tisdag 28 juni 2016

Midsommartårta med jordgubb & limemousse (lyckad den här gången)

Hej mina vänner!
Jag hoppas ni haft en underbar midsommarhelg! För mig blev det midsommar i skärgården med min bästa kompis Erika + familj och det blev ett ganska klassiskt firande med sillunch, femkamp (som jag var sämst på, jag tror jag kom näst sist och blev slagen av farmodern i familjen som är 91 år!), grillning och nattdopp i poolen. En riktigt härlig midsommar med andra ord!
Ni som följer mig på snapchat (tastyhealth) fick se en del från midsommarhelgen och såg då säkert den midsommartårta som jag äntligen lyckades få till. Ni kommer kanske ihåg min totalt misslyckade mousse-tårta som jag försökte göra för någon vecka sedan. Jag hade länge gått och tänkt på att göra en moussetårta men det första försöket blev som sagt totalt misslyckat. Jag tänkte om lite denna gång och bestämde mig för att göra en riktig tårtbotten, men en fyllning av jordgubbsmousse smaksatt med lime och sedan toppad med den grädde jag lade upp "receptet" på för ett tag sedan. Det var en chansning även denna gång och jag var riktigt nervös när jag lossade tårtan från formen. Jag hade trots allt lovat att ta med en tårta till fikat och det hade inte varit kul om även den kollapsade framför gästerna. Den höll ihop väldigt fint efter dekorationen i alla fall!

Till botten använde jag DETTA recept och jag gillar det skarpt. En enkel och användbar botten som är helt glutenfri. Moussefyllningen höll faktiskt ihop den här gången och tårtan blev väldigt fin och hög. En supergod och fräsch sommartårta helt enkelt som jag definitivt kommer göra fler gånger. Det är ett stort plus att den är glutenfri och kalorisnål! Jag kan tänka mig att det blir gott att byta ut jordgubbarna mot färska blåbär eller hallon (frysta kommer tyvärr göra moussen för blöt). Testa och smaksätt den med dina favoritsmaker!
Midsommartårta med jordgubb & limemousse
10 bitar

Tårtbotten:
2 ägg + 1 äggvita
1 hårt vispad äggvita
150 g mandel, mald till ett mjöl i matberedare (150 g mandelmjöl går också bra)
1,75 dl stevia strö eller sukrin
1/2 tsk vaniljpulver
0,75 tsk bakpulver

Jordgubb & limemousse:
400 g Philadelphia extra light (eller valfri fetthalt)
75 g färska jordgubbar + 100 g hackade färska jordgubbar (de bör vara färska, annars blir moussen för blöt)
1 msk stevia strö
skalet från 1/3 lime
2 tsk limesaft
2 äggvitor
5 gelatinblad (eller vegetariskt alternativ motsvarande 5 gelatinblad)

Grädde**:
3 äggvitor
1 msk stevia strö
2 msk vanilj casein (jag använde Tyngres vaniljdrömmar)

**Vanlig grädde eller kokosgrädde går såklart också bra om du gillar det bättre.

1. Sätt ugnen på 175 C.
2. Gör botten: Vispa 2 ägg + 1 vita med stevia strö och vaniljpulver tills det blir luftigt. Häll i den malda mandeln och bakpulver och vispa tills det blir en jämn smet. Vispa den andra äggvitan hårt och vänd försiktigt ned den i smeten. Häll i en smord form med löstagbara kanter (jag använde kokosolja och "bröade den med riven kokos) och grädda i ugnen i ca 25 minuter. Ta ut och låt svalna.
3. Gör under tiden jordgubbsmoussen: Ha i Philadelphiaosten, jordgubbar och stevia strö i en bunke. Mixa med en stavmixer tills smeten är slät. Lägg gelatinbladen i blöt i 5 minuter. Vispa under tiden äggvitorna styva. Smält gelatinbladen i en kastrull och låt svalna lite, ha sedan i gelatinet i jordgubbssmeten, mixa ordentligt. Ha i de hackade jordgubbarna och vänd till sist ner äggvitorna försiktigt i smeten.
4. Skär botten i två delar. Lägg ner botten i formen igen och täck kanterna med smörpapper. Häll jordgubbssmeten över botten och lägg på locket. Ställ in i kylen i minst 3-4 timmar, gärna över natten.
5. Innan servering: Ta bort formen och smörpappret från tårtan. Vispa äggvitorna hårt tillsammans med stevian. Ha i caseinet och vispa ytterligare en stund. Bred "grädden" över tårtan. Dekorera med färska jordgubbar och rivet limeskal.
Näringsvärde per bit:
170 kcal
14 g protein
7 g kolhydrater
10 g fett

6 kommentarer:

 1. Åhhhh låter underbart gott! måste testa! Går det att byta ut mot annan sötning? tex honung?

  Har följt din blogg i 3 år nu och älskar den! Jag skulle önska ett inlägg om sötning och någon form av omvandlingstabell i bakverk! typ byta Stevia sötströ 50 g = hur mycket honung eller dadlar eller banan? Vilka sötningar kan man byta mot andra? Hur man ska tänka med flytande sötningar och byta mot sötningar som är i ströform? Hoppas du hänger med i mitt flum! haha!:) Mvh Katarina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Katarina!
   I tårtbotten går det absolut att söta med honung, men i moussen vet jag faktiskt inte.

   Vad roligt att du gillar bloggen :) Just när det gäller sötning så kan man absolut skriva en tabell som jämför sötning mot sötning när det gäller just sötman. Men i många av recepten går det inte att byta stevia mot dadlar eller banan då det kommer påverka konsistensen. Både banan och dadlar bidrar med mycket "fukt" till receptet :)

   Radera
 2. Åh va gott! kan inte du ha en bak workshop i stockholm snart?😍

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, det har varit i tankarna länge. Kanske blir en här efter sommaren :)

   Radera
 3. Är denna faktiskt god? :P funderar på att laga!! Hur stor form använde du?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag tycker den är jättegod. Jag använde en form som är ca 21 cm :)

   Radera

Lämna gärna en kommentar, då blir jag glad :-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...