tisdag 12 januari 2016

Willpower

Jag läste en så klockren text häromdagen och jag bara måste dela den med er! Den är skriven av min gamla coach Shelby Starnes (som för övrigt är otroligt motiverande och rakt på sak) och jag tycker den ger en tankeställare. Många frågar mig om det här med motivation och vad man ska göra när motivationen tryter, och jag kan inte annat än hålla med Shelby i det han skriver:

Imagine if you only brushed your teeth for one or two months per year. 
One day you notice the crud is really building up and you think to yourself "Whoa, how did THAT happen?"
So you decide to get serious and you start brushing a few times a day, maybe even get a fancy electric brush and some floss. 
After a while they look pretty clean, so you drop back to not brushing for the rest of the year. 
This obviously sounds pretty silly, but it's how many approach dieting and healthy eating. 
Maybe they reach their goal, or at least close enough, then they resume their old habits. 
It becomes a regular cycle. 
"But how do I stay motivated for the long term?"
Motivation is great, but it's not what you need to keep going. Some days it will be there, and some days it won't. Instead of looking for ways to stay motivated, you should look for ways to develop discipline, willpower, self-control. These are the tools that will give you long term results.
Motivation is the fun stuff, the sexy stuff, the flash. Willpower is the hands on, in the trenches, dirty work.
Motivation is the spark that starts the fire. Willpower is what makes sure the fire keeps burning. 
Want to keep that physique for the long term? Brush everyday.

Jag kan tänka mig att det är många som bestämt sig för att 2016 är året då det är dags att en gång för alla komma i bättre form. Motivationen är skyhög i början av året, man sköter kost och träning perfekt och man känner sig oövervinnerlig och mentalt stark. Efter några veckor eller någon månad är det inte riktigt lika roligt och spännande längre, träningen känns enformig, kosten känns enformig och man ser kanske inte resultat i den takt man förväntat sig och hoppats på. Man kanske blir bortbjuden på middag några veckor in på året då man inte har möjlighet att äta dietmaten, man äter något "onyttigt" och skippar kanske också träningen dagen efter. "Men på måndag, då börjar jag om och då jävlar!!". Så händer samma sak veckan efter och motivationen börjar tryta. Någon som känner igen sig? Jag kan ärligt säga att jag upplevt detta innan jag började förstå det här med balans och att det är en livsstil.
Motivationen kommer och går, det kommer den alltid göra och det är i princip omöjligt att vara motiverad till att träna och äta bra 24/7! Det går inte att förutbestämma när motivationen infinner sig eller när den försvinner. Ibland blir man motiverad för att man ser synliga resultat, ibland för att man får en komplimang eller varför inte när ser en inspirerande förvandling och tänker "kan han/hon, kan väl jag också"! Den kommer infinna sig, men den kommer också försvinna. Det som kommer göra skillnad i om du lyckas eller inte är om du fortsätter att träna och äta bra på rutin och på viljestyrka, eller om du kommer ge upp bara för att du inte är motiverad. Det är en livsstil. De allra flesta är inte motiverade att gå till jobbet varje dag, men man gör det ändå för att man vet att man måste och för att man får ett resultat vid slutet av månaden. Det är samma sak med att leva hälsosamt! Gör det till något som du bara gör, oavsett om du är motiverad eller inte. Nu menar jag såklart inte att man måste träna varje dag och äta hälsosamt varje måltid, utan snarare att det är viktigt att ha en regelbundenhet i träningen så att det inte blir perioder av mycket träning följt av ingen träning alls. Samma sak med kosten, alla måltider måste inte vara bra, men ser du till att du äter bra minst 80% av tiden så kommer det ge betydligt bättre resultat än om du äter bra 100% av tiden i ett par veckor följt av en period med bara skräp.
Jag är verkligen inte motiverad inför varje träningspass, men jag vet att om jag bara fortsätter så kommer den tillbaka för eller senare och det känns faktiskt alltid bättre när man väl är igång och tränar och äter bra :)

1 kommentar:

  1. Bra sagt och tänkt av dig och din coach. Träning under vinterhalvåret gör att man måste tänka till lite: När man är ute på vintern då det är kallt är det viktigt att andas genom näsan. Kolla här om du vill veta varför http://kikkisandstrom.se/vill-du-veta-varfor-du-ska-andas-genom-nasan-da-det-ar-kallt

    SvaraRadera

Lämna gärna en kommentar, då blir jag glad :-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...