onsdag 1 maj 2013

Citronrutor med vanilj och kokosfrosting

Hej på er och glad 1:a maj! Jag och David åkte till Gävle igår för att frakta traktordäcket, som David köpt, till svärföräldrarnas gård. Det är ett riktigt tungt åbäke men det gick ändå bra. David och Davids pappa fick släpa medan jag satt och solade och lekte med hundarna...perfekt arbetsfördelning, ha ha!
Jag vet inte om man börjar bli gammal men vi hade ingen lust alls att bege oss ut och titta på någon brasa så det blev en lugn kväll hemma framför tv:n med hör och häpna, ett glas vin! Jag dricker väldigt sällan men ibland kan det vara gott med ett glas vin till maten.

Idag firar jag och David 4-årig förlovningsdag så jag ska försöka baka en god tårta av något slag. Jag har även fått ett önskemål från Moa (en läsare) som vill ha ett recept på en födelsedagstårta, så varför inte slå två flugor i en smäll. Återkommer med resultatet.
I förrgår däremot så drog jag fram skålar och ingredienser och började blanda ihop saker. Flera av er har önskat något somrigt och för mig är citroner riktigt somriga och fräscha. Resultatet blev en luftig sockerkaka med en en "touch" av citron och med en härlig vanilj och kokoskräm på. Perfekt till sommarfikat! :)

Citronrutor med vanilj och kokosfrosting
9 rutor

2 dl (85g) havremjöl (mal ditt eget av havregryn i en matberedare)
2 skopor (40g) Whey complete vanilj
2 msk stevia strö
1,5 tsk bakpulver
2 msk (15g) riven kokos
rivet skal från 1/2 medelstor citron
2 tsk citronsaft
2 äggvitor
0,75 dl (70g) osötat äppelmos
1 dl valfri mjölk (jag använde lättmjölk)

Frosting:
150 g lättkesella
2 msk cream cheese extra light
2-3 tsk stevia strö
1 msk riven kokos
1/2 kapsyl vaniljarom eller 5 droppar Sweet leaf stevia droppar vanilla cream

1. Sätt ugnen på 175 C.
2. Blanda ihop alla torra ingredienser i en bunke. Ha i de blöta och mixa med en stavmixer för att få en slät smet.
3. Smörj en mindre ugnsform (jag använde ca 20x20 cm) och "bröa" med riven kokos. Häll smeten i formen och grädda i ca 13-15 minuter. Ta ut och låt svalna.
4. Blanda ihop ingredienserna till frostingen och bred ut den över kakan. Riv över lite citronskal.

Tips! Om du inte äter allt på en gång, frys in kakan utan frosting och ta fram vid behov.
Näringsvärde per ruta:
93 kcal
8,5 g protein
8,2 g kolhydrater
2,7 g fett

endast citronrutorna, utan frosting:
72 kcal
5,8 g protein
7,3 g kolhydrater
1,8 g fett

18 kommentarer:

  1. Oj så gott :)
    Kul med en liten resa också...hoppas ni har det bra =)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi hade det jättebra :) Mysigt att komma bort från Stockholm ibland, även om jag älskar Stockholm....

      Radera
  2. Jag vill tacka dig för den här sidan och för alla goda recept! :-D
    De godsaker som jag har provat gör att jag nästan får dåligt samvete - trots att jag vet att innehållet är nyttigt.
    (Hjärnspöken? - Svar ja!)
    Tack så mycket för detta - du gör ett fantastiskt jobb!

    Ha en fin första maj!

    //Nina - som älskar sötsaker

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Nina!

      Du behöver inte få dåligt samvete (så länge du inte äter upp allt på en gång ;). Vi alla har väl små hjärnspöken ibland, men det är bara att jobba med dem :)
      Tack snälla, jag uppskattar verkligen din feedback!

      Radera
  3. Hej!
    Tack för en inspirerande blogg med bra tips och recept! Nu är det vår ute, solen skiner och glasslängtan ökar. Jag undrar samt önskar en bra nyttig recept på glass (alt till glass). Har du ett du kan dela?

    Vänligen
    C

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Charlotte!
      Jag har tre recept på glass på bloggen, kolla under fliken "sött efterrätter", de ska finnas där ;)

      Radera
  4. Mums! Både ser ut och låter riktigt sommarfräscht.
    Nu när vi går mot ljusare och varmare tider längtar vi (jag) efter friska och fräscha smaker. Allra bäst smakar de självklart i fint sällskap utomhus.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Håller med!
      En fika på balkongen i solen med fint sällskap är oslagbart!

      Radera
  5. Kan man byta ut vanilj proteinpulvret mot något annat? :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du kan prova att byta ut det mot mer havremjöl eller mandelmjöl :)

      Radera
  6. Grattis på förlovningsdagen babe :)

    SvaraRadera
  7. Dessa var sååå goda? Hur ofta i veckan kan man äta 2 till mellis??

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är de goda!! Det beror ju lite på vad/hur du äter i övrigt men du kan lika gärna äta dessa som att äta en skål med gröt och en proteindrink till mellanmål, det är ju i stort sett samma ingredienser.

      Radera
  8. Gjorde dessa till fikat idag, jätte god, saftig och mumsig, lovely!
    Dock så blev min mycket kompaktare men det kanske beror på att jag skippade whey complete vanilj och inte tog mer havre istället. Tror du det kan vara därför min blev mer kompakt? (du kan ju kolla på min blogg om du vill så ser du)

    Tack så mycket för ännu ett gott recept! ;D
    Många kramar!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Johanna!
      Ja det är nog för att du tog havremjöl istället för proteinpulver som de blev lite kompakta. Testa att ta mandelmjöl istället nästa gång, det borde bli bättre :)

      Fina bilder på din blogg :)
      Kram

      Radera
  9. Hej!
    Provade göra citronrutorna nu på kvällen. Hur goda som helst! :)
    Hade ett problem bara, de var väldigt svåra att få ur formen och smulade sönder väldigt lätt. Vad använde du för att smörja formen? Och jag använde wnt triple protein, kan det ha haft inverkan på smuligheten tror du?

    Elin

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej!
      Jag snärjde med kokosolja, men du kan också ha bakplåtspapper i formen för att undvika att de fastnar.
      Ja det påverkar absolut, triple protein är en blandning av olika protein som bidrar till en annan konsistens än om du bara skulle använda vassle :)

      Radera

Lämna gärna en kommentar, då blir jag glad :-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...