måndag 31 augusti 2015

Smakessenser och aromer

Jag använder ofta och gärna smakessenser när jag bakar för att piffa till och förstärka smaken på tex glass, muffins, kakor och grädde/kokosgrädde. Det finns såklart olika typer av aromer/essenser, både naturliga och artificiella. De flesta aromer innehåller en alkohollösning (etanol används ofta för att lösa upp och sprida aromämnen) men annars är det inget konstigt i dem. I det stora hela så använder jag helst naturliga aromer (tex kryddor) för att smaksätta bakverk men ibland är det kul att använda lite ovanligare smaker och då kommer aromer/essenser in i bilden. Jag försöker att hålla mig borta från tillsatt socker så gott det går, men när det gäller sockret (glycerol) som finns i vissa aromer handlar det om så små mängder och man tillsätter väldigt lite essens i smeten så att den lilla sockermängd man får i sig är obetydlig. Aromer och essenser är annars ett mycket bra sätt att tillsätta smak utan att tillföra kalorier.

Den arom som jag använder mest när jag bakar är utan tvekan vaniljarom. Den tillför en djupare vaniljsmak och gör att bakverket känns lite sötare. Antingen använder jag vaniljpulver (bourbon vanilj), som tyvärr är ganska dyrt, eller så använder jag denna:
Det finns stora flaskor på iherb.com.
I förra veckan var jag inne på Stockholms Aeter & essence-fabrik som har sjukt mycket olika smakessenser. Kolla här på sortimentet:

Ananas, Apelsin, Apelsinblom, Apricos, Arrac, Banan, Björnbär, Blåbär, Butter, Cacao, Cake, Chokladtoffeé, Citron, Cocos, Cognac, Enbär, Fläder, Grand, Granatäpple, Grapefrukt, Gräddkola, Hallon, Hasselnöt, Honung, Jordgubbe, Karamell, Kardemumma, Krusbär, Körsbär, Lakritz, Lavendel, Lime, Lingon, Madeira, Mandarin, Mandel, Mango, Melon, Minth, Mocca, Nougat, Passion, Persika, Pistage, Pomerans, Portvin, Päron, Rabarber, Ros, Rom, Sherry, Smultron, Svart Vinbär, Tutti-Frutti, Walnöt, Vanilj, Wermouth, Viol, Åkerbär, Äpple....
Så mycket olika spännande smaker!!! Jag slog till på honung, smör, gräddkola och lakrits och ser fram emot en massa nya experiment och smakkombinationer. Det finns en hel del aromer i bakhyllan i vanliga livsmedelsbutiker och det går även att hitta lite ovanliga smaker på tex iherb.com och på Borgeby kryddgård.

Vilken är din favoritarom och vad brukar du använda den till?

10 kommentarer:

  1. Jag använder mig mest av vanilj och mandel. Lakrits lät mycket gott!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lakritsen verkar mycket spännande, har inte hunnit prova den än :)

      Radera
  2. Köpte ett gäng essenser från Borgeby, hoppas/antar de är sockerfria:)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja det är jag nästan helt säker på att de är :)

      Radera
  3. Hittade en väldans massa roliga essenser här http://www.tartdecor.se/webbutik/essenser.html, står att de är sockerfria! Har aldrig testat men blev sugen att beställa hem några olika :).

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul med tips på sida, ska kika in där och kolla :)

      Radera
  4. Kan tipsa om: http://www.strosselannat.se/essencer/ Beställde mycket därifrån under min tävlingsdiet!

    SvaraRadera
  5. You done very nice work in this article. You tell about good taste sense I appreciate that. Keep posting are going to be expecting your next blog. Now it's time to avail luxury airport transfer for more information.

    SvaraRadera
  6. Thanks for sharing this post. I got information on this post. Keep sharing.
    divorce records new jersey

    SvaraRadera

Lämna gärna en kommentar, då blir jag glad :-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...