tisdag 25 augusti 2015

Saftiga vaniljrutor med citron & limefrosting

Förutom att det är väldigt roligt att skriva saker, baka och lägga ut saker på bloggen så har bloggen gett mig en massa nya vänner som jag aldrig hade träffat annars. En av dem är som ni kanske redan vet Fanny, en otroligt härlig tjej som jag inspireras mycket av och har man varit inne på hennes blogg så är det svårt att slita sig från alla underbara bilder och recept. I söndags var jag hemma hos Fanny på födelsedagsfika och jag hade såklart höga förväntningar när det gällde tårta och annat gott. Jag blev inte besviken kan jag meddela!!! Fanny bjöd på en raw cheesecake, en chokladkaka med chokladglasyr (som var helt magisk) och chokladtryfflar. Jag längtar verkligen tills hon lägger upp recepten för den där chokladkakan var bland det godaste jag ätit i chokladväg!
Jag blev såklart inspirerad och när jag kom hem började jag spåna på vad jag skulle kunna göra. Choklad hade jag ätit tillräckligt av på dagen så det fick bli något lite lättare och fräschare. När jag  bakar är det viktigt för mig att det är enkelt och går snabbt och favoritrecepten är såna där man bara mixar ihop smeten och stoppar in den i ugnen.
Detta recept är precis så enkelt! I med alla ingredienser i en skål, mixa, häll i en form och grädda. Ut ur ugnen kommer en saftig och lite kletig kaka som är supergod som den är, men som blir ännu lite godare med den söt-syrliga frostingen och det är mindre än 100 kcal per bit!!! Här kommer receptet:
Saftiga vaniljrutor med citron & limefrosting
12 små rutor

3 dl (109g) havregryn
1,5 dl (50g) whey complete vanilj
2-3 msk stevia sötströ
1 tsk bakpulver
0,5 tsk bikarbonat
0,5 tsk salt
1 tsk vaniljarom
1 ägg
2 msk kokosolja
0,5 dl osötat äppelmos
2 dl osötad mandelmjölk (eller valfri mjölk)
0,5 dl urkramad riven zucchini (kan uteslutas men gör kakan lite saftigare)

Frosting:
150 g Philadelphia extra light
1 msk stevia sötströ
1 tsk limeskal
0,5 tsk citronskal
1 tsk limejuice

1. Sätt ugnen på 175 C.
2. Mixa ihop alla ingredienser i en stor bunke. Häll smeten i en rektangulär ugnsform, ca 20x20 cm (klä den i bakplåtspapper så kakan inte fastnar) och grädda i mitten av ugnen i ca 18 minuter. Ta hellre ut den lite för tidigt, den är supergod när den är lite kletig. Ta ut och låt svalna.
3. Blanda ihop ingredienserna till frostingen och ber den över kakan. Skär i 12 bitar. Försvara i kylen eller frys in kakan (bäst att frysa in den utan frostingen).
Näringsvärde per bit:
97 kcal
7 g kolhydrater
6 g protein
4 g fett

7 kommentarer:

 1. Ser jättegott ut! Hur länge tror du dem håller i kylen? Fungerar dem att frysa in med frosting?

  SvaraRadera
 2. Måste testas! Vad tror du om att byta äppelmoset mot pumpapuré? ...

  SvaraRadera
 3. Hej hej. Vad kan man använda istället för whey complete vanilj? Något "vanligt" typ av mjöl eller mandelmjöl kanske? Har inga proteinpulver och är allergisk mot sojaprotein och nötter exempelvis. Tacksam för svar, ser jättegott ut!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Exempelvis mandelmjöl i motsvarande mängd brukar fungera bra som ersättning för proteinpulver! :)

   Radera

Lämna gärna en kommentar, då blir jag glad :-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...