tisdag 27 september 2016

Superenkelt Zucchini & morotsbröd

Är det någonting jag inte kan leva utan så är det bröd! Jag älskar bröd i alla dess former och smaker och även om jag inte äter köpt bröd jätteofta så måste jag erkänna att det slinker ner någon frukt & nöt-fralla från fiket nedanför jobbet ibland, eller ett gott surdegsbröd till en höstig gryta. Favoriten är nog ändå ett grovt fullkornsbröd från Valhallabageriet med philadelhia, kalkon, tomat, avokado och örtsalt på!
Jag är alltså inte en person som helt undviker bröd bakat på vetemjöl. Jag är inte glutenkänslig och jag tycker det är väldigt gott, men jag väljer mina tillfällen eftersom dessa bröd ger relativt dålig mättnadskänsla och inte innehåller så mycket näring samt att jag faktiskt lätt äter för mycket för att jag tycker att det är så himla gott. Jag är väl medveten om det och bakar därför ofta eget bröd som jag fortfarande tycker är jättegoda, men som jag håller mig mätt på längre och som innehåller mer näring. Jag älskar dessa bröd i och med att de är så lätta att göra. Bara blanda ihop smeten, köra in brödet i ugnen och sedan vänta medan den ljuvliga doften sprider sig i köket.
Det här brödet blev kanon och jag gillar att det går att variera så att det antingen är lite sötare genom att använda ett proteinpulver med vaniljsmak och kanske lite kanel och kardemumma, eller lite matigare genom att använda ett naturellt proteinpulver och brödkryddor.
Eftersom det är proteinpulver i brödet så håller det inte så länge i rumstemperatur och jag rekommenderar att skära upp brödet i skivor och förvara i frysen tills du ska äta det.
Zucchini & Morotsbröd
1 bröd, ca 12 skivor

3,5 dl mandelmjöl
1 dl Pure Whey vassleproteinpulver (vanilj-smak går också bra men ger ett sötare bröd)
2 msk kokosmjöl
0,5 tsk fiberhusk (kan uteslutas)
1,5 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
2 dl (130 g) grovt riven zucchini (krama ur vattnet)
1,25 dl (50g) finriven morot
2 ägg
0,75 dl osötat äppelmos (pumpapuré eller morotspuré går också bra)
0,5 dl valfri mjölk (jag använde osötad mandelmjölk)

Valfritt: kryddor (brödkrydda, kanel, kardemumma)

1. Sätt ugnen på 175 C.
2. Blanda ihop alla torra ingredienser i en skål och rör om. Tillsätt ägg, äppelmos och mjölk och rör om till en jämn smet. Riv zucchini och morot och krama ur vätskan ur zucchinin innan du lägger i den i smeten, för vattning zucchini ger ett mosigt bröd. Rör om ordentligt och häll smeten i en smord brödform, min är ca 20x10 cm. Lägg bakplåtspapper runt kanterna om du har en form där brödet lätt fastnar. Grädda i ugnen i ca 35-40 minuter. Håll koll på brödet så du inte bakar det för länge, då blir det torrt och tråkigt.
3. Ta ut brödet och låt svalna. Skär upp och förvara i kylen eller i frysen så håller det längre.
Näringsvärde per skiva:
116 kcal
4 g kolhydrater
7 g protein
8 g fett

2 kommentarer:

 1. Hej,
  Jag har en fråga till dig, du har ju rest till usa mycket. Jag ska åka dit och undrar om man kan ta med sig proteinpulver och "superfoods" påsar eller blir man stoppad av de i tullen?
  Är det bäst å ha med sig de i handbagaget eller i resväskan?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!
   Nej, de brukar inte stoppa en i tullen bara för att man har med sig pulver. Jag brukar oftast checka in det med bagaget. Jag har tagit med mig proteinpulver och bcaa, samt vitaminer och omega 3 men jag vet inte hur de ställer dig till superfoods-pulver. Det beror på vart det är producerat. Är det från USA bör det vara lugnt, men om det är producerat i Europa kan de kanske vara tveksamma om du skulle bli stoppad.
   Det finns däremot mycket bra superfoods och liknande där att köpa :)

   Radera

Lämna gärna en kommentar, då blir jag glad :-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...