Inatt hade jag en mardröm igen och vaknade en massa gånger så dagen var lite jobbig, men mina kunder gav mig energi och jag slutade lite tidigare idag som tur var :-) Så då blev det lite bakning, något som får mig att slappna av och tänka på annat.
Mitt tidigare recept på hemgjorda proteinbars var populärt så jag gjorde en annan variant som man bakar i ugnen. Fortfarande väldigt enkelt, bra ingredienser och hållbara så man kan ha dem med sig när man är på språng.
Hemgjord banan & valnötproteinbars
8 bars
2,5 dl havregryn (glutenfria för att göra dem helt glutenfria)
4 rågade skopor (100g) Whey proteinpulver vaniljsmak
0,5 dl mandelsmör (eller annat valfritt nötsmör)
2 msk stevia strö
2 MOGNA bananer, gärna med svarta prickar på*
30g valnötter
Valfritt: 1 msk kakaonibs/kakaokross
1. Sätt ugnen på 175 C.
2. Blanda havregryn, proteinpulver, valnötter och kakaonibs i en bunke.
3. I en separat bunke (eller matberedare), mixa bananer, mandelsmör och stevia strö med en stavmixer till en slät massa.
4. Blanda ihop banansmeten och de torra ingredienserna med en slev, häll sedan smeten i en smord ugnsform , ca 18x20 cm. Grädda i ca 12-14 minuter. Övergrädda inte, då blir de bara torra och tråkiga. Jag gillar dem lite kletigare :-)
5. Ta ut ur ugnen och låt svalna, skär sedan i 8 bitar, linda in dem i folie och förvara i frysen tills du behöver dem.
*Ju mognare bananer desto sötare och smakrikare bars. Om du använder gröna/gula bananer kan det behövas mer sötning.
Näringsinnehåll per bar (av 8 bars):
178 kcal
13g protein
15,5g kolhydrater
7g fett
Funkar det att baka dessa i ugnen med vanligt whey-protein? Eller behövs bake-pro som tål värme?
SvaraRaderaDet funkar alldeles utmärkt att baka med vanligt Whey, det är det enda jag bakar med. Vanligt whey tål värme så länge man inte utsätter det för extrem värme. Jag bakar sällan över 175 C. Så du behöver inte köpa bake-pro eller andra "bakprotein" som oftast bara är dyrare.
Radera/Susanna
Hej! Jag undrar om man kan byta ut proteinpulvret mot något eller om man kan skippa det helt?
SvaraRaderaDin blogg är superbra och du är en stor inspiration!
Hälsningar/ Nina
Du kan skippa det men måste ersätta med något för att konsistensen ska bli lika. Jag har inte testat själv men kan tänka mig att du kan ta lite havremjöl (3-4 msk) istället för proteinpulver. Jag kan inte garantera att de blir lika bra eftersom jag inte testat själv, men du får gärna prova och meddela hur det blev :)
RaderaHej!
SvaraRaderaSupergott! Jag hade cashewnötssmör istället. Mumms! Är perfekt att ha som mellanmål på jobbet då det inte finns tid till att ta någon längre rast än en 3 min på morgonen. Tummen upp!
Låter kanongott! De är verkligen smidiga att ha med på jobbet om man har ont om tid och inte hinner sitta ner och äta en måltid :)
RaderaLåter supergott! Måste jag testa :)
SvaraRaderaJag använder mest bakepro när jag bakar och funderar på om jag ska ha i lite vaniljpulver istället för
Whey-protein med vanilj.
Ja de här är riktigt goda! :)
RaderaJa om du använder ett naturellt bakprotein behöver du nog tillsätta lite mer sötning och vanilj, antingen vaniljpulver eller vaniljessens :)
Mina vart torra fast jag hade inne i 12 minuter bara.. Och alla fastnade jätte mkt i botten.. Fast jag smörde.. Vad kan jag ha gjort för fel? :(
SvaraRaderaHmmm svårt att svara på. Använde du alla ingredienser i receptet? Vad använde du för proteinpulver?
RaderaJag använderWhey 80 från StarNutrition. Det funkar i alla andra recept jag har gjort. Kanske är våran ugn som är extra bra. Sen kanske jag borde smörja med något annat än smör som jag tog nu?
RaderaJa du kanske har en bra ugn, sådant spelar absolut roll. Det borde inte göra så stor skillnad om du smörjer med smör, men testa att ha bakplåtspapper i formen istället så blir det lättare att ta ut barsen.
RaderaHej! Är så glad att jag hittat hit! Din sida ger mig så mkt inspiration och tips! Tänkte baka dessa bars i dag men undrar kan man byta ut valnötter till blåbär? Har sjukt mkt blåbär hemma som jag gärna använder.
SvaraRaderaVälkommen hit :)
RaderaJa det borde funka lika bra. Och ja, grädda dem i mitten av ugnen.
Ska dom gräddas mitt i ugnen?
SvaraRaderaJa :)
RaderaTack för snabbt svar!
RaderaHejsan, en fråga, är varje bar 178kcal? på 8 bars blir det nästa 1500kcal, låter väldigt mycket då jag kan tänka mig att man lätt smäller i sig 2-4st vid samma tillfälle? Tack för en väldigt bra blogg annars!
SvaraRaderaJa varje bar innehåller 178 kcal vilket är väldigt lite då de är ganska mättande i och med att de innehåller mycket protein. 1-2 stycken är lagom till mellanmål för en tjej om man tänker på näringsvärdet, tveksamt att man skulle vilja trycka i sig 4 stycken.....
RaderaGjorde dessa idag igen men med en ny twist. Hade i lågkaloriäppelmos, cashewsmör och kanel som smaksättning. HELT FANTASTISKT goda! :) tusen tack!
SvaraRaderaSluta kalla det proteinbars när det är mera kolhydrater än va det är Protein! va f*n!
SvaraRaderaMen hallå! Det måste inte vara mer protein än kolhydrater för att man ska få kalla det en proteinbar. Den innehåller bra med protein och betydligt hälsosammare än proteinbarerna fulla med kemikalier och sockeralkoholer...
Radera