torsdag 3 mars 2016

Frukostmuffins med bär och valnötter

Nyss hemkommen efter en vecka nere i Skåne med Add Ice cream och det har varit en hektisk, rolig och mycket givande vecka! Inom kort kommer vår glass finnas i fler städer och butiker nere i Skåne, riktigt kul!
Förutom en massa olika möten hann vi bland annat med att testa sushi som belönats med guldmedalj i sushi-SM (Rå Epok i Lund), bli bjudna på en brakfrukost hos en vän i Trelleborg samt promenera i Västra hamnen i solen (så vackert!).
Det var mycket resande och flängande hit och dit och något som jag märkte ganska snabbt var att det är mycket svårt att äta lika bra och regelbundet som när jag är hemma och jag insåg verkligen hur viktigt det är att planera sina dagar för att det ska funka, något som jag har varit mycket bättre på innan det blev så mycket jobb. Questbars och frukt i väskan är obligatoriskt, men luncher är svårare samt att äta regelbundet när det är stressigt. Jag känner direkt när det blir för oregelbundna måltider att jag blir sötsugen och min mage gillar inte alls att äta för stora och för få måltider (har haft problem med IBS tidigare men som varit under kontroll senaste åren). Så jag får helt enkelt säga skärpning till mig själv och börja planera mina dagar bättre, samt förbereda lite enkla frukostar och mellanmål som jag kan ha med mig.
En av de första grejerna jag gjorde när jag kom hem var att baka frukostmuffins, en superbra och enkelt grej om man har bråttom på morgonen men ändå vill ha något mer än en smoothie eller liknande. De här muffinsen är supersaftiga, fulla med långsamma kolhydrater, protein och bra fett. Jag gjorde en rejäl sats och frös in allt så att det bara är att plocka fram ett par när man behöver. De passar såklart jättebra till mellanmål också :)
Jag gjorde faktiskt två versioner av det här receptet, där en version inkluderade ett ägg och där jag mixade havregrynen till ett mjöl och den andra utan ägg och med hela havregryn. Muffinsen med ägg blev lite fluffigare, som en riktig muffins medan de utan ägg blev mer kompakta. Jag gillar den kompakta versionen bättre så här kommer den!
Frukostmuffins med bär och valnötter
6 st

2,5 dl havregryn
0,75 tsk bakpulver
1 banan (115g)
0,75 dl osötat äppelmos
0,75 dl mjölk (jag använde kokosdryck)
75 g blåbär (jag använde färska)
50 g jordgubbar (färska, frusna blir så vattniga)
20 g valnötter

1. Sätt ugnen på 175 C.
2. Mixa bananen med en stavmixer (eller mosa med en gaffel). Blanda i de övriga ingredienserna med en slev. Häll över smeten i formar och baka i mitten av ugnen i ca 15-20 minuter. Ta ut och låt svalna.
Näringsvärde per muffins:
134 kcal
15,6 g kolhydrater
8 g protein
4 g fett

6 kommentarer:

 1. Så roligt att Add ice cream kommer till Skåne! Jag hittade till min stora glädje några stycken i ica-butiken där jag bor och köpte hem alla direkt! Så goda! Vill även passa på att tacka för alla dina goda recept. De är en stor hjälp i arbetet med att äta rätt! Jag vet inte hur många jag har rekommenderat att följa din blogg och ditt instagramkonto! Fortsätt att inspirera!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad roligt att du gillar glassen, vad glad jag blir!
   Du anar inte hur mycket din feedback betyder :)

   Radera
 2. Hej Sanna!
  Kan det varit du jag såg på ett gym i Jönköping förra veckan? Tyckte jag såg en tjej som var så himlans lik dig men jag vågade aldrig fråga.
  Men, det jag tänkte säga till dig i så fall, att jag följt dig länge och det jag fastnade för på din blogg är din kompetens och generositet med dina erfarenheter. Särskilt din historia om skadad metabolism och intressant fakta och funderingar kring det. Tack för inspirationen du ger!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anna!

   Du har helt rätt, det var jag :) Du skulle kommit fram och hälsat! :)

   Vad glad jag blir, tack snälla!!

   Radera

Lämna gärna en kommentar, då blir jag glad :-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...