Men först tänkte jag lägga upp lite bilder från gårdagens teamträff med Team Proteinbutikens utvecklingsteam.
Det är ett sånt härligt gäng och det är riktigt roligt att få coacha dem fram till tävling och få vara med på deras "resa". Det är verkligen en resa man gör när man bestämmer sig för att dieta inför en tävling, och det var något vi pratade om igår. Att göra en tävlingssatsning kräver stort fokus och en hel del uppoffringar och det gäller att hela tiden komma ihåg att man gör det för sin egen skull, att ingen tvingar en och om man är trött och på dåligt humör ska det inte behöva gå ut över ens nära och kära. Vissa dagar är man på topp och allt känns kanon, medan man nästa dag kan känna sig orkeslös och ifrågasätta varför man ska tävla överhuvudtaget....och det är helt normalt att känna så! Motivationen går upp och ner och ligger man på energiminus med väldigt hög träningsbelastning, är det klart att man kommer känna sig sliten. Jag påstår inte att det är hälsosamt att göra en tävlingsdiet, på samma sätt som det kanske inte är hälsosamt att vara elitidrottare. Men det är en sport, och är det något man vill göra så måste man vara förberedd på att det är tufft ibland.
För er som inte är så insatta i Fitness/Bodybuilding-tävlingar är en tävlingsdiet något man påbörjar allt från 24-12 veckor innan en tävling. Man försöker under dessa veckor att få bort så mycket underhudsfett som möjligt, samtidigt som man försöker behålla sina muskler så att man ser "deffad" och vältränad ut på scen. Perioderna mellan tävlingar (många gör max en tävling per år) tränar man en mer "normal" träningsdos och äter tillräckligt med näring för att kroppen ska må bra och för att man ska kunna bygga och forma sina muskler.
Teamet träffades igår på Proteinbutiken i Gävle där vi pratade med ägaren Thomas Malmberg och där vi fick prova lite olika kosttillskott.
Thomas Malmberg, ägaren av Proteinbutiken |
Vi fick prova Questbars, BCAA och lite proteinpulver |
Kitty testar questbars |
Marcus flexar, Hanna, Elaine och Sandra kör en sidopose och Pernilla och Kitty kör en back-pose |
En riktigt mysig dag och jag ser fram emot nästa teamträff i början av september. Då kommer de flesta i teamet ha påbörjat sina dieter inför Luciapokalen, som i stort sett alla ska tävla på. Ni kommer kunna följa dem alla här på bloggen och på deras egna bloggar. Går ni in på Proteinbutikens utvecklingsteams sida kan ni klicka vidare till de som har bloggar.
Jag gjorde ett försök till en Rabarberpaj för några dagar sedan och jag bjöd Davids föräldrar och David på den. Jag fick inte det positiva gensvar som jag brukar få, det var mer "Den var ju god....", "Jo, den smakade helt ok", "Rabarber är ju lite syrligt"....
Inte det jag hade hoppats på, ha ha! Så jag gjorde ett nytt försök och det blev MYCKET bättre!!! Den fick 5 av 5 av Davids pappa. Här kommer resultatet...
Nyttig Rabarber och jordgubbssmulpaj
1 paj, 6 portioner
Smuldeg:
2 dl (65g) havregryn
1 dl (42g) mandelmjöl
1 skopa (20g) whey complete vanilj (har du inte proteinpulver kan dy byta mot valfritt mjöl)
1 msk (15g) kokosolja (jag mätte den i fast form, inte smält)
1 msk stevia strö
1/4 tsk kardemumma
1 msk vatten
Fyllning:
250 g färska jorgubbar
150 g rabarber
1,5 msk stevia strö
1 msk potatismjöl
Smultäcke:
1/2 smuldegen + 15 g grovt hackade mandlar, 1/2 dl (15g) havregryn, 1/2 msk kokosolja, 0,5 msk flytande honung
1. Sätt ugnen på 175 C.
2. Ha i alla ingredienser till smuldegen i en matberedare och kör tills allt blivit blandat. Är den för torr kan du ha i lite mer vatten.
3. Dela smuldegen i två delar och tryck ut den ena delen i en pajform (degen är ganska torr och kommer inte hålla ihop som en "vanlig" deg). Grädda i ugnen i ca 5 minuter, tills den fått lite färg.
4. Skär jorgubbarna i mindre bitar. Skala och skiva rabarbern i ca 1,5 sm stora bitar. Blanda med stevia strö och potatismjöl. Lägg fyllningen i pajformen.
5. Tillsätt de övriga ingredienserna (mandlar, havregryn, kokosolja, honung) till den andra delen av smuldegen, blanda ihop med dina händer. Smula degen över rabarbern och jordgubbarna och grädda i ugnen i ca 10-15 minuter, eller tills rabarbern är mjuk och smultäcket fått färg.
TIPS! Jag serverade pajen med en vaniljsås gjord på lättkesella (ca 200g) och vaniljcasein (ca 1 skopa) + vatten till önskad konsistens.
Näringsvärde per portion (utan vaniljsås):
184 kcal
7 g protein
16 g kolhydrater
10 g fett
Vilken trevlig, inspirerande och givande dag ni verkar ha haft. Med er erfarenhet och kunnande måste det vara jätteroligt att få vara med och coacha dessa personer. I år skall det bli extra roligt att spana in Luciapokalen då många "kända" ansikten kommer att stå där på scen (min bror inkluderad). Men det är ett bra tag kvar och nu först skall vi njuta av den stundande sommaren. Perfekt med ett somrigt och välsmakande recept då ;)
SvaraRaderaKram
Jag det är otroligt givande, framförallt i och med att alla gör precis som man säger ;)
RaderaVad roligt att din bror ska tävla! Då kommer vi ju ses där :)
Men som du säger, nu ska vi njuta av sommaren och alla härliga sommarrecept.
Stor kram
Hej! Denna paj verkar vara hur god som helst:) om man byter ut proteinpulver mot ett annat mjöl, hur ska man då tänka med mängden? Motsvarar en skopa proteinpulver en skopa mjöl? Eller är det bättre att väga? Tack på förhand och tack för en fin och inspirerande blogg:)
SvaraRaderaKram Marie
Hej!
RaderaTa motsvarande mängd i gram, dvs ca 15-20 g mjöl.
Tack så mycket :)
Hej! Denna paj verkar vara hur god som helst:) om man byter ut proteinpulver mot ett annat mjöl, hur ska man då tänka med mängden? Motsvarar en skopa proteinpulver en skopa mjöl? Eller är det bättre att väga? Tack på förhand och tack för en fin och inspirerande blogg:)
SvaraRaderaKram Marie
Hej!
RaderaJa det borde det göra, men väg för säkerhets skull :)
Tack så mycket!
Rabarber och jordgubbar är en bra kombo tycker jag, för att det ska bli lagom syrligt. Jag vill förresten också prova questbar, är lite smått galen i dom...
SvaraRaderaHåller med! Jag testade att bara göra en rabarberpaj och den blev på tok för syrlig.
RaderaJag med....skulle kunna äta flera per dag...men får hindra mig själv, ha ha!
=) Gott, Somrigt !!! Måste testa denna =) enkelt och gott.
SvaraRaderaJa den är riktigt enkel att göra och blev förvånansvärt god :)
RaderaÅh, en sån snygg bild ;) haha!
SvaraRaderaSjukt bra dag igår, tusen tack för den. Och pajen. <3
Du är ju ett snyggo så vad kan du vänta dig ;)
RaderaTack själv fina, är grymt impad att du orkade köra hem!
Man skulle haft en filmkamera i bilen så hade nog den som kollade på filmen garvat halvt ihjäl sig. Gamla 80-talsklassiker i iphonen och en gapande Kitty - allt för att hålla mig vaken. :D
RaderaHa ha, skulle jag velat se! ;)
RaderaAHMEN LÄGG AAAAAAAVVVVVVVV !!! Här har jag bunkrat upp med rabarber och jordgubbar, skissat upp flera olika varianter på pajdeg och smultäcke, klurat och fnulat på tillvägagångssätt och roliga idéer... MEN SÅ GÖR DU SKITEN!!! VAFAAAAAAAAN SANNA, hahahaha, orkar inte. Kan du slänga ut pojkvännen och låta mig bli din sambo istället? Så vi iaf kan göra grejerna ihop, nu när vi tydligen ändå har SAMMA JÄKLA IDÉER hela tiden ;)
SvaraRaderaHa ha, är det sant??!! Vi får nog som sagt ta och flytta ihop...det skulle vi spara ingrediens-pengar på! ;)
RaderaVi kan börja med att få till den där bak-daten nu tycker jag. Skickar iväg ett sms ikväll.
Kram fina
Pajen ser riktigt god ut, men vad tyckte de var dåligt första gången? var det bara att det blev lite för surt? Hade du i mer stevia då för att kompensera?
SvaraRaderaGår det bra att använda sojamjöl istället för mandelmjöl exempelvis? Jag misstänker att smaken blir väldigt annorlunda då.
Ja, det blev lite för syrligt med bara rabarber och havretäcket blev lite tråkigt, nu hade jag i hackade mandlar och mer mandelmjöl :)
RaderaNja, det blir nog helt annorlunda och blir nog väldigt torrt...
Men gud så gott med rabarberpaj!
SvaraRaderaEller hur! En riktig sommarefterrätt :)
Raderaden här ska jag göra i helgen!! tror du det funkar med cocosmjöl ist för propulver?
SvaraRaderaTveksamt...jag skulle satsa på havremjöl, mer mandelmjöl eller typ bovetemjöl/dinkelmjöl :)
RaderaGjorde denna ikväll, fast med kokossocker istället för stevia och äpple istället för jordgubbar. Blev kanongott! :) Tack för receptet.
SvaraRaderaHärligt!
RaderaHar faktiskt inte testat kokossocker än men ska definitivt göra det :)
Hej! Kan man byta ut kokosoljan mot någon annan olja tex raps eller oliv?
SvaraRaderaDu har en superbra blogg för övrigt, så inspirerande! :)
Ja, rapsolja borde funka, olivolja är nog inte så gott i söta bakverk :)
RaderaHur stor är formen du använder? I cm.. :)
SvaraRaderaJag tror att den var ca 18-20 cm. Hyfsat liten :)
RaderaÅhh... Den där pajen alltså.. Jag vet ju vad jag ska bjuda mina föräldrar på imorgon! Nu är jag ju verkligen ingen fitnesskvinna även om jag tränar mycket och vill bli "mer" men bra mat är alltid bra mat och mina föräldrar dör sannerligen inte av lite mindre socker! ;)
SvaraRaderaTack för receptet! Ha de fint!
/Veronica