torsdag 21 augusti 2014

Hemgjord mandelmjölk

bild från www.thekitchn.com
Jag blev överlycklig när det började säljas mandelmjölk i de svenska livsmedelsbutikerna och jag måste erkänna att jag varit lite skeptisk till att göra egen mandelmjölk, det har känns så krångligt och tidskrävande. Men vet ni?! Det är superenkelt och så mycket billigare än att köpa mandelmjölk i butik. Jag fattar inte att jag inte gjort det tidigare men jag är nog lite lat i grunden, jag vill att det ska gå lätt och snabbt. Det är därför de flesta av mina recept inte är så krångliga: mixa, in i ugnen, klart! Enkelt ska det vara, annars gör jag det inte.

Nu när jag håller på att experimentera fram recept till juicebaren så har jag haft mycket nötter hemma som jag blötlagt och gjort olika snacks med och efter att ha lagt mandlar i blöt häromdagen beslutade mig att testa att göra egen mandelmjölk och blev förvånad hur enkelt det är! Det här kanske inte är något nytt för många av er, men för er som inte testat, gör det! Ni kommer inte ångra det. Det fiffiga är att man får fram både mandelmjölk och mandelmjöl när man gör den själv vilket sparar massor med pengar.

Det här behöver du till ca 1 liter mandelmjölk:

115 g sötmandel + vatten för blötläggning
1 liter vatten
Valfritt: ekologiskt vaniljpulver, dadlar eller honung

Såhär gör du:
1. Täck mandlarna i vatten och låt stå i minst 4 timmar, gärna över natten eller upp till 2 dagar. Ju längre du blötlägger dem, desto krämigare mandelmjölk. Jag använde en shaker (från Proteinbutiken så klart) ;)

2. Häll av vattnet och skölj mandlarna. Lägg dem i en matberedare och tillsätt vatten (1 liter).
3. Mixa mandlar och vatten i ca 2 minuter, tills vattnet blir "mjölkigt". Tillsätt sötning och kryddor om du vill.
4. Ta fram en glasburk eller en skål och lägg ett filter (detta köpte jag på Ica) över kanten. Häll i mandelmjölken och låt rinna av.
 5. Krama ur mjöken ur filtret och lägg över "mandelmjölet" på en bakplåt. Detta kan du torka på låg värme (75 C i ca 2-3 timmar) och sedan använda i bakverk och kakor. Fiffigt va?!
Förvara mjölken i kylen i 2-3 dagar och använd till gröt, smoothies, bakning eller dricka som den är.
bild från www.thesassylife.com
När det gäller näringsvärdet så  beror det lite på hur mycket vatten och mandel man använder, men det enklaste sättet är att först väga mandlarna (i det här fallet 115 g). Räkna ut näringsvärdet på 115 g mandlar (lägg in mandlar i appen Lifesum).
När du gjort mjölken och tagit bort mandelpulpen och torkat den, väger du den och ser hur mycket mandelmjöl det är. Räkna ut det näringsvärdet och ta sedan det första näringsvärdet minus det andra. Då får du fram kaloriinnehåll och du kan sedan även räkna hur mycket fett, protein och kolhydrater det blir på hela satsen mjölk.
Du kan göra på samma sätt med cashewnötter, paranötter, pistagenötter eller valnötter :)

22 kommentarer:

 1. Heej Susanna!!

  Först måste jag säga att din blogg & recept är riktigt grymma!! ;)

  Vet du vad näringsinnehållet på mandelmjölken bli för antar att de blir några kalorier i den?? ;)

  SvaraRadera
 2. Heej Igen!!

  Missade sista delen av inlägget där du beskrev hur du räknade ut innehållet i mandelmjölken, var så jag tänkte att man skulle göra, men där fick jag de bekräftat ;)

  Forstätt med de du gör, du gör de riktigt bra :D

  SvaraRadera
 3. Finns en liten nackdel med att göra egen (förutom att man måste diska): Den är inte berikad med vitaminer och kalcium. Om man äter "begränsat" ur kostcirkeln (t.ex. är vegan) och inte tar tillskott kan "köpt" mandelmjölk som är berikad med kalcium, B12, D-vitamin m.m. vara en viktig källa till att man får i sig detta.
  Kramis!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det är sant, men i de flesta fall (om man nu inte är vegan) så får man i sig kalcium och vitaminer ändå. Men precis som du säger kan det vara bra för de som är veganer/äter raw food att köpa mandelmjölk som är berikad :)

   Kram

   Radera
  2. va? det är klart att egen nötmjölk har mer näring i sig än den i affären. den äkta varan tar kroppen mycket lättare upp vitaminer och mineraler från, än den som dom har berikat den med syntetiska vitaminer och mineraler. egen nötmjölk är fullproppad med biotillgängliga vitaminer och mineraler som kroppen lätt tar upp!

   Radera
  3. (menat att skriva till santosha)

   Radera
 4. Hej! Tack för recept! Jag undrar får mandelmjölet samma konsistens och smak som vanligt köpt mandelmjöl i bakverk? Eller blir det någon skillnad? <hur länge står sig det hemlagade mandelmjölet?

  Jag undrar också kan man göra eget nötsmör? Ex. mandelsmör eller hasselnötsmör? Isf hur och hur blir det jämfört med köpt (smak, konsistens, hållbarhet?)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hemgjort nötsmör är enkelt att göra. Nötter i blender/mixer, mixa lääääänge till smörig konsistens. Använder du rostade nötter/mandlar/frön smakar det lite mer. Kan smaksätta smöret med det du gillar, söta efter behag. Om konsistensen blir för hård pga mixerns kapacitet, tillsätt lite kokosolja.

   Radera
 5. Kanonsmidigt ju! =) Du är för bra!

  Ett par funderingar:
  1. Vågar man testa med ett kaffefilter (+ en tratt), eller går det sönder tro?

  2. Jag har generellt väldigt ont om tid, så jag undrar om man bara kan ta det överblivna "mandelmjölet" och frysa in det, istället för att torka det i ugnen? Bara att ta fram, tina och sedan använda i cheescakebotten, blissbollar / bars eller andra recept där det ändå ska tillsättas fukt. Vad tror vi om det?
  Tusen tack för din blogg och Instagram. Love it! =)

  SvaraRadera
  Svar
  1. 1. Tveksamt, det går nog sönder, alt att mjölken tar smak av pappret. Men jag vet inte, det kanske går att testa :)
   2. Jag testade faktiskt att göra en cheesecakebotten med mandelmjölet och det blev inte bra, den blev för blöt och föll isär. Jag skulle nog torka det ändå :)

   Tack :)

   Radera
 6. Det ser fantastiskt gott ut, och det lät inte så krångligt som jag trodde det skulle vara. Jag får köpa ett sådant där filter!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är verkligen superenkelt! :)
   Gör det, filtret var jättebra!

   Radera
 7. Haha jag är likadan, det ska vara enklet ;) Så mina recept går ut på samma princip - det ska vara enkelt. Men detta borde jag faktiskt testa. Så himla ekonomiskt ju, bra för en student :) Men tror du man kan använda stavmixer? :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Verkligen ekonomiskt :)
   Tveksamt, kanske om du mixar i en hög burk, typ en shaker....risken är att det svämmar över :)

   Radera
  2. jag använde mixerstav i hög bunke, men jag tillsatte inte allt vatten från början, så det funkade fint

   Radera
 8. Hej Susanna
  Jag är nog lite sen med att upptäcka dig men jag är ack så glad. Du har inspirerat mig att våga prova nya saker. Fortsätt så här :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Dorothea!

   Tack så mycket, jag hoppas du fortsätter inspireras och jag lovar att jag ska "keep it up" :)

   Radera
 9. Hur länge håller mjölken i kyl?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag skulle tippa på 5-7 dagar om du har kallt i kylen :)

   Radera
 10. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 11. Jag tog bara 50g mandel till 500 ml vatten lite svag mandelsmak. Nästa gång blir det100g till en halv liter vatten. Jag gör på halv liter,eller får jag köpa 1 l flaska

  SvaraRadera

Lämna gärna en kommentar, då blir jag glad :-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...