Jag bidrog med dessa chokladkakor, ett recept jag försökt mig på tidigare, till Davids födelsedag.
Det är svårt att göra kakor med proteinpulver och få dem krispiga, oftast blir de sega eller smaklösa men den här gången tror jag att jag lyckades! Jag märkte att det krävs ganska mycket sötning i dem eftersom de blir mindre söta efter att man bakat dem, av någon konstig anledning?!
Du kan fylla dem med vad som helst men jag tycker att kokoskräm passar perfekt. Du kan självklart äta dem utan fyllningen också :)
Första steget är att göra kakorna.
Krispiga chokladkakor
12 st
1,5 dl (ca 55g) havremjöl
2 msk Whey complete choklad
1/2 msk kakao
2,5-3 msk stevia strö
2 msk valfri mjölk (havre- eller rismjölk går bra)
1 tsk kokosolja
1 krm bikarbonat
1 krm salt
1. Sätt ugnen på 200C.
2. Ha i alla ingredienserna i en skål och blanda ihop allt till en deg med händerna. Rulla degen i 12 små bollar och lägg dem på en bakplåt klädd med bakplåtspapper. Tryck till bollarna med baksidan av en sked så de blir platta.
För att göra Kokosfyllningen använde jag:
85 g lättkesella
1 tsk kokosmjölk
1 msk riven kokos
1 msk stevia strö
1 msk vaniljcasein eller kokosmjöl
1. Blanda ihop allt med en sked och lägg sedan 1/6 av fyllningen på en kaka. Lägg på en kaka på fyllningen. Servera på en gång, annars blir kakorna mjuka.
Näringsvärde per kaka (av 12) utan fyllning:25 kcal
1 g protein
3 g kolhydrater
0,75 g fett
Näringvärde för 2 kakor med fyllning:
123,5 kcal
4,5 g protein
6,5 g kolhydrater
2,7 g fett
Du överraskar då alltid med goda och spännande recept =) Tack för alla dessa underbara sakar.
SvaraRaderaHa ha, jag försöker :)
RaderaGud va gott!! Måste prova dem någon gång!! :) Älskar din blogg!
SvaraRaderaTack snälla! Ja gör det, det är riktigt goda till fikat :)
RaderaDet ser som vanligt jättegott ut! Kokos är aldrig fel, i synnerhet inte i kombination med choklad ;) Choklad är för övrigt aldrig fel det heller!
SvaraRaderaKram
Tack :) Jag håller med...choklad och kokos är helt oslagbart. Skulle kunna tänka mig att kaffe-kräm skulle passa också ;)
RaderaVilka söta kakor! Jag har också märkt att kakorna ofta blir mindre söta när de gräddats.
SvaraRaderaVisst är det konstigt, har hänt mig många gånger, men framför allt i hårda kakor??!!
Raderahej, jag undrar om det fungerar med vilket proteinpulver som helst (alltså att värma upp & baka)? jag har one whey protein isolate & gaspari myofusion- kan jag baka på dessa oxå eller förstörs de då? undrar oxå om vaniljsocker- vad är alternativet? är vaniljextrakt bättre, har sett att du använder det ibland. Är det oxå sött som vaniljsocker & var hittar man det (Ica??)?
SvaraRaderaProvade nämligen att göra glass på frysta hallon & avocado & det skulle vara vaniljsocker i....jag provade istället med fun light men det blev inte alls lika gott.
Ja vilket vassleprotein som helst går bra, det förstörs inte när du baka med det.
RaderaVaniljsocker är ju i stort sett florsocker med vaniljsmak så man använder det för att söta saker. Jag använder istället vaniljpulver (mald vaniljstång, finns på Coop och Ica bland bakprodukter) eller vaniljextrakt/essens (Dr oetker, finns också på vanliga butiker...finns även arraksarom, citron mm). Det är inte sött utan jag tillsätter Stevia strö eller annat sötningsmedel då jag bakar.
kokosolja- var hittar jag det? kan man även steka mat i det & är det bättre än tex olivolja? vad är vaniljcasein? kokosmjölk- är inte det väldigt fett, bör man vara försiktig med det eller kan man med gott samvete göra tex en kycklingrätt med kokosmjölk i med tex glasnudlar eller liknade?
SvaraRaderaKokosolja hittar du i vanliga livsmedelsbutiker, märket heter Kung Markatta. Du kan fråga i din butik var det står. Finns även i hälsokostbutiker.
RaderaKokosolja finns både med lätt kokossmak (passar i bakverk, söta saker) eller naturellt. Kokosolja tål högre temperaturer än olivolja, andra oljor och lämpar sig bra att steka i.
Du kan absolut använda kokosmjölk i din matlagning, allt handlar bara om mängd i och med att kokosmjölk är ganska kaloritätt.
Vad händer om man använder casein istället? Tack för en superbra blogg med goda recept som alltid :-)
SvaraRaderaMvh Gabriella
Då blir kakorna sega/gummiaktiga och får en helt annan konsistens.
RaderaTack :)
Kan jag byta ut mot endast kakao istället för proteinpulver om jag inte har chokladprotein hemma?
SvaraRaderatack för snabbt svar ;-)
Jag skulle byta proteinpulver mot mandelmjöl :)
Raderaokej topp! :-)
Radera