lördag 23 augusti 2014

Kanelbulle cheesecake

Många som jag träffar som läser min blogg eller som följer mig på Instagram frågar hur jag kommer på alla recept jag gör. Jag kan faktiskt inte riktigt svara på den frågan för jag vet inte riktigt...recepten bara dyker upp i huvudet. Jag kan se en bild i en tidning på något som ser gott ut, jag kan vara sugen på något, jag får förfrågningar, jag bara blandar ihop saker och hoppas på det bästa eller så får jag inspiration från någon annan blogg eller på nätet.

Senaste tiden har jag inte bakat så mycket, dels för att jag haft så mycket annat att göra (jobbet går ju ändå före mitt fritidsintresse), dels för att jag inte haft så mycket inspiration. Den kommer och går och just nu har det varit lite idétorka.
Men i förrgår kom baklusten helt plötsligt tillbaka och jag började googla efter inspiration på nätet. Jag hittade fyra saker jag kände för att göra och lade ut denna bilden på Instagram med frågan vilket av alternativen jag skulle testa att göra en nyttig version av:
Nr 3, Cinnamon roll cheesecake, fick överlägset flest röster och jag började exalterat att skissa på receptet.
Den här cheesecake blev underbar! En saftig botten med kanelbulle-smak, en krämig vaniljfyllning med bitar av Cinnamon roll Questbars och en kanelswirl på toppen....Jag behöver nog inte säga så mycket mer, bilderna säger allt!
En härlig cheesecake som passar perfekt till fikat, jag tvivlar på att någon kommer kunna känna att den är nyttig, trots att den innehåller ca 21 g protein per bit och endast 9 g kolhydrater!
Kanelbulle cheesecake
1 cheesecake, ca 8 bitar

Botten:
2,5 dl (117,5g) mandelmjöl
2 tsk kanel
1 tsk kardemumma
1 msk (15g) honung
1 msk (15g) kokosolja

Fyllning:
500 g lättkvarg
200 g 3% Philadelphiaost (eller valfri fetthalt)
1 dl (40g) whey complete vanilj
1,5 dl flytande äggvita (ca 4 stora vitor)
1 msk stevia sötströ
1 Cinnamon roll Questbar

Kanelswirl:
2,5 msk sockerfri pannkakssirap (eller honung/agave)
1,5 tsk kanel

1. Sätt ugnen på 175 C.
2. Ha i alla ingredienser till botten i en matberedare och mixa i ca 1 minut. Tryck ner blandningen i botten av en form med löstagbara kanter, ca 21 cm diameter.
3. Mixa ihop alla ingredienser, utom Questbaren, med en stavmixer eller i en matberedare. Hacka Questbaren i små bitar och blanda ner dem i smeten. Häll smeten över botten.
4. Blanda pannkakssirap med kanel och ringla den över smeten i en cirkel. Dra en kniv genom smeten för at skapa ett mönster.
5. Grädda i mitten av ugnen i ca 35-40 minuter. Kakan ska fortfarande vara lite lös i mitten, den kommer stelna i kylen, gräddar du för länge bli cheesecaken torr. Ta ut kakan och låt svalna i 10-15 minuter. Ställ sedan in i kylen i ett par timmar, gärna över natten.
Näringvärde per bit:
219 kcal
21,5 g protein
9,3 g kolhydrater**
11,9 g fett

**Jag räknar fibrena i Questbaren. Vissa räknar bort dem och i sådant fall blir kolhydratsmängden 7 g

27 kommentarer:

 1. ohhh my good!! Ser underbar ut!! :)
  Blev akut baksugen!! Hur länge står den sig i kylen.?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack :)
   Det håller i 4-5 dagar i kylen :) Den går att frysa också!

   Radera
 2. Herregud, så gott det låter och ser ut att vara!! Helt vattnig i munnen... Måste testas :D tack för receptet!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo den blev verkligen god, ett av mina favoritrecept tror jag till och med :)

   Radera
 3. Bakade igår och ska testa ikväll... :) Jag kan ju aldrig följa recept utan att göra min egen variant..så får se hur det blev ;)

  SvaraRadera
 4. Åh, herre gud vilken skapelse! Den ser fantastisk ut!

  SvaraRadera
 5. Men det ser ju bara så gott ut!! Men...jag använder inga proteinpulver...vad kan jag ersätta det med? Mvh Heidi

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har bara bakat den med proteinpulver men jag tror att du kan ersätta med 0,5 dl mjöl (ej kokosmjöl)

   Radera
 6. Mmmmmmuuuuummmmms!!!
  Sååå gott blev det :)
  Kommer kasta upp min variant på min blogg imorgon :)
  Tack fina Susanna för all inspiration :)

  SvaraRadera
 7. Men herregud =)))! Jag dör va gott! Denna måste måste måste göras!
  Tack för recepten! Tack å tack! kramar från Malin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var så lite så :)
   Kram tillbaka!

   Radera
  2. Gjort en beställning från proteinbutiken nu på både guestbar, protein och pannkakssirap.. Hade bara caseinprotein och doublechocolate questbars hemma..:)) så fort beställningen landat hos mig ska det bakas =))! Har de märkt någon "Sanna-effekt" på proteinbutiken? Alltså, att det beställs mer av vissa saker när du lagt ut recept?! =) kram å tack igen

   Radera
  3. Ha ha, ja ibland blir det nog så. Jag var i en butik i stan som hade sålt slut på xanthan gum efter att jag postat ett recept på glas med just xanthan gum :)

   Radera
 8. Det där ska garanterat testas! :) En fråga bara, hur stor är "en bit"? En tiondel?
  /Alex

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!
   Det står högst upp i receptet, 8 bitar :)

   Radera
  2. Såg det nu xD tack ändå

   Radera
 9. Om man inte har questbars hemma,kan man ersätta det med något annat smaskigt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja...kanske någon form av choklad...eller någon annan proteinbar. Eller så struntar du bara i Questbaren :)

   Radera
 10. Jag hade i en vanlig ' Proteinbar istället med toffesmak,åh herregud vilken ljuvlig cheesecake! Gjorde romersk båge cheesecaken förra veckan också men denna blev min favorit. Smakade verkigen kanelbulle. Men den förra blev torr och smulig när jag hade den inte 35 min,provade att ha den inne i ungefär 23 minuter nu och den blev perfekt. Så ert tips till alla är att ha koll på gräddtiden! Tusen tack för alla ljuvliga recept du delar med dig av!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja gräddtiden är olika i olika ugn, jag har överbakat många cheesecakes när jag gjort dem i andra ugnar än min egen :)

   Radera
 11. om man vill ha ner kaloriinnehållet kan man byta ut mandelmjölet mot kokosmjölet tror du? kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tveksamt, kokosmjöl och mandelmjöl är så olika i konsistensen. Jag skulle tippa på havremjöl istället....

   Radera
 12. Jag blir helt till mig i luvan när jag tänker på hur sanslöst god denna var! Succé på tårtkalaset! Cred till dig Sanna!! Du är bäst! :)

  SvaraRadera

Lämna gärna en kommentar, då blir jag glad :-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...