fredag 10 augusti 2012

Blåbär & persikopaj med vaniljproteinsås


Fredag! Och på fredagar måste man ju få ha lite "fredagsmys" :-) Och istället för att gå på reklamen och köpa hem chips (även om akrylamid-larmet lugnats ner kan man ju inte direkt äta dem med gott samvete) så fixar jag hellre eget och vad är bättre än en efterrätt? En nyttig efterrätt kanske?!

För några somrar sedan hade jag och min sambo ett träningsuppehåll och för att inte bli för rastlösa plockade vi helt sjukt mycket blåbär. Har man blåbär hemma är det ganska ofrånkomligt att man bakar blåbärspaj, så det gjorde vi...många blåbärspajer! Och då menar jag inte lättvarianten ;-)
Det gick till och med så långt att vi kunde receptet utantill (!) men både vi och alla vi bjöd på paj började tillslut tröttna och tur var väl det.
Det är otroligt lätt att komma från en bra kosthållning när man inte tränar, håller ni inte med? Jag äter mycket bättre när jag tränar regelbundet och jag mår framförallt bättre.

Så för att kunna njuta med gott samvete provade jag mig fram bland häslosamma ingredienser och resultatet blev grymt! En lite knaprig botten, söt persika tillsammans med lite syrliga blåbär, en krispig smultopping och sedan en len och krämig vaniljsås till...mmmm!
Och detta under 200 kcal per portion!

Blåbär & persikopaj med vaniljproteinsås
6-8 portioner

Deg:
2,5 dl mandelmjöl
3 msk vassleproteinpulver vanilj
1 msk kokosmjöl
2 msk kokosolja
0,5-0,75 dl stevia strö eller sukrin

1 msk hasselnötsmjöl eller hackade hasselnötter
0,75 dl havregryn

Fyllning:
2 medelstora mogna persikor
2 dl färska el frusna blåbär
1/2 msk potatismjöl
1/2-1 msk stevia strö eller sukrin

1. Blanda alla ingredienser utom de 2 sista. Använd gärna händerna. Dela degen i 2 delar och tryck ut hälften i en rund ugnssäker form, ca 21 cm i diameter.
2. Grädda på 175 C i 7-10 minuter eller tills botten fått färg.
3. Skär under tiden persikan i skivor. Rör ihop blåbär, potatismjöl och sötningsmedel.
4. Fyll pajskalet med blåbären och persikan.
5. Blanda andra delen av degen med hasselnötter och havregryn. Smula ett jämnt lager över frukten/bären.
6. Grädda på 175 C i ca 15 minuter, tills smultäcket fått fin färg.

Låt svalna lite och gör under tiden vaniljsåsen:

3 dl turkisk yoghurt 3,5%
3-4 msk caseinproteinpulver vanilj
1/2 tsk vaniljpulver (ej vaniljsocker!)
1 msk stevia strö eller sukrin

Blanda ihop allt ordentligt så det inte blir några klumpar. Klicka över pajen och njut!

Näringsvärde för en bit om du delar pajen i 8 bitar + 1/8 av vaniljsåsen:
192 kcal
8,5g protein
9g kolhydrater
13g fett


Vad brukar ni lyxa till fredagen med?

6 kommentarer:

  1. Ser onekligen väldigt gott ut! Skall prova och se vad sambon säger ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja gör det! Hoppas ni båda gillar den, jag bjöd släkten på den och alla gillade den, även de som inte brukar baka/äta nyttigt :-)

      Radera
  2. Åh, vad gott det både ser ut att vara och verkar som i receptet! Vill testa nu nu NU! Problemet är att det inte finns någon kokosolja i det här huset.. Har du något tips på vad man kan ta istället? Typ naturell olja?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej!
      Du kan absolut testa med en neutral olja (eller till och med smör om du har det hemma, det är så lite man använder). Kanske till och med att 1 msk nötsmör + 1 msk osötat äppelmos skulle funka. Så länge det håller ihop smuldegen någorlunda så är det bara att testa :-)

      Radera
  3. Hej!

    Tror du det fungerar med rabarber istället eller blir det för surt? Andra idéer fär nyttig rabarberpaj? :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja det funkar säkert, bara du tillsätter lite socker/stevia strö så att det inte blir för surt :)

      Radera

Lämna gärna en kommentar, då blir jag glad :-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...