37.4 g kolhydrater
13.2 g protein
3.7 g fett
Faktum e att just sötpotatis är lite nyttigare eftersom det är en annan kolhydratsstruktur än i ex. mjölig potatis som för övrigt har ett mycket högre glykemiskt index eftersom den är mjölig. Fast potatis däremot, ex. nypotatis, bryts ner mycket långsammare i kroppen vilket medför att den är bättre än den mjöliga sorten
SvaraRadera