måndag 15 februari 2016

Snabbt pannbröd med morot (glutenfritt)

Hej kompisar!

Hoppas ni hade en riktigt härlig alla hjärtans dag. För mig blev det en rejäl sovmorgon och som vanligt när jag sovit lite längre var jag vrålhungrig när jag vaknade. Det var längesedan jag bakade bröd så jag rotade runt i köksskåpen (det är inte det lättaste kan jag säga, skåpen är proppfulla med saker och vet inte ens vad jag har och inte har) och hittade en påse med Durramjöl som jag fick från Risenta för ett tag sedan. Risenta har kommit ut med två glutenfria nyheter: Durramjöl och Teffmjöl men jag har inte hunnit testa någon av dem så jag öppnade påsarna och inspekterade mjölerna. Teffmjölet är luktar lite "grövre" och jag kände direkt att det inte skulle passa till brödet jag ville baka så jag luktade på Durramjölet som var mycket mildare så det fick det bli.

Eftersom jag var vrålhungrig ville jag att det skulle gå snabbt så jag kom att tänka på pannbröden jag brukade göra när jag var yngre, ni vet de där bröden som man steker i stekpanna i ett par minuter som nästan blir som ett tunnbröd?
De här bröden är verkligen kanongoda och de är så enkla att göra!! Du kan självklart byta ut Durramjölet mot valfritt mjöl men jag gillar verkligen smaken av Durramjölet och det är rikt på järn och fosfor. Ett roligt glutenfritt alternativ som jag definitivt kommer baka mer med!
Pannbröd med morot
4 stora eller 8 små

1,5 dl Durramjöl
1 dl havremjöl (mal havregryn i en matberedare/mixer)
1 krm bikarbonat
1 krm salt
1 krm anis
1 krm fänkål
130 g naturell lättkvarg
0,5 dl mjölk (jag använde mellanmjölk)
1 msk honung
30 g riven morot (ca 1 liten morot)

1. Blanda ihop alla torra ingredienser. Tillsätt de blöta och blanda ihop tills du får en deg. Dela degen i 4 el 8 delar och lägg en i taget på en mjölad bänk och kavla, eller tryck ut, degen till ett platt tunnbröd, ca 1 cm tjockt.
2. Stek bröden på medelhög värme i ca 2-3 minuter per sida. Låt svalna på en duk eller ett galler.
Näringsvärde per bröd (om du gör 4 bröd):
140 kcal
24,5 g kolhydrater
7 g protein
1,5 g fett

8 kommentarer:

 1. MUMS :D tack för receptet <3 stekfettet höjer väl näringsvärdet, egentligen? :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, men jag använde inget stekfett när jag gjorde dem i pannan :)

   Radera
 2. Receptet ser jättegott ut, det måste jag prova! Jag har aldrig testat durramjöl, är det smaken som gör att du använder det eller har det någon särskild egenskap? Funderar vad jag kan byta ut det mot. :) Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag ville mest testa för att det är något nytt. Det är ett glutenfritt fullkornsmjöl och smakar gott :) Det går nog att byta mot dinkel, fullkorsmjöl, bovete el liknande :)
   Kram

   Radera
 3. Ser jättegott ut. Ska absolut testas. Tack för tipset.
  / Carolina

  SvaraRadera
 4. Hej!

  Jag älskar din blogg och dina kreativa recept. Men jag är student och har inte alltid råd med dyrare varor som tex mandelmjöl och kokosmjöl som du ofta använder i dina recept. Jag undrar därför om du skulle kunna göra ett inlägg med lite billigare råvaror, som till exempel pofiber, havremjöl, ägg/äggvita osv? :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!

   Visst kan jag göra det! De allra flesta av mina recept består av just havremjöl, ägg mm, men jag kan självklart göra recept som består av billigare ingredienser :)

   Radera

Lämna gärna en kommentar, då blir jag glad :-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...