Så här såg det ut senast vi hade "buffé" hemma |
Helst ska det finnas: grekisk yoghurt eller kesella, frukt&bärsallad, hemgjord müsli med nötter, kanske någon form av proteinpannkakor eller plättar med keso och hemgjord chiafrö-sylt, kokta ägg, kalkon, tomat, avocado och mager ost.....och såklart någon form av gott bröd! Ni kan ju gissa vad jag kommer göra dagen efter min tävling ;-) Då är det frukostbuffé som gäller!
Det här brödet skulle passa utmärkt till den buffén. Saftigt och luftigt med nötig smak från pumpakärnorna och lite sötma från moroten. Det är helt glutenfritt och är superenkelt att göra i och med att det inte kräver någon jäsning. Det innehåller långsamma kolhydrater, tillsatt protein för mättnad och nyttiga fetter från frön och havregryn. Perfekt till frukost eller mellanmål med valfritt favoritpålägg.
Glutenfri proteinrik morotslimpa med pumpafrön
1 limpa, ca 19 skivor
1,5 dl rårismjöl
1,5 dl bovetemjöl
1 dl havre malt
till ett mjöl
1 dl hela havregryn
1 dl naturellt vassleproteinpulver (eller mer
bovete/rårismjöl)
1 msk hela linfrön
½ msk hela psylliumfrön
2 tsk bikarbonat
1 tsk salt
1 tsk brödkryddor
2 tsk olivolja
1 normalstor riven
morot
3,5 dl naturell
yoghurt
1.Blanda alla torra ingredienser och ha sedan i de blöta.
Häll i en smord brödform och grädda i ugnen i 175 C i ca
60 minuter. Låt svalna under bakduk.
Näringsvärde per skiva (ca 30g):
75 kcal
3,5g protein
11g kolhydrater
2g fett
Wow, skal helt bestemt prøves. Super blog og inspiration, både mad og træning! Tak :-)
SvaraRaderaTack så mycket Maria! Hoppas brödet blir bra :-)
RaderaTack för en inspirerande sida, limpan smakade kanon!
SvaraRadera/Johan
Hej!
RaderaTack så mycket och vad kul att limpan blev bra :-)
Rårismjöl? Hur får man tag på det? Eller är det möjligt att göra det själv? :)
SvaraRaderaDet finns att köpa på Konsum, i hälsokosthyllan. Märket är BioFood. Finns även i de flesta hälsokostbutiker. Det går bra med vanligt rismjöl också :)
RaderaHar hittat det nu, tack så mycket! :)
RaderaToppen! :)
RaderaHej! Blev precis tipsad om din sida eftersom jag vill testa att leva glutenfritt bland annat.
SvaraRaderaAv det jag hitills har sett verkar du ha en jättebra sida! :)
Det här receptet lockar mig verkligen, men jag undrar om det går att byta ut yoghurten mot t.e.x. havremjölk eller något annat mjölkfritt alternativ?
Hej, vad roligt att du hittat hit :)
RaderaDet som är lite knepigt när man bakar med bikarbonat är att man måste ha någon form av syrlig mjölkprodukt i för att "aktivera" bikarbonatet. Prova att googla på det och läs mer själv, men det är vad jag har läst när det kommer till att baka med bikarbonat :)
Man kan ta mjölk (valfri) och tillsätta en tsk vitvinsvinäger, den bidrar med syra vilket aktiverar bikarbonatet!
RaderaJag har hört att vinäger aktiverar bikarbonatet men jag har aldrig testat själv, mycket bra tips! Tack!!
RaderaDetta recept verkar otroligt bra, måste testas så fort som möjligt! :) Undrar bara om det finns något man skulle kunna byta ut rårismjölet mot (t.ex. motsvarande mängd bovetemjöl/ havremjöl/ en blandning av dessa)?
SvaraRaderaDet är riktigt gott :)
RaderaJa det går jättebra. Tror bovete funkar bäst, dinkel funkar nog också bra :)
Tack så mycket för svaret! Bra att veta, gillar också smaken av dinkel jättemycket, så det ska bli kul att baka brödet med dinkelmjöl! :)
RaderaHej, vet du om bikarbonat aktiveras i laktosfri mjölk? Testade limpan igår, im in love! Tack för receptet!!
SvaraRaderaJa det tror jag funkar.
RaderaDet var så lite så ;)
Hejsan!
SvaraRaderaDetta bröd ska jag göra, låter supergott!
Men vad menar du med 1 dl havre malt till ett mjöl? är det havregryn man maler?
Precis, du maler 1 dl havregryn till mjöl i en matberedare.
RaderaHej!
SvaraRaderaJag undrar vilken storlek det är på de bakformar (i L) som du använder till att baka dina bröd i?
Oj, bra fråga. Det är helt vanliga brödformar, tror de är i standardmått....om det nu finns något sådant. Det står inte på dem hur stora de är. Jag har en form i non-stick material.
RaderaHej Sanna!
SvaraRaderaHalkade in här för hundrade gången för att hämta receptet till detta underbara bröd, så vill bara passa på att tacka dej! Fick min diagnos som glutenintolerant för 4 år sedan (är 19 år idag) och bakar morotsbrödet minst en gång i månaden, likadant gör min syster (som f.ö tål gluten). Och så är hela familjen frälst i havrefrallorna. Vill ge dig all beröm i världen för att du gör det lättare för oss med allergi (och alla andra) att njuta av nyttig och god mat. TACK!
Hej Isabelle!
RaderaTack så mycket för att du tog dig tiden att lämna en kommentar, det uppskattas!
Du anar inte hur roligt det är att höra att jag underlättar era liv, det gör att tiden jag lägger ner på bloggen blir så mycket mer värd det!! :)
Hej Susanna.
SvaraRaderaTack för ett bra recept och en bra blogg!
Är en tjej på 23 år som har satt igång med styrketräning 4-5 dagar i veckan samt något konditionspass, håller mig till en bra kost och försöker hålla lite koll på hur mycket kalorier jag äter varje dag.
För tillfället dricker jag Whey-100 som proteinpulver, men är ett pulver "framtaget för kvinnor" något mer att rekomendera, t.ex "FitMiss" ? Jag är 162 cm och väger 63kg. Mitt mål är att tighta till min kropp, få fram konturer av musklerna och få bort överflödigt fett!
Måltid efter ett träningpass kan t.ex vara grönsaker, en kycklingfilé samt 0,5dl matvete. Väljer bort kolhydrater till lunch, då det mest bara blir mycket protein och grönsaker. (Två mellanmål bestående av te.x kvarg/grape eller egengjort bröd) Känns detta som ett rätt upplägg?
Tack så mycket på förhand!