söndag 10 juli 2016

Älskade livsstil

Hej vänner och hälsningar från Tjörn!
Fantastisk solnedgång över Tjörn

Jag har inte slutat blogga, jag lovar! :)
Jag och Add Ice cream-gänget är på västkusten och har precis haft den andra teamträffen med alla ambassadörer från Göteborg och närliggande städer. Jag är så himla glad över att få träffa alla superengagerade ambassadörer! Igår körde vi utbildning och berättade om historien bakom Add Ice cream, spelade "Bästa mästarna", en typ av femkamp och grillade i Slottsskogen. Förra lördagen hade vi teamträff med ambassadörerna från Stockholm och även det var en riktigt kul dag! Då testade vi på Bumperballs och Archertag, käkade gott från LoCals Food och minglade och lärde känna varandra. Så taggad inför den tredje teamträffen i Malmö nästa helg. Mycket fläng hit och dit, men jag älskar det!
Snyggaste teamkläderna från Dcore!
Jag fick en fråga från en av mina online-kunder för ett tag sedan hur jag får ihop allt och hur jag behåller en hälsosam livsstil trots mycket jobb och mycket resande.
Det är verkligen svårt när man knappt är hemma och jag är faktiskt förvånad över hur svårt det är när man har mycket runt omkring sig, trots att jag faktiskt varit i hälso- och fitnessbranchen i över 10 år och borde ha rutin på det. Det går såklart men det krävs jobb och planering.

Det första jag kan tipsa om är att du måste lära känna dig själv och hur du funkar. Jag vet till exempel att jag är en tidsoptimist och jag vet att jag tror att jag kommer hinna mycket mer än vad jag egentligen hinner med på en dag. Så om jag tror att jag ska hinna med att jobba så pass mycket som jag ändå gör, träffa kompisar och sedan träna på en och samma dag så tror jag fel. Om jag skjuter på träningen (vilket jag ofta vill göra för att hinna med så mycket jobb som möjligt) så vet jag av erfarenhet att den inte kommer bli av. Så ett sätt för mig att verkligen få in träningen är att göra den på morgonen innan jobbet alternativt ta en rask promenad (innan frukost) till jobbet. Det tar ca 40 minuter och sedan tränar jag på lunchen. Bokar jag in ett pass med en kompis så vet jag att träningen kommer bli av även om det är på kvällen men jag känner mig själv så pass väl att jag vet att om jag ska träna själv och skjuter på träningen till kvällen så blir den med största sannolikhet inte av. På så sätt är det lättare att planera in träningen.
Samma sak är det när det gäller kosten. Du måste börja analysera ditt beteende och lära dig hur DU funkar. Balans kommer inte av sig själv, det är något du måste jobba på. Ofta är det vid sociala sammanhang det är svårt att hålla sig till planen och där måste man fråga sig själv vad som är viktigast just den dagen. Tycker man att det är värt att äta något som kanske inte är så hälsosamt just den här dagen, eller är det viktigast att bara vara med och försöka göra så gott man kan av situationen och den mat som finns där eller kanske till och med ta med egen mat/specialbeställa mat?
Många (jag är en av dem) blir sugna på sötsaker på kvällen och för att förstå varför kan det var bra att börja ställa frågor till dig själv som:

*Är jag hungrig eller bara sugen?
*Vad har jag för känslor just nu? Är jag rastlös? Ledsen? Uttråkad? Stressad?
*Vad är det för tankar som går genom huvudet?
*Kommer min situation bli bättre att äta xx eller hur skulle det kännas om jag faktiskt lät bli vs att faktiskt ge in för suget?
* Har jag ätit och druckit ordentligt under dagen?

Genom att analysera sin tankar och känslor kan man ofta se ett mönster och försöka fundera på vad man kan göra för att undvika att dessa situationer uppkommer och vad man kan göra för att förhindra att man överäter eller äter för lite eller vad det nu kan vara man har svårt för.

En annan grej som är viktig är att hitta möjligheter. Ett exempel jag kan ge är min dag i torsdags. Jag och Add Ice cream-gänget skulle ta bilen ner till Tjörn. Det är en ju ganska lång resa och man blir seg av att sitta stilla hela dagen. Vi i teamet är ganska lika och vi gillar alla att träna och äta bra. Efter 3 timmar i bilen kände vi att vi behövde röra på oss men samtidigt var vi sega och ville bara komma fram. Efter ett pit stop på 7/11 där vi köpte lite kvarg och nötter till mellanmål, stannade vi till hos Pontus farmor som bor utanför Norrköping. Vi peppade varandra, bytte om till träningskläder (trots att vi egentligen bara ville köra vidare) och började jogga längst med en supermysig väg vid vattnet. Vi hittade en riktigt brant och lång backe där vi körde ett tufft intervallpass. Efter passet svalkade vi oss med ett dopp i sjön och det var verkligen så uppfriskande och jag blev enormt pigg efteråt. Hade vi inte hittat möjligheten att träna utan bara kört på hade jag aldrig upplevt denna underbara eftermiddag som faktiskt kommer bli ett minne för livet.
En tredje sak som är viktigast av allt är att se det här med att träna och äta bra som en livsstil och inte något som du ska följa i x antal veckor och där du stressar över att få snabba resultat och tappar motivationen om allt inte händer på en gång. Det här är något som de allra flesta egentligen vet, men vill man ha en hälsosam och vältränad kropp (hur man nu definierar vältränad) så måste man leva på ett visst sätt. Det går inte att äta bra och träna mycket i ett par veckor för att sedan tappa motivationen för att man inte får tillräckligt snabba resultat och gå tillbaka till sin gamla livsstil.
Jag älskar min livsstil. Jag älskar att äta bra mat som jag blir pigg av och som jag vet att min kropp mår bra av. Jag älskar att röra på mig, gärna olika typer av träning för att hålla intresset och nyfikenheten på topp och jag älskar känslan av frihet eftersom jag inte har några förbud eller extrema riktlinjer. Jag klankar inte ner på mig själv om alla dagar inte blir som jag planerat.
Jag vet dock hur lätt det är att falla in i negativa mönster, framförallt om man sätter upp för höga och för extrema mål som man inte klarar av och som leder till att man blir besviken på sig själv, och som i sin tur leder till ett destruktivt beteende.
Ni som läst min blogg ett tag vet att det har tagit mig ett bra tag att komma dit jag är idag och det är inget som kommer utan ansträngning. Jag har fått jobba mycket på att ändra mitt beteende och mina tankebanor och det har inte varit en dans på rosor. Men om man våga kliva utanför sin comfort zone, testa något nytt och har tålamod så kommer både resultat och en hälsosammare och hållbar livsstil på köpet.

Planering är såklart också väldigt viktigt och jag tittar alltid på min kalender på helgen, förbereder matlådor och mellanmål inför veckan och packar med mig det jag behöver beroende på vad jag har för dag framför mig. Det är klart att dagarna inte alltid blir som jag planerat och då är det viktigt att inte klanka ner på sig själv utan försöka se det som att ”jag gjorde mitt bästa, men det blev inte som planerat. Nu är det så och jag fortsätter följa planen vid nästa måltid”. En missad eller avvikande måltid gör absolut ingenting. En missad vecka påverkar däremot resultatet och leder ofta till att man dras in i gamla mönster.

Jag blev faktiskt enormt glad över en uppdatering jag fick från en av mina kunder häromdagen som jobbat väldigt mycket med den mentala biten sedan vi började jobba ihop:

”….Annars har jag tänkt ganska mycket och faktiskt börjat acceptera hur jag ser ut och att siffran på vågen inte spelar så stor roll.
I julas kommer jag ihåg att jag tänkte att jag aldrig kommer kunna äta kolhydrater utan att gå upp i vikt. Jag åt min gröt på morgonen men det var det. Skulle alltid äta sallad och jag försökte nästan undvika ibland att träffa mina kompisar. Jag tycker det känns jättekul att jag kan äta ”riktig” mat och sättet jag ser på mat är så annorlunda bara efter 14 veckor med dig.”

Det här är några tips och verktyg som jag använder för att kunna behålla min livsstil trots att det är mycket jobb och resande.

Jag kan inte annat än säga att jag älskar min livsstil, jag älskar mitt jobb och jag älskar mitt liv. Den här kanske inte passar alla, men det är MIN livsstil och jag älskar den! J

3 kommentarer:

 1. Ja, det gäller verkligen att få in det hälsosamma livet i vardagen, inte bara på tillfälligt besök på några veckor. Jag tränar varannan dag, året om, det har blivit min vardag och jag tycker det är härligt!

  SvaraRadera
 2. Hej finaste du! Hoppas att ni hade en bra helg. Ser jätte mysigt ut!

  Jag funderade kring det hur man söker till Add Icecream -teamet? Jag vet att ett par andra Les Mills-instruktörer är redan med i gänget och jag skulle vilja söka mer än gärna om det dyker upp en chans!

  @siiristiina heter jag på instagram. Mejla mig gärna till siiristiina£@outlook.com om du hinner, så kan vi höras vidare.

  Bästa Hälsningar
  Siiri J

  SvaraRadera
 3. hej! Tack för en grym blogg!
  Jag har ett önskemål, skulle gärna vilja se recept på nyttig middagspaj. Med ett pajskal med lite kalorier (ej baserat på nötmjöl).Kanske bakat på havremjöl?

  Mvh!

  SvaraRadera

Lämna gärna en kommentar, då blir jag glad :-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...