måndag 20 juni 2016

Orättvist kanske, men sånt är livet :)

Hej min vänner!

Hoppas ni haft en bra helg! Jag hade finbesök från Finland i helgen av min vän Linda, som jag delade hotellrum med i Dallas på Better Bodies-träningsresan. Det är verkligen kul att två personer från olika länder kan mötas i ett helt annat land och klicka totalt och att våran gemensamma passion för hälsa och fitness ledde oss till samma resa och som i sin tur ledde till en nyfunnen vänskap.

Förra veckan var extremt intensiv med mycket träning och mycket jobb. Jag vet inte hur ni känner, men när det är så fint väder som det var förra veckan vill man ju bara vara ute! Vet inte hur många långa kvällspromenader det blev och energin ville liksom inte ta slut! Men den tog såklart slut och luften gick ur mig lite i fredags och det var faktiskt skönt att det var dåligt väder så att man inte kände stressen att behöva vara ute och igång hela helgen. Som sagt blivit mycket träning i veckan så det behövdes lite påfyllning med mat och vila.
Vi gjorde en härlig brunch i lördags med proteinpannkakor, färska bär, Add Ice cream, kvarg, ägg och en massa annat. Pannkakorna gjorde av en pannkaksmix från Proteinbutiken och jag gillar den verkligen! Bara att blanda med vatten och sedan steka, inga sötningsmedel och väldigt få ingredienser.
Hann med ett pass på lördagen som nog kan läggas till listan på ett av årets sämsta pass men som tur är har det inte varit många sådana hittills. Behövdes som sagt påfyllning på kvällen och vi gjorde proteinchokladbollar (med havregryn) som avnjöts framför Netflix :) Perfekt kväll!
Följ mig på Snapchat: tastyhealth
På söndagen återgick vi båda till våra respektive kostscheman och det slog mig hur mycket Linda äter! Jag tänkte på det redan i Dallas men det märktes mycket tydligare när vi var hemma. Vi gjorde i ordning morgongröten och medan jag mätte upp "ynka" 40 g gryn laddade Linda upp maffiga 100 g gryn. Jag kunde inte hjälpa att bli lite avundsjuk. Jag älskar verkligen mat och om jag fick välja själv skulle jag äta betydligt mer än jag gör, men för att hålla vikten måste jag tänka på portionsmängden.
100g havregryn vs 40 g havregryn
Det fick mig att tänka på det här med att vi alla är så olika. Många av mina kunder skriver till mig och tycker att det är jobbigt att umgås med vänner som kan äta mer mat och ändå hålla sig smala, eller blir avundsjuka på de Instagram-profiler de följer som lägger upp bilder på hamburgare och "cheat meals" men som ändå är i superform. För det första så måste jag påpeka att bara för att man lägger upp bilder på hamburgare och godis i sitt flöde så betyder det inte att man äter det :) Och ja, man kan såklart äta cheat meals och vara i bra form så länge man håller en strikt och bra kost i övrigt.
Däremot kan man aldrig jämföra sin kost med någon annans. Vi är alla olika! Vi har olika ämnesomsättning, olika genetiska förutsättningar, olika mängd muskelmassa, olika aktivitetsnivå osv och det är därför man aldrig kan eller ska kopiera någon annans kostschema. Bara för att Linda kan äta typ 3000 kcal per dag (!!) utan att gå upp i vikt betyder inte det att jag kan det. Det är orättvist, javisst, men så är det.
Så för er som tittar på vad andra äter, som jämför er med andra och blir avundsjuk på att de kan äta så mycket mer och ändå vara smala osv, sluta med det! Det viktigaste är DU och dina förutsättningar. Lyssna på din kropp. Det viktigaste är att du tar reda på hur mycket du bör äta för att nå dina mål och slutar jämföra din kost med andras. Det är kanske orättvist att en person kan äta hur mycket som helst utan att gå upp ett gram medan andra måste räkna minsta kalori för att inte gå upp i vikt. Det är orättvist men det är livet :) Fokusera på dig själv och vad du behöver göra för att nå dina mål, att jämföra dig med andra är ett lopp du inte kan vinna :)
Olika mål och förutsättningar men samma passion :)

8 kommentarer:

 1. Det är verkligen intressant det där med hur vissa kan äta och andra inte :) Faschineras av min egna kropp bara, hur den påverkas av allt jag stoppar i mig!

  SvaraRadera
 2. Skönt att jag är vegan då. Äter 3000 kalorier dagligen och går bara ner i vikt. Blivit räddad från mina ätstörningar... Lever på nästan bara på kolhydrater. Äter helt obegränsat och har aldrig mått bättre. Ingen IBS, ingen matångest, bättre hy, platt mage osv... Skönt att man kan äta sig riktigt mätt och nöjd utan ångest. Allt jag pysslat med innan (typ LC) har bara gjort mig värre och mer triggad. Har äntligen ett liv som inte kretsar kring mat. Äntligen "är" jag bara!

  SvaraRadera
 3. PS. Kolla gärna på "forks over knives". Så jävla illa att säga att du dessutom ska leva ett liv genom att räkna minsta kalori! För det låter ju sunt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vem har sagt att man ska leva ett liv genom att räkna minsta kalori? Jag säger att vissa människor tyvärr har det så, men då oftast på grund av att man gjort något som påverkat ämnesomsättningen negativt, eller har en diagnos där man lätt går upp i vikt.
   Jag har aldrig sagt att man ska göra det, det hoppas jag att du inte har uppfattat det som :)

   Radera
 4. Härliga du <3 :) var nog sjukt god brunch du fixa :)! Håller absolut med om att det är viktigt att fokusera på sig själv (sina egna mål) och att lära känna sin egen kropp. Speciellt för mig har det här med att lyssna på kroppen varit en sak jag måsta lära mig :)

  SvaraRadera
 5. Hej!
  Tänkte bara påpeka att proteinpannkaksmixen du länkade i detta inlägg visst innehåller sötningsmedel, nämligen sukralos. På återförsäljarnas webbplatser samt på förpackningen är innehållsförteckningen väldigt kort, men kikar man på NutriTechs webbplats är den något längre, vilket är lite konstigt:
  http://www.nutritechnology.com/products/nt-protein-pancake-mix

  Har själv använt mig av mixen och tyckte det var konstigt att den smakade så sött när inga sötningsmedel var angivna på förpackningen. Därav kollade jag upp det :)

  //Sofia

  SvaraRadera

Lämna gärna en kommentar, då blir jag glad :-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...