söndag 20 januari 2013

Kokoskrämsfyllda krispiga chokladkakor

I helgen har vi varit i Gävle för att fira Davids mamma som fyllde 65 år (grattis Lena!!). Det blev ett riktigt fint kalas och det bjöds på exotisk buffé med massa goda frukter, kallskuret, sallader och självklart fika med tårta.
Jag bidrog med dessa chokladkakor, ett recept jag försökt mig på tidigare, till Davids födelsedag.
Det är svårt att göra kakor med proteinpulver och få dem krispiga, oftast blir de sega eller smaklösa men den här gången tror jag att jag lyckades! Jag märkte att det krävs ganska mycket sötning i dem eftersom de blir mindre söta efter att man bakat dem, av någon konstig anledning?!
Du kan fylla dem med vad som helst men jag tycker att kokoskräm passar perfekt. Du kan självklart äta dem utan fyllningen också :)
Första steget är att göra kakorna. 
Krispiga chokladkakor
12 st

1,5 dl (ca 55g) havremjöl
2 msk Whey complete choklad
1/2 msk kakao
2,5-3 msk stevia strö
2 msk valfri mjölk (havre- eller rismjölk går bra)
1 tsk kokosolja
1 krm bikarbonat
1 krm salt

1. Sätt ugnen på 200C.
2. Ha i alla ingredienserna i en skål och blanda ihop allt till en deg med händerna. Rulla degen i 12 små bollar och lägg dem på en bakplåt klädd med bakplåtspapper. Tryck till bollarna med baksidan av en sked så de blir platta.
3. Grädda i ca 10 minuter, ta ut och lägg dem på ett galler för att svalna.
För att göra Kokosfyllningen använde jag:

85 g lättkesella
1 tsk kokosmjölk
1 msk riven kokos
1 msk stevia strö
1 msk vaniljcasein eller kokosmjöl

1. Blanda ihop allt med en sked och lägg sedan 1/6 av fyllningen på en kaka. Lägg på en kaka på fyllningen. Servera på en gång, annars blir kakorna mjuka.
Näringsvärde per kaka (av 12) utan fyllning:
25 kcal
1 g protein
3 g kolhydrater
0,75 g fett

Näringvärde för 2 kakor med fyllning:
123,5 kcal
4,5 g protein
6,5 g kolhydrater
2,7 g fett




17 kommentarer:

  1. Du överraskar då alltid med goda och spännande recept =) Tack för alla dessa underbara sakar.

    SvaraRadera
  2. Gud va gott!! Måste prova dem någon gång!! :) Älskar din blogg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack snälla! Ja gör det, det är riktigt goda till fikat :)

      Radera
  3. Det ser som vanligt jättegott ut! Kokos är aldrig fel, i synnerhet inte i kombination med choklad ;) Choklad är för övrigt aldrig fel det heller!
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack :) Jag håller med...choklad och kokos är helt oslagbart. Skulle kunna tänka mig att kaffe-kräm skulle passa också ;)

      Radera
  4. Vilka söta kakor! Jag har också märkt att kakorna ofta blir mindre söta när de gräddats.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det konstigt, har hänt mig många gånger, men framför allt i hårda kakor??!!

      Radera
  5. hej, jag undrar om det fungerar med vilket proteinpulver som helst (alltså att värma upp & baka)? jag har one whey protein isolate & gaspari myofusion- kan jag baka på dessa oxå eller förstörs de då? undrar oxå om vaniljsocker- vad är alternativet? är vaniljextrakt bättre, har sett att du använder det ibland. Är det oxå sött som vaniljsocker & var hittar man det (Ica??)?
    Provade nämligen att göra glass på frysta hallon & avocado & det skulle vara vaniljsocker i....jag provade istället med fun light men det blev inte alls lika gott.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja vilket vassleprotein som helst går bra, det förstörs inte när du baka med det.
      Vaniljsocker är ju i stort sett florsocker med vaniljsmak så man använder det för att söta saker. Jag använder istället vaniljpulver (mald vaniljstång, finns på Coop och Ica bland bakprodukter) eller vaniljextrakt/essens (Dr oetker, finns också på vanliga butiker...finns även arraksarom, citron mm). Det är inte sött utan jag tillsätter Stevia strö eller annat sötningsmedel då jag bakar.

      Radera
  6. kokosolja- var hittar jag det? kan man även steka mat i det & är det bättre än tex olivolja? vad är vaniljcasein? kokosmjölk- är inte det väldigt fett, bör man vara försiktig med det eller kan man med gott samvete göra tex en kycklingrätt med kokosmjölk i med tex glasnudlar eller liknade?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kokosolja hittar du i vanliga livsmedelsbutiker, märket heter Kung Markatta. Du kan fråga i din butik var det står. Finns även i hälsokostbutiker.
      Kokosolja finns både med lätt kokossmak (passar i bakverk, söta saker) eller naturellt. Kokosolja tål högre temperaturer än olivolja, andra oljor och lämpar sig bra att steka i.
      Du kan absolut använda kokosmjölk i din matlagning, allt handlar bara om mängd i och med att kokosmjölk är ganska kaloritätt.

      Radera
  7. Vad händer om man använder casein istället? Tack för en superbra blogg med goda recept som alltid :-)
    Mvh Gabriella

    SvaraRadera
    Svar
    1. Då blir kakorna sega/gummiaktiga och får en helt annan konsistens.
      Tack :)

      Radera
  8. Kan jag byta ut mot endast kakao istället för proteinpulver om jag inte har chokladprotein hemma?

    tack för snabbt svar ;-)

    SvaraRadera

Lämna gärna en kommentar, då blir jag glad :-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...