Jag läste någonstans att vi köper 7 miljoner kanelbullar på kanelbullens dag, det är ju helt galet mycket kanelbullar! Och då är inte ens de kanelbullar vi bakar hemma inräknade. Man kan bara konstatera att vi svenskar gillar kanelbullar och vi gillar att äta dem på kanelbullens dag!
Jag har gjort ett antal kanelbulle-inspirerade recept genom åren men tänkte att det var dags för ett nytt recept dagen till ära: Kanelbulle-kakor.
Dessa kakor är mjuka, saftiga, proteinrika och riktigt riktigt goda! Jag bakade ett gäng och har haft med mig som mellanmål på jobbet i ett par dagar och de är perfekta att ha till fikat eller som ett smidigt mellanmål på språng.
Kanelbullekakor
8 kakor
2,5 dl (100g) havregryn
25 g vanilj casein (vassle funkar inte, kakorna blir torra)
1 tsk kanel
0,5 tsk kardemumma
0,5 tsk salt
2 msk mandelsmör
1 ägg
1,25 dl osötat äppelmos
1/4 tsk vaniljpulver eller 1 tsk vaniljarom
Glasyr:
100 g Philadelphia extra light
2 msk sukrin melis (eller annan sötning)
1 krm vaniljpulver
1-2 msk vatten (eller till önskad konsistens)
1. Sätt ugnen på 160 C.
2. Blanda ihop alla torra ingredienser i en skål och ha sedan i de blöta. Rör om ordentligt och klicka sedan ut skedar med smeten på en plåt med smort bakplåtspapper. Forma kakorna med skeden till önskad form och storlek (jag fick 8 kakor) och grädda sedan i ugnen i ca 8-10 minuter eller tills de är fasta (men inte hårda). Ta ut och låt svalna på galler.
3. Blanda ihop ingredienserna till glasyren. Häll glasyren i en plastpåse och klipp ett litet hål i ena kanten. Spritsa ut glasyren över kakorna. Förvara kakorna i kylen upp till 5 dagar, går också bra att frysa.
Näringsvärde per kaka inklusive glasyr:
107 kcal
11 g kolhydrater
7 g protein
4 g fett
Här hittar ni fler kanelbulle-recept:
Kanelbulle cheesecake
Nyttig kanelbulle
Cinnamon roll pancake roll
Cinnabon pancakes
Kanelbulle Questbar rollup
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Lämna gärna en kommentar, då blir jag glad :-)